Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Veel leraren vinden coronamaatregelen onuitvoerbaar

LIVEBLOG | Veel leraren vinden coronamaatregelen onuitvoerbaar

Politiek

2 nov 2020, 08:00

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown' en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 8.306, dat zijn er 430 minder dan op zondag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.545, dat zijn er 52 meer dan op zondag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 463, dat is er vierminder dan op zondag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.435 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:47 - Opnamestop in vijf ziekenhuizen in Zuid-Holland

Diverse ziekenhuizen in Zuid-Holland slagen er niet meer in alle coronapatiënten te verwerken. Maandagavond hadden minstens vijf ziekenhuizen in de provincie een opnamestop, meldt het AD. Sommige patiënten moesten bij gebrek aan een verpleegbed op de spoedeisende hulp overnachten. Ook in Brabant is de druk groot. Ziekenhuizen eisen strengere coronamaatregelen. Het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht, de Rotterdamse ziekenhuizen Franciscus Gasthuis, Ikazia en Maasstad én het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel konden geen nieuwe coronapatiënten meer opnemen. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem was nog wel open voor coronapatiënten. "Maar het is de vraag hoe dat zich gaat ontwikkelen", zegt een woordvoerder. "Dit is een gevaarlijke situatie’’, zegt Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen worden mensen nog wel gezien en beoordeeld, maar kunnen ze vervolgens niet worden opgenomen. Ze moeten dan naar een ander ziekenhuis of, als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp overnachten.

Update 22:16 - Ziekenhuis in Den Haag scherpt veiligheidsmaatregelen aan

Het HagaZiekenhuis in Den Haag neemt extra veiligheidsmaatregelen nadat de politie zondagavond moest ingrijpen toen een te grote groep mensen het ziekenhuis in wilde om afscheid te nemen van een overleden familielid. De hoofdingang op de locatie Leyweg is voortaan na 20.00 uur gesloten en de extra beveiligers die het HagaZiekenhuis al had ingezet, blijven ’s avonds langer aanwezig. Ook staan er tot 20.00 uur screeningsmedewerkers bij de hoofdingang. Wie na die tijd het ziekenhuis in wil moet aanbellen, waarna de beveiliging opendoet.

Update 21:53 - Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. "Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten." Lees meer

Update 20:18 - Heel Duitsland vanaf dinsdagmiddag op oranje

Het reisadvies voor Duitsland wordt aangescherpt. Vanaf dinsdag rond het middaguur kleurt heel Duitsland oranje. Dat betekent dat dan het dringende advies geldt om alleen naar onze oosterburen te reizen als dat noodzakelijk is. "Bij terugkeer in Nederland gaat u voor 10 dagen in thuisquarantaine", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Verder gelden er vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen", aldus het ministerie. "Horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Wat dit betekent voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet bekend." Eind vorige maand had Buitenlandse Zaken tien Duitse steden al op oranje gezet vanwege het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. Het ging toen om Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.

Update 19:41 - Vakbond FNV alsnog akkoord met reddingsplan KLM

FNV stemt alsnog in met de langere periodes van loonmatigingen bij KLM. De vakbond en luchtvaartmaatschappij hebben maandag aanvullende afspraken gemaakt over de bijdrage van de medewerkers die nodig is om de coronasteun van het Rijk te krijgen. Hierdoor ligt alleen pilotenvakbond VNV nog dwars. Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg werd zijn bond vrijdag "onaangenaam verrast" over aanvullende voorwaarden van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Maar met de nieuwe aanvullende afspraken "is wat ons betreft de coronasteun voor KLM gered en kunnen wij als vakbond de vinger aan de pols blijven houden", aldus de FNV'er die opkomt voor cabine- en grondpersoneel. FNV en de andere bonden bij KLM werden voor het weekend overvallen met het nieuws dat de minister voor alle versoberingen een langere looptijd wilde dan KLM eerder met de bonden had afgesproken. Die afspraken liepen voor grond- en cabinepersoneel ruim twee jaar. De minister wilde echter een akkoord voor de vijf jaar dat de coronasteun gepland is.

Update 19:33 - De Jonge: aantal besmettingen in Nederland nog veel te hoog

Het aantal besmettingen in Nederland is nog veel te hoog. Om die ernst kracht bij te zetten, schuift coronaminister Hugo de Jonge maandagavond aan bij het Veiligheidsberaad. Samen met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's bespreken hij en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) welke aanvullende maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen. Lees meer.

Update 18:00 - FNV projecteert groot hart op gebouwen voor waardering zorg

FNV Zorg vraagt maandagavond op een bijzondere manier aandacht om meer waardering en betere arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel. De zorgbond projecteert op vijf gebouwen in Groningen, Den Bosch en Den Haag het beeld van een groot hart met armen er omheen, het logo van de campagne 'Omarm de zorg'. Dat gebeurt op het Groninger Museum, de Martinitoren en op de Bossche Sint-Janskathedraal. In Den Haag komt de projectie op het Centraal Station en op een snelwegovergang over de Utrechtsebaan. "Zorgmedewerkers staan al maanden in de frontlinie, in ziekenhuizen, maar ook in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen. Zij verdienen meer waardering en betere arbeidsvoorwaarden. Dus lagere werkdruk, een beter salaris en een veilige werkomgeving", stelt de bond. FNV wijst erop dat zorgpersoneel nu onmogelijk zelf actie kan voeren. "Enerzijds omdat we geen extra besmettingen willen veroorzaken en anderzijds omdat ze zo hard nodig zijn nu, zoeken we naar andere manieren om hier toch aandacht voor te blijven vragen", aldus de zorgbond. Volgens FNV is er minimaal 2,25 miljard euro extra nodig, bovenop het bestaande budget van werkgevers om de problemen in de zorg het hoofd te bieden.

Update 17:43 - Reisadvies Portugal dinsdag naar oranje

In heel Portugal, behalve op de Azoren, is het aantal besmettingen met het coronavirus toegenomen. Daarom wordt de kleurcode van het hele land en het eiland Madeira dinsdag aangepast van geel ('let op: er zijn veiligheidsrisico’s') naar oranje ('alleen noodzakelijke reizen'). De kleurcode van de Azoren blijft geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders alleen naar Portugal en Madeira te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Wie daar is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine. Twee weken geleden werd het reisadvies voor havenstad Porto al aangescherpt naar oranje, en een week geleden breidde dat oranje gebied uit naar de hele noordelijke regio van Portugal. Voor hoofdstad Lissabon en omgeving gold al langer code oranje.

Update 16:28 - Veel leraren vinden coronamaatregelen onuitvoerbaar

Nog geen vier op de tien leraren, schoolleiders en ondersteuners vinden de coronamaatregelen in het voortgezet onderwijs uitvoerbaar, maakte CNV Onderwijs bekend op basis van een peiling onder leden. De helft van de leraren op middelbare scholen maakt zich zorgen over de eigen veiligheid of een virusuitbraak op school. Op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs blijkt voor bijna de helft van de leraren de combinatie fysiek en afstandsonderwijs praktisch niet haalbaar. De handhaving van maatregelen gaat volgens hen ten koste van de onderwijstijd. Daarbij zorgt het handen reinigen voor logistieke problemen op scholen. "Op scholen waar een deugdelijk ventilatiesysteem ontbreekt geeft het moeten openzetten van ramen en deuren veel hinder en leidt dit af van het onderwijs", aldus de onderwijsbond.

Update 16:27 - Coronagolf bij Ajax in aanloop naar Champions League-duel

Ajax gaat zonder onder andere doelman André Onana, aanvoerder Dusan Tadic en de middenvelders Davy Klaassen en Ryan Gravenberch naar Denemarken voor het duel met FC Midtjylland in de Champions League. Lees meer.

Update 16:13 - 'Groei coronadrukte ziekenhuis kan deze week tot stilstand komen'

De druk op de ziekenhuizen groeit steeds minder snel. Een paar weken geleden steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 30 tot 45 procent per week, de afgelopen zeven dagen was dit ongeveer 13 procent. "Als de maatregelen die het kabinet drie weken geleden heeft genomen, zo'n effect hebben dat ze leiden tot een daling van het aantal besmettingen, moet je in de komende dagen zien dat de stijging van de druk tot stilstand komt", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat het aantal positieve tests de laatste paar dagen daalt, noemt Kuipers "geruststellend, maar het zijn nog steeds substantiële aantallen. Een paar weken geleden gingen we van 3000 positieve tests per dag naar 3500 naar 4000 naar 5000. Nu het daalt naar minder dan 9000, moeten we niet gaan denken: hoera. Ziekenhuizen nemen 250 tot 300 patiënten per dag op." Lees meer.

Update 14:26 - Opnieuw minder coronabesmettingen gemeld

In de afgelopen dag zijn er 8.306 nieuwe gevallen gemeld bij gezondheidsdienst RIVM. Dat zijn er 430 minder dan zondag, toen het nog om 8.736 positieve tests ging. Daarmee blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen afnemen en lijkt de piek in de tweede coronagolf achter de rug. Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames

Update 12:48 - Veerboot naar Engeland aan de ketting wegens besmettingen

Vijf bemanningsleden van de veerboot Princess Seaways van rederij DFDS zijn positief getest op het coronavirus. Daarom is de overtocht van IJmuiden naar het Engelse Newcastle van zondagavond geannuleerd. Dat meldt een woordvoerder van de rederij na berichtgeving door NH Nieuws. De besmette bemanningsleden zijn in zelfisolatie gegaan. Alle andere opvarende personeelsleden worden ook getest op een mogelijke coronabesmetting. Verder heeft DFDS contact opgenomen met passagiers die recent met de maatschappij hebben gereisd. Mensen die zondagavond niet naar Newcastle konden varen, kunnen omboeken naar een latere datum. Het is de bedoeling dat de Princess Seaways dinsdag weer in de vaart wordt genomen, maar dat is wel afhankelijk van de uitslag van de coronatests die de bemanningsleden nu ondergaan.

Update 11:31 - Coronapatiënten thuis gemonitord, meer bedden vrij

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft de afgelopen maanden 45 coronapatiënten vervroegd naar huis kunnen sturen dankzij monitoring op afstand. Zo komen er sneller bedden beschikbaar voor nieuwe patiënten met corona. Het ziekenhuis noemt de ervaringen tot nog toe een succes. Via een speciale app, die in juli werd geïntroduceerd, geven de zieken twee keer per dag belangrijke gegevens door over hun fysieke toestand. Ze rapporteren klachten, lichaamstemperatuur en het zuurstofgehalte in hun bloed, dat ze meten met een speciale meter. De patiënten krijgen ook extra zuurstof mee naar huis, die ze zichzelf kunnen toedienen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bekijken de gegevens en nemen snel contact op als ze een verslechtering zien. "Dat werkt heel goed en ook de patiënten vinden de thuismonitoring prettig", aldus longarts Gea Helfrich. Ze legt uit dat de thuismonitoring geschikt is voor patiënten die stabiel en digitaal vaardig zijn. "Het ziekenhuis blijft tot het einde van de thuismonitoring de hoofdbehandelaar, maar dan op afstand."

Update 10:17 - Zorg vraagt om steun met #ditismijnzorg

Artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers vragen het publiek om steun. Ze beginnen daarom de campagne #ditismijnzorg, waarbij ze over hun werk vertellen en mensen vragen zich te houden aan de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen. Op duizenden plekken zijn vanaf maandag posters te zien. Zo vraagt bijvoorbeeld voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care mensen om een mondkapje te dragen. Nederlanders kunnen op ditismijnzorg.nl zelf ook posters maken, met daarop een eigen foto en het motto "help de zorg voor ons zorgen". De actie wordt gevoerd omdat ziekenhuizen inmiddels weer hun handen vol hebben aan coronapatiënten. "Net als in het voorjaar piept en kraakt het bij artsen en verpleegkundigen", legt artsenfederatie KNMG uit. "Ziekenhuizen lopen vol en we moeten reguliere zorg uitstellen om de stroom patiënten het hoofd te kunnen bieden." Volgens KNMG levert dat "veel stress" en "slapeloze nachten" op. Bovendien dreigen artsen en verpleegkundigen om te vallen. Daar komt bij dat zorgmedewerkers de laatste tijd te maken hebben met "intimidatie en agressie van een kleine maar luidruchtige groep". Lees ook: 'Zorgmedewerkers ervaren meer agressie op werkvloer sinds uitbraak coronavirus'

Update 09:27 - 'Kabinet overweegt extra coronamaatregelen'

Het kabinet overweegt extra coronamaatregelen. Op tafel ligt onder andere een tijdelijke sluiting van musea, theaters en bioscopen. Ook zou de maximale groepsgrootte verder beperkt worden. Dat bevestigen Haagse bronnen maandag na berichtgeving door De Telegraaf en RTL Nieuws. Op dit moment is er nog geen overeenstemming over eventuele nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet neemt daarover dinsdag een besluit. In de avond volgt vervolgens een nieuwe corona-persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Lees hier meer over de mogelijke extra coronamaatregelen

Update 08:19 - Nederland bestelt 9,2 miljoen coronasneltests

Nederland heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf BD. Die tests kunnen binnen een kwartier laten zien of iemand het coronavirus onder de leden heeft. De eerste 1,2 miljoen sneltests worden halverwege deze maand afgeleverd, meldt het bedrijf. De overheid had eerder al een bestelling geplaatst voor 1,2 miljoen tests, maar heeft die uitgebreid met nog eens 8 miljoen tests. BD verwacht de volledige order in juni volgend jaar te hebben geleverd. Wat de bestelling voor de miljoenen sneltests kost, is niet bekendgemaakt. Volgens BD is Nederland het eerste Europese land dat een contract sluit met het bedrijf, dat ook tests maakt voor onder meer griep. Sinds september zijn de coronasneltests van BD in Europa toegelaten. In de Verenigde Staten kreeg het een noodgoedkeuring.

Update 08:00 - Rode Kruis heeft 48 miljoen nodig voor coronahulp in Nederland

Het Rode Kruis schaalt de coronahulp in Nederland nog verder op tijdens de tweede coronagolf. De organisatie ziet dat er in ons land meer vraag naar hulp is op gebied van voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Daarvoor is 48 miljoen euro nodig. "We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben", zegt directeur Marieke van Schaik. "We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op." Naar telefonische hulplijn van het Rode Kruis is sinds maart al ruim 24.000 keer gebeld. "In de zomer was het wat minder, maar nu mensen meer in quarantaine zitten en eenzaam zijn, krijgen we ook meer belletjes", aldus de organisatie. "En na de persconferentie waar de gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, zagen we een piek tot 200 belletjes per dag." Het Rode Kruis is afhankelijk van donaties. Eerder werd gironummer 7244 geopend voor het inzamelen van geld voor voedselhulp. Daar kwam tot nu toe bijna 900.000 euro op binnen. De organisatie verwacht tot zeker mei volgend jaar hulp te moeten verlenen, waarvoor het de 48 miljoen euro nodig heeft.

Voel jij je gespannen, bang of onzeker na het horen van de nieuwe #coronamaatregelen tijdens de #persconferentie?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je beter te voelen. Lees hier wat! ?https://t.co/wxUA7inaWD — Rode Kruis (@RodeKruis) October 13, 2020 ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.