Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronabesmettingen blijft schommelen • GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

LIVEBLOG | Aantal coronabesmettingen blijft schommelen • GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

Milieu en Gezondheid

2 dec 2020, 08:00

Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen schommelt flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.942, dat zijn er 869 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.606, dat zijn er 77 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 475, dat zijn er 3 minder dan op dinsdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:04 - Merendeel van de Nederlanders steunt horeca die in januari 'gewoon weer opengaat'

De meeste Nederlanders staan pal achter een groep horecaondernemers die half januari tegen de regels in gewoon weer open wil gaan. 64 procent van de ondervraagden vindt het een goed idee als de 'ongehoorzame' kroeg- en restauranteigenaren in het nieuwe jaar op eigen initiatief weer gaan beginnen. Aan het onderzoek onder het Hart van Nederland-panel deden vandaag 4000 mensen mee. Bijna een kwart van de mensen (24%) is niet te spreken over de actie. Zij zeggen: "Hou je gewoon aan de maatregelen, dan kunnen we straks allemaal veilig weer ons normale leven oppakken." Lees hier meer

Update 17:23 - GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

De GGD’en in het land gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus. Voordat de GGD'en in actie komen, moeten circa 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Die groepen wil het kabinet voorrang geven. Het gaat sowieso nog maanden duren voordat Nederland de miljoenen vaccindoses binnen heeft die nodig zijn om de hele bevolking een beschermende prik tegen corona te geven. Uitgaande van de cijfers van de verst gevorderde vaccinmakers, kunnen in het eerste kwartaal hooguit zo'n 1,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. "Als je kijkt naar de feiten zoals die nu bekend zijn, gaan we ervan uit dat anderen eerst 5 miljoen mensen vaccineren en wij daarna de rest doen", zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Ouderen en chronisch zieken zullen hun vaccinatie bijvoorbeeld bij de huisarts krijgen. Of in het verpleeghuis waar ze wonen. De koepelorganisatie heeft er "het volste vertrouwen" in dat alle voorbereidingen tegen de zomer zijn afgerond. Als de GGD’en eerder in actie moeten komen, is het "de vraag hoe snel het dan kan", zegt de woordvoerster. "Dat is afhankelijk van alle randvoorwaarden. Vaccineren is meer dan een prik zetten."

Update 17:00 - 'Twee derde leraren wil langere kerstvakantie'

Twee derde van de leraren in het primair- en voortgezet onderwijs wil dat de komende kerstvakantie met een week wordt verlengd. Van zowel docenten in het basis- als het middelbaar onderwijs vindt 67 procent een kerstvakantie van drie weken een goed plan, meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder bijna 750 docenten. De leraren hopen dat een verlenging van de kerstvakantie de verspreiding van het coronavirus afremt, aldus EenVandaag. Gevreesd wordt dat leerlingen juist tijdens de feestdagen besmet raken. Als de scholen een week langer dicht blijven, zijn de leerlingen in de besmettelijke periode thuis in plaats van op school, zo luidt een van de argumenten. Voor oplopende leerachterstanden wordt door veel docenten niet gevreesd. Liever een langere vakantie, dan dat de scholen weer helemaal dicht moeten. Ouders van schoolgaande kinderen zijn iets meer verdeeld over het plan. Van de ouders die een of meerdere kinderen op de basisschool hebben, wil 43 procent dat de scholen langer dicht blijven. De helft (50 procent) ziet dat niet zitten. Onder ouders met een of meerdere kinderen in het voortgezet onderwijs is 54 procent het met het plan eens, 39 procent niet. Aan het onderzoek van EenVandaag deden 678 ouders met kinderen op de basisschool en 795 ouders met kinderen op de middelbare school mee. Minister Arie Slob (Onderwijs) zei vorige week dat hij een langere kerstvakantie "niet zo'n verstandig idee" vindt. Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, noemde eerder een langere kerstvakantie als optie om het aantal coronabesmettingen de komende maand sneller te laten dalen.

Update 15:39 - Opnieuw minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Lees hier meer.

Update 14:31 - RIVM meldt fors meer positieve tests, aantal blijft schommelen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft flink schommelen. De afgelopen 24 uur zijn beduidend meer positieve coronatesten geregistreerd dan een dag eerder. Tussen dinsdag- en woensdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4942 meldingen gekregen. Een dag eerder noteerde het instituut 4063 besmettingen en dat waren er juist weer fors minder dan maandag. Het aantal van dinsdag is iets bijgesteld, in eerste instantie had het RIVM tien meldingen meer genoteerd. Op maandag meldde het instituut iets meer dan 4600 gevallen, zondag bijna 5600. Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor. Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met 66. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, registraties kunnen enige tijd duren. Het RIVM meldde dinsdag het overlijden van 62 coronapatiënten.

Update 14:12 - 'GGD klaar om massaal te vaccineren'

De GGD is klaar voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus zodra dat nodig is, dat zegt een woordvoerster van de GGD in een interview met de NOS. Het vinden van voldoende personeel om te gaan prikken noemt de organisatie "waarschijnlijk geen probleem". De GGD zegt bij de voorbereidingen met verschillende scenario's te werken, afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar komt. In het huidige scenario gaat de GGD ervan uit dat het vaccineren van niet-risicogroepen in augustus start. Tot die tijd denkt de GGD dat vooral de huisartsen aan het werk moeten om risicogroepen in te enten, aldus de gezondheidsdienst tegen de NOS. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet eerder weten dat in de eerste week van januari de eerste mensen mogelijk worden ingeënt tegen het coronavirus. De GGD zegt rond 4 januari "binnen een paar dagen" klaar te zijn om te starten met het inenten van groepen als blijkt dat de bijna 1 miljoen vaccins die mogelijk beschikbaar komen, niet geschikt zijn voor de risicogroepen. De GGD zou dan al direct aan zet zijn. Het voorbereiden zit hem bij de GGD nu vooral in het maken van plannen, gesprekken voeren met uitzendbureaus en het voorbereiden van de ICT. "Je kan niet alleen maar tenten neerzetten en 10.000 man aannemen. Dat is niet hoe je goed bent voorbereid. Je wilt ook niet honderd dingen voorbereiden waar je niets aan hebt", zegt de GGD-zegsvrouw tegen de NOS. Hoeveel mensen er nodig zijn voor de massavaccinatie is nog niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om duizenden. "Bij een eerdere massa-vaccinatie op meningokokken hebben we 3 miljoen prikken gezet met 7000 mensen op 200 locaties", aldus de woordvoerster van de koepelorganisatie.

Update 13:14 - Amsterdam verbiedt carbidschieten

Als het aan het stadsbestuur van Amsterdam ligt, mogen Amsterdammers komende jaarwisseling niet vieren met carbidschieten. Burgemeester en wethouders willen een verbod op het knallen met carbid opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeenteraad heeft op 16 december daarover het laatste woord. Omdat carbidschieten niet onder vuurwerk valt, valt het ook niet onder het eenmalige landelijke vuurwerkverbod dat is afgekondigd bij wijze van coronamaatregel. Door een expliciet verbod op carbidschieten in de APV op te nemen wil de gemeente voorkomen dat gevaarlijke situaties ontstaan voor mens en omgeving. Daarnaast voorkomt een verbod overige nadelen van carbidschieten, zoals hinder en (geluids-)overlast. Veel burgemeesters verbieden het afschieten van carbid in hun gemeente. Het Veiligheidsberaad besliste onlangs dat er geen landelijk verbod op carbidschieten komt. In streken waar het traditie is, mag het gewoon doorgaan.

Update 13:07 - Horecaondernemers ontsteken maandagavond licht als signaal aan de overheid

Een aantal horecaondernemers ontsteekt komende maandag om 19.00 uur voor 5 minuten de buitenlichten om bij de overheid aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin veel zaken verkeren door de coronacrisis. "We willen laten zien dat we nog steeds bestaan en dat we ook willen blijven bestaan", zegt Peter Ter Heege van het Amsterdamse café de Figurantenbar. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie. Ter Heege zegt dat tot de actie is besloten omdat veel horecaondernemers de wanhoop nabij zijn nu ze door de coronacrisis noodgedwongen dicht moeten blijven. "We willen dat de overheid beter communiceert over de maatregelen die ze neemt en dat er een betere compensatieregeling komt voor de horecazaken die dicht moeten blijven." De Amsterdamse horecaondernemer stelt dat hij al veel positieve reacties heeft gekregen op de oproep om maandag de buitenlichten te ontsteken. Ruim honderd mensen hebben inmiddels op Facebook laten weten dat ze meedoen. "Aanvankelijk kwamen de reacties vooral uit Amsterdam, maar we krijgen nu ook steeds meer respons uit de rest van het land." Ter Heege hoopt dat zo veel mogelijk klanten, bekenden en vrienden van de horecabedrijven zich met een drankje vanuit hun ramen, voor de deur of op een andere plek meedoen aan de actie. Hij roept op wel op de coronaregels na te leven, zoals het houden van gepaste afstand. "We hopen zo duidelijk te maken, dat wij van onze beleidsmakers graag willen horen waar zij het licht in deze duisternis voor de horeca zien schijnen."

Update 12:28 - CoronaMelder werkt samen met apps uit andere landen

De Nederlandse app CoronaMelder werkt vanaf woensdag samen met soortgelijke corona-apps uit andere landen. De applicaties wisselen codes uit. Dat betekent dat inwoners uit die landen die deze apps gebruiken en enige tijd in elkaars nabijheid waren, later een melding kunnen krijgen als er sprake is van een besmetting. CoronaMelder communiceert op die manier met de apps uit Duitsland, Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje. De app in België sluit hierop naar verwachting in december aan, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Later zullen ook de andere EU-landen zich bij deze Europese samenwerking aansluiten. De beoogde samenwerking van de verschillende apps werd al eerder aangekondigd. De corona-apps in de EU kunnen alleen met elkaar communiceren als zij voldoen aan de dezelfde privacy-eisen als in Nederland, benadrukt het ministerie. De CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn voor de samenwerking. De apps in de verschillende landen kunnen niet aangeven wie of waar je bent.

Update 11:17 - RIVM zwijgt over vaccinatieprogramma

Er is nog vrijwel niets bekend over de uitvoering van het programma om mensen te vaccineren tegen corona, terwijl begin januari volgens de planning van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de eerste mensen ingeënt zouden moeten worden. "Er is nog niks te melden, we zitten nog middenin de voorbereidingen", zegt een woordvoerder van gezondheidsdienst RIVM woensdagochtend daarover. "Als er inhoudelijk iets meer te melden valt, maken we dat bekend." Vakbond CNV stelde eerder dat de vaccinatieplannen in Nederland onvoldoende zijn. De organisatie wil dat er snel een grootschalig vaccinatieplan komt. "Het inenten van miljoenen mensen is een immense, ongekende operatie zoals nooit eerder vertoond in Nederland. Het kabinetsplan sorteert daar echter nauwelijks op voor."

Update 09:25 - Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het land is daarmee het eerste land in de wereld dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin. De inenting komt vanaf volgende week beschikbaar. Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet. "Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen corona." Minister Hugo de Jonge zei dinsdag er "alles aan te doen" om begin januari te beginnen met vaccineren. Nederland krijgt 11,7 miljoen doses van het Pfizer-vaccin

Update 07:32 - 'Hotels op Curaçao mogen wel alcohol aan toeristen schenken'

Het alcoholverbod op Curaçao voor de horeca en in de openbare ruimte geldt niet voor mensen die in hotels verblijven. Dat meldt de Curaçaose minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling in het Antilliaans Dagblad. Het gaat om geregistreerde hotelgasten, dat kunnen zowel toeristen uit andere landen als inwoners van Curaçao zijn. Dinsdag gingen er strengere maatregelen in op het Caribische eiland om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregelen gelden in ieder geval voor drie weken. Bars, cafés en restaurants mogen geen alcohol schenken en ook mag er geen alcohol gedronken worden op straat. Restaurants mogen geen gasten binnenlaten, maar alleen eten bezorgen of laten afhalen. Vanuit de hotelsector werd woest gereageerd op het besluit. Volgens de sector zouden maatregelen funest zijn voor het toerisme. Het Nederlandse reisadvies voor Curaçao is momenteel geel, wat betekent dat toeristen vanuit Nederland gewoon kunnen komen. Op het eiland is sinds een maand sprake van een stijgende lijn in het aantal coronabesmettingen.

Update 07:00 - Leidse politie Leiden stopt 'schouder-aan-schouderfeesten'

De Leidse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee feestjes beëindigd waar de coronaregels niet werden nageleefd. Op Twitter meldt de politie dat er letterlijk schouder aan schouder werd gefeest. Volgens agenten waren er in veel te kleine ruimtes te veel feestvierders. Op een foto die de politie heeft gedeeld staan elf onherkenbaar gemaakte personen in een kleine ruimte dicht bij elkaar. Ook staan er flink wat (aangebroken) kratten bier in het hok. Alle feestgangers hebben een boete gekregen omdat ze geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden. Daarna is iedereen meteen weggestuurd. https://twitter.com/PolitieLeiden/status/1334001778455695360

Update 02:41 - Opnieuw recordaantal coronabesmettingen op Curaçao

Op Curaçao is dinsdag opnieuw een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Het gaat om 124 nieuwe gevallen. Het vorige record (119) werd vorige week donderdag bereikt. Er zijn nu in totaal 1.305 personen op het eiland besmet met het coronavirus. Van de ongeveer 160.000 eilandbewoners zijn inmiddels meer dan 22.500 mensen getest. Het Epidemiologische team dat zich bezighoudt met de coronabesmettingen heeft meer personeel gekregen, omdat het door het toegenomen aantal coronatests steeds langer duurde voordat mensen hun uitslag kregen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.