Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 3 april

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 3 april

Milieu en Gezondheid

3 apr 2020, 06:00

Nederland blijft tot in ieder geval eind deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Lees hier het liveblog van donderdag terug.

  • In totaal zijn er tot nu toe 15.723 mensen positief getest. Bekijk op deze kaart hoeveel ziekenhuisopnames er per gemeente zijn.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 1.487. Hieronder staat een overzicht van het aantal sterfgevallen per dag.

Update 23:37 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Update 21: 48 - Kila zingt 'coronasmartlap'

Veel kinderen vervelen zich een ongeluk tijdens deze coronacrisis, maar sommigen ontdekken juist in barre tijden een verborgen talent. Zo ook kleine Kila, die een begenadigd smartlappenzangeres blijkt te zijn. Maar liever nog dan de zangeres uithangen, wil ze gewoon terug naar school... Luister hier naar Kila's 'coronasmartlap': https://www.instagram.com/p/B-G2s2ipQ6F/

Update - 21:38 - Enige geluid in Kessel komt van kerkklokken die zoveelste uitvaart aankondigen

Pastoor Louis Verhaag van het Limburgse dorpje Kessel is blij als Hart van Nederland hem belt, en hij niet nóg meer nabestaanden aan de lijn krijgt. De Limburgse gemeente is landelijk relatief het zwaarst getroffen door het coronavirus. Tot nu toe zijn al 107 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Verhaag windt er geen doekjes om, en steekt meteen van wal. "Er gaan heel veel mensen sterven hier. Kessel telt slechts vier duizend inwoners, maar in twee weken tijd heb ik al 24 overledenen moeten begraven. Daarvan had ongeveer de helft corona." Lees het hele verhaal hier.

Update 21:04 - 1 op 5 basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie

De noodopvang voor kinderen uit het basisonderwijs was onder meer bedoeld voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, maar er komen steeds meer verzoeken om hulp vanuit kwetsbare gezinnen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Voor die kinderen, die bijvoorbeeld niet de middelen hebben voor thuisonderwijs of leven in een onveilige thuissituatie, is ook plek in de noodopvang. Op dit moment gaat dat om zo'n twintig procent van de kinderen in een dergelijke noodopvang, laat minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag weten aan de Tweede Kamer. Scholen en gemeenten trokken deze week aan de bel omdat een aantal kwetsbare kinderen niet in beeld is. De minister benadrukt dat instanties moeten blijven proberen hier verandering in te brengen. "Dat kan ook. Telefoneren, deurbezoeken, gewoon er naartoe gaan. De leerplichtambtenaar kan daar ook voor worden ingezet", zei hij eerder vrijdag. De onderwijskoepels "zullen in de komende dagen hun leden opnieuw benaderen om te zorgen dat kinderen en jongeren in een kwetsbare positie in beeld zijn en de begeleiding krijgen die ze nodig hebben", aldus Slob.

Update 20:45 - Gemeente Rotterdam geeft nabestaanden korting op uitvaart

Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen mogen maximaal maar dertig nabestaanden bij een uitvaart zijn. Ook mogen zij voor en na een uitvaart niet samenkomen. Vrijdag heeft het Rotterdamse college daarom besloten hen 25 procent korting te geven op de kosten van een uitvaart. De regeling gaat in op zaterdag 4 april tot en met de opheffing van de beperkingen en geldt alleen voor uitvaarten van overleden Rotterdammers op begraafplaatsen of het crematorium van de gemeente Rotterdam. Vanaf 4 april is het ook mogelijk om voor onbepaalde tijd te worden begraven op een gemeentelijke begraafplaats, in plaats van dat er alleen grafrechten voor minimaal tien jaar gekocht kunnen worden. De gemeente wilde deze extra mogelijkheid per 1 januari volgend jaar invoeren, maar gezien de huidige situatie wordt dit versneld ingevoerd.

Update 20:21 - Mooi weer op komst: Noordwijk sluit gemeentelijke parkeerplaatsen en strandafslag

Er is dit weekeinde mooi weer op komst, dus vrezen kustplaatsen dat zonaanbidders massaal de coronamaatregelen in de wind slaan en toch naar het strand trekken. "Kom niet. Blijf thuis. Je kunt toch nergens parkeren", benadrukt gemeente Noordwijk. Alle gemeentelijke parkeerplaatsen, een kleine 2000, worden tussen zaterdag 09.00 uur en zondag 18:00 gesloten, net als de weg naar het strand Langevelderslag. "Verkeer kan dus niet meer doorrijden naar het parkeerterrein. Dat scheelt een ritje. En zorgt ervoor dat het onmogelijk is om in de berm te parkeren", aldus de gemeente. Het gaat om de plekken bij de Waterleidingduinen, het Oosterduinse Meer, Wantveld, Vuurtorenplein, Palaceplein, de Koningin Astridboulevard en de Duindamseslag. Komen er toch teveel mensen "dan schromen de samenwerkende gemeenten in de Veiligheidsregio niet, aanvullende maatregelen te nemen". "In oplopende mate kunnen wegen en gebieden afgesloten worden. Alles op alles om te voorkomen dat te veel mensen, te dicht op elkaar samenkomen en niet meer naar de richtlijnen van de coronabestrijding kunnen handelen." Eigenaren van strandtenten komen door alle maatregelen dus ook behoorlijk in de knel, vertelt Wilfred de Leeuw, eigenaar van twee strandtenten in Den Haag. "In het seizoen heb ik misschien negen mensen in dienst. Die moet ik nu uit eigen zak voorfinancieren. En ik maak in maart al veel kosten: zo’n 25.000 tot 50.000 euro voor de opbouw van mijn zaak. Dat trek je normaal gesproken wel recht in het voorjaar en de zomer. Maar nu lukt dat dus niet. Op dit moment kóst het alleen maar geld", zegt De Leeuw. Voor veel ondernemers zal deze situatie ook het einde betekenen, vreest hij. Lees hier het hele verhaal.

Update 19: 45 - Martini Ziekenhuis Groningen zwaait eerste ex-coronapatiënt uit

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft vrijdag zijn eerste coronapatiënt ontslagen van de intensive care. Jan Goossens uit Breda lag sinds zaterdag 21 maart op de ic in Groningen. Hij was de eerste patiënt met het coronavirus die op de ic in Groningen terechtkwam en ook de eerste die weer mocht vertrekken. Jan is uitgezwaaid door het zorgpersoneel. https://www.facebook.com/MartiniZiekenhuis/posts/10157337375093111?

Update 19:35 - Bespuugde politieagent Jacomijn blij met recht om wangslijm af te nemen bij 'coronaspugers'

De politie heeft binnenkort het recht om wangslijm af te nemen van 'coronaspugers'; mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Jacomijn Heupink, agent bij politie Almelo, werd zelf slachtoffer van zo'n coronaspuger en is blij met de maatregel. "Daarop kun je weer verder, omdat je dan weet of je thuis moet blijven of niet", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Jacomijn werd anderhalve week geleden opgeroepen omdat een verwarde of dronken man problemen veroorzaakte. Ze nam de man apart, waarna hij richting haar gezicht spuugde.

Ze had afstand gehouden en was niet geraakt, maar is bij thuiskomst gelijk onder de douche gaan staan en waste meteen haar kleren. "Je weet nooit of de kleine spetters je wel hebben geraakt en of je besmet bent."

Jacomijn had 'geluk': de spuger bleek niet besmet met het coronavirus. Voorlopig moet hij brommen voor zijn wandaad.

Lees hier het hele verhaal.

Update 19: 20 - CEO Rumag stapt op na ophef om 'corona-kledinglijn'

Thijs van der Heide, de topman van platform Rumag, legt per direct zijn functie neer. Het platform werd in het programma Zondag met Lubach stevig onder vuur genomen wegens hun 'corona-kledinglijn'. Ferdi Buijsrogge wordt de opvolger van Van der Heide. Het nieuwe bestuur van Rumag vindt dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten". Lees hier het hele verhaal.

Update 18:10 - Amsterdam schenkt laptops en internet aan kwetsbaren

De gemeente Amsterdam stelt duizend opgeknapte laptops en draadloos internet beschikbaar aan inwoners die het contact met de buitenwereld dreigen kwijt te raken als gevolg van de corona-uitbraak en de beperkende maatregelen vanuit de overheid. Onder andere eenzame ouderen en statushouders met een minimuminkomen komen in aanmerking voor de laptops en wifi. "Door de maatregelen die zijn getroffen tegen het coronavirus is er een grote behoefte ontstaan aan digitale verbondenheid", schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. "Juist nu we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven, wordt zichtbaar dat niet iedereen toegang heeft tot internet."

Update 17:19 - 'Coupe-corona': politici met de handen in het haar door dichte kapsalons

De normaal zo keurig gekapte politici maken zich wel een beetje zorgen over de toestand van hun kapsel, nu ook zij niet meer kunnen aankloppen bij hun vaste kapper. De nood is voor premier Mark Rutte nu nog niet zo hoog, "het zit nog fantastisch", vind hij zelf. Maar dat blijft niet zo, weet hij, want zijn haar "heeft de neiging uit te groeien tot zo'n legtegel". Vicepremier Hugo de Jonge ziet 'haarmatig' op tegen dit weekeinde...  "Ik heb een arrangement ingericht", vertelt De Jonge. "Als de kapper nou zijn spulletjes bij mij thuis langs brengt, en mijn vrouw knipt mij, geïnstrueerd via facetime door de kapper." Hij denkt dat dat "net kan, maar ik zie er een beetje tegenop, eerlijkheidshalve"...

Update 16:50 - Nu 1324 coronapatiënten op intensive care, 51 meer dan donderdag

Het aantal Nederlanders dat op een intensive care ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1324. Dat zijn er 51 meer dan donderdag. In totaal zijn er 2100 bedden beschikbaar. Onder de 1324 patiënten zijn veertien die in Duitsland liggen. Dat zijn er vijf meer dan donderdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Update 16: 37 - Amsterdamse agenten zeggen met een dansje: houd 1,5 meter afstand!

Twee agenten uit Amsterdam willen iedereen op het hart drukken om vooral 1,5 meter afstand te houden, en hoe maak je zo'n boodschap onvergetelijk? Zeg het met een dansje!

Bekijk de video hier.

Update 16: 10 - Gezonde passagiers eindelijk van cruiseschip Zaandam af

Gezonde passagiers mogen het cruiseschip Zaandam verlaten. De eerste mensen die van boord mogen zijn 243 Canadezen, die worden teruggevlogen naar hun eigen land. Er zijn volgens cruiseonderneming Holland America Line (HAL) vijf Nederlanders op het schip. Of zij zich onder de veertien patiënten die donderdagavond van boord zijn gehaald bevinden, is nog onduidelijk. Het ontschepen duurt zeker tot zaterdag. Vijftig bemanningsleden en 26 passagiers die milde symptomen van het coronavirus hebben, blijven voorlopig nog in quarantaine op het schip.

Update 15:48 - Daklozen naar gevangenis in Maastricht

Maximaal vijftig dak- en thuislozen kunnen terecht in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht. Dit is een noodmaatregel, omdat de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils niet voldoet aan de door het RIVM gestelde eisen ter voorkoming van de verspreiding van corona. Zo zitten de mensen daar veel te dicht op elkaar. Daklozen kunnen vanaf 14 april terecht in het voormalige cellencomplex.

Update 15:19 - Gestrande reizigers nog steeds vast in Marokko

Marokko weigert nog steeds gestrande buitenlandse reizigers te laten vertrekken. Het land sloot een week geleden zijn grenzen vanwege het coronavirus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de speciale website voor gestrande reizigers die niet terug kunnen, ruim 2000 meldingen uit Marokko gekregen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) blijft hoopvol, zei hij na de ministerraad. "Bij een heel aantal landen hebben we gezien dat het aanvankelijk moeilijk was, maar dat er uiteindelijk toch weer beweging in is gekomen."

Update 15:05 - Bijna 40.000 mondkapjes ingezameld voor Haagse zorginstellingen

Met de inzamelingsactie #allemondkapjesverzamelen zijn bijna 40.000 mondkapjes, ruim 15.000 handschoenen, 3000 brillen en honderden schorten voor de regio Den Haag opgehaald. Alle spullen worden verdeeld over verschillende zorginstellingen in de Veiligheidsregio Haaglanden. De Veiligheidsregio Haaglanden is dankbaar voor de donatie en zegt dat de middelen zo snel mogelijk gaan naar de plekken waar de nood het hoogst is.

Update 14:58 - Politie mag slijm gaan afnemen van 'coronakuchers'

De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat dat mogelijk moet maken. Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer.

Update 14:43 - Taxichauffeurs willen noodsteun overheid afdwingen met petitie

Taxichauffeurs blijven zich inzetten om ook in aanmerking te komen voor de noodmaatregelen van de overheid tegen de coronacrisis. Maandag overhandigen ze namens de sector een petitie aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarin wordt de "zorgelijke" financiële positie van de personenvervoerders geschetst. Ondernemers in de taxibranche willen toegang krijgen tot de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), zegt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). 116 andere sectoren hebben die wel. De TOGS-regeling geeft een noodvergoeding van 4000 euro om vaste kosten te dekken. Taxichauffeurs hebben hoge vaste kosten, vindt de vereniging. Die bestaan uit bijvoorbeeld verzekeringen en autolease.

Update 14:36 - Zorgautoriteit gaat planbare urgente zorg voor mensen zonder corona coördineren

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om de planbare urgente zorg voor mensen zonder corona te gaan coördineren. Het gaat om zorg aan bijvoorbeeld om patiënten met kanker, hartproblemen of neurologische aandoeningen. Veel behandelingen zijn nu uitgesteld, maar moeten later wel weer worden ingehaald. Daarvoor is meer coördinatie nodig, vindt de overheid.

Update 14:25 - Digitaal spreekuur voor zwangere en pas bevallen vrouwen

Zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen met hun vragen en zorgen over het coronavirus vanaf maandag terecht op een digitaal spreekuur. De KNOV, de organisatie van verloskundigen, begint daarmee omdat er veel vragen binnenkomen, zoals: mag ik wel kraambezoek ontvangen en kan mijn partner bij de bevalling zijn. Ook blijken er veel vragen te zijn over de mogelijke besmetting van de baby. Het verloskundig spreekuur is maandag 6 april van 13.00 tot 14.00 uur live te volgen op de site deverloskundige.nl. Geïnteresseerden kunnen hier hun vragen stellen aan verloskundigen. Als er genoeg belangstelling is, komt er nog een keer zo'n spreekuur.

Update 14:08 – Aantal doden door coronavirus stijgt naar 1.487

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is sinds gisteren met 148 gestegen naar 1.487. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM bekend heeft gemaakt.

In totaal zijn nu 6.286 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 502 meer dan gisteren. In totaal zijn nu 15.723 Nederlanders positief getest op het virus, 1.026 meer dan gisteren.

Update 13:02 - Bijna miljoen euro opgehaald voor noodlijdende horeca

Er is door het initiatief #helpdehoreca al bijna een miljoen euro opgehaald om horecabedrijven tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De sector is zwaar getroffen doordat alle restaurants en cafés vanwege de crisis hun deuren moesten sluiten. Via de actie kunnen bezoekers een tegoedbon bij een horecagelegenheid naar keuze kopen. Deze kunnen ze inzetten als na de coronacrisis de "de lichten weer aangaan", zegt een woordvoerder. De teller staat op 925.000 euro. Het bedrag is in bijna twee weken opgehaald, ongeveer 6000 ondernemers doen mee.

Update 12:39 - Ook op en langs het water afstand houden

Pleziervaarders en andere waterliefhebbers moeten er dit weekeinde niet massaal op uit gaan, ook al lijkt het zondag een mooie dag te worden. "Het is niet verboden om te gaan varen, maar de strenge coronaregels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen", aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat.

Update 12:31 - Amsterdam beperkt toegang parken vanwege mooi weer

In en rond Amsterdam neemt de veiligheidsregio maatregelen om met name zondag de vorming van grote groepen mensen te voorkomen. In het weekend wordt warm en zonnig weer verwacht. Zondag wordt de toegang tot het Vondelpark gedoseerd bij de ingang. Mocht het toch te druk worden, dan wordt het park gesloten. Ook het Oosterpark, het Rembrandtpark, het Noorderpark en het Bloesempark in het Amsterdamse Bos worden actief gemonitord. Als er te veel mensen komen, gaan ze dicht. De grachten en de vaarwegen in het Wallengebied worden afgesloten voor de pleziervaart. Sluizen en bruggen in de hele regio gaan alleen nog open voor de beroepsvaart. Wie het vaarverbod trotseert, kan rekenen op een boete.

Update 12:03 - Koningspaar op werkbezoek bij het RIVM

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagochtend alles te horen gekregen over de landelijke aanpak van de coronapandemie. Het koningspaar bracht een werkbezoek aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Willem-Alexander en Máxima spraken met RIVM-directeur Jaap van Dissel over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren. Ook werd gesproken over hoe kwetsbare groepen beschermd kunnen worden en de rol van het RIVM bij de bestrijding van de pandemie. Het koningspaar kreeg bovendien alles te horen over de werkwijze van het Outbreak Management Team, waarin tal van deskundigen zitten die advies uitbrengen aan de regering en zorgprofessionals.

Update 11:38 - Mondkapjes dragen op straat zorgt voor "schijnveiligheid"

Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegt niets toe", zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: "Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt de bewindsman. Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Update 11:31 - OV-bedrijven: pak geen bus of trein, tenzij het moet

Ondanks het lekkere weer dat op komst is, moeten reizigers komend weekend alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle ov-bedrijven en spoorbeheerder ProRail roepen vrijdag daartoe op. "Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden", aldus branchevereniging OV-NL. De afgelopen twee weken daalde het aantal reizigers volgens OV-NL al drastisch door het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sinds 21 maart rijden alle ov-bedrijven een speciale dienstregeling, en dat blijft voorlopig zo tot en met 28 april.

Update 11:18 - Ruim 1500 gestrande Nederlanders teruggehaald uit het buitenland

De Nederlandse overheid heeft tot dusver ruim 1500 Nederlanders die in het buitenland waren gestrand, kunnen terughalen naar Nederland. Dat zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Gestrande Nederlanders kunnen zich sinds anderhalve week melden op een speciale website, als ze hulp nodig hebben terug te keren naar Nederland. Volgens Blok is de operatie inmiddels "in volle gang". Naast de ruim 1500 Nederlanders heeft de overheid ook zo'n 200 EU-burgers kunnen meenemen op de repatriëringsvluchten.

Update 11:11 - Vijftig buitenlanders geweigerd sinds inreisverbod

Sinds op 19 maart een inreisverbod van kracht is geworden in verband met de coronacrisis, heeft de marechaussee vijftig buitenlanders de toegang tot Nederland geweigerd. Van hen mochten er 37 het land niet in op grond van het inreisverbod. Bij 13 mensen waren er andere redenen om ze te weigeren, bijvoorbeeld omdat ze geen paspoort hadden of geen geld om in ons land te verblijven.

Update 11:00 - Nederlandse Anne nog niet van boord van cruiseschip MS Zaandam

Het is nog altijd onduidelijk wanneer Anne het cruiseschip MS Zaandam mag verlaten. Veertien andere opvarenden van het schip zijn in de haven Port Everglades bij Fort Lauderdale van boord gehaald en naar twee ziekenhuizen overgebracht. “Aan boord is men onzeker en angstig”, vertelt Arthur, de vader van Anne, vanmorgen aan Hart van Nederland. “Maar het gaat naar omstandigheden goed met Anne. Ze wil het liefste per direct stoppen en zo snel mogelijk naar huis. Dat heeft ze ook aangegeven bij haar manager. Maar de crew moet voorlopig aan boord blijven. De gasten komen eerst, en daar heb ik ook begrip voor.” Lees ook: 14 zieke passagiers MS Zaandam naar ziekenhuis, crew blijft voorlopig nog aan boord

Update 10:22 - CBS vermoedt hogere sterfte door corona dan eerder gemeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) signaleert in de derde week van maart 444 meer sterfgevallen dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren een afwijking van de sterftecijfers van het RIVM, die in die week 280 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus. Het CBS vermoedt dat er een verschil is omdat niet iedereen die overlijdt door het coronavirus ook zo wordt geregistreerd.

Update 10:10 - Goudse Schouwburg gaat optredens wekelijks streamen

De Goudse Schouwburg, al meerdere malen uitgeroepen tot beste theater van Nederland, heeft een online huiskamerfestival in het leven geroepen. Net als alle andere theaters in het land is de schouwburg zelf gesloten als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus. Het Theater Virus Festival brengt theater in de huiskamers, meldt het podium vrijdag. Bekende en minder bekende artiesten zullen elke vrijdagavond om 20.00 uur vanuit hun huiskamer een optreden geven dat online kan worden bekeken. De optredens zijn te zien via het YouTube-kanaal van de Goudse Schouwburg.

Update 09:52 - Hulptelefoonlijnen staan roodgloeiend

Speciale telefoonlijnen die enkele instanties in de huidige coronatijd hebben geopend, worden veel gebeld. Zo is de telefoonlijn die ouderenbond ANBO 11 maart opende, is al door ruim 4000 mensen gebeld. De Rode Kruis Hulplijn is sinds de start al meer dan 15.000 keer gebeld en ook bij de Luisterlijn is het erg druk. Wilden veel bellers aanvankelijk vooral feitelijke en praktische informatie, de laatste week bellen er ook massaal ouderen die eenzaam zijn.

Update 09:50 - Tweede dode door corona op Sint Maarten

Op Sint Maarten is opnieuw een man overleden door een besmetting met het coronavirus. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het gaat om de tweede dode op het eiland. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen op Sint Maarten blijft verder stijgen. Op dit moment zijn er 23 besmettingen geregistreerd. Daarbij gaat het om achttien mannen en vijf vrouwen. Eén persoon is tot nu toe opgeknapt.

Update 09:32 - Meer Nederlanders zijn bang om besmet te raken met het coronavirus

Het aantal Nederlanders dat bang is besmet te raken met het coronavirus is in een paar weken tijd flink gestegen. Waar begin vorige maand 5 procent er nog voor vreesde, was dat eind maart 20 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, dat deels samen met Universiteit Twente werd gehouden. Begin maart dacht daarnaast 57 procent niet besmet te zullen raken. Eind maart was dat gedaald naar 21 procent. 57 procent stond er eind vorige maand neutraal tegenover. Begin maart was dat 39 procent. Van alle Nederlanders zei 1,5 procent eind maart besmet te zijn (geweest), wat om en nabij 200.000 mensen zouden zijn.

Update 09:18 - Goudse hulpdiensten steken patiënten en ziekenhuismedewerkers hart onder de riem

Politie- en brandweereenheden hebben donderdag met gillende sirenes een eregroet gebracht aan het personeel en de patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. "Indrukwekkend", aldus burgemeester Pieter Verhoeve. https://twitter.com/PieterVerhoeve/status/1245702948644159488?s=20

Update 08:53 - Veertien opvarenden cruiseschip Zaandam van boord gehaald

Veertien opvarenden van het cruiseschip Zaandam zijn in de haven Port Everglades bij Fort Lauderdale van boord gehaald en naar twee ziekenhuizen overgebracht. Plaatselijke media meldden dat het om een bemanningslid en dertien passagiers gaat. Donderdag liet de cruiseonderneming Holland America Line (HAL) weten dat er nog vijf Nederlanders aan boord zijn. Het is niet bekend of er Nederlanders zijn onder de patiënten die donderdagavond van boord zijn gehaald. Plaatselijke media melden dat tientallen bemanningsleden ziek zijn geworden. Volgens de autoriteiten kunnen 1211 mensen op het schip vrijdag verder naar huis reizen. Meer dan zeventig opvarenden mogen nog niet van boord. Zij moeten in quarantaine blijven. Lees ook: Lokale burgemeester: cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

Update 08:36 - Amerikaanse oorlogswet geeft Philips een duwtje in de rug

Dat de Amerikaanse president Donald Trump bedrijven bij wet verplicht om makers van beademingsapparatuur met voorrang te beleveren, geeft Philips een duwtje in de rug. Dat meldde het zorgtechnologieconcern in een reactie. Philips wijst erop dat door de wet bijvoorbeeld ook productiefaciliteiten van toeleveranciers in lockdowngebieden in de VS mogen openblijven. Trump haalde een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal om de productie van beademingsapparaten te versnellen. Hij dwingt de toeleveranciers van fabrikanten van deze apparatuur met de Defense Production Act voldoende materiaal aan te leveren. Nederland had eerder bij Philips 1000 beademingsapparaten en 1000 patiëntbewakingssystemen besteld. Daarvan zijn recent de eerste honderd geleverd. De rest volgt volgens Philips zo snel als mogelijk.

Update 08:27 - Internist pleit voor 'corona-codicil'

Ouderen en kwetsbare mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze wel of niet behandeld willen worden als ze erg ziek worden door het coronavirus. De keuzes moeten ze vastleggen in een soort donorcodicil. Dat zegt Marieke Meinardi, internist ouderengeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Lees ook: Internist pleit voor 'corona-codicil': 'Leg vast of je naar de IC wilt of niet'

Update 08:19 - UEFA dreigt met sancties bij voortijdig beëindigen competities

De Europese voetbalbond UEFA spreekt zich uit tegen het voortijdig beëindigen van de nationale voetbalcompetities. Volgens de Belgische tv-zender Sporza is er een mail gestuurd naar de diverse bonden waarin niet alleen wordt opgeroepen het seizoen indien mogelijk af te maken, maar ook sprake is van mogelijke sancties. Zo kan deelname aan de Europese toernooien mogelijk worden verboden. Ajax-directeur Marc Overmars meldde donderdag de competitie te willen beëindigen, gevolgd door tal van andere clubs waaronder PSV en AZ.

Update 07:45 - Mexicaanse brouwerij stopt tijdelijk met het brouwen van Corona-bier

De Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo stopt tijdelijk met het brouwen van Corona-bier en andere merken die doorgaans naar 180 landen wereldwijd worden geëxporteerd. Dit omdat het brouwen van bier door de overheid in Mexico als niet-essentieel wordt gezien bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. De Mexicaanse regering beval onlangs de opschorting van alle niet-essentiële activiteiten nadat het aantal coronavirusgevallen in het land de 1000 was gepasseerd. Donderdag telde Mexico 1510 besmettingen en 50 doden. Lees ook: Wat heeft het coronavirus te maken met Corona bier? Update 07:35 - 'Criminelen stellen liquidaties uit vanwege coronacrisis' Afrekeningen in het criminele circuit zouden worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dat komt doordat straten nu leger zijn, en bijvoorbeeld een politiehelikopter een vluchtauto makkelijker opmerkt. "De pakkans is nu groter", zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs in De Telegraaf. Volgens Struijs speelt de georganiseerde misdaad momenteel razendsnel in op de crisis met coronagerelateerde cybercriminaliteit, fraude en de productie van namaakproducten. "Criminelen zijn ontzettend creatief. Kijk naar de drugsverkoop. Door de gesloten horeca en afgeschafte evenementen is een deel van de afzetmarkt weg. Wat je nu ziet, is een toename van drugs per post", aldus de voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

Update 07:31 - Meer animo voor asieldieren door coronacrisis

Dierenasiel Zwolle merkt dat als gevolg van de coronacrisis en de daarbij behorende maatregelen, meer mensen interesse hebben in een asieldier. Waar normaal zo'n 25 honden in het asiel verblijven, zijn dat er nu nog maar zestien. "Mensen zijn thuis, dus hebben ze meer mogelijkheid en tijd om over een huisdier na te denken", zegt een medewerker van het asiel tegen RTV Oost.

Update 07:15 - MST schaalt ic-capaciteit op met 52 bedden

Het Medisch Spectrum Twente heeft vanaf zondag 52 intensivecarebedden beschikbaar voor coronapatiënten. Ook heeft het ziekenhuis voldoende personeel klaar staan om alle nieuwe ic-patiënten te kunnen verzorgen, zo meldt Tubantia. In totaal moeten zondag in heel Nederland 2400 ic-plekken worden gerealiseerd.

Update 06:49 - Amerikaanse ambassadeur: China jokt over coronavirus

China heeft de wereld geen betrouwbare data verstrekt sinds het uitbreken van het coronavirus. De Chinezen schieten nog steeds tekort in openheid over de werkelijke aantallen besmettingen. Dat stelt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, in een interview met het AD. Volgens Hoekstra hebben de besmettingsprognoses van zowel de Amerikaanse specialisten als die van het Nederlandse RIVM te lijden onder Chinese manipulatie van statistieken van besmettingen en slachtoffers. De ontwikkelingen in Italië en Spanje geven volgens hem een realistischer beeld dan de officiële Chinese besmettingstrends. "We willen precies begrijpen wat er gebeurt en delen alle informatie. Wij zijn onderling heel transparant, ook naar onze burgers. Van China kregen we niet meteen die transparantie", aldus Hoekstra. "Toen wij voor het eerst hoorden over dit virus hebben we aangeboden specialisten te sturen. Die hulp werd afgeslagen. Daarna werden Amerikaanse journalisten het land uitgeschopt." Hoekstra neemt het de Chinezen kwalijk dat er nu sprake is van een wereldwijde pandemie. "De wereld had hier veel efficiënter op kunnen reageren als China transparanter was geweest."

Update 05:11 - Meer strafzaken behandelen ondanks coronacrisis

Rechtbanken moeten ondanks de coronacrisis dringend meer strafzaken gaan behandelen, vinden vertegenwoordigers van de advocatuur en van slachtoffers. Dat meldt de NOS. Een groot deel van de rechtspraak ligt nu stil en dat leidt tot een zorgelijke situatie, zeggen ze. Vele duizenden strafzaken lopen vertraging op, omdat de rechtbanken en gerechtshoven sinds half maart gesloten zijn. Maar voor slachtoffers, verdachten en andere partijen is het van groot belang dat hun zaak zo snel mogelijk behandeld wordt, stellen de organisaties.

Update 04:37 - 'Kabinet loopt te hard van stapel'

Nu de coronacrisis aanhoudt, beginnen de schriftelijke en videovergaderingen van de Tweede Kamer als vervanger van het debat democratisch te knellen. Maar de Kamer trapt op de rem nu het kabinet er snel allerlei wetten doorheen wil jagen, schrijft De Telegraaf. Het was toch een redelijk verzoek van Kamervoorzitter Khadija Arib aan het kabinet: maak een lijst met wetgeving die tijdens deze coronacrisis echt niet kan wachten. Dat wil zeggen: wetten die grote organisatorische of financiële gevolgen hebben als ze niet binnen twee maanden goedkeuring van de Kamer krijgen.

Update 04:16 - China: afgekeurde mondkapjes niet voor medisch gebruik

Nederland had kunnen weten dat de afgekeurde mondmaskers uit China niet in ziekenhuizen gebruikt konden worden. Dat was vooraf namelijk duidelijk aangegeven, stellen een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en een medewerker van het ministerie van Handel. "Maskers in verschillende categorieën bieden uiteenlopende beschermingsniveaus; voor dagelijks gebruik en voor medische doeleinden", schrijft Hua Chunying, woordvoerster van Buitenlandse Zaken op Twitter. Volgens haar heeft de Chinese fabrikant duidelijk vermeld dat de mondkapjes niet voor medisch gebruik waren.

Update 03:30 - Klimaatmars nu maar digitaal

Scholieren en studenten laten vrijdag hun roep om een beter klimaatbeleid online horen, compleet met actieborden. De klimaatmars die ze in Utrecht wilden houden, kan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgaan. Daarom kiezen ze voor een andere actievorm.

Update 00:03 - Crisisbeheersing was voor kabinetten geen prioriteit

Bij de bestrijding van de coronacrisis ontbreekt het aan een krachtige en planmatige aanpak, omdat achtereenvolgende kabinetten „willens en wetens" niet voor een landelijke crisisstructuur kozen. Daardoor moet nu veel onnodig worden geïmproviseerd. Dat zegt veiligheidsexpert Rob de Wijk in NRC. De directeur van de Haagse denktank The Hague Centre for Strategic Studies zegt over het haastig uitbreiden van de hoeveelheid bedden op intensivecareafdelingen (ic’s), en het optreden van tekorten aan apparatuur en beschermingsmiddelen: "Dat was allemaal niet nodig geweest. Doordat Nederland eerder willens en wetens heeft afgezien van een sterke, landelijke aansturing in crisissituaties, zijn we in deze toestand beland." De Wijk wijst op de lancering door minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum in Driebergen in 2004. Dat moest plannen gaan ontwikkelen voor een aanpak van ingrijpende nationale crises zoals overstromingen, terroristische aanslagen, stralingsincidenten (reactoren) en infectieziekten. De operationele staf van het centrum die ministers moest bijstaan, werd in 2015 echter opgeheven.

Update 00:00 - Cruiseschip Zaandam aangemeerd

Het cruiseschip Zaandam en het assisterende schip Rotterdam zijn donderdag aangemeerd in de haven van de stad Fort Lauderdale in Florida. Aan boord van de Zaandam zijn onder de passagiers nog vijf Nederlanders. Ook is het lichaam van een overleden Nederlander nog op het schip. Op het schip hebben tientallen passagiers symptomen van het nieuwe coronavirus en zijn vier passagiers overleden, onder wie de Nederlander. Eerder donderdag was een groep van veertien Nederlanders overgestapt naar de Rotterdam, liet een woordvoerster van rederij Holland America Line donderdagmiddag weten aan het ANP.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.