Milieu en Gezondheid
3 dec 2020, 13:00
Nederland zit nog altijd in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen gaat flink op en neer, de vraag is hoe we de naderende feestdagen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.942, dat zijn er 699 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.595, dat zijn er 11 minder dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 458, dat zijn er 17 minder dan op woensdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet mee aan een driejarig internationaal onderzoek naar Covid-19. In dit onderzoek dat donderdag is begonnen, combineren 26 partners uit 15 landen hun kennis, kunde en vooral ook hun data. Door de gegevens bij elkaar te brengen en te analyseren hopen de onderzoekers de huidige pandemie beter te begrijpen en beter te kunnen aanpakken. De Europese Unie heeft bijna 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het UMCG doet mee met een team van interdisciplinaire onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie en de afdeling Genetica. Het project staat onder leiding van de Universiteit van Verona in Italië. "Dit onderzoek biedt ons broodnodige antwoorden om goed te reageren op de huidige coronaviruspandemie, maar ook de mogelijkheid om lessen te trekken uit de huidige crisis waarmee we beter voorbereid zijn op nieuwe en toekomstige bedreigingen voor de volksgezondheid van vergelijkbare omvang", stelt Alex Friedrich, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie.
De oproep eind oktober aan gezonde 60-plussers om nog even geen griepprik te halen en 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan, heeft zin gehad. Er is nu waarschijnlijk wel genoeg vaccin op voorraad om de groep van 60 tot 70 jaar oud eveneens in te enten, ook doordat er nog extra vaccin kon worden ingekocht. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdag aan haar leden. Omdat de vraag naar de prik dit jaar groter was dan het aanbod, werd gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar gevraagd niet meteen op de uitnodiging voor een griepprik in te gaan. In totaal krijgen 6 miljoen mensen jaarlijks een uitnodiging om de prik te halen. De afgelopen jaren ging ongeveer de helft erop in, maar nu was de vraag door de coronacrisis extra groot. Daar was met extra inkoop al op gerekend, maar toch bleek het niet genoeg. Belangstellenden voor de griepprik kunnen naar het zich laat aanzien volgende week contact opnemen met hun huisarts. De dokters zijn nu ingelicht om voorbereidingen te gaan treffen.
GGD'en hebben vorige maand 25 middelbare en 28 basisscholen tijdelijk gesloten om corona. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten. Deze locaties bleven gemiddeld vijf dagen dicht. Het gaat in totaal om 1,5 procent van de middelbare scholen (1653 vestigingen) en 0,4 procent van de basisscholen (ruim 6500 vestigingen). In Noord- en Oost Gelderland gingen relatief de meeste middelbare scholen dicht. Daar sloot 4,5 procent van het totale aantal scholen in die regio. De meeste basisscholen werden gesloten in Rotterdam Rijnmond (1,5 procent) en Midden- en West Brabant (1,2 procent).
Winkels in het centrum van Rotterdam mogen vrijdag tot 19.00 uur geopend blijven. Mensen die dan al in de winkel zijn, kunnen er tot 20.00 uur blijven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt hiermee gedeeltelijk terug van zijn eerdere besluit om winkels de dag voor Sinterklaas en de vrijdag erop al om 18.00 uur te sluiten. Hij kondigde die maatregel eerder op donderdag af om drukte van winkelend publiek in de binnenstad te voorkomen, zoals afgelopen vrijdag tijdens Black Friday. Dat stuitte op bezwaren van de Rotterdamse gemeenteraad, die hem vroeg zijn besluit te heroverwegen. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb heeft hij het aangepaste besluit overlegd met politie en justitie. "We willen situaties zoals op Black Friday voor zijn, toen het zo druk was dat winkelend publiek niet voldoende afstand tot elkaar kon houden en jongeren massaal naar het centrum kwamen en met vuurwerk gooiden." Het herziene besluit om de winkels komende vrijdag een uurtje langer open te laten blijven wordt in het weekend geëvalueerd. Die evaluatie gaat daarna naar de gemeenteraad, waarna er wordt gekeken wat er met de koopavond van volgende week vrijdag wordt gedaan.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag een fractie verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1595 coronapatiënten. Dat zijn er 11 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 458 op de intensivecareafdelingen, 17 minder dan een dag eerder. De overige 1137 opgenomen mensen met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten met zes toenam. Vanwege de aanhoudende drukte zijn het afgelopen etmaal 17 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan 4 ic-patiënten.
Amsterdamse horecazaken die de coronaregels overtreden bij het aanbieden van afhaalmaaltijden krijgen voortaan eerst een waarschuwing. De gemeente versoepelt de handhaving door niet direct meer over te gaan tot sluiting. Als de ondernemer na de waarschuwing opnieuw de fout in gaat, moet hij een week dicht. Door iets minder streng op te treden wil het stadsbestuur horeca zoveel mogelijk de gelegenheid geven iets te verdienen in deze coronacrisis. Aangezien restaurants momenteel geen gasten mogen ontvangen, bieden veel zaken aan eten of drinken te bezorgen of af te halen. Dit is toegestaan, maar daarbij moeten de ondernemers wel aan regels voldoen. Zo mogen de maaltijden of drankjes niet ter plaatse of in de directe omgeving worden genuttigd. Voorheen volgde na het overtreden van de regels direct een sluiting van twee weken. Burgemeester Femke Halsema zei donderdag tegen de gemeenteraad dat voor zaken waarbij dit onlangs is opgelegd ook de nieuwe termijn van een week gaat gelden.
Rotterdamse winkeliers in het centrum van de stad hadden juist ingezet op het oprekken van de openingstijden om de drukte van winkelend publiek te spreiden. Dat laat Urban Department Store (UDS) Rotterdam, een samenwerking van winkeliers, horeca en vastgoedondernemers in de binnenstad, weten in reactie op het besluit van burgemeester Aboutaleb om de komende twee vrijdagen de winkels in het centrum om 18.00 uur vervroegd te sluiten. "Iedere beperking doet zeer, onze inzet voor de winkeliers was dat de openingstijden niet beperkt zouden worden", zegt Dominique van Elsacker, directeur van UDS Rotterdam. "Kennelijk vraagt de aanpak om de jeugdige bezoeker te managen op dit moment te veel van de handhavende diensten, die vele uitdagingen kennen in deze tijd en dat zullen we respecteren. Voor ons staat verantwoord winkelen voor bezoekers én medewerkers in de winkels op de eerste plaats." Als alternatief noemt UDS Rotterdam om de winkels elke dag om 19.00 uur te sluiten, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Het is bij de winkeliers niet bekend of Aboutaleb ze iets in het vooruitzicht stelt ter compensatie.
Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen. Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 35.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 5000 per dag.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sluit de winkels in het centrum van Rotterdam vrijdag, een dag voor Sinterklaas, en volgende week vrijdag om 18.00 uur. Hij wil hiermee drukte zoals die afgelopen vrijdag op Black Friday te zien was voorkomen. De maatregel moet mensen aansporen om op een eerder tijdstip op de dag hun inkopen te doen. De Rotterdamse gemeenteraad ziet er absoluut niets in en heeft de burgemeester gevraagd het besluit te heroverwegen. Aboutaleb weigert dat. "We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat", aldus Aboutaleb. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig "om vertier te zoeken". Ze werden baldadig en staken vuurwerk af. Hierop besloot de burgemeester de winkels na overleg met de politie op Black Friday eerder te sluiten.
Huisartsen krijgen mogelijk kleinere hoeveelheden coronavaccins geleverd, wat betekent dat ze vaker bevoorraad moeten worden. Dat is een optie waarover het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt, zegt Jaap van Delden, die de coronavaccinaties voorbereidt. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had woensdag betwijfeld of huisartsenpraktijken wel de geschikte plek zijn voor het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat middel moet bewaard worden bij temperaturen van 70 tot 80 graden onder nul. Bovendien is het verpakt in grote hoeveelheden. "Waar de LHV gelijk in heeft, is dat het niet mogelijk is om bij elke praktijk een opslag van 80 graden onder nul te zetten. Dat is niet handig. Tegelijk is het ook zo dat het vaccin bij hogere temperaturen bewaard kan worden, maar dan blijft het veel minder lang goed", aldus Van Delden. Daarom praat het RIVM volgens hem met onder meer huisartsen, bedrijfsartsen en gezondheidsdiensten om uit te zoeken wat de goede middenweg is.
Alle winkels in het centrum van Rotterdam moeten vrijdag, een dag voor Sinterklaas, hun deuren eerder sluiten. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag besloten. De winkels moeten uiterlijk om 18.00 uur dicht zijn. De maatregel geldt ook voor volgende week vrijdag. Aboutaleb wil zo grote drukte in het winkelgebied in de binnenstad, zoals afgelopen vrijdag op Black Friday, voorkomen. De maatregel moet mensen aansporen om op een eerder tijdstip op de dag hun inkopen te doen. De Rotterdamse gemeenteraad ziet er absoluut niets in en heeft de burgemeester gevraagd het besluit terug te draaien, maar Aboutaleb weigert dat. "We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat", erkent de burgervader. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig "om vertier te zoeken". Ze werden baldadig en staken vuurwerk af. Na overleg met de politie besloot hij uiteindelijk om de winkels op Black Friday eerder te sluiten.
Vooral jongeren vervelen zich te pletter in deze coronatijd. Enkele gemeentes hebben daarom de handen ineen geslagen om ze toch wat te doen te geven tijdens deze saaie decembermaand. Burgemeester Paul Depla van Breda trekt inmiddels samen met andere collega’s op om voor meer vertier te zorgen. Om meer gemeenten zover te krijgen dat ze wat extra aandacht schenken aan jongeren vraagt de Vereniging Nederlandse Gemeenten het kabinet om 130 miljoen euro. Met dat geld kunnen initiatieven bekostigd worden zoals die in Venray. In die Limburgse plaats is een leegstaande supermarkt omgetoverd tot selfiemuseum APP!E, waar bezoekers het geheim van de perfectie selfie kunnen ontrafelen. De 18-jarige Amy Albers was een van de jongeren die meehielp met de opbouw van het museum. Ze is blij met de komst, vertelt ze hier aan Hart van Nederland
Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten." Lees hier meer over hoe patiënten wél aan een bewijs van uitzondering voor de mondkapjesplicht kunnen komen
D66 wil dat sommige horecazaken de kans krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. "De gedachten over deze proeftuinen stammen al uit dit najaar, maar er is te weinig mee gedaan", stelt fractieleider Rob Jetten in het AD. "Terwijl zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me." De regeringspartij wil meer perspectief bieden voor ondernemers. "We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer." Wat Jetten betreft kan er in horecazaken geëxperimenteerd worden als gasten zich vooraf en achteraf laten testen op corona. Ook moeten ze reserveren en naar hun tafel begeleid worden in een goed geventileerde ruimte. Daarnaast vindt hij dat de horeca (en de culturele sector) meer steun verdient van het kabinet. De voorgenomen versobering van het steunpakket moet daarom van tafel van D66. "We moeten voorkomen dat we het infuus er te vroeg uittrekken. Zelfs als een restaurant open mag, zullen er eerst inkopen moeten worden gedaan. Daar is geld voor nodig." Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel bleek gisteren dat bijna twee derde van de Nederlanders de horeca steunt die in januari 'gewoon weer opengaat'
Het kabinet werkt aan een nieuwe 'routekaart' waaraan de burger kan aflezen welke aanscherpingen of versoepelingen van de coronamaatregelen op komst zijn. Daarmee wordt het oude schema dus ongebruikt afgedankt, aldus De Telegraaf. De oude routekaart, ook wel gereedschapskist of escalatieladder genoemd, is "niet meer relevant", bevestigen Haagse bronnen aan de krant. In het nieuwe schema moeten behalve het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ook zaken als de vaccinatiegraad en het testbeleid een rol krijgen. Het is niet duidelijk of de nieuwe routekaart, die tot ongenoegen van sommige bewindslieden als ’strenger’ wordt gezien, dinsdag al klaar is. Dan houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een nieuwe corona-persconferentie, waarbij duidelijk moet worden of er deze maand aanscherpingen of versoepelingen in aantocht zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.