Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Straks ook testen voor mensen na een melding, zonder klachten

LIVEBLOG | Straks ook testen voor mensen na een melding, zonder klachten

Milieu en Gezondheid

4 nov 2020, 06:26

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen stijgt minder hard, maar de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft. De 'gedeeltelijke lockdown' in Nederland blijft dan ook onverminderd van kracht. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.657, dat zijn er 112 minder dan op dinsdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.572, dat zijn er 81 minder dan op dinsdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 612, dat zijn er 3 meer dan op dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.651 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:57 - Geen inloop bij bieb en buurthuis, activiteiten mogen wel

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in Amsterdam krijgen een coronabonus. De gemeente gaat de bonus van 300 euro uitkeren aan de ongeveer 450 handhavers. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt berichtgeving van Het Parool hierover. Eerder woensdag maakte minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bekend dat politiemedewerkers een bonus krijgen als blijk van waardering voor "solidariteit en betrokkenheid" die ze de afgelopen tijd hebben laten zien. De Nederlandse BOA-bond en BOA ACP wezen de bewindsman er vervolgens op dat ook boa's recht hebben op een bonus wegens de werkdruk, onder meer door de maatregelen tegen het coronavirus. "Boa's gaan, net als politieagenten, voorop bij het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus. Het is logisch dat dan ook de boa's een extra beloning krijgen voor het harde werk", aldus Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA-bond. De bonus voor boa's kost de gemeente Amsterdam ongeveer 135.000 euro. Het is nog onduidelijk waar het geld vandaan moet komen.

Update 22:41 - Geen inloop bij bieb en buurthuis, activiteiten mogen wel

Buurthuizen en bibliotheken mogen wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en "georganiseerd en besloten" dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Vanaf woensdagavond moeten bibliotheken en buurthuizen, net als theaters, musea en bioscopen, hun deuren twee weken lang sluiten. Dat is belangrijk om het aantal reisbewegingen en vooral contactmomenten in te perken. Maar omdat de bieb en het buurthuis een belangrijke maatschappelijke functie hebben, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, komt er toch een kleine uitzondering. Zolang de "inloopfunctie" maar dichtgaat, mogen er wel activiteiten worden georganiseerd, aldus Rutte. Rutte gaf eerder in het debat over de coronabestrijding al aan dat bibliotheken wel boeken kunnen laten afhalen. Tijdens de sluiting in het voorjaar was dat ook het geval.

Update 20:38 - Straks ook testen voor mensen na een melding, zonder klachten

Mensen die in de buurt zijn geweest van een besmette persoon maar zelf geen klachten hebben, mogen zich binnenkort ook laten testen op het coronavirus. Nu is het zo dat degenen een melding krijgen van de app CoronaMelder of in een bron- en contactonderzoek, tien dagen in thuisisolatie moeten blijven. Zorgminister Hugo de Jonge wil het vanaf 1 december mogelijk maken dat deze mensen zonder klachten zich laten testen, zei hij tijdens het coronadebat. Nu mogen alleen mensen met klachten dat. SP-leider Lilian Marijnissen pleitte hiervoor, omdat het leidt tot veel frustratie bij veel mensen, omdat zij niet ziek zijn, thuis moeten blijven en zich niet mogen laten testen. Ook levert het veel problemen op voor bedrijven en organisaties die steeds personeel moeten missen. De Jonge begrijpt dat, maar zei dat er eerst een overcapaciteit moet zijn in de testen. Als deze groep mensen zonder klachten erbij komt, gaat het om 24.000 tot 64.000 mensen per dag. "Dat is een forse groep extra. Daarom kan het nu nog niet en moeten we eerst de overcapaciteit opbouwen." Hij verwacht dat in de loop van november, dan wel in december. Hoe sneller, hoe beter wat hem betreft. De volgende groep mensen zonder klachten die hiervoor in aanmerking zou komen, zijn reizigers.

Update 20:26 - Meekijken op corona-afdeling in Schiedam ziekenhuis tijdens tweede golf

Steeds meer ziekenhuizen moeten 'nee verkopen' aan patiënten. De bedden zijn op. Ook het personeel kan het haast niet meer bijbenen. In het Franciscus Vlietland-ziekenhuis in Schiedam is binnen no time een speciale corona-afdeling uit de grond gestampt en draaien medewerkers dubbele diensten. "We zijn er eigenlijk niet klaar voor." "Ziekenhuizen nemen 250 tot 300 patiënten per dag op", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandag. Ondanks dat het aantal nieuwe coronabesmettingen de laatste dagen afneemt, blijft de situatie in de zorg zorgelijk. Verschillende ziekenhuizen hebben al een patiëntenstop aangekondigd. Lees hier verder.

Update 20:03 - Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

Verhey Vlees in Nuth legt de productie een week stil nadat 41 medewerkers positief hadden getest op het coronavirus. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg woensdagavond, aldus 1Limburg. Het besluit van de directie van Verhey is genomen in overleg met de Veiligheidsregio en GGD Zuid Limburg. De sluiting gaat om middernacht in, van woensdag op donderdag. Bij het vleesbedrijf werken 225 mensen waarvan ruim de helft op uitzendbasis. Tot half oktober werd slechts één coronabesmetting geconstateerd binnen Verhey Vlees. Op maandag 26 oktober meldden zich zeventien uitzendkrachten af, omdat ze in afwachting waren van een coronatest. Diezelfde dag ontvingen zes van hen de uitslag, alle zes waren positief.

Update 20:01 - Superfan Bart baalt van tijdelijke sluiting Efteling: 'Nu nog overal even snel in voordat het dicht gaat'

Bart van Iersel is superfan van De Efteling. Maar liefst drie keer per week bezoekt hij het pretpark in Kaatsheuvel. De komende twee weken zal hij echter wat anders moeten gaan doen, want het kabinet besloot dinsdag om pretparken te sluiten. ''Tja, nog even een keer rondlopen en overal minimaal een keer in gaan, dan kan ik weer twee weken vooruit'', lacht hij. Bart, ook liefkozend 'Bart Baan' genoemd vanwege de vele achtbanenritten die hij op zijn naam heeft staan, baalt van de sluiting. ''Tja, het is voor nu echt even balen maar er zit voor nu even niets anders op'', vertelt Bart. Voordat het park woensdagavond om 20.00 uur de deuren sluit is Bart van plan om overval nog een aar keer in te gaan. Lees hier verder.

Update 19:40 - Rutte vindt opbouw reservebank zorpersoneel sympathiek idee

Het kabinet is bereid te kijken naar een soort "nationale zorgreserve" van mensen die snel kunnen inspringen in de zorg als het nodig is, zoals ook Defensie reservisten heeft. Premier Mark Rutte noemde de suggestie van PVV-leider Geert Wilders in het coronadebat "een sympathiek idee". Ook het CDA liet al weten dat het graag "reservisten" in de zorg wil. Wilders laakt plannen om de opschaling van de zorg, zoals bij de intensive care, straks weer terug te draaien. Ook staan er volgens hem zeker 28 posten voor spoedeisende hulp op de rol voor sluiting. Het kabinet doet hiermee precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten na de flinke tekorten aan bedden en zorgpersoneel zoals is gebleken tijdens de coronacrisis, aldus Wilders. Wat hem betreft komt er een voorraad mensen die gekwalificeerd zijn voor de zorg en die regelmatig worden her- of bijgeschoold, zodat ze makkelijk kunnen bijspringen als het nodig is, zoals ook bij rampen of aanslagen. Hij doelde op de oud-militairen die regelmatig trainen en Defensie kan oproepen. Volgens Rutte is de zorg wel degelijk toegerust op aanslagen of rampen maar zou een "flexibele schil" voor een langdurige pandemie een oplossing kunnen zijn.

Update 19:37 - Kabinet: aantal thuiswerkers moet 'zichtbaar' toenemen

Het kabinet eist "zichtbare verbeteringen" op het gebied van thuiswerken, zegt premier Mark Rutte. Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaan hier op vrijdag al over in gesprek met werkgevers en vakbonden. Nog te veel mensen werken nog niet vanuit huis. Uit onderzoek van het kabinet naar het effect van een publiekscampagne blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de mensen volledig thuis werken als ze daar de mogelijkheid toe hebben. Dat moet beter, vindt het kabinet al een tijd. In de tweede golf lijken toch meer mensen naar kantoor te komen. Het gesprek met de bonden en werkgeversorganisaties zou eigenlijk pas maandag plaatsvinden, maar is naar voren gehaald. Het is volgens Rutte belangrijk dat minder mensen naar hun werk reizen, omdat het anders ook te druk blijft in het openbaar vervoer. Het kabinet heeft instrumenten achter de hand om thuiswerken af te dwingen, geeft Rutte toe, maar hij hoopt die niet in te hoeven zetten. Wat die opties precies zijn, wil hij niet zeggen. "Dat zal het gesprek niet bevorderen", aldus de premier.

Update 19:16 - Amsterdam: ook prostitutieramen moeten sluiten

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wil dat ook de prostitutieramen woensdagavond om 22.00 uur sluiten. Ze worden net als stripclubs, sekstheaters, seksbioscopen, seksautomatenhallen onder de noodverordening beschouwd als seksclubs, meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. De Amsterdamse Wallen zijn het bekendste gebied met raamprostitutie. Het kabinet kondigde dinsdagavond verscherpte coronamaatregelen aan waardoor alle publiek toegankelijke locaties, als musea, theaters, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden, bibliotheken en ook seksclubs moeten sluiten.

Update 17:25 - Onbegrip in Kamer: Primark open, de bieb dicht

Het besluit van het kabinet om musea en bibliotheken twee weken te sluiten, valt niet goed in de Tweede Kamer. Meerdere partijen zijn verontwaardigd dat openbare plekken dicht moeten, terwijl mensen wel in groten getale naar de bouwmarkt, de Action of de Primark kunnen. Ze willen weten waarom deze keuze is gemaakt en welke bijdrage het levert aan de vermindering van het aantal coronabesmettingen. GroenLinks-leider Jesse Klaver wees erop dat het in winkels juist vaak druk is en het juist rustiger is in een museum of instelling waarvoor mensen een kaartje moeten kopen en waar looprichtingen zijn aangebracht. Ook zijn bibliotheken en buurthuizen juist plekken waar kwetsbare mensen volgens hem terecht kunnen. Ook coalitiepartij D66 vraagt hierover opheldering. SP'er Lilian Marijnissen hekelt dat je "wel een boek mag kopen, maar niet mag lenen". Volgens premier Mark Rutte werkt het pakket maatregelen in zijn geheel het beste, zo is eerder gebleken, en moet je er niet iets uitpikken. Ook de sluiting van de buurthuizen en bibliotheken is van belang om het aantal samenkomsten en (reis)bewegingen te verminderen. Wel mogen bibliotheken net als in de eerste coronagolf in het voorjaar, boeken laten afhalen.

Update 17:10 - Burgemeester Enschede weer uit het ziekenhuis

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. Hij was op zondag 25 oktober opgenomen in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente met een coronabesmetting. Hij gaat nu thuis verder herstellen, laat de gemeente weten. Van Veldhuizen had een longontsteking en hoge koorts toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij is volgens een woordvoerder van de gemeente heel ziek geweest, maar heeft niet op de intensive care gelegen. Locoburgemeester Niels van den Berg neemt voorlopig de taken van Van Veldhuizen waar. In de veiligheidsregio Twente wordt voorzitter Van Veldhuizen vervangen door burgemeester Sander Schelberg van Hengelo (O.).

Update 16:51 - Partijen eisen perspectief kabinet op 'testsamenleving'

Het kabinet moet meer duidelijkheid geven over hoe de komende periode er uit komt te zien.  Dit zolang er nog geen coronavaccin of -medicijn is, vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer. De Kamer vindt dat er veel meer getest moet worden. Dat moet ertoe leiden dat mensen wat meer vrijheid kunnen krijgen. Dat perspectief moet gegeven worden, zegt de Kamer. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma mist een strategie van het kabinet. Hij wil weten "hoe je die longtesten en ademtesten kan inzetten, niet alleen voor de gezondheidszorg, maar ook in het ruimte bieden voor de samenleving". Heerma wijst in het wekelijkse debat over de bestrijding van het coronavirus op jongeren die zich nauwelijks aan de coronaregels houden en zelfs illegale feestjes houden. Dat is nu onverantwoord gedrag, zegt de christendemocraat, maar met sneltesten zou dat soort dingen wel verantwoord kunnen. Tests moeten niet alleen worden gebruikt om aan te geven of iemand corona heeft, maar ook of iemand besmettelijk is. Nu wordt daar te weinig naar gekeken. Klaver vindt dat er voor jongeren meer licht aan het einde van de tunnel moet komen. "Dus ik roep het kabinet op: schets dat perspectief."

Update 16:40 - Kabinet zwakt reisadvies voor Bonaire af naar geel

Het reisadvies voor Bonaire is woensdag teruggeschroefd van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (veiligheidsrisico's). Reden is het afgenomen aantal besmettingen met het coronavirus op het Caribische eiland, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. https://twitter.com/247BZ/status/1324017582614192129 Het kabinet vroeg mensen onlangs tot half januari niet naar het buitenland op vakantie te gaan, met uitzondering van de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk waar geen code oranje geldt. Naast Bonaire, is ook op Curaçao code geel van kracht. Voor Sint Maarten, Aruba, Saba en Sint Eustatius staat het licht op oranje.

Update 15:56 - Boa's: ook wij hebben recht op bonus, net als politie

Net als politieagenten hebben ook boa's recht op een bonus wegens de werkdruk, onder meer als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Dat vinden de Nederlandse BOA-bond en BOA ACP. Zij hebben woensdag bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aangegeven dat er sprake moet zijn van gelijke behandeling. "Boa's gaan, net als politieagenten, voorop bij het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus. Het is logisch dat dan ook de boa's een extra beloning krijgen voor het harde werk", aldus Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA-bond.

Update 15:06 - Tijdelijke opnamestop ziekenhuis Heerlen alweer voorbij

De tijdelijke opnamestop die het Zuyderland ziekenhuis locatie Heerlen woensdagochtend invoerde, is alweer voorbij. In de loop van de middag meldde het ziekenhuis dat patiënten weer in Heerlen terechtkunnen. Eerder woensdag waren alle 550 bedden volgens een woordvoerder vol. Maar door creatief handelen van de medewerkers en schuiven met patiënten is er weer ruimte, zei een woordvoerder woensdagmiddag. "Enkele coronapatiënten konden naar andere ziekenhuizen, en een aantal patiënten met andere aandoeningen kon het ziekenhuis eerder dan verwacht verlaten", zei hij. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat het ziekenhuis in Heerlen tijdelijk de deuren sloot voor nieuwe patiënten. Vorige week was er ook een opnamestop van één dag.

Update 14:25 - Reisadvies Rutte zorgt voor run op vakanties naar Curaçao

Reisorganisaties Corendon en TUI krijgen sinds dinsdagavond duidelijk meer boekingen binnen voor reizen naar Curaçao. Toen gaf premier Mark Rutte op zijn persconferentie een "dringend" negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari, maar hij zei ook dat het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk buiten dat advies valt. "We zagen de boekingen naar Curaçao direct binnenstromen na de persconferentie", aldus een woordvoerster van Corendon. TUI merkt een zelfde ontwikkeling. Een zegsvrouw geeft aan dat er "meer belangstelling" is ten opzichte van de afgelopen tijd. Beide organisaties kunnen nog geen specifieke boekingscijfers geven. Curaçao is op dit moment de enige Caribische bestemming waar Nederlanders naartoe op vakantie kunnen. Alleen voor dat eiland geldt code geel. Bijvoorbeeld Bonaire is op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog oranje gekleurd. Lees ook: Deze extra coronamaatregelen gaan vanavond in De uitspraak "vermijd niet-noodzakelijke reizen" van Rutte tijdens de persconferentie, schepte ook verwarring. Voor de Canarische eilanden geldt bijvoorbeeld nog steeds code geel. "Het is lastig om aan klanten uit te leggen dat we naar aanleiding van het ene overheidsadvies geen reizen aanbieden naar de Canarische Eilanden, terwijl er specifiek voor die bestemming een geel reisadvies geldt", legt de woordvoerster van Corendon uit. TUI vliegt wel nog steeds op de Canarische eilanden. "Wij volgen de landspecifieke reisadviezen van Buitenlandse Zaken", laat de organisatie weten.

Update 14:24 - Aantal positieve coronatests daalt opnieuw: 112 minder besmettingen dan op dinsdag

Het aantal mensen dat positief is getest op het coronavirus is opnieuw gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) registreerden in het afgelopen etmaal 7.657 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 112 minder dan op dinsdag. Lees hier meer

Update 14:16 - Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben woensdag iets minder coronapatiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2572 coronapatiënten. Dat zijn er 81 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 612 coronapatiënten, 3 meer dan de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 42 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie 9 ic-patiënten. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Update 14:09 - Tweede Kamer gaat weer dicht voor publiek

De Tweede Kamer sluit de deuren weer voor publiek. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigde, is publiek vanaf woensdagavond 22.00 niet meer welkom. Dat schrijft de Tweede Kamer in een persbericht. Reserveringen die al gemaakt zijn, komen te vervallen. Ook is het de komende tijd niet mogelijk nieuwe reserveringen te maken. Alle plenaire en commissiedebatten zijn online te volgen. Sinds 1 september was bezoek in de Tweede Kamer weer beperkt toegestaan, nadat het gebouw bijna een half jaar gesloten was voor publiek. De beslissing tot sluiting viel het presidium zwaar, zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib toen.

Update 13:45 - Elke agent krijgt een bonus van 300 euro netto

Alle politiemedewerkers krijgen een bonus van 300 euro netto als blijk van waardering van de “solidariteit en betrokkenheid” die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees hier meer

Update 12:51 - Aantal coronabesmettingen Amsterdam met 30 procent gedaald

Het aantal mensen in Amsterdam dat positief is getest op het coronavirus is in de week van 26 oktober tot en met 1 november met 30 procent gedaald ten opzichte van de week ervoor. Toch is het aantal nog steeds op het niveau 'zeer ernstig', meldt de GGD Amsterdam. In alle stadsdelen is het aantal positief geteste mensen in week 44 gedaald. De grootste relatieve daling was te zien in Zuid (van 483 per 100.000 naar 283) en in Nieuw-West (750 naar 535). In absolute getallen zijn in week 44 in Amsterdam 3451 coronabesmettingen geteld, tegen 4909 een week eerder. De daling is te zien in alle gemeenten die deel uitmaken van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In Ouder-Amstel is de daling relatief gezien het grootst, van 475 positief getesten per 100.000 naar 248.

Update 12:23 - Presentatie jonge panda Ouwehands uitgesteld door coronaregels

Ouwehands Dierenpark hoopt de in mei geboren reuzenpanda Fan Xing toch nog in november aan het grote publiek te kunnen tonen. Het was de bedoeling dat de jonge beer volgende week voor het eerst buiten het afgeschermde kraamhol te zien zou zijn, maar de nieuwste coronamaatregelen hebben daar een stokje voor gestoken, aangezien alle dierentuinen vanaf woensdagavond moeten sluiten. "Ik hoop dat deze hele strenge maatregelen inderdaad maar twee weken gaan duren. Als we half november weer mogen openen, kunnen we daar een heel feestelijk moment van maken door dan ook onze kleine panda te laten zien", zegt dierentuindirecteur Robin de Lange. "We zijn nu enorm teleurgesteld, maar we begrijpen ook wel dat we deze crisis met elkaar moeten oplossen." De gedwongen sluiting die de dierentuinen nu voor de tweede maal in de coronacrisis treft, is voor Ouwehands wel "een hele bittere pil", aldus De Lange. "Je hoopt op grote bezoekersaantallen nu er voor het eerst in Nederland een jonge panda te zien is. We hebben daar jaren naar toe gewerkt en nu krijgen we de ene tegenslag na de andere. Het zijn zorgelijke tijden, al staat Ouwehands gelukkig nog niet op omvallen."

Update 12:16 - Tijdelijke opnamestop ziekenhuis Heerlen: 'Er is geen bed meer vrij, de toestroom is te groot'

Het Zuyderland ziekenhuis locatie Heerlen heeft een tijdelijke opnamestop ingevoerd. Het bestuur nam de beslissing omdat er veel nieuwe coronapatiënten zijn bijgekomen. Alle 550 bedden zijn volgens een woordvoerder vol: "Er is geen bed meer vrij, de toestroom is te groot. Het lukt gewoon niet meer." De maatregel geldt zeker tot en met vrijdag. "In Heerlen liggen 68 positief geteste Covid-patiënten en nog eens 41 patiënten met verdenking van corona. Al deze 109 mensen moeten we behandelen als coronapatiënten." Lees hier meer

Update 12:13 - OMT adviseerde kabinet om scholen tijdelijk te sluiten als extra maatregel

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om een flink deel van het onderwijs tijdelijk weer stil te leggen als onderdeel van de extra maatregelen die dinsdag werden afgekondigd. Het advies is niet door het kabinet overgenomen. Het zou dan gaan om sluiting van de bovenbouw van de middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs. Het team deskundigen dat het kabinet adviseert in de aanpak van het coronavirus maakt zich zorgen over de overdracht van het virus onder adolescenten en jongeren. "In deze groepen komen besmettingen voor die vooral gerelateerd lijken aan activiteiten direct rond de leerinstellingen. Om dit te stoppen zouden deze instellingen voor de tijd van de aanscherping moeten overgaan op online onderwijsvormen", schrijft het OMT in zijn advies. Het kabinet vindt de scholen heel belangrijk en wil ze zo lang mogelijk openhouden. Alleen in een paar regio's waar de besmettingscijfers het hoogst zijn (onder meer Rotterdam en Twente) overweegt het kabinet het voortgezet onderwijs te stoppen als daar de cijfers niet snel verbeteren. Daarbij overweegt het kabinet ook een avondklok in te stellen. Het OMT vraagt het kabinet in zijn advies de effecten van een avondklok te onderzoeken. Dat is ook al eerder door het OMT geopperd. "Een avondklok kan iets toevoegen aan het urgentiegevoel van mensen", zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer.

Update 11:21 - Aantal besmettingen verpleeghuizen in de buurt van eerste golf

Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen komt in de buurt van de top die tijdens de eerste golf in maart en april werd bereikt. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Ongeveer een kwart van de verzorgingstehuizen heeft te maken met corona, zegt Van Dissel. Volgens hem is de druk daar groot, omdat het risico van verdere verspreiding er "aanzienlijk" is. De oversterfte ligt nog lager dan tijdens de eerste golf, maar loopt wel op. Ook de gemiddelde sterfte onder 55-plussers ligt iets hoger dan normaal, zegt Van Dissel. Tijdens de eerste golf stierven veel ouderen in verpleeghuizen. Vorige maand schreef zorgminister Hugo de Jonge dat 3140 bewoners van verpleeghuizen aan corona waren overleden. Dat is een derde van alle besmette personen in verzorgingstehuizen. Toen was het aantal iets minder dan de helft van het totaal aantal coronadoden in Nederland. Inmiddels ligt dat aantal boven de 7500.

Update 11:19 - Ook XL-testlocatie bij vliegveld Rotterdam

De GGD Rotterdam-Rijnmond begint woensdag bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA) met de bouw van een XL-coronatestlocatie. Op het terrein ten noorden van Rotterdam kunnen duizenden coronatesten per dag worden afgenomen. De testlocatie is naar verwachting eind november klaar voor gebruik. De komende weken verrijzen twee tijdelijke gebouwen op een parkeerterrein van het vliegveld. In totaal is er 12.000 vierkante meter ruimte beschikbaar, inclusief aanrijroutes en parkeerplaatsen naast de testhallen zelf. De locatie is te bereiken met de auto, fiets of lopend. Op de XL-locatie zullen naast de reguliere PCR-testen ook sneltesten worden afgenomen. "We richten eerst op 2500 testen per dag en kunnen dit makkelijk en snel uitbreiden", aldus Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio. "Op deze manier wordt de testcapaciteit in de regio flink vergroot. We zijn erg blij dat RTHA deze locatie beschikbaar heeft gesteld." De twee testhallen krijgen geen drive-through, maar wel wandelroutes. "De gebouwen lijken op de teststraten die in Utrecht worden gebouwd", aldus een woordvoerder van RTHA. Daar werd afgelopen vrijdag begonnen met de bouw van een nieuwe XL-testlocatie, waar mensen lopend door de teststraat gaan. De locatie in Utrecht moet half november klaar zijn voor gebruik.

Update 11:00 - Regio Zuid-Holland Zuid bereidt zich voor op harde maatregelen

Een regionale avondklok en het sluiten van winkels en middelbare scholen zijn reële maatregelen in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, zo meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio aan Hart van Nederland. "We zijn een van de regio met de meeste besmettingen en zien nog niet de daling die we willen." Premier Rutte kondigde dinsdag in de persconferentie aan dat voor regio's waar het aantal besmettingen niet snel genoeg verbetering laat zien harde maatregelen getroffen kunnen worden, inclusief een regionale lockdown met avondklok tussen 22 uur 's avonds en 4 uur 's ochtends. Zover wil de Veiligheidsregio nu nog niet gaan. "We hebben besloten om het nog even aan te kijken. Deze maatregelen wil natuurlijk niemand. Maar het gaat erom dat mensen zich aan de huidige maatregelen houden." Om mensen te stimuleren hun gedrag aan te passen is de Veiligheidsregio ook begonnen met een lokale campagne.

Update 10:27 - Met lockdown bedreigde regio's kijken cijfers nog even aan

De drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, hopen dat de besmettingscijfers de komende dagen gaan dalen. In Twente is de laatste dagen een "stevig dalende lijn" te zien die zich hopelijk doorzet, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hopen op zo'n daling. De regio's kijken de ontwikkelingen van de komende dagen nog even aan voor ze zich gaan beraden op extra strenge maatregelen die in hun gebied misschien nodig zijn. Ze komen woensdag niet bij elkaar voor een spoedoverleg. Wel overlegt elke regio woensdag in eigen kring over de dinsdag afgekondigde strengere coronamaatregelen en de vooruitzichten. De besmettingscijfers in Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid waren de afgelopen dagen zeer hoog in vergelijking met de rest van het land. Maar ze lijken zich nu te stabiliseren, al waarschuwt Twente dat er daar nog niet gesproken kan worden van een echte dalende tendens. "Daarvoor moeten we over meer dagen duidelijk afnemende cijfers hebben." Als een regio toch extra strenge maatregelen moet nemen, dan gaat het waarschijnlijk om een avondklok, sluiting van alle winkels behalve supermarkten en mogelijk ook sluiting van scholen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei woensdag bij RTV Rijnmond dat hij "ervan zou balen als dat moet."

Update 10:20 - Deze maatregelen gaan vanavond om 22.00 uur in

Het aantal besmettingen met het coronavirus daalt wel, maar niet snel genoeg. Daarom kwam het kabinet dinsdagavond met extra coronamaatregelen die moeten gaan helpen om het virus onder de duim te krijgen en de druk op te zorg verlagen. Bekijk hier welke maatregelen dat zijn.

Update 08:29 - Bijna 6,5 miljoen mensen zagen coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag naar de persconferentie gekeken van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat tonen cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) aan. Bijna 4,5 miljoen mensen zagen de bijeenkomst, waar strengere maatregelen werden aangekondigd, op NPO1. Zo'n 1,65 miljoen mensen keken via RTL4 en 347.000 kijkers schakelden in op SBS6. Het was het best bekeken programma van de avond. Lees ook: Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rijtje Het waren aanzienlijk meer mensen dan het 'persmoment' dat vorige week werd belegd. Toen zagen 4,5 miljoen mensen de mededelingen van Rutte en De Jonge. De best bekeken persconferenties over corona waren tot nu toe op 22 april (7,8 miljoen kijkers) en 14 oktober (7,4 miljoen kijkers).

Update 05:32 - Weinig progressie bij leerlingen basisschool tijdens lockdown

Nederlandse basisschoolleerlingen hebben 'weinig tot geen progressie' geboekt in de maanden dat de scholen dicht waren vanwege corona. Kinderen van laagopgeleide ouders scoorden het slechtst. Dit concluderen onderzoekers van Oxford University na analyse van toetsresultaten van leerlingen van circa 15 procent van de Nederlandse basisscholen, schrijft de Volkskrant. De leerlingen uit de groepen 4 tot en met 7 op deze scholen blijken het afgelopen schooljaar gemiddeld circa 20 procent minder vooruitgang te hebben geboekt dan in voorgaande jaren. Omdat ze ook zo'n 20 procent van het schooljaar (8 weken) thuis waren wegens corona, concluderen de onderzoekers dat de leerlingen op veel scholen in die periode 'weinig tot geen progressie hebben geboekt'. Sommige scholen scoorden wel goed.

Update 03:43 - Onderzoek: 2200 coronadoden te linken aan slechte luchtkwaliteit

Van de Nederlandse coronasterfgevallen kan ongeveer 19 procent worden toegeschreven aan een slechte luchtkwaliteit. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 2200 doden. De fysieke gesteldheid van deze slachtoffers was al slecht door luchtvervuiling. Mede daardoor werd het coronavirus hen fataal. Dat stellen Duitse onderzoekers van het Max Planck Instituut in Mainz in het AD. "Mensen in gebieden met meer luchtvervuiling hebben vaker last van chronische aandoeningen, zoals COPD, longontsteking, kanker en hart- en vaatziekten", zegt Jos Lelieveld, een Nederlandse professor atmosferische chemie die aan het hoofd staat van het instituut. "Dit zijn typisch aandoeningen die veel overlap hebben met een zwaarder verloop van Covid-19." Gegevens over het verband tussen slechte lucht en het dodental uit eerdere corona-uitbraken in China en de VS zijn gekoppeld aan satelliet- en meetgegevens over de aanwezigheid van fijnstof in de lucht, wereldwijd. Op basis daarvan wordt geconcludeerd dat globaal 15 procent van de coronadoden gelinkt kan worden aan slechte lucht.

Update 02:57 - Toerismesector Curaçao opgelucht over besluit kabinet-Rutte

Op Curaçao is opgelucht gereageerd op het besluit van de Nederlandse regering om geen negatief reisadvies af te geven naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Vooral op Curaçao werd ernstig gevreesd voor het wegblijven van Nederlandse toeristen rond de kerst. Maar minister-president Mark Rutte zei dinsdag dat Nederlanders ook tijdens de kerst gewoon naar Curaçao toe kunnen gaan. Voorzitter van de Curaçaose toerisme organisatie CHATA Hans Slier zei dinsdag dat de toezegging van Rutte een grote opluchting is geweest voor de hele branche. Volgens Slier is staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties hierbij een doorslaggevende factor geweest. Knops bezocht Curaçao maandag voor het ondertekenen van een politiek akkoord met Curaçao. Slier: "Knops zag ook wel in dat Nederland niet op maandag een politiek akkoord kan sluiten met Curaçao om te investeren in het eiland, om daarna op dinsdag te besluiten geen Nederlandse toeristen meer toe te staan." Dat had volgens Slier de economie ‘structureel ontwricht’. Curaçao is voor een groot deel afhankelijk van toerisme, vooral uit Nederland. Eerder zei Slier al te vrezen voor een sluiting van 50 tot 60 procent van de hotels en restaurants als Nederland een negatief reisadvies zou afgeven. Volgens hem lopen veel hotels en restaurants op hun laatste benen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.