Milieu en Gezondheid
5 mei 2020, 16:05
De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volgens verschillende bronnen gaat het kabinet woensdagavond versoepelingen aankondigen voor contactberoepen zoals kappers. In de plannen zou ook staan dat horecazaken hun terras weer beperkt kunnen openen voor bezoekers. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Lees hier het liveblog van maandag terug.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.168.
In totaal zijn er tot nu toe 41.087 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.126 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 644 coronapatiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
De directies van vier grote stedelijke musea in Nederland vragen om extra overheidssteun vanwege de coronacrisis. Het Stedelijk Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Kunstmuseum (Den Haag) en Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) hopen dat daarmee de financiële klappen, veroorzaakt door het coronavirus, kunnen worden opgevangen voor veel Nederlandse musea. Het huidige steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector zou niet genoeg zijn. In een brief aan enkele wethouders waarschuwen de vier museumdirecties onder meer voor te strenge regelingen. "Al snel bleek dat het voorwaardenpakket nauwelijks voorziet in hulp aan gemeentelijk en regionaal gesubsidieerde instellingen en de regels voor niet-rijksgesubsidieerde instellingen dusdanig streng zijn, dat onze musea enkel en alleen ondersteund worden bij een dreigend faillissement." Ook wordt het belang van de vier grote stedelijke musea benadrukt. Voor Nederland zelf, maar ook daarbuiten. Om een "rampzalige situatie" te voorkomen, wordt de overheid opgeroepen "de handen ineen te slaan" om zo te voorkomen dat het "museale veld verdort tot een grauwe vlakte".
Bloedbank Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit en antistoffen van het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de organisatie. De nieuwe tests zijn besteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge en testgezant van het kabinet Feike Sijbesma brachten dinsdag een bezoek aan Sanquin om de komst van de tests te markeren. Het onderzoek richt zich op groepsimmuniteit. Als meer mensen zoveel antistoffen opbouwen dat ze immuun zijn voor een ziekte, wordt de kans op verspreiding kleiner. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook belangrijk voor de afbouw van de 'intelligente lockdown'.
Op de intensivecareafdelingen liggen 644 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 39 minder dan maandag. Dat blijkt dinsdag uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen 618 coronapatiënten op de intensive care in Nederland. De overige 26 mensen verblijven op afdelingen in Duitsland, 2 minder dan maandag.
Honderden Nederlanders hebben zich gemeld bij een Oostenrijkse consumentenorganisatie die juridische stappen wil ondernemen vanwege de uitbraak van het coronavirus in Tirol. De autoriteiten in die deelstaat krijgen het verwijt traag te hebben optreden toen het virus de kop opstak op plaatsen als het onder wintersporters populaire Ischgl.
Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5168, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 86 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 89 naar 11.126. Het aantal positief geteste personen nam met 317 toe tot 41.087. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Lees meer.
De boodschap van Bevrijdingsdag klinkt in de coronacrisis luider dan ooit, denkt premier Mark Rutte. "Want juist nu ondervinden we aan den lijve dat veiligheid, verbondenheid en vrijheid de kern zijn van ons leven. En dat we niet zonder kunnen." Ook voor de premier, die normaliter bijvoorbeeld het startsein geeft voor de bevrijdingsfestivals, is 5 mei heel anders dan eerdere jaren. "Vandaag vieren we onze vrijheid noodgedwongen op afstand van elkaar", stelt hij vast. Heel anders dan 75 jaar geleden, toen Nederlanders massaal de straat opgingen. Rutte deelde op sociale media "prachtige, historische foto’s" uit het Nationaal Archief van die eerste "grote vreugde van de bevrijding van ons land" in 1945.
Volgens minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag zijn nationalisme en protectionisme niet het antwoord op de coronacrisis. Dat zegt ze in een interview met AD. "Daar komen we als land economisch gezien niet verder mee." "Iedereen die nu roept 'nationalisme of protectionisme is goed', vergeet dat je dan alles opknipt. De meeste landen hebben noch de slagkracht, noch de markt om dat te kunnen." Nederland kan dat als handelsland al helemaal niet, stelt de minister.
Bevrijdingsdag ziet er dit jaar heel anders uit dan normaal. Vanwege het coronavirus zijn alle festivals en andere festiviteiten afgelast en blijven de Ambassadeurs van de Vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam, dit keer dus thuis. Normaal gesproken zouden de zangeres, rapper, het dj-duo én dj-trio per defensiehelikopter door heel Nederland worden gevlogen. In plaats daarvan laten zij zich online zien. Zo werden met het kwartet online documentaires gemaakt en is in samenwerking met 3FM een alternatief Bevrijdingsfestival opgezet. De opnames hiervoor waren in Haarlem en worden dinsdag uitgezonden. De artiesten vertellen op 3FM ook verhalen over hun ambassadeurschap.
Bevrijdingsdag had dit jaar een bijzonder feest moeten worden, aangezien het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. Maar vanwege het coronavirus zijn alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten afgelast en vieren Nederlanders deze officiële feestdag thuis. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt mensen op een andere manier stil te staan bij 75 jaar vrijheid, bijvoorbeeld door de vlag uit te hangen en het gesprek erover aan te gaan. De traditionele Nationale Herdenking van de capitulatie en het Bevrijdingsdefilé in Wageningen gaan eveneens niet door. In plaats daarvan hijst een klein gezelschap om 15.00 uur bij het Nationaal Bevrijdingsmonument in Wageningen de vlaggen van alle landen die zich hebben ingezet voor de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden, met aansluitend stilte en het Wilhelmus. Publiek is daarbij niet welkom en het centrum van Wageningen afgezet. Ook de 5 mei-lezing in Den Haag, die zou worden uitgesproken door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gaat niet door. Ze is inmiddels gevraagd voor volgend jaar. De jaarlijkse afsluiter van Bevrijdingsdag, het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, is vervangen door een concert vanuit de foyer van Theater Carré. De NOS zendt dit rechtstreeks uit.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.