Milieu en Gezondheid
5 nov 2020, 07:40
De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt al een paar dagen op rij, en ook de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt voorzichtig. Tot en met woensdag 18 november gelden er strengere maatregelen daarna gaan we weer terug naar de 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 6.996, dat zijn er 650 minder dan op woensdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.512, dat zijn er 60 minder dan op woensdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 607, dat zijn er 5 minder dan op woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.796 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Ook de politie is voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee sluit de politie zich aan bij een oproep van de regioburgemeesters en artsen die eerder al aandrongen op een tijdelijk totaal vuurwerkverbod om de druk op de zorg vanwege het coronavirus te verminderen. "Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen", licht Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) het politiestandpunt toe. Ook stelt hij dat de politie met een tijdelijk totaalverbod gerichter kan handhaven. "Daarnaast willen wij als werkgever onze mensen, en ook boa’s en hulpverleners, de zekerheid kunnen geven dat zij behandeld kunnen worden, indien zij letsel oplopen tijdens oud en nieuw", aldus Verkuijlen. Vooruitlopend op een eventueel totaalverbod zegt de politie de onlinehandel in vuurwerk zoveel mogelijk te gaan frustreren, door de toepassing van innovatieve opsporingsmethoden. Begin oktober werden zeven personen aangehouden op verdenking van de verkoop van professioneel vuurwerk aan particuliere afnemers. In samenwerking met de Duitse politie is zeker 50.000 kilo professioneel en massa-explosief vuurwerk in beslag genomen. Ook werd tot nu toe bijna 25.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Ter vergelijking: over heel vorig jaar was dat ruim 61.000 kilo. Door middel van steekproefsgewijze controle in de grensstreek worden particulieren ontmoedigd om in het buitenland vuurwerk te gaan kopen.
De Maassilo, een club en poppodium in Rotterdam, wordt een winteropvang voor dak- en thuislozen. Zorgwethouder Sven de Langen laat weten dat de locatie vanaf donderdag tot zolang de aanvullende coronamaatregelen van kracht zijn bij winterkou geopend is. Rotterdam geeft met de alternatieve locatie gehoor aan de oproep die staatssecretaris Paul Blokhuis dinsdag na afloop van de persconferentie deed aan gemeenten om voor extra capaciteit voor niet-rechthebbende daklozen te zorgen. Normaal gesproken kunnen zij bij winterkou, bij een gevoelstemperatuur onder de nul graden, terecht in de reguliere nachtopvang. Maar omdat de 1,5 meter in acht moet worden genomen zijn daar geen extra bedden. In de nachtopvang in Maassilo zijn honderd bedden. Dat kan worden uitgebreid naar 130. De Maassilo is een voormalige graansilo in Rotterdam-Zuid die tot dancetempel en poppodium is omgebouwd. Vanwege de sluiting van de clubs werd de locatie niet gebruikt, waarna de gemeente in overleg met de eigenaar tot het idee kwam om er een nachtopvang van te maken. Deze is geopend voor de duur van de aanvullende coronamaatregelen vanuit het Rijk, dus in ieder geval de komende twee weken. Daarna is de Maassilo nog de hele winter, tot 1 april, geopend als winteropvang.
Homo's op Texel hebben sinds vorig jaar ein-de-lijk een plekje waar ze zich thuis voelden, maar ze dreigen dit nu alweer kwijt te raken. De eigenaar van Café Alt Amsterdam, het enige gaycafé van Texel, ziet het door de coronacrisis niet meer zitten en gooit zijn tent in de verkoop. De Texelse LHBTI-community laat het er niet bij zitten. Ze doen er alles aan om de regenboogvlag ook volgend jaar weer te laten wapperen. Medewerker van het café, homo en Texelaar in hart en nieren Rody de Groot wil niets liever dan de nieuwe eigenaar worden van zijn geliefde homocafé, maar zijn portemonnee laat dit helaas niet toe. Daarom is Rody nu een inzameling gestart. Lees hier het hele verhaal en de actie van Rody.
Alle dak- en thuislozen in Amsterdam, inclusief niet-rechthebbenden, kunnen vanaf vrijdagavond terecht bij noodopvang. De tijdelijke extra opvang komt er vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Staatssecretaris Paul Blokhuis deed dinsdag na afloop van de persconferentie aan gemeenten een oproep om voor extra capaciteit voor niet-rechthebbende daklozen te zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld EU-migranten of buitenslapers die zorg mijden. Normaal gesproken kunnen zij bij winterkou, bij een gevoelstemperatuur onder de 0 graden Celsius, terecht in de reguliere nachtopvang. Maar omdat de 1,5 meter in acht moet worden genomen zijn daar geen extra bedden. De noodopvang geldt in ieder geval tot 19 november. De dak- en thuislozen kunnen zich melden bij de GGD in Amsterdam-West. Ze kunnen daarna terecht op diverse opvanglocaties in de stad, waaronder enkele hostels. In de noodopvang mogen maximaal 30 personen in één ruimte worden opgevangen en houdt iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar.
In twee Nederlandse regio's gaat het risiconiveau omhoog vanwege het stijgend aantal coronagevallen. In Zeeland is de situatie nu 'ernstig', het op een na hoogste risiconiveau. Zeeland was de laatste regio met de status 'zorgelijk'. In Noord- en Oost-Gelderland ging het risiconiveau van 'ernstig' naar het hoogst mogelijke peil, 'zeer ernstig'. In vijf veiligheidsregio's is de situatie nu ernstig. Behalve Zeeland zijn dat Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Limburg. In de twintig andere regio's is de situatie zeer ernstig. Dat zijn de volledige provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Flevoland, evenals de regio Limburg-Noord. De laagste twee risiconiveaus op de kaart van Nederland zijn 'waakzaam' en 'zorgelijk', maar die gelden nu nergens meer.
Alle voorgedragen medewerkers van de Haagse ziekenhuisgroep Haaglanden Medisch Centrum (HMC) krijgen de zorgbonus van 1000 euro netto. Volgens de organisatie gaat het bedrag naar 3900 medewerkers in loondienst en naar 300 externe medewerkers. Zij hebben tussen 1 maart en 1 september in de ziekenhuizen gewerkt. De bonus is volgens HMC niet alleen toegekend aan verpleegkundigen die coronapatiënten hebben behandeld, maar aan iedereen, zolang het salaris hooguit twee keer modaal is. "Door deze toekenning worden de zichtbare helden, maar ook de onzichtbare helden van HMC, zoals onze schoonmakers en onze medewerkers in het lab of ICT, beloond voor hun harde werken", aldus de ziekenhuisgroep. Volgens het HMC heeft iedereen bijgedragen aan de zorg tijdens de eerste coronagolf, ook mensen die op andere afdelingen werkten. Onder Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vallen de ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam.
In Rotterdam-Rijnmond, een van de drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, zijn de besmettingscijfers afgelopen etmaal toegenomen. Vergeleken met een week geleden zijn er in Rotterdam-Rijnmond wel aanzienlijk minder besmettingen. In de andere twee 'gevarenregio's', Twente en Zuid-Holland Zuid, is het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen etmaal wel gedaald, blijkt uit cijfers van het RIVM. In Rotterdam-Rijnmond turfde het instituut het afgelopen etmaal 915 nieuwe besmettingen, 147 meer dan een dag eerder. De week daarvoor ging het echter om meer dan 1200 nieuwe gevallen in een etmaal. Ook ten opzichte van maandag en dinsdag, toen de besmettingscijfers ook nog boven de 1000 zaten, is er nu sprake van een daling. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is het nog te vroeg om extra maatregelen te nemen. "We wachten nog af hoe het verloopt, voor mogelijke extra maatregelen is het nu nog te vroeg", laat een woordvoerder weten. Volgens hem is er na het weekend meer duidelijk.
De rollen zijn omgedraaid: normaal gaan de inwoners van Westerhoven naar de restaurants van Willem Neutkens en Bart Theuws toe, maar nu gaan de horecaondernemers bij de dorpsbewoners zelf langs. En niet met lege handen. Alle 940 huishoudens hebben een bakje nachochips van ze gekregen. Met daarbij een papiertje: ‘Blijf thuis, dan kunnen wij straks weer open’. Willem en Bart hebben twee restaurants in het Brabantse dorp: Woest en Bij de Neut. Daarnaast staan ze iedere zomer op tientallen grote en kleine festivals met hun Willy Nacho-producten. “We pakken festivals mee van Tomorrowland tot aan Pinkpop. Heel die sector ligt natuurlijk stil door de coronacrisis”, vertelt Willem aan Hart van Nederland. Nu de horeca ook weer gesloten is, worden de ondernemers uit Westerhoven aan twee kanten getroffen. “Nu hebben we heel veel producten over die anders de prullenbak in gaan. En wij doen er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan, dus kregen we het plan om de producten uit te delen.” Lees hier meer over het verhaal van Willem en Bart.
Het aantal opgenomen coronapatiënten is voor de tweede dag op rij gedaald. Op dit moment liggen er 2.512 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er zestig minder dan woensdag en 141 minder dan op dinsdag. De nieuwe cijfers zijn volgens Ernst Kuipers "uitstekend nieuws". De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende tijd langzaam verder kan dalen. Maar het zal volgens hem nog weken tot maanden duren voor de zorg weer terug op het normale niveau is. 'Coronamaatregelen nog niet versoepelen' Volgens Kuipers is nu het 'plateau' bereikt. "Het duurt nog een aantal dagen om te zeggen wat het hoogste moment is, het kan zijn dat het morgen toch net iets hoger is", zegt hij. Bovendien is het nog te vroeg om te voorspellen hoe snel en hoe ver het aantal opgenomen patiënten de komende periode kan dalen. Maar Kuipers gaat ervan uit dat eind november minder mensen in een ziekenhuis liggen dan nu. Het is belangrijk om de coronamaatregelen nog niet te versoepelen, benadrukt Kuipers. "We zijn er nog lang niet. Als het ons lukt om deze daling met de huidige set maatregelen vol te houden, ben je des te sneller weer op een normaal niveau en kun je daarna des te sneller versoepelen."
Er is een petitie gestart om zwemlessen aan kinderen tot en met twaalf jaar toch toe te staan. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moeten zwembaden hun deuren de komende twee weken dichthouden, voor zwemlessen wordt geen uitzondering gemaakt. De petitie is donderdag binnen een paar uur meer dan 10.000 keer ondertekend. (Tekst gaat verder onder tweet) Initiatiefneemster Heika van Es startte de petitie omdat ze dicht bij het water woont. "Zwemles is niet alleen iets recreatiefs of iets dat over bewegen gaat, maar het gaat ook over veiligheid”, stelt de moeder van drie kinderen. "De keuze om die te stoppen verbaast me, zeker omdat zwemlessen gisteren nog wel door konden gaan als uitzondering op de regels."
Hé @RobJetten @jesseklaver, snap goed dat iedereen moet inleveren. Maar waarom geen zwemles? Niet recreatief, noodzaak voor kids in dit waterrijke land. En qua leeftijd risicoarm volgens RIVM. Wel gymles, geen zwemles. Ik snap er niks van. Kunnen jullie er aandacht voor vragen?
— Heika van Es (@heikavanes) November 4, 2020 Meerdere zwembaden overwegen toch open te blijven voor zwemlessen, ondanks dat ze geen toestemming hebben van de veiligheidsregio. Directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten vindt dat geen goed idee. "Het kabinet doet dit niet om iemand te pesten, maar om de gezondheid van burgers te beschermen." Ook Guust Jutte van de Koninklijke Nederlandse Zwembond roept zwembaden op om de coronaregels op te volgen. Volgens hem dragen uitzonderingen niet bij aan het draagvlak.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft verder dalen. In de afgelopen dag werden er bij gezondheidsdienst RIVM 6.996 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er 650 minder dan de 7.646 nieuwe gevallen die woensdag werden gemeld. Het is de zesde dag op rij dat het aantal bevestigde besmettingen daalt. Lees hier meer over de nieuwe cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames.
Als het kabinet een regionale avondklok wil instellen als coronamaatregel, dan moet de Tweede Kamer zich daarover kunnen uitspreken. Dat vindt Rob Jetten van regeringspartij D66. Het kabinet overweegt een volledige lockdown in enkele regio's als daar het aantal besmettingen met het coronavirus niet omlaag gaat. Onderdeel van de lockdown zou het instellen van een avondklok kunnen zijn. Het ministerie van Justitie zegt de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag te willen gebruiken om de avondklok mogelijk te maken. Deze wet is dezelfde die de Nederlandse regering kan gebruiken om de noodtoestand uit te roepen. Een avondklok die via deze route tot stand komt, zou niet door het parlement hoeven te worden goedgekeurd. Daar is Jetten het niet mee eens. "Maandenlange discussie in parlement gehad over de corona-noodwet. Zeer belangrijk element: Kamer moet betrokken zijn bij coronamaatregelen. En dan een avondklok - de meest vrijheidsberovende maatregel tot nu toe - willen instellen buiten het parlement om? Dacht het niet!", twitterde de D66-fractieleider donderdag. Lees ook: Ondanks felle kritiek houdt Rutte avondklok achter de hand Ook andere partijen hebben er weinig begrip voor dat de Kamer op deze manier zou worden omzeild. "We hebben lang gesproken over de coronawet die alle maatregelen van een juridische basis moest voorzien", zegt Attje Kuiken van de PvdA. "In geen enkele versie van die wet stond iets over een avondklok." Het voornemen van het kabinet vindt ze "onbegrijpelijk". PVV-leider Geert Wilders was woensdag tijdens het coronadebat al zeer kritisch over het voornemen van de regering. "Buitenproportioneel", noemde hij het, en hij riep het kabinet op af te zien van de invoering van een avondklok.
Ondanks de coronacrisis wordt het naar verwachting drukker op de weg. In 2025 rijdt er tussen de 5 en 10 procent meer verkeer dan in 2019, afhankelijk van of de huidige dip in het verkeer dieper wordt of het weer aantrekt. Dat verwachten onderzoekers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door corona is er nu minder verkeer, onder meer omdat veel mensen thuiswerken. De onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwachten dat mensen dit ook de komende jaren gaan doen. Dat het verkeer desondanks toeneemt, komt vooral door de naar verwachting aantrekkende economie en de groeiende bevolking. In het scenario van de kleinste groei staat men pas in 2025 weer net zo lang in de file als in 2019. Bij de grootste groei is dat in 2025 gemiddeld 20 procent langer. Eerder was de verwachte filedruk in 2025 nog flink hoger, maar dit valt waarschijnlijk lager uit omdat mensen vanwege het thuiswerken minder in de spits zullen rijden. Ook wordt het toegenomen verkeer deels opgevangen door extra asfalt. In de eerste drie kwartalen van dit jaar reed er gemiddeld 17 procent minder verkeer. Ook verloren weggebruikers in die periode gemiddeld 40 procent minder tijd door files.
Alle prostitutieramen in Nederland moeten vanwege de nieuwste coronamaatregelen in elk geval de komende twee weken gesloten blijven. De ramen met de rode lampen vallen onder het begrip seksinrichting, net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons. Dat staat in een toelichting van de rijksoverheid op de nieuwe noodverordening die sinds woensdagavond in alle veiligheidsregio's geldt. De prostitutieramen waren in het voorjaar ook al enige tijd gesloten wegens de maatregelen tegen het coronavirus. Nadat dinsdag nieuwe, strenge maatregelen waren aangekondigd, ontstond enige verwarring over welke seksbedrijven ditmaal onder het tijdelijke verbod zouden vallen, zegt Robin Middel, woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie Covid-19. Net als in mei van dit jaar is nu vastgesteld dat "alle inrichtingen waar bedrijfsmatig gelegenheid wordt gegeven tot het verrichten van seksuele handelingen of waar voor een derde tegen betaling of bedrijfsmatig vertoningen van erotisch-pornografische aard worden aangeboden" in elk geval tot 18 november dicht blijven. Aangezien het om een landelijke maatregel gaat, hoeven de gemeenten of veiligheidsregio's waar nog raamprostitutie voorkomt er zelf geen besluit over te nemen. Dat geldt onder meer voor Groningen, Arnhem en Nijmegen. Utrecht heeft geen prostitutieramen meer. De tippelzone in Nijmegen is nog wel open, zegt een woordvoerster, omdat daarover in de nieuwste noodverordening niet wordt gesproken. Volgens Middel is het thuis aanbieden van seks ook toegestaan, zolang de sekswerker maar niet meer dan twee personen tegelijk ontvangt.
Het Longfonds begint donderdag met een publiekscampagne om aandacht en begrip te vragen voor mensen die het benauwd hebben. Geef Adem, is het motto. Het probleem is volgens het fonds door corona ook nog eens extra actueel, want het virus veroorzaakt benauwdheid. Door middel van Geef Adem wil het Longfonds ervaringen van mensen met benauwdheid in beeld brengen en tonen wat het verschijnsel met ze doet. Tegelijk hoopt het fonds dat er meer draagvlak ontstaat voor onderzoek naar mogelijkheden om mensen te genezen en roept het iedereen op mee te helpen aan schonere lucht, op welke manier dan ook. Bijna driekwart (73 procent) van de mensen met een longziekte heeft last van kortademigheid en benauwdheid, zegt het fonds op basis van onderzoek dat instituut Nivel deze zomer deed. "De impact op hun dagelijks leven is groot. Zo’n zes op de tien (63 procent) van hen heeft moeite met traplopen; boodschappen doen leidt bij 43 procent tot ademhalingsproblemen", zegt het fonds.
Het kabinet wil de noodtoestandwet gebruiken om een avondklok mogelijk te maken. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van BNR. Het gaat om de wet Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag. Met artikel 8 uit die wet kan de minister van Justitie de bevoegdheid krijgen om een avondklok in te stellen. Volgens een woordvoerder van het ministerie betekent een instelling van een avondklok op deze manier niet dat er dan ook een noodtoestand wordt afgekondigd. Daarnaast zou het eerst zeker moeten zijn dat er geen ander, minder zwaar middel is om de coronabesmettingen terug te dringen. Ook moet goed worden afgebakend waar en hoelang de avondklok gaat gelden. Mocht het kabinet op deze manier een regionale avondklok willen invoeren, dan is dat formeel niet een maatregel die door het parlement moet worden goedgekeurd, aldus de woordvoerder. In het debat over de coronacrisis woensdag klonk er felle kritiek, ook van coalitiepartij D66, op het idee van een avondklok. Het ligt daarom wel voor de hand dat het kabinet zich van voldoende steun in de Kamer zou verzekeren, voor deze stap wordt gezet. Rutte noemde de mogelijkheid van een regionale avondklok dinsdag in de persconferentie over de coronacrisis. Het kabinet houdt de maatregel achter de hand voor de zwaarst getroffen regio's, als het aantal besmettingen daar na de nieuwe maatregelen toch niet omlaag gaan. "Misschien is dat nodig in een enkele regio", zei de premier. Volgens coronaminister Hugo de Jonge gaat het onder meer om de regio's Rotterdam en Dordrecht.
Het aantal verwijzingen van de huisarts naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is met 9 procent teruggelopen, sinds eind september opnieuw strengere coronamaatregelen werden afgekondigd. Dit meldt platform ZorgDomein. In totaal zijn sinds de nieuwe maatregelen via ZorgDomein 40.516 verwijzingen van de huisarts naar ggz-behandelaars gegaan. Normaal gesproken, zonder Covid-19, zouden dit er naar verwachting ongeveer 4000 meer zijn. ZorgDomein wijst er daarbij op dat de gemiddelde wachttijden voor de ggz nu nog binnen de norm van 28 dagen vallen. Het zorgplatform vrees echter dat die wachttijden weer gaan stijgen als wordt begonnen met het inhalen van de uitgestelde ggz-verwijzingen. Sinds maart, het begin van de coronacrisis, zijn dat er 44.566.
Op Curaçao is woensdag een persoon in het CMC-ziekenhuis overleden die was besmet met het coronavirus. Het is de tweede coronadode op het eiland. Ook op Aruba is woensdag een patiënt overleden, het gaat om de 39e coronadode. In maart overleed de eerste coronapatiënt op Curaçao, dat was een Nederlandse toerist. Vorige maand overleed een Bonairiaanse huisarts in het CMC, maar omdat hij voor medische behandeling was ingevlogen, is hij opgenomen in de Bonairiaanse statistieken. Lees ook: Europa op oranje: dit zijn de enige vier landen waar nog code geel geldt Op Curaçao zijn 277 mensen momenteel besmet, 722 mensen zijn genezen. In totaal zijn er daarmee meer dan duizend besmettingen geregistreerd. Op Curaçao is er de afgelopen tijd geen sprake van een stijging. Het aantal besmettingen fluctueert rond de 300. Op Aruba zijn momenteel 166 mensen besmet met het coronavirus. Het totale aantal besmettingen sinds maart van dit jaar is de 4500 overstegen. Aruba had zo'n twee maanden geleden meer dan 1600 actieve besmettingen. Sint-Maarten kent weer een lichte stijging in de afgelopen dagen en heeft nu 80 besmettingen. Het totale aantal besmettingen bedraagt 870, op het eiland zijn 22 sterfgevallen bekend. Op Bonaire was woensdag 1 persoon besmet met het coronavirus. In totaal zijn er 135 besmettingen geregistreerd, 3 mensen zijn overleden. Op Saba en Sint-Eustatius zijn al enige tijd geen besmette patiënten meer. Op de twee eilanden is niemand overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.