Milieu en Gezondheid
6 mei 2020, 06:16
De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volgens verschillende bronnen gaat het kabinet woensdagavond versoepelingen aankondigen voor contactberoepen zoals kappers. In de plannen zou ook staan dat horecazaken hun terras weer beperkt kunnen openen voor bezoekers. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Lees hier het liveblog van maandag terug.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.168.
In totaal zijn er tot nu toe 41.087 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.126 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 644 coronapatiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
De Sauna- en Wellnessbranch is ontsteld over de plannen van het kabinet voor het versoepelen van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Welnesscentra en sauna's mogen op 1 september weer open, mits het virus onder controle is gebleven. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", zei voorzitter Jos Keizer van de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven VNSWB woensdagavond tegen het ANP. De branche wil met de overheid in gesprek, want men is naar eigen zeggen helemaal voorbereid op de anderhalvemetersamenleving. Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eersten gesloten en als laatsten weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."
Autorijlessen kunnen vanaf maandag weer plaatsvinden, zij het onder strikte voorwaarden. Dat maakte de rijschoolbranche woensdag na afloop van de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend. De brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB lieten weten "zeer content" te zijn dat er weer gelest mag worden voor het auto-, vrachtwagen en busrijbewijs. Wel moet tijdens de les onder meer de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uitstaan en ramen zoveel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan. Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht. Eerder was al bekendgemaakt dat er vanaf maandag weer brommer- en motorlessen mogen worden gegeven. Examens daarvoor mogen vanaf maandag weer worden afgelegd, wanneer ook examens voor andere voertuigen weer groen licht krijgen, is nog niet duidelijk.
De mondkapjes die ov-reizigers vanaf 1 juni moeten dragen, moeten ze zelf regelen. Wie er geen draagt, riskeert een boete, waarschuwt het kabinet. Het ov is vanaf juni weer helemaal in bedrijf, al zullen treinen, bussen, trams en metro's minder mensen kunnen bergen. Reizigers moeten zoveel mogelijk 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Mondkapjes kunnen helpen om het coronavirus niet weer ruim baan te geven, denkt premier Mark Rutte. Overigens wordt de bezetting beperkt tot 40 procent, om toch iets van afstand te bewaren. Vervoersbedrijven moeten zelf bepalen hoe ze dat gaan regelen, door bijvoorbeeld stoelen buiten gebruik te stellen. Reizigers moeten geen medische maskers kopen, want die schaarse beschermingsmiddelen zijn voor met name het zorgpersoneel. Ze moeten zelf eenvoudige mondneuskapjes kopen of maken, die vooral voorkomen dat de drager anderen besmet als hij het virus onder de leden heeft.
Kappers zijn "ongelooflijk blij" dat ze met ingang van volgende week hun deuren weer mogen openen. "Dit is eigenlijk het protocol dat we een tijd geleden al hebben voorgelegd om op een veilige manier weer open te kunnen gaan", zegt marketing manager Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko over de aankondigingen van premier Mark Rutte. Ook pedicurepraktijken mogen hun deuren weer openen. Branchevereniging ProVoet verwacht een enorme toeloop van patiënten. "We zijn er erg blij mee dat we klanten weer kunnen helpen die zo'n lange tijd van zorg verstoken zijn geweest", aldus Ron Verschuren van ProVoet. "Mobiliteit begint toch bij de voeten." Helemaal "up and running" zullen de praktijken echter niet snel zijn, verwacht Verschuren. Pedicuren kunnen minder cliënten behandelen dan voorheen door gewijzigde werkmethodes die onder meer voorzien in vaker schoonmaken, legt hij uit.
De NS staat vanaf volgende week dinsdag geen fietsen meer toe in de trein. Ook stopt het openbaarvervoerbedrijf met de verkoop van de Fietskaart Dal en is reizen met samenreiskorting niet meer mogelijk. De NS wil op die manier de trein zoveel mogelijk beschikbaar houden voor noodzakelijke reizen. De maatregelen zijn tijdelijk vanwege het coronavirus. Reizigers die een (aangepaste) fiets gebruiken als hulpmiddel, bijvoorbeeld mindervaliden, mogen nog wel gewoon mee met de trein. De NS wijst de rest op alternatieven, zoals het lenen van een ov-fiets of het meenemen van een vouwfiets.
De coronamaatregelen kunnen worden versoepeld, maar daar gaat een streep door als mensen de teugels weer te veel laten vieren. "Dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen", zegt premier Mark Rutte. Het kabinet gaat na iedere versoepeling kijken of het coronavirus niet weer opflakkert, aldus Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis. Het kabinet gaat "zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord" te werk. "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf." Een aantal voorschriften blijft daarom belangrijk, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daar moet iedereen zich aan blijven houden. Zo moeten mensen thuisblijven bij klachten. De versoepeling gaat gefaseerd. Zo mogen vanaf 1 juni de terrassen weer open en mogen mensen vanaf 1 juli weer met 100 mensen bijeenkomen. Wel op 1,5 meter afstand. Lees hier alle aangekondigde versoepelingen
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, blijft in stand. De verwachting is dat het kabinet woensdagavond aankondigt behoorlijk wat coronamaatregelen te versoepelen, maar het thuiswerkadvies is daar volgens het AD niet één van. Volgens ingewijden blijft het thuiswerkadvies waarschijnlijk van kracht tot "in ieder geval" september.
De zorgomzet van de algemene ziekenhuizen is, door de vermindering van de reguliere zorg tijdens de coronacrisis, de afgelopen maanden met gemiddeld 47 procent gedaald, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen na een eerste inventarisatie onder haar leden. De uitkomsten betekenen maandelijks circa 700 miljoen euro minder aan inkomsten. "Dat kan dus in de maanden maart, april en mei optellen tot een bedrag van circa 2,1 miljard". Behalve met inkomstendervingen hebben de hospitalen te maken met extra kosten als gevolg van het coronavirus. Die worden geschat op circa een half tot 2 miljoen per maand per ziekenhuis. En dan moeten de ziekenhuizen ook nog geld (gaan) uitgeven voor een langdurige fysieke scheiding van corona- en niet-coronazorg. De vereniging heeft de kwestie voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Stap voor stap klimt Nederland de komende maanden uit de intelligente lockdown die het kabinet heeft ingesteld in de strijd tegen het coronavirus. Nu de dalende trend in het aantal besmettingen doorzet, heeft het kabinet een stappenplan opgesteld waarmee de corona-maatregelen per maand verder worden versoepeld. Het stappenplan zal woensdagavond om 19:00 uur worden gepresenteerd tijdens een persconferentie van het kabinet, zo melden Haagse bronnen. Lees het stappenplan hier.
Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen. Het kabinet zal dat woensdag bekendmaken, bevestigen ingewijden berichtgeving daarover van de NOS. Het mag daarbij ook gaan om niet-medische mondkapjes. Treinen, trams, bussen en metro's gaan vanaf die datum ook weer meer rijden. Het ov was sinds maart alleen bedoeld voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met cruciale beroepen.
Op de intensivecareafdelingen liggen woensdag 628 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 16 minder dan dinsdag. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op dit moment liggen er 605 coronapatiënten op de intensive care in Nederland en 23 in Duitsland. Het aantal mensen dat om andere redenen dan Covid-19 op de intensive care ligt is 397. "Het aantal Covid-patiënten op de ic blijft gestaag dalen. We verwachten dat de komende week de non-Covid-zorg weer verder wordt opgepakt", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5204. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 36 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 27 naar 11.153. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Lees meer.
In de regio Den Haag gaan meer trams en bussen rijden. Vervoerder HTM had de dienstregeling teruggeschroefd toen het coronavirus zich snel verspreidde. De laatste tijd reizen weer meer mensen met het openbaar vervoer. "Het is belangrijk dat reizigers afstand houden van elkaar in de voertuigen", verklaart HTM het besluit om meer materieel in te zetten.
De FIOD heeft twee mannen aangehouden vanwege oplichting bij de verkoop van mondkapjes. Het gaat om een 51-jarige man uit Schiedam en een 26-jarige man uit Den Haag. Zij deden zich vermoedelijk voor als leverancier van deze beschermingsmiddelen. Diverse klanten betaalden voor een bestelling, maar kregen vervolgens niets geleverd. In totaal zijn ze voor zo'n 80.000 euro opgelicht. Klanten die een bestelling hadden gedaan, maakten geld over op een rekeningnummer van een bv van een van de verdachten.
Protestantse Kerk Nederland heeft het idee geopperd om met een 'verlengde arm' te dopen. Het initiatief is bedoeld om te voldoen aan de 1,5 meter afstand. Een kleine schaal of schelp wordt aan het einde van de 'verlengde arm' geplaatst en daarmee wordt het doopwater driemaal over het hoofd van de dopeling uitgegoten. "Dopen is wezenlijk voor de christelijke kerk. De doop laat zien hoe God ons door zijn genade doet opstaan tot een nieuw leven. De doop verbindt ons aan de gemeenschap van mensen rondom Christus: de kerk. We kunnen de doop niet missen", schrijft PKN. Volgens PKN gaat het "niet om een nieuwe dooptheologie, maar om een voorziening in deze specifieke tijd". Tijdens de doping worden tegenwoordig alleen kleine gezelschappen toegelaten; kinderen en ouders. Grootouders, andere familieleden en vrienden zijn niet welkom tijdens de coronacrisis. De Protestantse Kerk komt met een voorbeeld van een doopschaal of -schelp met een 'verlengde arm'. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden die te bestellen.
De betogers tegen de coronamaatregelen die dinsdag werden aangehouden bij Den Haag CS zijn weer op vrije voeten. De in totaal 81 aangehouden demonstranten hebben een boete van 390 euro gekregen, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. In totaal zo’n driehonderd betogers protesteerden dinsdag in Den Haag tegen onder meer de coronamaatregelen. De demonstratie was van tevoren niet aangemeld. De gemeente wees dinsdag de Koekamp als locatie aan voor hun protest, op voorwaarde dat de betogers de aanwijzingen van de politie zouden opvolgen en overal minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar zouden houden.
Sinds het begin van de coronacrisis, half maart, in ons land zijn er veel minder orgaantransplantaties uitgevoerd dan gebruikelijk. Normaal gesproken vinden er ongeveer 78 orgaantransplantaties (na een overlijden) per maand plaats. In april waren dat er 29; een afname van 63 procent. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het programma met levende donoren is tijdelijk helemaal stopgezet tijdens de coronacrisis, terwijl er normaal gesproken ongeveer 43 levende donor-orgaantransplantaties per maand plaatsvinden. Dat gebeurde om besmetting van donor en ontvanger in het ziekenhuis te voorkomen. Het aantal donoren na overlijden nam af met ongeveer 64 procent: in april waren er acht donoren ten opzichte van normaal in die periode ongeveer 22. Een overledene die (mogelijk) besmet was met corona kan geen organen meer afstaan. Een deel van de transplantaties in Nederland met een orgaan van een overleden donor was mogelijk dankzij buitenlandse orgaandonoren.
Zo'n driekwart van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Een op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, een op de negen mensen wil dat de huidige beperkingen blijven gelden. Dat komt naar voren in de enquête Namens Nederland, die door meer dan 100.000 mensen is ingevuld. Om de verspreiding van het virus te beperken, willen veel mensen wel dat er maatregelen worden genomen, zoals het dragen van mondkapjes en het uitvoeren van meer testen. Ook voor quarantaine van besmette mensen en hun gezinsleden is veel steun. Bijna de helft is voor quarantaine van ouderen en mensen in andere risicogroepen. Verder zien mensen graag dat er speciale maatregelen op het werk worden genomen, zoals meer afstand tussen werkplekken en de mogelijkheid om op flexibele tijden te werken. De peiling Namens Nederland is opgezet door NL2025, een samenwerkingsverband van betrokken ondernemers, sporters, wetenschappers, mensen uit de kunstwereld en anderen.
Reizigers moeten zich weer welkom voelen in het openbaar vervoer. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Volgens Rover-directeur Freek Bos dreigt reisschaamte te ontstaan onder een aantal reizigers. Wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, moet de ov-reiziger niet worden achtergesteld, vindt Rover. De reizigersvereniging verwacht dat thuiswerken en onderwijs op afstand voorlopig de norm blijft. "Toch zijn er nu al reizigers die zijn aangewezen op het ov die zich afvragen of zij van het ov gebruik mogen maken", aldus de vereniging. Om de reizigers veilig te kunnen vervoeren, moet de ov-sector volgens Rover inzetten op extra capaciteit door de dienstregelingen weer volledig uit te voeren, treinen op maximale lengte te laten rijden en bussen aan te vullen met touringcars.
Personeel dat huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgt bij mensen thuis, komt voortaan in bepaalde gevallen in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) besloten. Als iemand met COVID-19 of een verdenking daarop direct dergelijke zorg nodig heeft en deze zorg dus niet kan worden uitgesteld, komt de zorgmedewerker in aanmerking voor mondmaskers, isolatiejassen/schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen. Voor ondersteuning thuis die verleend wordt volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en maaltijdondersteuning, lukt het volgens de minister veelal wel op 1,5 meter afstand te blijven. Dan zijn dus geen beschermingsmiddelen nodig, aldus de minister.
Het Nederlandse Rode Kruis verwacht dat zij dit jaar vanwege de coronacrisis de grootste hulpoperatie zal uitvoeren sinds de Watersnoodramp in 1953. Dit zal de organisatie ruim 30 miljoen euro gaan kosten, laat zij woensdag weten. Het Rode Kruis schat in dat minstens een paar honderdduizend mensen in Nederland en de Cariben in nood zullen komen. Het Rode Kruis maakte op basis van verschillende scenario’s een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Zo zijn hulpmiddelen nodig zoals veldbedden, dekens, hygiënekits, voedselboxen en beschermings- en desinfectiemiddelen. Voorlichting en communicatie blijven ook nodig. Verder moeten hulpverleners getraind worden en acties gecoördineerd. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn al weken bezig om zorgverleners te ondersteunen en de meest kwetsbaren te helpen. De organisatie heeft hiervoor enkele maanden geleden giro 7244 geopend.
In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden al enige tijd nauwelijks nog coronabesmettingen geregistreerd. Op Curaçao zijn het al geruime tijd 16 besmettingen, Aruba bleef dertien dagen lang op honderd staan, maar kreeg er dinsdag toch weer eentje bij. Die persoon zat al geruime tijd in quarantaine vanwege contact met een andere geïnfecteerde. Sint Maarten heeft al zes dagen 76 gevallen. Op Bonaire, Sint-Eutatius en Saba gaat het op elk eiland om twee besmettingen, die ook enkele weken geleden zijn geregistreerd. Langzaam maar zeker worden coronamaatregelen op de eilanden versoepeld, maar tegelijkertijd wordt door de regeringen gewaarschuwd dat de crisis nog niet voorbij is.
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf en handelaar in medische producten Inzek heeft sinds de uitbraak van Covid-19 ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en journalistencollectief OCCRP voor Trouw.
Een tweede repatriëringsvlucht met Nederlanders vertrekt woensdagavond vanuit Marokko richting Schiphol. Het toestel, met zo'n driehonderd passagiers aan boord, stijgt op in Casablanca en landt in de nacht van woensdag op donderdag in Nederland. De terugkerende groep is samengesteld op basis van urgentie. Volgens stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) verblijven nu nog ongeveer 2400 Nederlanders in Marokko. Zij kunnen daar vanwege de coronacrisis niet weg. Het SMN maakt zich zorgen, omdat velen van hen niet over medicatie beschikken of mantelzorg nodig hebben. In een brandbrief aan minister Blok (Buitenlandse Zaken) werd afgelopen weekend opgeroepen de vastzittende Nederlanders veilig en gezond thuis te krijgen. Eind april kwam de eerste groep vanuit Marokko aan op Schiphol. Ook toen ging het om zo'n driehonderd mensen.
De meest bij de coronacrisis betrokken ministers overleggen woensdag opnieuw over een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen. De verwachting is dat het kabinet een besluit neemt over het mogelijk weer openen van kapperszaken en fysiotherapiepraktijken. Het kabinet heeft daarover advies gevraagd aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), dat maandag bijeenkwam. Ook heeft het kabinet advies gevraagd over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer als de treinen en bussen straks niet meer alleen door mensen in vitale beroepen gebruikt mogen worden. Daarnaast wordt gesproken over de opening van terrassen in de horeca en een beperkte opening van sportgelegenheden. Deze week hopen de ministers wat meer duidelijkheid te geven over de stappen die de komende tijd genomen worden, om Nederlanders wat meer perspectief te geven.
Het cruiseschip Regal Princess, met ongeveer negenhonderd Europeanen aan boord, komt woensdagmiddag rond 14.00 uur aan in de Rotterdamse haven. Onder de opvarenden zijn zeker tien Nederlanders, aldus een havenwoordvoerder. Het schip, dat eerder in de haven van Southampton (Engeland) aanmeerde, brengt bemanningsleden van andere cruiseschepen terug naar Europa. Voor zover bekend is niemand besmet met het coronavirus. De buitenlandse opvarenden worden na aankomst in Rotterdam met bussen naar Schiphol gebracht. Vanuit daar vliegen zij terug naar hun thuisland. Veel van de opvarenden komen uit Servië en Oekraïne. Aanvankelijk zou de Regal Princess woensdagochtend om 07.00 uur aanmeren bij de Holland Amerikakade, maar de reis liep vertraging op.
Curaçao versoepelt vanaf vrijdag 8 mei de lockdown en "gaat intern open". Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath dinsdag gezegd. Voorlopig blijft nog wel een avondklok van kracht. Ook wordt mensen gevraagd voorzichtig te zijn en de regels rond hygiëne en sociale afstand in acht te blijven houden. Het opheffen van de lockdown houdt onder meer in dat mensen weer mogen zwemmen en sporten. Vanaf vrijdag mogen automobilisten ook weer elke dag de straat op. Het organiseren van grote evenementen blijft nog verboden.
Als er niet snel wordt gehandeld, is het begin deze zomer al over en sluiten voor een derde deel van de vaderlandse theater- en concertpodia, die sinds 12 maart hun omzet mislopen. Dat wijst een peiling uit die de overkoepelende Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) onder haar 127 leden heeft gehouden. Dat schrijft De Telegraaf. Een aantal podia, zowel grotere als kleine zalen, staat nu al op omvallen, zo blijkt uit nader onderzoek door organisatieadviesbureau Berenschot, dat de schade tot januari 2021 in kaart poogt te brengen. De eerste resultaten wijzen op een dramatisch vooruitzicht. Naar verwachting wordt de tweede helft van dit jaar, áls het nieuwe theaterseizoen van start kan, niet meer dan maximaal 20 procent van de oorspronkelijke omzet gehaald. In een brandbrief aan het kabinet pleiten de gezamenlijke schouwburgen en concertzalen voor 55 miljoen euro extra subsidie tot eind 2020. ANP/redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.