Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen, wel meer besmettingen

LIVEBLOG | Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen, wel meer besmettingen

Milieu en Gezondheid

6 nov 2020, 06:30

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt al een paar dagen op rij, en ook de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt voorzichtig. Tot en met woensdag 18 november gelden er strengere maatregelen daarna gaan we weer terug naar de 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 7.272, dat zijn er 288 meer dan op donderdag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.445, dat zijn er 67 minder dan op donderdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 607, dat zijn er 5 minder dan op donderdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.887 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:54 - Gemeente Medemblik vermoedt feest, gebiedsverbod ingesteld

Om een groot feest in de buitenlucht te voorkomen is voor het recreatieterrein Egboetswater in Medemblik een tijdelijk gebiedsverbod afgekondigd, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De gemeente Medemblik en de politie hebben aanwijzingen dat er in de nacht van 7 op 8 november een groot feest gepland was. Daarvoor zouden zich ongeveer 250 mensen hebben aangemeld. De vrees bestaat dat zo'n feest zorgt voor een verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom is besloten om het recreatieterrein aan te wijzen als verboden gebied van zaterdag 7 november 17.00 uur tot zondag 8 november 07.00 uur. Het recreatieterrein ligt ten noorden van Hauwert, nabij Oostwoud in de gemeente Medemblik.

Update 21:11 - GGD zet landelijk 10 mobiele coronatestbussen in

De GGD zet landelijk tien mobiele coronatestbussen in. Het zijn omgebouwde stads- en bestelbussen die naar gebieden kunnen gaan waar plotseling meer vraag is naar testen, bijvoorbeeld omdat er daar een uitbraak van corona is. Dat maakte de GGD vrijdag bekend. "Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen uitgerust met aanvullend materieel. Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen. Eerder werd in bepaalde regio's al gewerkt met mobiele testlocaties. GGD GHOR zegt ook een landelijke flexibele schil van medewerkers op te zetten die kan bijspringen als een bepaalde GGD ondersteuning nodig van personeel. "Dit kan bij plotselinge stijging van de testvraag of bij uitval van eigen personeel. Deze flexibele schil omvat medewerkers met alle functies die nodig zijn om een testlocatie operationeel te houden, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars."

Update 18:58 - Voorman Nederland in Opstand krijgt taakstraf en boete

Voor zijn rol bij protesten eerder dit jaar is Tinus K., de voorman van de groep Nederland in Opstand, veroordeeld tot 120 uur taakstraf en een boete van 390 euro. Dat is vrijdag bepaald in de rechtbank in Utrecht. Volgens de rechter heeft K. zich schuldig gemaakt aan belediging en bedreiging van de voormalige burgemeester van Utrecht en opruiing. K. wilde in juni demonstraties organiseren tegen de coronamaatregelen, maar kreeg daarvoor tweemaal geen toestemming van de burgemeester van Utrecht, destijds Jan van Zanen. Er waren zorgen over de volksgezondheid en de gemeente wilde wanordelijkheden voorkomen. Om die beslissingen beledigde en bedreigde K. de toenmalige burgemeester "ernstig", oordeelt de rechter. K. legde de beledigingen vast op Facebook. "De verdachte beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting, maar dat reikt niet zover dat dergelijke intrinsiek beledigende woorden geuit mogen worden, zeker niet aan het adres van iemand met een publieke taak zoals de burgemeester", zei de officier van justitie. Naast belediging en bedreiging heeft de verdachte zich ook schuldig gemaakt aan strafbare opruiing. Door zijn bedreiging, "een baksteen in de nek van Van Zanen", onder zijn volgers te verspreiden, heeft hij hen "opgeruid tot gewelddadig gedrag jegens het openbaar gezag", aldus de rechter. De officier van justitie had naast een taakstraf en een boete een voorwaardelijke celstraf geëist om te voorkomen dat de verdachte, die bij het vonnis aanwezig was, in de nabije toekomst weer de fout in zal gaan. Maar dat vond de rechter niet nodig.

Update 17:13 - NS snijdt verder in de dienstregeling vanwege corona

Nu door corona het aantal treinreizigers op 30 procent van het normale aantal ligt en dat nog wel een tijdje zo zal blijven, gaat de NS schrappen in de dienstregeling. In de komende weken wordt stapsgewijs 10 procent van de treinen uit de dienstregeling gehaald. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden, zo verzekert de NS. Er worden dus geen lijnen geschrapt. De aanpassing heeft niet alleen te maken met de forse terugloop in passagiersaantallen, maar ook met het uitvallen van personeel door ziekmelding of quarantaine. De eerste treinen worden vanaf maandag al uit de dienstregeling geschrapt. De meeste wijzigingen volgen in de week erna. Eind deze maand ligt de treinenloop dan op 90 procent van normaal. Volgens de NS is de maatregel tijdelijk en wordt er weer opgeschaald zodra dat kan.

Update 16:16 - Rutte vindt aanbod buitenlandse vakantiereizen 'onwenselijk'

Minister-president Mark Rutte vindt het "echt onwenselijk" dat reisorganisaties vakantiereizen naar het buitenland blijven aanbieden. Het kabinet adviseert Nederlanders in ieder geval tot medio januari in eigen land te blijven om te voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen van vakantie. "Uiteindelijk is het advies aan Nederland om niet naar het buitenland op reis te gaan", benadrukt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Ook niet naar gele gebieden." Ook daar lopen mensen volgens de premier het risico dat zij bijvoorbeeld in een nachtclub toch het virus oplopen en vervolgens in Nederland verder verspreiden. "Dat is afgelopen zomer ook gebeurd." "Ik begrijp het allemaal en ik gun het iedereen", zegt Rutte. "Maar het kan even niet." Tot eind januari is het advies om alleen in eigen land vakantie te vieren. "Maar alsjeblieft, ga niet eindeloos heen en weer rijden, maar ga naar de vakantiebestemming en plan je uitjes goed."

Update 14:54 - Geen Nederlandse coronapatiënten meer in ziekenhuizen Duitsland

In Duitsland worden geen coronapatiënten uit Nederland meer behandeld. De beide mensen die twee weken geleden met een speciale helikopter waren overgebracht van Almere naar Münster, zijn afgelopen etmaal teruggeplaatst, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Sinds dat coronavervoer waren geen anderen naar Duitsland vervoerd. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, waren tachtig bedden op intensive cares beschikbaar voor Nederlandse patiënten. Dat moest de Nederlandse ziekenhuizen lucht geven om het toen toenemende aantal coronapatiënten te behandelen. Tijdens de eerste golf in het voorjaar nam Duitsland ook tientallen patiënten van Nederland over. Op 10 april werden 58 Nederlanders behandeld op een intensive care in Duitsland. De laatste Nederlander keerde begin juni terug.

Update 14:43 - Grapperhaus: nog geen avondklok dit weekend in gevarenregio's

Er komt nog geen avondklok in regio's waar het aantal coronabesmettingen nog altijd gevaarlijk snel stijgt. Dat heeft justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van de ministerraad. "We zijn nog niet op het punt gekomen dat we vinden dat er beslist moet worden over een avondklok", aldus de bewindsman. Premier Mark Rutte kondigde eerder deze week aan dat in sommige zwaar getroffen regio's mogelijk een avondklok kan gaan gelden. Met name in de gebieden rond Rotterdam en Dordrecht en Twente is het aantal nieuwe besmettingen nog steeds hoog. Toen duidelijk werd dat het kabinet voor de instelling van zo'n avondklok gebruik wilde maken van wat wel de noodtoestandwet wordt genoemd, trapte de Tweede Kamer op de rem. De oppositie, maar ook regeringspartij D66, liet weten dat zo'n ingrijpende inperking van de vrijheid alleen kan worden doorgevoerd met parlementaire instemming. Grapperhaus benadrukt dat hij, "als we zelfs maar in de buurt komen van een besluit", ervoor zal waken dat dit op een democratische manier wordt genomen, met betrokkenheid van de Kamer. Hij bestrijdt overigens dat het kabinet maatregelen door zou willen drukken door de noodtoestand uit te roepen. "Dat past niet bij Nederland".

Update 14:35 - Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer gedaald, voor de derde dag op rij. Dat laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. Ziekenhuizen behandelen vrijdag 2445 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 67 minder dan op donderdag, 127 minder dan op woensdag en 208 minder dan op dinsdag.

Update 14:23 - RIVM meldt 7272 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan gisteren

Het aantal nieuwe coronagevallen is iets gestegen, na zes achtereenvolgende dagen van daling. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7272 positieve tests geregistreerd. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6984 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 6996, maar dat aantal is bijgesteld. Lees hier meer

Update 14:13 - 'Overheid moet duidelijkheid geven over reisadviezen'

De Consumentenbond roept de overheid op het reisadvies voor gebieden waarvoor nu nog code geel geldt, ook op oranje te zetten. Volgens de belangenorganisatie is er behoefte aan duidelijkheid bij reizigers, aangezien premier Mark Rutte eerder deze week nog een "dringend" negatief reisadvies gaf voor reizen naar het buitenland tot half januari. "Dit is een bizarre situatie", zegt een woordvoerster van de bond. Diverse reisorganisaties vliegen nog steeds op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, een van de weinige gele vlekjes op de wereldkaart. Maar een grote aanbieder als Corendon heeft besloten om naar aanleiding van de uitspraak van Rutte op zijn persconferentie van dinsdag geen reizen meer aan te bieden naar de Spaanse archipel. Lees ook: Meerderheid Nederlanders houdt vol ondanks zwaardere coronamaatregelen De ontstane verwarring kan leiden tot vervelende situaties, ontdekte het AD. De krant sprak een vrouw die haar geplande reis naar Lanzarote vanwege het advies van de premier wilde annuleren, maar van haar reisorganisatie geen voucher kreeg. Wel kreeg ze de mogelijkheid om kosteloos om te boeken. Reisbranchevereniging ANVR is ook niet blij met de verwarring, maar vindt het niet nodig om alle reisadviezen nu op oranje te zetten. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam hebben Nederlanders de boodschap van Rutte toch al goed begrepen. "Wij zagen de stroom aan boekingen naar de Canarische eilanden na de persconferentie direct opdrogen." De vraag of je dan kosteloos kan annuleren staat hier los van, geeft Oostdam aan. "Daar zijn regels voor. Bij code geel is er geen kosteloos annuleren. We zijn geen Sinterklaas." De branchevoorman raadt mensen aan in zo'n geval contact op te nemen met hun reisorganisatie. Hopelijk lukt het dan om er samen uit te komen.

Update 13:25 - 'Negatieve uitslag sneltest maakt quarantaine niet overbodig'

Mensen die een sneltest hebben laten doen om uit te vinden of ze besmet zijn met het coronavirus, gaan er bij een negatieve uitslag te gauw van uit dat ze het virus ook helemaal niet bij zich dragen en dus geen risico voor anderen met zich meebrengen. Dat zegt GGD-baas Sjaak de Gouw. "We merken dat mensen er verkeerde conclusies aan verbinden." Voor een betrouwbare uitslag van een sneltest "moet je best wel veel virus bij je dragen", aldus De Gouw. Een sneltest reageert minder goed op een beginnende infectie. Die kan, een of twee dagen na de besmetting, door de sneltest over het hoofd worden gezien, terwijl de incubatietijd vier tot tien dagen is. "We denken dat er daardoor veel mensen rondlopen die toch een verhoogd risico met zich meedragen." Ze kunnen met name een gevaar opleveren voor kwetsbare mensen. Wie in contact is geweest met iemand met corona en dat hoort van deze persoon, de GGD of de app, moet gewoon in quarantaine. Een sneltest kan dan niet helpen om eerder aan de quarantaineverplichtingen te ontsnappen. Pas een dag of zeven na het contact met een besmet persoon kan er meer zekerheid worden verkregen, zegt De Gouw.

Update 11:45 - De Jonge wil valse Covid-19-verklaringen aan banden leggen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kijkt of er iets kan worden gedaan aan de valse Covid-19-verklaringen die op sociale media te koop zijn. Hij zegt dat om valsheid in geschrifte gaat. "Het is schandalig dat mensen kennelijk zo’n mogelijkheid gebruiken om daar dan misbruik van te maken." Lees hier meer

Update 11:30 - Petitie om zwemles door te laten gaan veel getekend

Ouders balen van het feit dat zwemonderwijs twee weken niet door kan gaan. Heika van Es is moeder van jonge kinderen en startte daarom een petitie. Die is nu 37.000 keer ondertekend. "Andere sporten gaan wel door bij de jeugd. Zwemmen gaat daarentegen niet alleen om bewegen, maar om kinderen die leren om zich te redden in het water."

Update 10:58 - De Jonge: niet zeven maar twintig extra grote teststraten

Er komen niet zeven, maar rond de twintig extra grote testlocaties verspreid over het land waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gezegd tijdens een presentatie bij zo'n zogenoemde XL-teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.

Update 09:50 - Ook sinterklaasintocht in Zaanstad gaat niet door

De sinterklaasintocht in Zaanstad is afgelast in verband met het coronavirus en de aangescherpte maatregelen. Dat schrijft burgemeester Jan Hamming in een brief aan de Zaanse sinterklaascomités. "Nog steeds lopen de besmettingen op en komen steeds meer mensen in het ziekenhuis terecht. De inschatting is dan ook dat de maatregelen die nu gelden worden verlengd en zelfs aangescherpt. Ondanks dat dit nog niet definitief is vind ik het als burgemeester niet verantwoord om de Sint intochten dit jaar door te laten gaan. Op dit moment staat onze gezondheid en die van onze gemeenschap bovenaan, hoe vervelend dat ook is", zo schrijft de burgemeester. In veel andere gemeenten zijn intochten ook geschrapt. Zo gaan in Groningen, Heerenveen en Zwolle tot Hengelo, Deventer en Maastricht de traditionele intochten zoals die al jaren worden georganiseerd, niet door vanwege corona. Eerder werd al bekend dat in bijna heel Limburg intochten niet zijn toegestaan. Sommige gemeenten organiseren een alternatieve intocht, bijvoorbeeld zonder publiek.

Update 04:59 - Fors minder diagnoses borst- en darmkanker door stopzetten bevolkingsonderzoek

Door de coronacrisis dit voorjaar zijn minder diagnoses borst- en darmkanker gesteld. Behalve uitgesteld huisartsenbezoek en late doorverwijzing naar het ziekenhuis is het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken ook een verklaring voor het lagere aantal diagnoses. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat gebaseerd is op gegevens uit de pathologiedatabase Palga. In de leeftijdsgroepen die voor de bevolkingsonderzoeken worden uitgenodigd was de daling in het aantal diagnoses veel groter dan in de andere leeftijdsgroepen. Bij borstkanker en de voorstadia daarvan gaat het om een derde minder diagnoses bij 50- tot 74-jarigen en bij darmkanker om een vijfde minder diagnoses bij 55- tot 75-jarigen, de leeftijdsgroep die voor het bevolkingsonderzoek wordt uitgenodigd. Doordat mensen minder terughoudend zijn om naar de huisarts te gaan en na het geleidelijk opstarten van de bevolkingsonderzoeken steeg het aantal diagnoses gedurende de zomer weer naar het verwachte niveau. Er is echter nog steeds een achterstand van ongeveer 2000 borstkankerdiagnoses en ongeveer 1000 darmkankerdiagnoses. IKNL-onderzoekers Avinash Dinmohamed en Sabine Siesling hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Hematology & Oncology. Zij benadrukken dan ook het belang om naar de huisarts te gaan bij klachten en om gehoor te geven als mensen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen.

Update 04:16 - Oplichters actief die vervalste coronaverklaringen verkopen

Op sociale media zijn oplichters actief die Covid-19-verklaringen verkopen waarin staat dat iemand negatief is getest op corona zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. Zo'n vervalste verklaring, die vaak maar voor een aantal tientjes wordt aangeboden, kan de koper gebruiken om mee naar het buitenland te gaan. Het AD heeft een aantal oplichters benaderd op WhatsApp en Snapchat en heeft in totaal zes reisdocumenten verkregen per mail tegen een betaling tussen de 50 en 60 euro. Daarbij vroegen aanbieders naar naam, achternaam, paspoort- of BSN-nummer en datum van de vlucht. De fraudeurs werkten onder namen als Vliegtuig Arts, Digitale Dokter en Covidtest1950. Voor de gezondheidsverklaringen bestaat geen landelijk keurmerk. Ze worden normaal gesproken door commerciële partijen afgegeven die coronatests afnemen. Daar kost een test en bijbehorende verklaring al gauw 150 euro. Reisorganisatie TUI zegt tegen het AD een "zorgvuldig controleproces" te hanteren bij de check-in op Schiphol en meldt dat "enkele passagiers" de toegang tot het vliegtuig zijn geweigerd. "Dat er malafide partijen zijn die tegen betaling valse verklaringen uitgeven aan niet geteste personen is zeer verwerpelijk en kwalijk te noemen."

Update 03:30 - Landelijke aftrap voor XL-teststraten op vliegveld Rotterdam

Het ministerie van VWS, ministerie van Defensie, ondernemersorganisatie VNO-NCW en de koepelorganisatie van de GGD'en houden vrijdagochtend een gezamenlijke aftrap voor de zogenoemde XL-teststraten die de komende weken worden geopend. Dat gebeurt op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), waar woensdag is begonnen met de bouw van één van die grote coronatestlocaties. Tijdens de aftrap geeft coronaminister Hugo de Jonge een korte uitleg over de publiek-private samenwerking en opzet van de XL-teststraten, en ook minister van Defensie Ank Bijleveld is aanwezig. In totaal mikt het ministerie van Volksgezondheid op zeven XL-locaties, waar zowel reguliere als verschillende sneltesten worden aangeboden. De testlocaties komen waarschijnlijk ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Groningen en de regio Arnhem-Nijmegen. In het begin worden de teststraten bemenst door in totaal zo'n duizend militairen.

Update 00:00 -Vorige week meer mensen overleden

Er zijn vorige week opnieuw meer mensen overleden. Naar schatting ging het om 3600 mensen, ruim 200 meer dan een week eerder. De sterfte in week 44 is 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Volgens het CBS nam de sterfte vooral toe bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen. Naar schatting overleden bijna 1500 Wlz-zorggebruikers, 200 meer dan de week ervoor. In de overige bevolking overleden ruim 2100 mensen, net iets meer dan in week 43. De sterfte in week 44 was, net als de week ervoor, vooral hoger dan verwacht bij mensen van 65 jaar of ouder. Er overleden naar schatting 2050 mensen van 80 jaar en ouder en 1150 mensen van 65 tot 80 jaar. Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder vrouwen meer toegenomen dan onder mannen. In week 43 was dat andersom. Ongeveer de helft van de overledenen in week 44 was een man. Voor week 44 zijn vanuit de GGD’s 285 in het laboratorium bevestigde coronapatiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 3 november). In week 43 was het aantal 332. Omdat mogelijk niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht is voor overlijden aan Covid-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden coronapatiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.