Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 5.831 nieuwe coronabesmettingen gemeld, ruim 800 meer dan gisteren

LIVEBLOG | 5.831 nieuwe coronabesmettingen gemeld, ruim 800 meer dan gisteren

Politiek

8 okt 2020, 10:30

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 27.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker. Het ene na het andere ziekenhuis stelt operaties en afspraken uit, en het aantal opgenomen coronapatiënten is inmiddels gestegen tot boven de duizend. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen donderdag: 5.831 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis donderdag: 1.070 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care donderdag: 228 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.497 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23:10 - Coronavirus treft operatiepersoneel Zuyderland-ziekenhuis

Het operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen is getroffen door het coronavirus. Dat meldt 1Limburg. Ongeveer 20 medewerkers, onder wie drie chirurgen, zijn vorige week besmet geraakt. Dat laat bestuursvoorzitter David Jongen donderdagavond aan L1 weten. Volgens Jongen ligt één van de chirurgen op de eigen ic. De bron van de besmettingen is nog niet achterhaald. De meeste medewerkers die besmet zijn geraakt, hebben hun werkplek in het ziekenhuis in Geleen. In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. Jongen: "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek gepleegd. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Ze zijn meteen naar huis gegaan."

Update 21:08 - Politie houdt tientallen demonstranten aan op het Plein in Den Haag

Tijdens een onaangekondigde demonstratie tegen de coronaspoedwet in Den Haag heeft de politie tientallen demonstranten aangehouden. Volgens een woordvoerder is er verder geen sprake van ongeregeldheden. Een correspondent ter plaatse meldt dat de demonstranten een kring vormden en dicht op elkaar zaten. Volgens hem heeft de politie de demonstranten de tijd gegeven het Plein te verlaten. Hier werd geen gehoor gegeven.

Update 20:40 - Kabinet denkt na over schrappen koopavonden

Het kabinet denkt nu al na over strengere maatregelen als het aantal besmettingen blijft toenemen of niet snel genoeg daalt. Dat zeggen bronnen in Den Haag, meldt de NOS. De cijfers van dit weekend en vooral zondag zijn doorslaggevend. Politiek verslaggever Ron Fresen: "Vrijdag praat het kabinet al over strengere maatregelen. Die moeten er vooral voor zorgen dat het 's avonds stiller wordt op straat, dus dan gaat het om het schrappen van koopavonden en het eerder sluiten van de horeca." Ook wordt nagedacht over het schrappen van koopzondagen om het rustiger te krijgen als de meeste mensen vrij zijn. Er gaan ook geruchten over het invoeren van een avondklok, maar die kans acht Fresen klein. "De meningen zijn daarover erg verdeeld en er zitten juridische en praktische bezwaren aan."

Update 20:35 - 'Jonge superverspreider blijkt gevaarlijker dan gedacht'

Veel mensen die op dit moment positief getest worden op Covid-19, hebben een grote hoeveelheid virus in hun lichaam. Dat meldt De Telegraaf. "Het gaat veelal om jongeren en jongvolwassenen - die zich nauwelijks ziek voelen - die hoge virusladingen in de adem hebben. Als ze zich na die test evengoed buitenshuis blijven ophouden, kunnen ze potentiële superverspreiders worden", zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen. Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC en lid van het Outbreak Management Team): "Ze zijn door die hoge virale uitademingen dus zeer besmettelijk, kunnen véél anderen infecteren en moeten de adviezen opvolgen om thuis uit te zieken."

Update 19:22 - Geen preventief gebruik mondkapjes in thuiszorg

In het OMT-advies dat vrijdag wordt gepubliceerd, wordt preventief gebruik van mondmaskers nog altijd niet geadviseerd voor de thuiszorg. Dat meldt Nieuwsuur, dat zegt het advies in handen te hebben. In het advies staat dat mondmaskergebruik voor thuiszorgpersoneel "overwogen kan worden" en "per cliënt" moet worden "beoordeeld". Dit terwijl mondkapjes wél geadviseerd worden voor verpleeghuizen, instellingen voor ouderenpsychiatrie en geriatrische afdelingen binnen de gehandicaptenzorg. Het Outbreak Management Team komt langzaam terug op zijn standpunt over mondkapjes in de ouderenzorg. Een half jaar lang zei het OMT dat het "niet nodig" was om bij de verzorging van ouderen uit voorzorg een mondkapje te dragen. Dat was vanwege de schaarste zelfs "ongewenst". Personeel in de verpleeg- en thuiszorg moest alléén beschermende kleding dragen als er ook een daadwerkelijke coronabesmetting was vastgesteld.

Update 18:32 - Suriname scherpt reisadvies Nederland aan

Suriname scherpt wegens de coronacrisis het reisadvies aan voor Nederland. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Daarvoor is toestemming nodig van de Surinaamse autoriteiten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Om in aanmerking te komen voor toestemming, moet contact opgenomen worden met het Surinaamse consulaat-generaal in Amsterdam. Bij het inchecken moeten reizigers een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Suriname op eigen kosten verplicht tien dagen in quarantaine in een hotel aangewezen door de Surinaamse overheid. Bij terugkeer in Nederland moeten reizigers tien dagen in thuisquarantaine.

Update 18:31 - Grapperhaus: uitgedeelde coronaboetes worden niet terugbetaald

Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat er niet voor zorgen dat mensen die een coronaboete van 390 euro hebben gekregen, een deel van dat geld terugkrijgen. Het is niet aan hem om in te grijpen in een sanctie die door een rechter is opgelegd, zei hij in debat met de Tweede Kamer. Lees meer.

Update 17:31 - Oplopende cijfers leiden tot zorgen bij burgemeesters

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, maken zich "uiteraard" zorgen over de oplopende cijfers van het aantal coronabesmettingen. "Net als iedereen", zegt de waarnemend voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Henri Lenferink van Leiden. Lenferink vervangt voorzitter Hubert Bruls, die met vakantie is. Lenferink verwacht begin volgende week meer duidelijkheid over nieuwe of aanvullende maatregelen. "Afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de cijfers in de komende dagen, besluit het kabinet daarover. Uiteraard heeft het Veiligheidsberaad in die besluitvorming een adviserende rol waar het gaat om de handhaving en uitvoering van eventuele maatregelen." Lenferink wil niet zeggen of er burgemeesters zijn die nu al strengere maatregelen zouden willen nemen.

Update 16:43 - Frankrijk: band met Nederland beter na discussie over coronafonds

De hoogopgelopen discussie die eerder dit jaar in Europa speelde over het coronaherstelfonds, heeft de relatie tussen Frankrijk en Nederland niet beschadigd. "Integendeel", zegt de Franse staatssecretaris van Europese Zaken Clement Beaune. Die relatie is eerder sterker geworden. "We hebben nu een routekaart en een gereedschapskist om dit soort onenigheden te overbruggen."

Update 15:52 - Minister De Jonge voorziet extra maatregelen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen loopt rap op in Nederland. De afgelopen 24 uur zijn er bijna 6000 positieve coronatests bijgekomen, in totaal is de teller nu de 150.000 gepasseerd. Coronaminister Hugo de Jonge ziet zich genoodzaakt “aanvullende maatregelen te nemen” als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Lees meer.

Update 14:47 - Drie op de tien ic-patiënten heeft corona

Het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen ligt is gestegen naar 1.070. Dat zijn 49 patiënten meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 228 van de opgenomen coronapatiënten op de intensive care, een toename van achttien in de afgelopen 24 uur. Op dit moment is 29 procent van alle personen die op de ic's liggen coronapatiënt. Van alle mensen die momenteel op verpleegafdelingen van ziekenhuizen verblijven, heeft ruim 7,5 procent corona, zo blijkt uit de laatste cijfers van het LCPS. Het coördinatiecentrum meldt verder dat in de afgelopen 24 uur vijftien patiënten zijn verplaatst naar een andere regio, een dag eerder waren dat er nog elf. Overplaatsing gebeurt om te voorkomen dat de druk op sommige ziekenhuizen te groot wordt.

Update 14:18 - Meer dan 150.000 besmettingen in totaal

In de afgelopen dag zijn er 5.831 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij gezondheidsdienst RIVM. Dat zijn er ruim 800 meer dan woensdag, toen er 4.994 nieuwe gevallen werden gemeld. Voor het eerst komt het aantal positieve tests op een dag boven de 5.000 uit. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 32.000 nieuwe besmettingen gemeld. Amsterdam blijft de grootste brandhaard in het land: in de hoofdstad werden in het laatste etmaal 440 inwoners positief getest. Rotterdam kwamen er 422 nieuwe besmettingen bij, gevolgd door Den Haag met 316 nieuwe gevallen. In de vierde stad van het land, Utrecht, kwamen 182 besmettingen aan het licht. Sinds de corona-uitbraak is het virus nu meer dan 150.000 keer vastgesteld bij iemand in Nederland: de teller staat nu op 155.810. Op 23 september werd de 100.000ste besmetting geregistreerd. In het huidige tempo gaat Nederland volgende week door de grens van 200.000 positieve tests heen.

Update 12:51 - De Jonge gunt Kamer meer waarborgen en inspraak in coronawet

Zorgminister Hugo de Jonge kan leven met een aantal flinke aanpassingen van de tijdelijke coronawet. Dat heeft hij in het debat over de wet aangegeven. De waarborgen komen van partijen uit zowel de coalitie als de oppositie, die hierover vorige week een akkoord bereikten. De Jonge heeft de steun van een aantal oppositiepartijen nodig om de wet ook door de Eerste Kamer te loodsen, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het parlement neemt geen genoegen met 'betrokkenheid', maar wil ook daadwerkelijk wat te zeggen hebben bij het nemen van de coronamaatregelen. Een van de belangrijkste aanpassingen is dat dit wordt vastgelegd in de wet. Het kabinet wil coronamaatregelen voortaan ook eerder aan de Tweede Kamer voorleggen, zegt De Jonge toe. De Kamer kan de plannen dan eventueel bijsturen of afwijzen. Maar het kabinet wil ook maatregelen die zeer urgent zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken, onmiddellijk kunnen blijven invoeren. De Jonge sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. De Kamer kan dan binnen een week een maatregel terugdraaien of wijzigen. De SP vindt het een slechte zaak dat er bestuurd wordt via persconferenties van het kabinet. "Mensen worden bang voor de maatregelen die dan weer uit de grabbelton komen", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij pleit voor een pakket waarom het kabinet aangeeft bij welke besmettingsgraad welke maatregel volgt. De Jonge is het ermee eens dat de voorspelbaarheid moet worden verbeterd, maar hij waarschuwt dat dit niet altijd mogelijk is vanwege de grilligheid van het virus.

Update 12:43 - 'Zorgmedewerker moet masker of scherm dragen bij nauw contact'

Artsen en verpleegkundigen moeten voortaan hun gezicht afschermen wanneer ze nauw contact hebben met een patiënt. Ook als die geen coronasymptomen heeft. Met nauw contact wordt bedoeld dat ze langer dan 15 minuten aan een stuk op minder dan 1,5 meter afstand van een patiënt zijn. De zorgmedewerkers kunnen een chirurgisch mondneusmasker gebruiken, maar ze kunnen er ook voor kiezen een zogenoemd 'face shield' te dragen. Dat is een doorzichtig plastic scherm dat het gezicht van voorhoofd tot keel bedekt. De gezichtsbedekking staat in een nieuwe richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten, die voor iedere zorgverlener in een ziekenhuis is bedoeld. Bij behandeling van mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, of bij wie het virus al is vastgesteld, gelden strengere regels. Dan moeten de artsen niet alleen een medisch masker dragen, maar ook een schort, handschoenen en een bril of scherm.

Update 12:32 - Corona-uitbraak op vier marineschepen

Op vier schepen van de Koninklijke Marine is aan boord een uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt Defensie na berichtgeving door Noordhollands Dagblad. Het gaat in totaal om acht militairen die het virus onder de leden blijken te hebben. Drie besmette militairen waren aan boord op de Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt, die op dit moment meedoen aan een NAVO-oefening op de Middellandse Zee. Het drietal was al geïsoleerd van de bemanning, omdat zij milde klachten hadden, aldus Defensie. Ze maken het goed en keren met een medische vlucht terug naar Nederland. Ook in standplaats Den Helder blijken militairen het coronavirus opgelopen te hebben. Het gaat om vier bemanningsleden van de Zr.Ms. Karel Doorman en één bemanningslid van de Zr.Ms. Van Speijk. De mariniers hebben positief getest nadat zij aan boord milde klachten kregen. Op alle vier de schepen wordt bron- en contactonderzoek gedaan. Als dat nodig is, gaan militairen in isolatie, meldt Defensie tot slot.

Update 11:24 - De Jonge erkent: te gehaast met coronawet

Het kabinet was te gehaast met de zogenoemde coronawet, dat erkent minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "We hadden ons meer tijd moeten gunnen en meer transparantie en uitleg moeten geven over de wet", zei de minister tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel. In de Tweede Kamer is veel ergernis over de maatschappelijke onrust die is ontstaan door het wetsvoorstel. Veel partijen leggen de schuld daarvan bij het kabinet. "We hebben gemeend dat snel te moeten doen", blikt De Jonge terug. "Ik denk dat we ook toen hadden moeten zeggen: nee, als we dat doen, dan moeten we ook de tijd nemen voor het maatschappelijke debat dat daarbij past." De spoedwet moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen een wettelijke basis krijgen. De maatregelen worden nu nog geregeld via lokale noodverordeningen op basis van de Wet publieke gezondheid. Dat is volgens het kabinet prima voor een korte periode, maar niet voor maatregelen die langere tijd gelden. Kijk hier live naar het debat in de Tweede Kamer over de coronawet

Update 10:15 - Kabinet beantwoordt vragen over coronawet

De Tweede Kamer is begonnen het tweede deel van het debat over de coronawet van het kabinet. De spoedwet moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen een wettelijke basis krijgen. De maatregelen worden nu nog geregeld via lokale noodverordeningen.

Woensdag was de Kamer aan het woord, nu beantwoorden ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) namens het kabinet de vragen van de Kamerleden.

Kijk hier live naar het debat in de Tweede Kamer over de coronawet

Update 09:49 - 40 medewerkers Gronings cellencomplex in quarantaine

Het politiecellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen blijft voorlopig dicht. Vier medewerkers zijn positief getest op het coronavirus en een aantal medewerkers is nog in afwachting van de testuitslag. Ruim veertig medewerkers die werkzaam zijn bij het Team Arrestantentaken zitten in quarantaine en de GGD is bezig met bron- en contactonderzoek. De arrestanten die in het cellencomplex zaten, zijn woensdagavond overgebracht naar andere politiecellen. Beeld: Persbureau Meter

Update 09:34 - 'Nog te veel verkeer om aantal besmettingen terug te dringen'

We reizen met zijn allen nog steeds veel te veel om het reproductiegetal van het coronavirus voldoende terug te dringen. Dat zegt wiskundige Bert Slagter, lid van het onafhankelijke Covid-19-RedTeam bij BNR. De filedruk is volgens de ANWB bijna gehalveerd: in de ochtendspits met zo’n 20 procent en in de avondspits met ruim 60 procent, maar er wordt amper 20 procent minder gereisd. Rijkswaterstaat constateerde dat de verkeersintensiteit vorige week zo'n 10 procent lager was dan een jaar eerder. ''Zolang er nog files zijn, is dat een indicatie dat er nog te veel auto's op de weg zijn. Medio maart was de afname 30 tot 40 procent en was het zo leeg dat het leek of je door Zweden reed", zegt Slagter. Volgens hem heeft de oproep van het kabinet om thuis te gaan werken, nog niet voldoende effect. "Blijkbaar verwacht het kabinet dat het aantal infecties op kantoor afneemt, maar dan moet het wel gebeuren. Dan moet je wel nadenken over hoeveel mensen zich daaraan gaan houden en hoeveel effect dat heeft. Ik weet niet hoeveel dat hier het geval zou zijn."

Update 07:13 - Hulplijn Rode Kruis krijgt veel vragen over thuisquarantaine

Op de hulplijn van het Nederlandse Rode Kruis komen steeds meer vragen binnen van mensen die in thuisquarantaine zitten, meldt de organisatie. Sinds de opening van de 'coronahulplijn' kwamen er in totaal ruim 24.000 telefoontjes binnen. Mensen bellen met vragen omdat ze 10 dagen de deur niet uit mogen. "Ik ben nu 6 dagen in quarantaine en voel me niet ziek, kan ik echt niet naar buiten? Maar ook dat er druk vanuit de werkgever wordt uitgeoefend om bij milde klachten toch op het werk te verschijnen, moet ik dan komen?", geeft het Rode Kruis als voorbeelden. Ook geven bellers soms aan dat de regels rond quarantaine niet duidelijk zijn. De Rode Kruis Hulplijn wordt ook gebeld door mensen die in quarantaine zitten en die aangeven niemand te kennen om bijvoorbeeld boodschappen te doen of medicijnen bij de apotheek op te halen. "Al pratende blijkt er vaak toch een oplossing te zijn: een buurvrouw of een bezorgdienst bijvoorbeeld. Mocht een beller er echt niet uitkomen, dan kunnen lokale vrijwilligers van het Rode Kruis of Ready2Helpers (burgerhulpverleners) de helpende hand bieden", aldus de organisatie.

Update 06:48 - Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen op Curaçao

Op Curaçao zijn woensdag 29 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal besmettingen op één dag tot nu toe. Er zijn in totaal 234 mensen besmet op het eiland, drie liggen in het ziekenhuis. Hoewel het aantal besmettingen volgens de autoriteiten nog niet verontrustend is, kent Curaçao de afgelopen tijd een gestage stijging van het aantal infecties. Op Aruba (25 nieuwe besmettingen op woensdag ) en Sint Maarten (negen nieuwe besmettingen) zijn veel meer mensen besmetgeraakt. Maar daar neemt het aantal nieuwe gevallen de laatste tijd juist af. Op Bonaire werden woensdag twee nieuwe besmettingen geregistreerd. Saba en Sint-Eustatius kenden geen nieuwe besmettingen.

PERSBERICHT Steeds meer mensen moeten tien dagen in #thuisquarantaine. Via de Rode Kruis Hulplijn komen daarom weer meer vragen over wat wel of niet mag in #quarantaine. Ook komen er meer belletjes voor praktische hulp. #corona https://t.co/brLOWgeMTn

— Rode Kruis (@RodeKruis) October 8, 2020

Update 06:26 - Kabinet antwoordt op wijzigingen en vragen over coronaspoedwet

Het kabinet verdedigt donderdag zijn coronaspoedwet en zal reageren op de wijzigingen die een meerderheid van de Tweede Kamer wil doorvoeren. Ook zullen de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageren op de vragen en opmerkingen die de partijen woensdag naar voren brachten. Er is een Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel, mits de wijzigingsvoorstellen erdoor komen die de coalitiepartijen samen met vier oppositiepartijen (GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS) hebben ingediend. Deze zeven amendementen zijn in hun ogen nodig om de tijdelijke wet op belangrijke punten te verbeteren. Ze regelen onder meer dat de Tweede Kamer het laatste woord krijgt over de coronamaatregelen die het kabinet wil treffen. Ook de coronaboete gaat omlaag naar 95 euro. De tijdelijke wet zal drie maanden geldig zijn maar kan telkens worden verlengd. Veel partijen hadden kritiek op het kabinet, omdat het oorspronkelijke wetsvoorstel in hun ogen zo slecht was dat het tot veel onrust leidde onder de bevolking. Dat is funest voor het vertrouwen van mensen in de corona-aanpak van het kabinet, vinden ze. Zodra de Tweede Kamer akkoord is met de wet, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Die bepaalt dan welke procedure ze wil volgen. Een datum voor de behandeling is nog niet bekend. Ook de invoeringsdatum kan daarom nog niet worden bepaald. Over de wet van de app CoronaMelder heeft de senaat vijf weken gedaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.