Milieu en Gezondheid
9 nov 2020, 06:20
De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt gestaag en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt langzaam af. Voor twee weken gelden er strengere coronamaatregelen, daarna gaan we weer terug naar de 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 4.707 – Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.317 – Aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 600 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.044 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De organisatoren van enkele grote illegale raves in Amsterdam en omstreken hebben voor het komend weekend een groot feest aangekondigd. Dat deden ze opnieuw via het afgeschermde Instagramaccount locatie12.events. De politie heeft het account, gevolgd door meer dan 14.000 mensen, in het vizier. Dat meldt het AD. Het besloten account is al maanden een doorn in het oog van politie en gemeentes. De beheerders achter het account hebben een groot bereik en weten met prikkelende livestories duizenden feestvierders - vaak tussen de 18 en 30 jaar oud - te verleiden om naar de feestjes te komen, vaak gehouden in een verlaten buitengebied. Onder meer de grote illegale rave bij Hilversum - waar landelijk veel ophef over was - kwam uit de koker van het account. Voor de politie is het lastig om de feesten van locatie12.events te voorkomen. De beheerders pakken het heel voorzichtig aan. Zo wordt iedere bezoeker onderworpen aan een grondige screening en houden ze de locatie en precieze datum van het feest tot het laatste moment geheim.
Het kabinet besluit volgende week of het plan kan doorgaan om vanuit de cultuur- en evenementenbranche toch weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren in coronatijd. Dat liet staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maandagavond weten na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht. Den Haag wacht nog op een advies van gezondheidsinstituut RIVM. "Wij zijn op zoek naar hoe je op een veilige manier wél iets kunt organiseren. Ik ben hoopvol gestemd dat de proeftuinen er komen. Dat is goed voor de ondernemers en ook voor de Nederlandse bevolking", zei Keijzer. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's staan positief tegenover het plan. "Het is goed om een aantal zaken getest te hebben. De vraag is alleen of het verstandig is om het nu te doen, nu de besmettingscijfers nog best fors zijn. Maar het moment om te gaan testen moet je wel een keer pakken." Grote evenementen zijn sinds medio maart niet meer toegestaan om het verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet vindt het belangrijk om de branche weer perspectief te bieden, maar kon eerder weinig harde toezeggingen doen.
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht verwacht niet dat er extra maatregelen in zijn regio nodig zijn. Dat zei hij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht. In het beraad vergaderen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's over de coronamaatregelen. Zuid-Holland-Zuid staat samen met Rijnmond en Twente in de top drie wat betreft aantallen besmettingen. Mochten er toch extra maatregelen komen, dan is dat volgens hem formeel een besluit van het kabinet. "Dat hebben we dan op te volgen, maar zo'n beslissing is altijd in samenspraak met de regio." Kolff is optimistisch omdat hij het aantal besmettingen in zijn regio ziet dalen. "Ook al mag het wat mij betreft sneller gaan." Ook burgemeester Sander Schelberg van Hengelo is tevreden. "Wij zijn aan de beterende hand. Nu hopen dat iedereen zich aan de basisregels blijft houden." Kolff is daar niet bang voor. "We hebben nu nog een week strengere regels, daarna vallen we terug in het pakket maatregelen dat er al lag en dat loopt nog wel even door."
Bibliotheken die voldoende ruimte en personeel hebben, gaan weer open om mensen boeken te laten afhalen en terugbrengen. Dat is het gevolg van de discussie daarover vrijdag in de Tweede Kamer, aldus de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). De bibliotheken waren vanwege de strengere coronamaatregelen sinds donderdag helemaal gesloten. Het is volgens de VOB niet de bedoeling dat bibliotheekabonnees zelf tussen de boeken gaan rondneuzen. Ze moeten thuis een of meer boeken reserveren en mogen die dan afhalen in een geopende vestiging. Bibliotheken mogen ook boeken aan huis bezorgen. Leestafels, computerruimtes en koffiehoekjes blijven in elk geval tot 18 november gesloten. De versoepeling van de regels geldt voor bibliotheekvestigingen waar een veilige looproute met voldoende afstand ingericht kan worden. Ook moet het personeel coronaproof kunnen werken. De VOB adviseert alle 150 hoofdbibliotheken om contact op te nemen met de eigen veiligheidsregio. Er zijn in Nederland ruim 900 bibliotheekfilialen.
Nederlanders kunnen binnen afzienbare tijd weer naar zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin. Die locaties waren vorige week voor veertien dagen gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe coronagevallen. "Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Voor een verdere versoepeling is het vooralsnog te vroeg, zegt Kuipers. Eerst moet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekenen "waar de cijfers naartoe gaan" en wat het gevolg van het intrekken van een regel kan zijn. Het betekent dat de beperkingen van 13 oktober voorlopig van kracht blijven. Toen besloot het kabinet onder meer om de horeca te sluiten en veel sportcompetities stil te leggen.
De Gezondheidsraad komt naar verwachting volgende week met een voorlopig advies aan het kabinet over hoe om te springen met een vaccin tegen corona, mocht dat tot de markt worden toegelaten. Daarbij wordt nog niet ingegaan op een specifiek vaccin, maar het gaat heel algemeen over elk vaccin dat goed genoeg is. Pas als duidelijk is welk(e) vaccins kan (kunnen) worden toegepast, komt er mogelijk een nader advies, mits daar om wordt gevraagd. Een advies is nodig, omdat een vaccin zeer waarschijnlijk niet meteen voor iedereen beschikbaar kan zijn. Het advies moet voorzien in een manier waarop we "maximaal gezondheidswinst" kunnen halen uit een dergelijk middel. Een coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting, zo werd maandag bekend.
In Rotterdam-Rijnmond, Twente en Zuid-Holland Zuid, de drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, zijn de besmettingscijfers afgelopen etmaal gedaald. In Rotterdam-Rijnmond daalde het aantal nieuwe coronabesmettingen tussen zondagochtend en maandagochtend met 47 tot 618. In Twente werden afgelopen etmaal 132 nieuwe gevallen geteld. Een dag eerder waren dat er nog 306. Ook de regio Zuid-Holland Zuid liet een plotselinge afname zien, van 229 tot 169. De besmettingscijfers in Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid waren vorige week zeer hoog in vergelijking met de rest van het land. De regio's lieten weten de ontwikkelingen nog even aan te zien voor ze zich gaan beraden op extra strenge maatregelen die in hun gebied misschien nodig zijn.
De politie heeft afgelopen week 1202 mensen bekeurd die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Ook zijn 1655 waarschuwingen gegeven aan mensen die bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Het aantal boetes en waarschuwingen is veel hoger dan in de week daarvoor, toen de politie 806 coronaboetes uitdeelde en 1013 waarschuwingen gaf. Afgelopen weekend werden in Rotterdam 92 personen bekeurd. Vooral op de Westblaak, het Schouwburgplein en Binnenwegplein was het druk. Daar zijn de meeste bekeuringen uitgedeeld. Een horecazaak aan de Nieuwemarkt in Rotterdam was tegen de regels open en serveerde volgens de politie sterke drank. Deze overtreding wordt doorgegeven aan de gemeente. De coronaboetes voor particulieren zijn vorige maand verlaagd van 390 euro naar 95 euro.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen, na vijf achtereenvolgende dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen maandag 22 mensen meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Een hele lichte stijging, niets verontrustends", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In de afgelopen vijf dagen was het aantal opgenomen patiënten met 358 gedaald. In totaal liggen nu 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen liggen 1717 op de verpleegafdelingen, twintig meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 598 naar 600. Afgelopen etmaal werden tien patiënten verplaatst naar andere regio's, het laagste aantal sinds meer dan een maand.
Er zijn de afgelopen 24 uur 4.707 nieuwe positieve coronatests gemeld bij gezondheidsorganisatie RIVM. Dat zijn er zo'n 1000 minder dan een dag eerder. Zondag meldde het RIVM nog 5.703 nieuwe coronabesmettingen.
Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Naar verluidt wordt het verbod dinsdag besproken door het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop door willen hakken. Lees meer.
Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. "Dit is een historisch moment", zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld. Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.
Winkeliers moeten hun klanten in deze tijd van strenge coronamaatregelen niet lokken met speciale acties voor Sinterklaas of Black Friday, dit jaar op 20 november, met extra hoge kortingen in de winkels. Het is nu zeker niet de tijd om gezellig te gaan shoppen voor de 'fun'. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's in het land. "Het zou ondernemers sieren als ze reisbewegingen en winkelbezoek niet aanmoedigen maar alternatieven aanbieden, zoals het bezorgen van hun producten als dat mogelijk is", vindt Bruls. Het was in het afgelopen weekeinde tot ergernis van veel burgemeesters erg druk in winkelcentra en op woonboulevards. "Dierentuinen en de horeca zijn momenteel niet voor niets gesloten. Het is niet de bedoeling dat er dan drukte ontstaat door funshoppen bij winkels in de stad, maar ook bij tuincentra en woonboulevards. De oproep is juist om inkopen voor de feestdagen zoveel mogelijk te spreiden. Winkeliers moeten klanten dus niet naar hun fysieke winkels lokken. We zijn bezig met het bestrijden van een infectieziekte", aldus Bruls.
Vooralsnog lijkt het er niet op dat er een avondklok gaat gelden in regio’s met veel coronabesmettingen. Dat vindt het kabinet op dit moment een te zware maatregel, zeggen bronnen in Den Haag tegen Hart van Nederland na een bericht in het AD. Lees meer.
De GGD zet landelijk tien mobiele coronatestbussen in. Het zijn omgebouwde stads- en bestelbussen die naar gebieden kunnen gaan waar plotseling meer vraag is naar testen, bijvoorbeeld omdat er daar een uitbraak van corona is. "Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen uitgerust met aanvullend materieel. Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen. Eerder werd in bepaalde regio's al gewerkt met mobiele testlocaties. GGD GHOR zegt ook een landelijke flexibele schil van medewerkers op te zetten die kan bijspringen als een bepaalde GGD ondersteuning nodig van personeel. "Dit kan bij plotselinge stijging van de testvraag of bij uitval van eigen personeel. Deze flexibele schil omvat medewerkers met alle functies die nodig zijn om een testlocatie operationeel te houden, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars." De GGD’en kunnen via een speciaal telefoonnummer een beroep doen op de mobiele testunits en de landelijke schil van personeel.
Kees van der Spek is positief getest op het coronavirus. De misdaadjournalist deelt maandag op Instagram een foto van zijn testresultaat. Kees heeft zich zaterdag laten testen. "Dat is toch een beetje schrikken. Geen idee hoe ik het heb opgelopen", schrijft hij. De journalist lijkt zich goed te voelen. Zo sluit hij zijn bericht af met de hashtags #ditisgeengriepje #gelukkigmildeklachten. Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Kees van der Spek (@keesvanderspek) op 8 Nov 2020 om 10:54 (PST)
Bij zorginstelling Envida in Maastricht komen bezoekers die weigeren een mondkapje te dragen er niet in. Dat laat de instelling weten in een verklaring op Facebook, schrijft L1. "Waar mogelijk en nodig doe ik aangifte van huisvredebreuk, want Envida locaties zijn geen openbare gebouwen", valt te lezen in de verklaring. https://www.facebook.com/permalink.php?story\_fbid=2516632088637796&id=1426668044300878
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren heeft moeite om hulp te vragen aan een professional bij mentale klachten die te maken hebben met de coronatijd. Dat meldt het Rode Kruis op basis van eigen onderzoek. Een grote groep jongeren vindt deze tijd zwaar, onder andere door het gebrek aan sociale contacten. Bijna 70 procent van de 16- tot 30-jarigen ziet nu op tegen de donkere wintermaanden, 30 procent maakt zich zorgen over de toekomst en 20 procent van de jongeren voelt zich eenzaam. Het Rode Kruis komt daarom met tips om de lockdown-periode beter door te komen, zoals een goede structuur in de dag brengen, gezond blijven eten, blijven bewegen en goed contact te houden met anderen. De belangrijkste aanrader is "te blijven praten over jouw gevoel", met vrienden of familie, of anders met een professional. Maar voor dat laatste ligt de drempel vrij hoog: 52 procent van de ondervraagde jongeren zegt daar moeite mee te hebben. Om die drempel te verlagen wijst het Rode Kruis op de coronahulplijn van coachingbureau Blijfovereind. Jongeren kunnen daar een gratis gesprek aanvragen met een gecertificeerde coach, per telefoon of e-mail. Alle tips zijn te lezen op de website en de sociale media van het Rode Kruis en van Loesje, bekend van de positieve en humoristische posters.
Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn. Slechts ruim 6 procent gaat buiten de deur eten, als dat tenminste weer mogelijk is. Dat was vorig jaar twee keer zo veel (12 procent). Dat staat in ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor retailers en horecaondernemers, dat onderzoek deed onder 1000 Nederlanders. Lees meer.
Herstellende coronapatiënten in ziekenhuizen in Amsterdam worden mogelijk eerder naar huis gestuurd, omdat huisartsen een deel van de zorg op zich nemen. Internist-infectioloog Marc van der Valk van Amsterdam UMC laat dat aan het AD weten. De Amsterdamse ziekenhuizen, samen met de huisartsen en thuiszorgorganisaties in de hoofdstad, verwachten per week ongeveer 50 patiënten vervroegd naar huis te kunnen sturen. De huisartsen zullen hen dan bijstaan waar nodig. "We zien vaak dat mensen die over de berg zijn en weer herstellen, nog vrij lang wat zuurstof nodig hebben, terwijl ze verder stabiel zijn", zegt Van der Valk in de krant. "Als zij zichzelf met mantelzorg of minimale thuiszorg kunnen redden, mogen ze met zuurstof eerder naar huis." Volgens Van der Valk kan op die manier een gemiddelde opname van 7 à 8 dagen met 2 dagen worden verkort. "Dat heeft een heel grote impact: zo kunnen we eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden." Van der Valk benadrukt dat het vervroegd naar huis sturen alleen met instemming van de huisarts gebeurt. "Als hij met een grote uitbraak kampt in zijn wijk, houden we de patiënt hier of zoeken we een andere oplossing. De huisarts moet de zorg er wel bij kunnen hebben."
De NS schrapt vanaf deze maandag in de dienstregeling. Stapsgewijs wordt het aantal treinen teruggebracht naar 90 procent van de normale dienstregeling. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden, er worden dus geen lijnen opgeheven, zo verzekert de NS. De aanpassing heeft te maken met de forse terugloop in passagiersaantallen, tot 30 procent van de normale bezetting, maar ook met het uitvallen van personeel door ziekmelding of quarantaine. De eerste treinen worden vanaf deze maandag al uit de dienstregeling gehaald. De meeste wijzigingen volgen in de week erna. Eind deze maand ligt de treinenloop dan op 90 procent van normaal. Volgens de NS is de maatregel tijdelijk en wordt er weer opgeschaald zodra dat kan. Vorige maand schrapte de NS al de extra forensentreinen en weekendnachttreinen. De spoorwegen raden reizigers aan om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, willen maandagavond alvast vooruitkijken naar de feestdagen in december. Ook bespreken zij de actuele coronacijfers en de effecten van de maatregelen die zijn genomen. Woensdagavond gingen aanvullende, strengere regels in. Hierdoor moeten de aantallen besmettingen en ziekhuisopnames sneller gaan dalen dan nu het geval is. Of mensen met Kerstmis weer uit eten kunnen, blijft ongewis. Ook is nog niet helemaal duidelijk of met de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken. Na het beraad vorige week gaven de burgemeesters al aan dat zij voorstander zijn van een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk dit jaar, vooral om de druk op de ziekenhuizen en de hulpdiensten te verlagen. Ook de Tweede Kamer, artsen en de politie staan open voor een verbod. Het kabinet hakt binnenkort een knoop door. Het Veiligheidsberaad adviseert Den Haag al maanden over de te varen coronakoers. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zit de vergadering voor. Traditiegetrouw schuift minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, de speciale afdelingen voor mensen met het coronavirus beginnen langzaamaan wat leger te worden. Daarom geeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag weer een toelichting op de laatste stand van zaken. Dat doet hij namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat de afgelopen weken patiënten heeft verdeeld over het land om de drukte in de ziekenhuizen beheersbaar te houden. Het aantal opgenomen coronapatiënten is vijf dagen op rij gedaald. Afgelopen dinsdag behandelden de ziekenhuizen 2653 patiënten, op zondag waren dit er 2295. Op de verpleegafdelingen zijn de laatste paar dagen meer dan 300 bedden vrijgekomen. Hoe sneller dat aantal daalt, hoe sneller de reguliere zorg weer op gang kan komen en hoe sneller de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de loop van september begon te stijgen, hervatte het LCPS de spreiding van coronapatiënten. Sindsdien zijn bijna 1100 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Op zondag werden twaalf mensen verplaatst naar andere regio's, het laagste aantal in een maand tijd. Vorige week zondag waren er 38 verplaatsingen en de zondag daarvoor 30. Ruim twee weken geleden werden twee Nederlanders naar Duitsland overgebracht, maar zij konden vorige week terugkeren. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.