Milieu en Gezondheid
1 dec 2020, 07:30
Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.073, dat zijn er 537 minder dan op maandag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.683, dat zijn er 38 minder dan op maandag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 478, dat zijn er 3 minder dan op maandag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn sceptisch over het plan van het kabinet om op 4 januari te starten met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn en maakt zich zorgen. "Wij delen de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur." Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch: "De datum van 4 januari lijkt ons vrij ambitieus. Als veldpartijen hebben we intensief overleg met VWS over de vaccinatiestrategie en -organisatie. Ofschoon wij de druk om snel met een vaccin te komen begrijpen, hebben wij aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Welk vaccin eind december wordt goedgekeurd, is nog niet bekend. Ook vergt het daadwerkelijk kunnen vaccineren van zulke grote groepen mensen een goede organisatie."
Het Amsterdamse stadsbestuur komt begin volgend jaar met een herstelplan voor de cultuursector, die het zwaar te verduren heeft in deze coronacrisis. Het geld dat hiervoor wordt uitgetrokken, is onder meer bestemd voor behoud van banen in de cultuursector, het aanmoedigen van cultuurbezoek en het geven van ruimte aan de sector om zich aan te passen aan de beperkende omstandigheden die naar verwachting in 2021 ook nog zullen gelden. Uit de gemeentelijke noodkas van 50 miljoen euro is dit jaar 17 miljoen euro vrijgemaakt om een deel van de verliezen te compenseren die culturele instellingen lijden als gevolg van de coronacrisis. Hiervan is tot nu toe 11,3 miljoen euro naar 62 instellingen gegaan. Het resterende bedrag van 5,7 miljoen euro gaat nu mee naar 2021. Dit is een aanvulling op de 15,7 miljoen die volgend jaar Amsterdam toekomt vanuit het Rijk . Volgens cultuurwethouder Touria Meliani gaat de sector het ook in 2021 ontzettend moeilijk krijgen. "We hebben in 2020 een belangrijk deel van de kunst en cultuur in Amsterdam kunnen helpen maar lang niet iedereen. Er is ook dringend hulp nodig voor onder meer de kleine podia in de stadsdelen, de grote en kleine instellingen die geen subsidie ontvangen van de gemeente, festivals, evenementen en de nachtcultuur."
Het kabinet heeft advies gevraagd aan de experts van het Outbreak Management Team (OMT) over een aantal specifieke versoepelingen tijdens Kerstmis en oud en nieuw. Zo wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte, een beperkte opening van de restaurants (de zogeheten ‘droge horeca’) en het eerder sluiten van scholen. Dat bevestigen bronnen aan Hart van Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. Lees hier meer.
Zorginstanties hebben in de herfst opnieuw een hoger percentage ziekteverzuim onder personeel gemeld. Waar het verzuimpercentage in september op 6,28 procent lag, steeg dit in oktober tot 7,22 procent, aldus kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. In augustus lag het verzuimpercentage op 5,73 procent. Vanaf maart, het begin van de coronapandemie, meldden zorginstanties zonder uitzondering hogere verzuimpercentages dan in 2019. In oktober waren dagelijks ongeveer 67.000 zorgmedewerkers niet inzetbaar. In totaal werken er volgens Vernet zo'n 930.000 mensen in alle zorgsectoren. Academische ziekenhuizen zijn niet meegenomen in het onderzoek. Ook zijn de cijfers exclusief werknemers die wegens de corona-uitbraak in thuisquarantaine zaten of wachtten op een testuitslag. Een reden voor de stijgende cijfers is volgens Vernet de extra druk op het personeel in de zorg door de tweede coronagolf. "De druk op werknemers was ook voor de pandemie al hoog. En dit ziekteverzuim hakt er alleen maar verder in. Want als de helft van het personeel op een afdeling ziek is of in quarantaine moet, wat denk je dan dat er met de andere helft gebeurt?"
Op de eerste dag dat mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes, doen zich geen problemen voor in winkels. "De invoering van de plicht loopt super soepel", zegt winkeliersorganisatie INRetail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm, omdat een dringend advies gold om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen. In de winkels van Blokker, Intertoys en de Big Bazar worden ook geen problemen verwacht door de plicht, zegt een woordvoerder. "We hebben nog geen incidenten vernomen. Wij gaan ervan uit dat de mondkapjesplicht goed zal worden opgevolgd. Het is geleidelijk gegaan, en je zag de afgelopen tijd al dat veruit de meeste mensen het mondkapje automatisch opzetten." In de supermarkten van DEEN zijn de eerste ervaringen ook positief. De enkele klant die geen mondmasker draagt, wordt aangesproken en krijgt een gratis mondkapje. "De ervaring laat zien dat deze klanten dan het mondmasker toch gaan dragen", aldus de supermarkt. Indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen in de winkels. "Maar wij vertrouwen erop dat de mondmaskerplicht niet tot vervelende situaties zal leiden in de winkels." Verder merkt brancheorganisatie INRetail op dat de zogeheten 'face shields' die werknemers in winkels mogen dragen soms wat verbazing oproepen bij consumenten. "Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan, en daar krijgen we wat vragen over binnen", aldus een woordvoerder.
In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Dit naar aanleiding van de planning van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. "Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis", aldus de bewindsman. De Jonge houdt vanwege de beoordeling van het EMA nog wel een slag om de arm. De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Lees hier meer over de planning rond de eerste coronavaccinaties in Nederland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is ook de afgelopen week licht gedaald. Gezondheidsdienst RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 33.949 meldingen van positieve coronatests. Een week eerder waren het er nog 36.931 en de week daarvoor 37.706. Ook het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen zijn er 406 coronadoden geregistreerd, tegen 422 de week ervoor. Daarnaast werden 1.007 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis en 183 op de intensive care. De week ervoor waren dat er respectievelijk 1.291 en 193 Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer staat nu op 1,04, vorige week was dat 1,02. Dat betekent dat de corona-uitbraak vrijwel stabiel blijft. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe hoger het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden. Van ongeveer de helft van alle mensen die in november positief zijn getest, is bekend waar ze de besmetting hebben opgelopen. De belangrijkste bron blijft thuis, met familieleden en huisgenoten. Daarna volgt bezoek van vrienden en familieleden aan huis. Op de derde plaats staat de werkplek.
Sinds vorige week dinsdag gemeld bij het RIVM: - 1.007 mensen opgenomen in ziekenhuis (vorige week 1.291) - 183 mensen opgenomen op IC (vorige week 193) - 406 mensen overleden (vorige week 422) - 33.949 mensen positief getest (vorige week 36.931)
➡https://t.co/rFcBC5MgoX pic.twitter.com/85tVK7ooXD — RIVM (@rivm) December 1, 2020
Patiënten die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven binnenkomen met symptomen die op corona kunnen wijzen, krijgen voortaan een sneltest die duidelijkheid geeft over drie virussen. Een apparaat stelt vast of het om het coronavirus gaat, of twee virussen die de griep veroorzaken. De test is voor het ziekenhuis niet helemaal nieuw. "We gebruiken deze test in het griepseizoen. Dat doen we al drie jaar. Wat wel nieuw is dat we nu ook meteen kijken of een patiënt corona heeft", zegt manager Marieke van Schijndel van de Spoedeisende Hulp. "De patiënt wordt dus in één test gecontroleerd op drie virussen." Een van de voordelen van de nieuwe testmethode is dat er sneller beoordeeld kan worden of een patiënt naar een speciale geïsoleerde corona-afdeling moet of dat hij of zij opgenomen kan worden op een normale verpleegafdeling. Medewerkers van het ziekenhuis zijn de afgelopen weken getraind om de snelle test uit te voeren.
De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat de eerste vaccins nu beoordelen. Mogelijk is die beoordeling voor het eind van het jaar klaar. Lees hier meer over de aanvraag van Pfizer en BioNTech
We have submitted a formal Application for Conditional Marketing Authorization to @EMA_News for #mRNA vaccine candidate #BNT162b2 against #COVID19. It will be assessed according to #EMA’s normal stringent standards for quality, safety and efficacy. https://t.co/Sn1n4oJZ6S pic.twitter.com/2sadnJJLp9
— BioNTech SE (@BioNTech_Group) December 1, 2020
Het gaat zeker nog één tot twee weken duren voordat de eerste boetes voor het niet dragen van een mondkapje uitgedeeld gaan worden. Dat zei de voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond op NPO Radio 1. De administratie is volgens hem nog niet op orde en dus kunnen er nu nog geen prenten worden uitgeschreven. "Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond", legt de vakbondsman uit. "Ik ga ervan uit dat het deze week geregeld is met de administratie." Kuin erkent dat het gegeven dat er nog geen bekeuringen kunnen worden uitgeschreven "wat knullig" kan overkomen. "Dat kan ik me helemaal voorstellen." Wanneer er wel boetes uitgedeeld gaan worden, zal per stad en regio verschillen. "Ik schat dat het één tot twee weken duurt voordat er echt tot boetes wordt overgegaan." Kuin vertelt dat veel mensen al een mondkapje dragen. "Ongeveer 90 procent houdt zich eraan, dat is redelijk snel opgelopen. En de 10 procent die het mondkapje niet draagt, wordt aangekeken. Daarvan zet zo'n 5 procent het kapje alsnog op."
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland daalt nog altijd heel langzaam. In de afgelopen week zijn iets minder positieve tests geregistreerd dan in de zeven dagen ervoor. Gezondheidsdienst RIVM komt later op dinsdag met een nieuwe wekelijkse corona-update Het RIVM meldde vorige week dat het in zeven dagen tijd 36.931 meldingen had gekregen. Een week eerder waren dat er 37.706. In de zes dagen na de laatste cijfers zijn er net geen 30.000 gevallen bijgekomen. De laatste weken stijgt het aantal gevallen met gemiddeld 5.000 per dag. Dat gaat wel met flinke schommelingen, waarvoor nog geen duidelijke verklaring is. De gezondheidsdienst meldt ook of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Vorige week steeg het getal tot een fractie boven de 1. Dan blijft de uitbraak redelijk stabiel. Boven de 1 stijgt het aantal besmettingen steeds sneller, onder de 1 kan de uitbraak langzaam uitdoven.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft begin april een aanbod om in Nederland dagelijks zo'n 60.000 extra coronatests te verwerken in de wind geslagen. Het ging om capaciteit bij laboratoria in de biotechnologische industrie, die ook op het coronavirus kunnen testen. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC van de uitbreiding van de testcapaciteit sinds het voorjaar. Het ministerie bevestigt aan de krant dat er geen gebruik is gemaakt van het aanbod. Dat zou komen omdat "er op dat moment al veel andere opties werden opgepakt" en er ruim voldoende testcapaciteit was voor het testbeleid dat minister Hugo de Jonge voor ogen had. Daarnaast zou er onzekerheid zijn of die capaciteit na de zomer nog wel beschikbaar zou zijn. De verwachting was "dat deze bedrijven slechts tijdelijk zouden kunnen helpen". HollandBio - die de testcapaciteit inventariseerde en aanbood - ontkent dat die langdurige beschikbaarheid is besproken. De belangenvereniging zegt alleen een telefonische afwijzing te hebben gekregen.
Vanaf vandaag gaat de landelijke mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes in. De verplichting geldt onder andere in openbare gedeeltes van overheidsgebouwen, scholen, winkels en stations. Ook contactberoepen zoals kappers én hun klanten moeten een mondneusmasker dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen die dertien jaar of ouder is. Zijn spatschermen toegestaan als bedekking? Lees hier alles over de nieuwe regel én de uitzonderingen erop. En wat als je nu geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes? Lees hier over de handhaving van de mondkapjesplicht.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.