Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Geef zorgmedewerkers en leraren voorrang bij coronavaccin'

LIVEBLOG | 'Geef zorgmedewerkers en leraren voorrang bij coronavaccin'

Milieu en Gezondheid

10 nov 2020, 06:01

De tweede coronagolf lijkt voorzichtig af te vlakken. Het aantal besmettingen daalt gestaag en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt langzaam af. Voor twee weken gelden er strengere coronamaatregelen, daarna gaan we weer terug naar de 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 4.707 – Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.317 – Aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 600 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.044 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 19:41 - Veiligheidsregio Haaglanden: eindejaarsboodschappen uitspreiden

De veiligheidsregio Haaglanden drukt mensen op het hart de komende tijd drukte te vermijden bij het doen van de eindejaarsboodschappen, zoals sinterklaas- en kerstcadeaus, wegens het coronavirus. Zo is het verstandig, aldus de veiligheidsregio, om zaterdagmiddagen te mijden. Devies is om momenten waarop boodschappen worden gedaan uit te spreiden. Ook wordt winkeliers gevraagd terughoudend te zijn met zogenoemde Black Friday-acties. "Stunten met prijzen geeft een onnodige drukte in de winkelstraten op één specifiek moment. Dat is onverstandig", aldus voorzitter van de veiligheidsregio Jan van Zanen. "Winkeliers nemen maatregelen om te zorgen hun winkel coronaproof is. Help ze daarbij door niet op drukke momenten te komen en je inkopen, waar mogelijk, digitaal te doen bij lokale ondernemers." Hoewel het aantal besmettingen in de regio in de afgelopen periode is gedaald, noemt Van Zanen het aantal "nog steeds zorgelijk hoog, net als de druk op de zorg in onze regio".

Update 19:15 - Strengere reisadviezen voor Zweden, Griekenland en Oslo

Nederland scherpt het reisadvies voor Zweden aan. Omdat het aantal besmettingen in heel het land is toegenomen, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) mensen aan alleen noodzakelijke reizen te maken. De kleurcode van het land is aangepast van geel naar oranje. Na terugkeer in Nederland moeten bezoekers tien dagen in thuisquarantaine gaan. Ook ten aanzien van Griekenland en Oslo zijn er verscherpingen. Na een verblijf in Oslo moeten bezoekers bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Maar dat hoeft niet als andere delen van Noorwegen zijn bezocht of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo is gereisd. Noorwegen heeft in z'n geheel wel de kleurcode oranje, maar dat komt omdat Noorwegen strenge reisbeperkingen heeft voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Ook in Griekenland geldt een verhoogd risico in het hele land als gevolg van een toename van het aantal besmettingen. De kleurcode is oranje: reis er alleen heen als het noodzakelijk is, niet voor een toeristische reis. Na een verblijf in het land moeten bezoekers in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. De Griekse regering heeft voor het hele land een volledige lockdown ingesteld.

Update 18:22 - Meerderheid Tweede Kamer voor financiële steun voor mensen in thuisquarantaine

Mensen die positief testen op het coronavirus en daarom in thuisquarantaine moeten, zouden daarbij financieel moeten worden ondersteund. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een oproep van D66. D66'er Steven van Weyenberg stelt dat "quarantaine een van de belangrijkste middelen is om de verspreiding van het coronavirus de kop in te drukken". Hij wil dat de regering met een plan komt "om mensen die positief zijn getest te ondersteunen door middel van bijvoorbeeld horecavouchers of boodschappenbonnen". Het deskundigenteam OMT opperde vorige maand al "om te onderzoeken hoe gedrag conform de samen vastgestelde regels beloond kan worden".

Update 17:01 - Kamer wil meldplicht voor bedrijven met veel coronagevallen

De Tweede Kamer wil dat een meldplicht komt voor bedrijven waar zogenoemde clusters van coronabesmettingen voorkomen onder het personeel. Een meerderheid stemt in met een voorstel daartoe van Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Een meldplicht helpt volgens Ouwehand om met name arbeidsmigranten beter te beschermen tegen het coronavirus. Zij vormen nog altijd een risicogroep, constateert ook het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak. De GGD'en en het RIVM zijn volgens Ouwehand afhankelijk van informatie die bedrijven zelf geven over besmettingen onder hun medewerkers. Een meldplicht kan deze instanties helpen om daar zicht op te houden, zegt zij.

Update 16:20 - Aantal zorgmedewerkers met corona stijgt tot boven de 50.000

Meer dan 50.000 mensen die in de zorg werken, hebben het coronavirus opgelopen. Het virus is sinds het begin van de uitbraak vastgesteld bij 53.844 zorgmedewerkers. Vorige week stond de teller op 47.755. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6089 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt. Een week eerder steeg het aantal positief geteste zorgmedewerkers met 6859, van 40.896 naar 47.755. In de afgelopen acht maanden werden 637 zorgmedewerkers in een ziekenhuis opgenomen, een toename van 17 ten opzichte van vorige week. Van vijftien mensen die in de zorg werken, is bekend dat ze aan de besmetting zijn overleden. De jongste van hen was 40 jaar oud, de oudste 69.

Update 16:08 - Steeds minder positieve tests in de teststraten

De daling van het aantal coronagevallen is ook terug te zien in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Die locaties brengen steeds minder besmettingen aan het licht. Steeds minder mensen laten zich testen, maar het aantal gevonden gevallen daalt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, meer dan 240.000 mensen getest. Van de meesten is de uitslag bekend: ruim 35.000 mensen hadden het coronavirus onder de leden, oftewel 14,5 procent. Een week eerder waren bijna 294.000 mensen getest bij een GGD-teststraat en van hen was 16,6 procent positief. Nog een week eerder bleek 18,4 procent van alle ruim 321.000 geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen. Dat minder mensen zich laten testen, kan volgens het RIVM komen "doordat mensen minder contact hebben met elkaar, waardoor ook minder verkoudheidsvirussen rond gaan". De daling van het percentage betekent nog niet dat het virus onder controle is. Dat is het geval wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO. De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is. In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief. Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen bij de GGD. Sindsdien zijn meer dan 3,6 miljoen tests uitgevoerd. Dat bracht ruim 315.000 besmettingen aan het licht, 8,7 procent van alle tests.

Update 15:07 - Afgelopen week minder dan 44.000 nieuwe coronagevallen

In de afgelopen week zijn ruim 43.600 positieve coronatests geregistreerd. Het exacte cijfer komt later dinsdag in de wekelijkse update van het RIVM. Lees meer.

Update 15:05 - Aantal nieuwe coronagevallen blijft vrijwel gelijk

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4695 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is zo goed als gelijk aan maandag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4701 gevallen meldde. Het waren er aanvankelijk 4709, maar dat is dinsdag bijgesteld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 40 sterfgevallen gemeld.

Update 14:40 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets gedaald

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 22 afgenomen, van 2317 tot 2295, en is nu weer op hetzelfde niveau als zondag. De afname deed zich vooral voor op verpleegafdelingen. Op intensivecareafdelingen liggen nu 598 Covid-patiënten, 2 minder dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Een dag eerder meldde het LCPS een kleine stijging, eveneens van 22 coronapatiënten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemde dat "een kleine correctie" en maakte zich er geen zorgen om. Hij waagde zich nog niet aan voorspellingen voor de komende weken. In de dagen voor maandag daalde het aantal opgenomen patiënten met meer dan 350. De afnemende drukte in ziekenhuizen volgt op de diverse aanscherpingen van het coronabeleid door het kabinet. Na het instellen van strengere maatregelen is het aantal nieuwe coronabesmettingen flink afgenomen. Het LCPS meldt verder dat de afgelopen 24 uur twaalf patiënten zijn verplaatst tussen regio's. Zes van hen liggen op de ic.

Update 14:34 - De Jonge: forse daling ingezet, geen extra maatregelen in regio's

Het kabinet overweegt momenteel niet om in bepaalde regio’s strengere coronamaatregelen te treffen. Dat is gezien de dalende cijfers nu niet nodig, zei minister Hugo de Jonge dinsdag na overleg met het kabinet over de coronacrisis. Lees meer.

Update 14:03 - Weekcijfers RIVM komen iets later

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag iets later dan gebruikelijk hoeveel nieuwe coronagevallen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn geregistreerd. De cijfers komen waarschijnlijk rond 15.00 uur. Volgens het instituut duurt het iets langer om de cijfers te berekenen en is er geen sprake van een storing. De dagelijkse update, met het aantal meldingen tussen maandagochtend en dinsdagochtend, komt waarschijnlijk wel op de gebruikelijke tijd, rond 14.15 uur.

Update 13:39 - 'Geef zorgmedewerkers en leraren voorrang bij coronavaccin'

Als een coronavaccin beschikbaar komt, zouden mensen die in de zorg en het onderwijs werken voorrang moeten krijgen bij de inentingen. Dat vinden hun vakbonden. Zorgvakbond FNV Zorg & Welzijn zegt dat het niet alleen over de gezondheid van de medewerkers gaat, maar ook over de gezondheid van "de meest kwetsbare mensen voor wie ze zorgen". "Het beschermt op twee manieren, naar de medewerker en naar de patiënt. Als het vaccin aan de orde is, zullen we voorrang zeker aan de orde stellen", laat bestuurder Elise Merlijn van de bond weten.

Update 13:02 - 'Pas als 70 procent corona-prikken heeft gehad, sterft het virus'

Mocht het veelbelovende vaccin tegen het coronavirus van Pfizer op de markt worden toegelaten, dan moet zeker 70 procent van de bevolking ermee worden ingeënt om het virus ook werkelijk helemaal uit te doven. Alleen dan kan het niet genoeg mensen meer vinden om te blijven bestaan. Dat zegt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie in Groningen. Ze gaat daarbij wel uit van de werking bij 90 procent van de geïnjecteerden, waarvan bij Pfizer sprake is. Een vaccin zal ook een werkingsperiode van "minimaal een half jaar tot een jaar" moeten hebben, wil het echt voldoende effect hebben. Aan twee weken bijvoorbeeld hebben we weinig, aldus Huckriede.

Update 11:46 - 'Scholen kunnen sinterklaas en kerst vieren, maar zonder gasten'

Scholen kunnen gerust sinterklaas of kerst vieren, maar ze moeten het klein houden en dus geen groepen ouders, verzorgers en anderen uitnodigen. Dat "dringende advies" geeft de PO-Raad, de sectororganisatie van basisscholen. De raad krijgt veel vragen van scholen die willen weten hoe ze in de feestmaand december moeten handelen.

Update 09:55 - Artis schrapt twintig tot veertig banen vanwege coronacrisis

Artis moet noodgedwongen twintig tot veertig banen schrappen. De Amsterdamse dierentuin lijdt als gevolg van de coronacrisis een miljoenenverlies. De komende tijd moet duidelijk worden hoeveel medewerkers precies hun baan kwijtraken, meldt directeur Rembrandt Sutorius. De dierentuin moest vorige week voor de tweede keer dit jaar de deuren sluiten. Het aantal bezoekers is gehalveerd en er komen eveneens veel minder inkomsten binnen van evenementen, horeca en zaalverhuur. "Ik vind het vreselijk dat we op dit punt zijn aangekomen", zegt de directeur. "In plaats van stappen vooruit te zetten, zijn we nu gedwongen om stappen terug te zetten. Het doet mij pijn dat dit collega's raakt die zich jarenlang fantastisch hebben ingezet voor Artis." Volgens Sutorius is ingrijpen nodig om de dierentuin te kunnen behouden voor de toekomst. "Ik ga ervan uit dat we Artis weer naar betere tijden kunnen brengen."

Update 08:14 - FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege coronacrisis

Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege de coronacrisis. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren. Volgens de onderneming raakt de viruspandemie de resultaten en is daarom besloten om besparingsmaatregelen, die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, nu al in gang te zetten. Waar mogelijk zal het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten. FrieslandCampina heeft vestigingen in 36 landen en biedt werk aan ongeveer 24.000 medewerkers.

Update 07:42 - 'GGD verliest zicht op virus door particuliere teststraten'

Door de groei van het aantal commerciële teststraten en testen door bedrijven zelf dreigen de GGD's het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Doordat ruim een derde van alle coronatests niet door de gezondheidsdiensten worden uitgevoerd en niet alle resultaten bij de GGD's worden gemeld, is niet alles over de mate van verspreiding bekend. Lees meer.

Update 07:23 - 'Nederlanders vaker de hort op dan tijdens eerste coronagolf'

Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen gaan Nederlanders vaker de deur uit dan tijdens de eerste coronagolf. Zo is het aantal personen dat de voorbije weken tóch is gaan winkelen drie keer zo groot als tijdens de 'intelligente lockdown' in het voorjaar. Ook op de snelwegen is het iets drukker tijdens de huidige, gedeeltelijke lockdown en ook gaan mensen vaker naar school of werk dan tijdens de eerste virusuitbraak. Lees meer.

Update 06:00 - 'Werkende mantelzorger steeds vaker in de knel'

Bijna een op de drie mantelzorgers met een baan zit tegen een burn-out aan. Veel werkende mantelzorgers komen in de knel met hun zorgtaken door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV, die onderzoeker Maurice de Hond 750 mantelzorgers naar hun mening en ervaringen heeft gevraagd. Dinsdag is het de Dag van de Mantelzorg. "De coronacrisis plaatst mantelzorgers voor totaal nieuwe problematiek. Dagbestedingen die ineens gesloten zijn, belemmerende regels die zorgtaken bemoeilijken", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij spreekt van alarmerende cijfers. "Zorgwekkend. De werkende mantelzorgers is een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving vormt."

Update 06:00 - Filmfestival Rotterdam spreidt 50e editie uit over meerdere delen

International Film Festival Rotterdam (IFFR) spreidt volgend jaar zijn 50e editie vanwege het coronavirus uit in meerdere delen. Het festival begint van 1 tot 7 februari met vertoningen die in het teken staan van de competitieprogramma's en eindigt met een feestelijk programma in de week van 2 tot 6 juni. In de periode daar tussen zijn er allerlei activiteiten, zoals exposities en presentaties, die in het teken staan van IFFR. Aanvankelijk stond de jubileumeditie gepland voor de periode van 27 januari tot en met 7 februari. Vorig jaar kwamen er 340.000 bezoekers af op het IFFR. Volgens festivaldirecteur Vanja Kaludjercic is het met de huidige coronamaatregelen voorlopig onmogelijk met grote groepen mensen samen film te kijken. "Met de nieuwe richting die we in 2021 kiezen, gaan we voorbij onze gebaande paden."

Update 03:30 - Aantal nieuwe coronagevallen daalt flink, naar ongeveer 45.000

Het coronavirus lijkt op zijn retour. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 45.000 mensen positief getest, aanzienlijk minder dan de week ervoor. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in zeven dagen tijd 64.087 meldingen van positieve coronatests had gekregen. De week ervoor waren 67.542 gevallen aan het licht gekomen. Het was de eerste daling in ongeveer twee maanden tijd. In de zes dagen na de vorige weekupdate steeg het aantal positieve test met 38.945, gemiddeld bijna 6500 per dag. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4709 nieuwe gevallen gemeld, het laagste aantal sinds begin oktober. Minder dan twee weken geleden kwamen er meer dan 10.000 nieuwe gevallen per etmaal bij.

Update 03:30 - Kabinet overlegt over compensatie vuurwerkverbod

Het kabinet overlegt dinsdag nog over een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling. Maandag werd al duidelijk dat zo'n verbod er hoogstwaarschijnlijk komt, maar vooral de compensatie van de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel, is nog onderwerp van gesprek. Het zal zeker leiden tot faillissementen, zo stelde Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) maandag al. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar. Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt. De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er al voor uit.

Update 02:50 - Meeste thuiskantoren nog niet goed ingericht

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers werkt sinds de coronacrisis deels of gedeeltelijk thuis. Maar dat doen ze vaak wel gebogen over keukentafels, wippend op eetkamerstoelen of onderuitgezakt op de bank. Slechts een op de drie heeft alle benodigdheden voor een goede thuiswerkplek, schrijft De Telegraaf. Twee op de drie hebben een goed, verstelbaar bureau om aan te werken, 63 procent heeft een apart beeldscherm en 86 procent bezit een muis. Maar slechts 46 van de 100 mensen heeft thuis ook een goede, verstelbare stoel. Een schamele een op de drie thuiswerkers heeft het complete setje. Ook zeggen zes op de tien thuiswerkers niet regelmatig pauzes te nemen, wat toch belangrijk is als je de hele dag achter een beeldscherm zit. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die TNO samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek onder ruim 10.000 werkende Nederlanders in de maanden juni en juli heeft afgenomen. TNO-hoofdonderzoeker Wendela Hooftman hoopt dat deze cijfers inmiddels zijn verbeterd. "In maart hadden velen het idee dat thuiswerken iets tijdelijks was en schaften ze nog geen duur nieuw bureau aan. Nu weten we dat het langer duurt."

Update 02:18 - Wintersport op de helling, pistes niet voor kerst open

De wintersport dreigt dit seizoen in het water te vallen door de aanhoudende reisbeperkingen. Oostenrijk en Zwitserland openen op zijn vroegst pas met de kerst de pistes, als alle seinen ’op geel’ staan. Frankrijk en Italië zijn door de lockdowns voorlopig helemaal onzeker. Dat blijkt uit een rondvraag van De Telegraaf in de reisindustrie in Nederland en in de Alpen. De skigebieden vrezen dat de hele kerstvakantie wegvalt. "Dat zou dramatisch zijn. We hopen op een snelle versoepeling aan drie kanten, de maatregelen in Oostenrijk zelf, het Nederlandse reisadvies moet van oranje naar geel gaan en de oproep van het Nederlandse kabinet om niet te reizen, willen we graag in december van tafel", zegt manager Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks toeristenbureau. Volgens directeur Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging ziet het er niet goed uit: "Skiërs en boarders wachten af tot de wintersport weer mag, voordat ze hun sneeuwvakantie vastleggen. We hopen dat we vanaf medio december gas kunnen geven, maar ik durf nu geen enkele garantie te geven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.