Politiek
12 okt 2020, 06:57
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 27.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker. Het ene na het andere ziekenhuis stelt operaties en afspraken uit, en het aantal opgenomen coronapatiënten is inmiddels gestegen tot boven de duizend. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 6.854 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.298 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 252 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.584 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's staan eensgezind achter het pakket maatregelen dat de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid) hen maandag hebben gepresenteerd. "Wij hopen dat dit pakket ons helpt de negatieve cijferreeks te doorbreken", stelt burgemeester Henri Lenferink van Leiden, tijdelijk voorzitter van het Veiligheidsberaad. Volgens hem zijn de maatregelen "voor iedereen pijnlijk", van de regio's met veel besmettingshaarden tot de delen van het land die het relatief goed doen. Inhoudelijk wil hij niet op het beraad ingaan. "Wij kunnen ons gezamenlijk vinden in het advies aan het kabinet. Het kabinet neemt morgen een besluit." Ook minister Grapperhaus laat nog niks los omdat de maatregelen dinsdag in de persconferentie worden bekendgemaakt. "We moeten niet gaan speculeren en mensen onrustig maken. De veiligheidsregio's staan als een persoon achter het landelijke beleid. Dat heeft Nederland nodig. Het belangrijkste is dat de besmettingscijfers hoog oplopen. De reguliere zorg gaat in gevaar komen. Dat is waarom het gaat."
Het kabinet neemt dinsdag extra coronamaatregelen. Naast de horeca, waar op zijn minst de openingstijden verder worden beperkt, moet ook de detailhandel rekening houden met meer restricties. Zo wordt de verkoop van alcohol in de avonduren mogelijk aan banden gelegd, melden ingewijden. De maatregel zou moeten voorkomen dat mensen het elders samen op een drinken zetten, als kroegen verplicht eerder dicht moeten. Gedacht wordt aan een verbod op de verkoop van alcoholische dranken na 20.00 uur 's avonds, maar dat hangt ook af van wat er precies met de horeca gebeurt. In sommige regio's is de drankverkoop in de avond al aan banden gelegd. De maatregelen moeten ertoe leiden dat mensen zich minder verplaatsen en elkaar minder treffen. Zo worden ook mogelijk contactsporten van amateurs in teamverband boven de 18 jaar tijdelijk niet meer toegestaan. Ook bestaat de kans dat het reizen met het openbaar vervoer verder wordt ontmoedigd. Mensen zouden alleen noodzakelijke reizen mogen maken.
Ongeveer 200 mensen demonstreren op dit moment voor de Tweede Kamer in Den Haag tegen de coronawet en coronamaatregelen van het kabinet.
In de regio Den Haag mogen demonstraties voortaan alleen nog maar plaatsvinden op een vaste plek, die vooraf is afgesproken. De veiligheidsregio heeft besloten dat protestmarsen door de Hofstad niet meer worden toegestaan vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. "Het is gebleken dat het tijdens het lopen van routes moeilijker is om afstand te houden", aldus de veiligheidsregio. Op plekken waar geprotesteerd mag worden moet voldoende ruimte zijn voor betogers om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook moeten demonstraties, zoals altijd, ruim van tevoren worden aangemeld. De veiligheidsregio merkt dat het aantal onaangekondigde demonstraties in Den Haag de laatste weken toeneemt. Betogers die hun actie vooraf niet gemeld hebben, worden vanaf deze week naar het Malieveld of de Koekamp gestuurd.
De strengere maatregelen die het kabinet wil nemen in de strijd tegen het coronavirus zullen vooral gericht zijn op het openbaar vervoer, de amateursport en de horeca. Dat zou blijken uit concept-maatregelen, melden verschillende media op basis van Haagse bronnen. Het kabinet hoopt met de nieuwe coronamaatregelen het aantal reisbewegingen en contactmomenten van mensen zoveel mogelijk te beperken. Er komt vooralsnog dus nog geen lockdown, maar een 'intelligente' lockdown is volgens bronnen wel de volgende stap. Lees hier meer over de uitgelekte concept-maatregelen van het kabinet
Verscheidene winkels in Nederland hebben op last van de inspectie van de overheid desinfectiepoortjes bij hun ingang moeten weghalen. De poortjes zijn bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar ze werken averechts, aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). "De desinfectiepoorten en -tunnels vormen een risico voor de gezondheid en ze dragen niet bij aan het tegengaan van het virus. De ontsmettingsmiddelen die werden gebruikt zijn in Nederland verboden", aldus de ILT. "Bij één van de desinfectiepoorten werd alcohol verneveld. Dat is niet alleen brandgevaarlijk, maar ook gevaarlijk voor de ogen." Om welke winkels het gaat, meldt de ILT niet. Wel laat de dienst weten dat "er gehoor is gegeven aan de oproep en dat alle poorten inmiddels zijn ontmanteld". De inspectie valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Er liggen op dit moment 1.298 coronapatiënten in het ziekenhuis, 65 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen 24 uur zijn 175 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. Op de verpleegafdelingen liggen 1.046 coronapatiënten, zestig meer dan op zondag. Het aantal ic-patiënten met corona steeg met vijf, van 247 naar 252. Negentien patiënten zijn sinds zondag naar een ziekenhuis in een andere regio overgeplaatst. Als de stijging doorgaat zoals nu, zullen verpleegafdelingen aan het eind van deze maand 2.000 coronapatiënten behandelen. Eind november zal dit aantal zelfs gestegen zijn tot 4.500 patiënten. Dat is ruim meer dan tijdens de eerste coronagolf, waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. En daar zijn de ic-patiënten nog niet bij inbegrepen. "We stevenen af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg in heel Nederland", aldus Kuipers.
In de afgelopen zijn 6.854 nieuwe coronagevallen gemeld aan gezondheidsdienst RIVM, een nieuw dagrecord. Zaterdag werden er 6.499 positieve tests geregistreerd, zondag 6.375. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 41.000 nieuwe gevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 180.000 mensen in Nederland positief getest. Het aantal coronadoden steeg met twaalf. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, sterfgevallen worden soms namelijk met vertraging doorgegeven. Een dag eerder ging het om zeventien sterfgevallen.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) gaat tien dagen in thuisquarantaine, omdat iemand in haar directe omgeving positief is getest op het coronavirus. Ze doet dat op advies van de GGD. Ze laat ook zelf een coronatest doen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag weten. Broekers voelt zich goed, maar heeft wel lichte verkoudheidsklachten. Ze werkte al zoveel mogelijk vanuit huis, maar blijft nu volledig thuis. Eerder gingen ook andere bewindslieden tijdelijk in thuisisolatie, onder wie Wopke Hoekstra en Hans Vijlbrief van Financiën en Tamara van Ark (Volksgezondheid).
De Federatie Medisch Specialisten verwacht strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem. "De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden", schrijft Van Benthem op de site van de federatie. Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten. Dat is vier keer zo veel als nu. In dat geval moet 70 procent van de reguliere zorg worden geschrapt, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar. Lees hier meer.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel gaat bezwaar maken tegen het tijdelijke gebiedsverbod dat hem voor Den Haag is opgelegd. Engel zei maandag dat hij tijdens de looptijd van het verbod niet naar Den Haag zal komen, zolang hij juridisch niet in het gelijk is gesteld. Drie personen kregen dit weekend een tijdelijk gebiedsverbod voor Den Haag opgelegd omdat ze worden verdacht van overtreding van de Wet op openbare manifestatie en opruiing. Ze waren aangehouden na een onaangekondigde demonstratie in Den Haag tegen het coronabeleid. De politie en het Openbaar Ministerie hebben niet gemeld dat Engel onder de personen is die tien dagen niet naar Den Haag mogen komen. De Viruswaarheid-voorman bevestigde maandag zelf wel dat hij een van die personen is.
Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft met onmiddellijke ingang alle voor publiek toegankelijke voedermomenten van de dieren geschrapt. Het park heeft dat vanwege de coronacrisis besloten om groepsvorming op die momenten te voorkomen. Ook shows met dieren en presentaties van dierenverzorgers gaan tot nader order niet door, meldt de dierentuin. Het nachtdierenverblijf blijft gesloten, net als een deel van het junglegebied Urucu. Het dierenpark vraagt bezoekers om in binnenruimtes een mondkapje dragen, maar dat is niet verplicht. Pandamoeder Wu Wen en haar jong Fan Xing zijn te zien op een videoscherm in de dierentuin. De jonge panda zal naar verwachting over een paar weken het kraamhok voor het eerst verlaten. Vader Xing Ya is wel te zien in zijn pandaverblijf.
Ook in Eindhoven zijn alle grote carnavalsfestiviteiten afgeblazen. De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC) heeft dat maandag laten weten. In Lampegat, zoals Eindhoven met carnaval heet, worden in verband met corona geen grote carnavalsevenementen meer georganiseerd. "Geen optocht, geen tenten en geen prins komende carnaval in Eindhoven", vatte burgemeester John Jorritsma het maandag samen. Niet alleen de optocht op carnavalszaterdag gaat niet door, maar ook andere evenementen zoals het Federatiebal gaan niet door. Ook wordt er geen nieuwe stadsprins uitgeroepen. De federatie had een definitief besluit lange tijd voor zich uitgeschoven, maar ziet nu geen andere mogelijkheid meer.
De politie in Purmerend heeft in de nacht van zondag op maandag een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een bedrijfspand waar meer dan dertig mensen bijeenwaren. Volgens de politie werden de coronaregels niet nageleefd; de mensen droegen geen mondkapje en hielden geen 1,5 meter afstand. De ruimte stond vol nicotinerook en agenten zagen meerdere tanks met daarin vermoedelijk lachgas. Meerdere personen liepen rond met een ballon aan hun mond, met daarin vermoedelijk ook lachgas.
Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft het coronavirus opgelopen. Dat maakt de gemeente Rotterdam maandagochtend bekend. Volgens zijn woordvoerster is hij thuis met milde klachten en moet op advies van de GGD zeven dagen in isolatie blijven. De burgemeester werkt momenteel vanuit huis. Lees hier meer.
Onderzoekers gaan bloedplasma met antistoffen tegen het coronavirus erin toedienen aan honderden mensen die minder dan een week ziek zijn en nog niet in het ziekenhuis liggen. Specifiek richt de studie zich op ouderen en 50-plussers die tot een risicogroep behoren. Zo willen de onderzoekers erachter komen of plasma van mensen die al Covid-19 hebben doorgemaakt anderen kan helpen te herstellen. De hoop is dat het aantal ziekenhuisopnames ermee kan worden beperkt. Het onderzoek, dat maandag van start is gegaan, is een samenwerking tussen bloedbank Sanquin, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC. Ze zoeken bijna zevenhonderd deelnemers. In een eerdere studie met bloedplasma kregen juist coronapatiënten die al in het ziekenhuis waren opgenomen plasma met antistoffen toegediend. De resultaten daarvan vielen tegen. "Op dat moment maken ze meestal zelf al antistoffen aan, waardoor toediening van plasma met antistoffen waarschijnlijk minder zin heeft", vat het Erasmus MC nog eens samen.
Radio 538 gaat zich in december een week lang inzetten voor de voedselbank. Van 14 tot en met 18 december komen dj’s en mensen achter de schermen in actie tijdens Missie 538, maakte de radiozender maandagochtend bekend. Op de radiozender kunnen tijdens Missie 538 luisteraars van maandag tot en met vrijdag tegen betaling een plaatje aanvragen. Ook zijn er reportages vanuit het hele land en gaan dj’s zich op verschillende manieren inzetten voor de voedselbank. In aanloop naar de actie hebben Frank Dane, Wietze de Jager, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga al een dag meegewerkt bij de voedselbank. De komende tijd zullen ook andere medewerkers van de radiozender, voor en achter de schermen, langsgaan. Maandag opende het Rode Kruis giro 7244 voor voor voedselhulp tijdens de coronacrisis.
Internisten maken zich zorgen over de groei van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ze waarschuwen dat de kwaliteit van de zorg voor chronisch zieke patiënten steeds verder in het gedrang komt als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Volgens de Nederlandse Internisten Vereniging wordt zo’n 80 procent van de covid19-ziekenhuispatiënten op dit moment behandeld door internisten. Op dit moment worden in een aantal ziekenhuizen al spreekuren afgezegd, waardoor chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld kanker, nieraandoeningen of diabetes niet naar hun internist kunnen. "Wij doen er alles aan om hen te helpen maar als de covid19-besmettingen niet snel teruglopen, kunnen wij straks de kwaliteit van zorg voor zowel de covid19-patiënten als onze reguliere patiënten niet meer garanderen", aldus Robin Peeters, internist en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging.
Zorg- en onderwijspersoneel zou voorrang krijgen bij een coronatest, maar in de praktijk laat een test toch vaak lang op zich wachten. Terwijl mensen die er géén recht op hebben misbruik maken van de voorrangsregeling, worden verpleegkundigen juist weggestuurd. In een niet gepubliceerde brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die in handen is van het AD, wordt beschreven dat er "een aantal knelpunten zijn bij met name het testen van zorgmedewerkers. Het ministerie ontvangt signalen dat er sprake is van onbedoeld gebruik van de prioriteitsplekken", zo erkent VWS. "Ook wordt geconstateerd dat bepaalde beroepsgroepen ten onrechte niet in aanmerking komen voor een plek in de prioriteitsteststraten". Het ministerie bevestigt de inhoud van de brief, die verstuurd is aan koepelorganisaties en werkgevers. Woordvoerder Axel Dees: "De brief is vooral bedoeld voor werkgevers. Onder het motto: let nou op dat je echt die mensen selecteert bij wie - als ze niet met voorrang getest worden - er klassen naar huis moeten of cruciale zorg in gevaar komt."
Het Rode Kruis opent giro 7244 voor voedselhulp tijdens de coronacrisis. De hulporganisatie wil met het geld minimaal 3000 mensen in Nederland voorzien van tenminste een maaltijd per dag. Het gaat om mensen die door de coronacrisis inkomen zijn kwijtgeraakt en geen geld meer hebben voor voedsel. "Veel ongedocumenteerden of arbeidsmigranten die zwart werk doen, bijvoorbeeld als schoonmaker of in de horeca, zijn tijdens de coronacrisis hun werk kwijtgeraakt", vertelt een woordvoerder van het Rode Kruis. Ook geeft de hulporganisatie ondersteuning aan dak- en thuislozen en aan gezinnen die door verlies van inkomen tijdens de crisis niet meer rond kunnen komen. Lees hier verder.
Inwoners van Tilburg kunnen dit jaar definitief geen carnaval vieren in Kruikenstad, ofwel Tilburg. De organisatie heeft lang nagedacht over alternatieven die in coronatijd haalbaar zijn, maar blaast nu alles af. Er wordt ook geen Prins of Raad van Elf gepresenteerd. Dat meldt Omroep Brabant. "Het is niet haalbaar", zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg. "Beelden van carnaval zouden de hele wereld overgaan, dan kijkt iedereen weer met een scheef oog naar Tilburg." De gezondheid van de carnavallende Tilburgers en anderen kan niet gegarandeerd worden, volgens de organisatie. "Met pijn in ons hart en een kras op onze carnavalsziel moeten we jullie helaas melden dat we hebben beslist om alle carnavalsactiviteiten in het seizoen 2020-2021 af te lasten in verband met de coronapandemie", zo schrijft de carnavalsstichting in een brief die onder meer naar carnavalsverenigingen is verstuurd.
Het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) bespreken maandagavond in Utrecht of er extra coronamaatregelen moeten worden genomen. Ook beoordelen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's en de minister of die dan eventueel regionaal of juist landelijk moeten gelden. De besmettingscijfers van afgelopen weekeinde zijn cruciaal bij deze discussie. Het RIVM meldde gisteren dat er tussen zaterdagochtend en zondagochtend iets minder nieuwe coronagevallen zijn gemeld dan de dag ervoor (6378 tegen 6500) maar die dag werd al duidelijk dat het kabinet dinsdag waarschijnlijk wel met een aanscherping van de maatregelen zal komen. Het kabinet hoopt wel een complete lockdown nog te kunnen voorkomen. De burgemeesters evalueren maandagavond ook de effecten van de mondkapjes, de vroege sluiting van de horeca en de beperkingen van de groepsgroottes.
Honderden studenten mogen zich gelukkig prijzen: zij kunnen maandag en dinsdag studeren onder het genot van live klassieke muziek in Het Concertgebouw in Amsterdam. Jongerenvereniging Entrée, die de studiedagen organiseert, kreeg meer dan 2000 aanmeldingen binnen. Daarvan zijn 510 studenten ingeloot. Studenten van het Conservatorium van Amsterdam verzorgen de concerten. De dagen zijn onderdeel van de campagne The Classic Effect, waarin Entrée de verschillende positieve effecten van klassieke muziek belicht. Zo zou je van klassieke muziek productiever worden, kan het je concentratie verhogen en zou je er een beter humeur en meer zelfvertrouwen van krijgen. De evenementen zijn coronaproof: de studenten zitten op ruime afstand van elkaar en moeten een mondkapje op. Normaal gesproken kunnen er 2000 mensen in de grote zaal, nu zullen daar bij de twee sessies op maandag twee keer 210 plekken bezet zijn. In de kleine zaal, waar 450 gasten passen, mogen dinsdag twee keer op de dag 45 studenten plaatsnemen. Door corona volgen veel studenten thuis college. De Tweede Kamer wilde vorige week dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) onderzoekt hoe bijvoorbeeld lege kerken en ongebruikte bioscoop- of theaterzalen uitkomst kunnen bieden om fysiek onderwijs mogelijk te maken. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.