Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Zeker jaar nodig om iedereen te vaccineren' • Aantal besmettingen opnieuw gestegen

LIVEBLOG | 'Zeker jaar nodig om iedereen te vaccineren' • Aantal besmettingen opnieuw gestegen

Politiek

12 nov 2020, 18:00

De piek van de tweede coronagolf lijkt voorzichtig achter ons te liggen. Het aantal besmettingen is fors gedaald en ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt langzaam af. Tot en met woensdag 18 november gelden er strengere coronamaatregelen. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5.658, dat zijn er 240 meer dan op woensdag – Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.201, dat zijn er 76 minder dan op woensdag – Aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 595, dat zijn er 11 minder dan op woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.304 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 20:48 - RIVM: heel Nederland vaccineren gaat zeker een jaar duren

Het zal waarschijnlijk wel een jaar duren voordat iedereen in ons land is gevaccineerd tegen het coronavirus. Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, tempert bij de NOS de verwachting dat het 'nieuwe normaal' snel ingeruild kan worden voor het 'oude normaal'. "We zullen zeker het hele jaar wel bezig zijn met vaccinaties." Ons land krijgt maximaal 11,7 miljoen vaccins van Pfizer. Hoe het inenten precies wordt georganiseerd is volgens Van Vliet nog niet bekend, maar de voorbereidingen om Nederlanders massaal te vaccineren zijn volgens hem "ver genoeg".  "Maar we zijn nog niet helemaal klaar", aldus de manager. Het is de bedoeling dat ouderen en kwetsbaren eerst ingeënt worden. Het is nog niet gezegd dat dat ook met het Pfizer-vaccin gebeurt, mogelijk komen er ook snel alternatieven op de markt die geschikter zijn. De testresultaten van andere vaccins, zoals het Oxford-vaccin van AstraZeneca en het Janssen-vaccin uit Leiden, worden binnenkort verwacht.

Update 16:23 - 'Nederlands coronavaccin mogelijk weken vertraagd'

De ontwikkeling van een Nederlands coronavaccin heeft mogelijk weken vertraging opgelopen. De proeven met het middel van Janssen Vaccines uit Leiden werden in oktober stilgelegd na een onverklaarde ziekte bij een proefpersoon. In de Verenigde Staten mocht de farmaceut na negen dagen de proeven hervatten. In ons land kwam de toestemming pas deze week, meldt de medische nieuwssite Skipr. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek van de Nederlandse overheid had een maand nodig om het incident te beoordelen. Al die tijd lagen de proeven in Europa stil. Hierdoor kan Janssen de onderzoeksresultaten pas later voorleggen aan de toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa. Het was de bedoeling dat Janssen in het eerste kwartaal van volgend jaar om toelating zou vragen, zodat in het tweede kwartaal de eerste mensen gevaccineerd zouden worden.

Update 14:32 - Aantal nieuwe gevallen stijgt opnieuw

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor de tweede dag op rij toegenomen. In de afgelopen dag werden er bij gezondheidsdienst RIVM 5.658 positieve tests geregistreerd, dat zijn er 240 meer dan een dag eerder. Op dinsdag ging het nog om 4.682 nieuwe gevallen. De situatie in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal wel iets verbeterd. Lees hier meer over de laatste cijfers over onder andere het aantal opgenomen coronapatiënten en het aantal gemelde sterfgevallen.

Update 12:04 - Zeeland wil dat Belgische funshoppers thuisblijven

De veiligheidsregio Zeeland roept Belgische funshoppers donderdag dringend op om thuis te blijven en niet de grens over te steken voor niet-noodzakelijke boodschappen. Belgische provincies en gemeenten verspreiden die oproep in hun eigen land. Populaire Nederlandse winkelsteden als Sluis en Hulst nemen in het weekeinde verkeersmaatregelen om het funshoppen vanuit België te ontmoedigen. De afgelopen week waren er opvallend veel Belgen in de Zeeuwse grensplaatsen, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat komt doordat de coronaregels in België weer zijn aangescherpt, waardoor bijvoorbeeld de meeste niet-essentiële winkels gesloten zijn. "Opvallend is dat het niet alleen om de naaste buren uit België gaat, maar ook om winkelpubliek uit Wallonië, wat toch een stuk verder weg is", aldus de veiligheidsregio. https://twitter.com/DNPPROVANT/status/1326831858596933633 Het Belgische winkelpubliek houdt zich ook niet goed aan de Nederlandse coronaregels, die net iets anders zijn dan in België. Zo kennen de Belgen de verplichte 1,5 meter afstand niet noch de huidige maatregel van maximaal twee personen bij elkaar op straat. Handhavers zien ook dat veel Belgen het in eigen land verplichte mondkapje meteen afzetten zodra ze over de Nederlandse grens zijn. "Onbegrijpelijk dat ze hier doen wat in hun eigen land niet mag", vindt de veiligheidsregio. De gemeenten Sluis en Hulst hebben de hoogste besmettingscijfers van heel Zeeland. Ze horen bij de gemeenten met de hoogste relatieve besmettingscijfers van heel Nederland.

Update 06:57 - Voor zo'n 10 musea dreigt sluiting binnen een half jaar

Zo'n tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête die de Museumvereniging donderdag publiceert. Daaraan is meegedaan door zo'n 60 procent van de leden van de brancheorganisatie. Van hen verwacht ongeveer een kwart het nog hoogstens een jaar te kunnen volhouden. Het kabinet heeft tijdens de crisis al vroeg noodsteun geregeld in de vorm van regelingen. Ook heeft de minister van OCW sectorspecifieke steun toegezegd. In totaal gaat het tot 1 juli 2021 om zo'n 1,5 miljard euro. Toch komt het geld niet altijd daar terecht waarvoor het bedoeld is, stelt de Museumvereniging. Dit komt volgens de vereniging onder meer doordat de uitvoeringen van verschillende noodsteunmaatregelen elkaar soms in de weg zitten. Overigens ontvangt zo'n 10 procent van de musea geen enkele noodsteun. Het zou dan vooral gaan om privémusea.

Update 06:11 - Vuurwerkhandel: politiek misbruikt virus voor algeheel verbod

"De politiek misbruikt het coronavirus om een algeheel vuurwerkverbod te forceren". Dat schrijven de Nederlandse vuurwerkhandelaren op een paginagrote advertentie met de kop "Wij zeggen alvast sorry!" die donderdag in enkele landelijke dagbladen staat. "Wij weten dat onze zorg onder druk staat en jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden op de Spoed Eisende Hulp (SEH). We weten ook dat slechts 385 daarvan vuurwerkgerelateerd zijn. En wij weten ook dat je daar het letsel door illegaal en onlangs verboden vuurwerk afhaalt, er niet veel letsel meer overblijft," zo is te lezen in de advertentie die een initiatief is van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Lees hier verder.

Update 05:51 - GGD's werken met software die niet op pandemie is berekend

Het computerprogramma dat de 25 Nederlandse GGD’s gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt, is niet geschikt voor toepassing tijdens een pandemie. Dat stelt de ontwikkelaar van het programma in de handleiding ervan. GGD’s en RIVM erkennen onvolkomenheden tegen de Volkskrant. Maar ze stellen dat er in crisistijd te moeten roeien met de riemen die zij hebben. Het programma, HPZone, is een cruciale schakel in de corona-ict-keten van GGD's en het RIVM. Het is de digitale basis voor bron- en contactonderzoek en vormt de verbinding tussen het GGD-coronatestsysteem (CoronIT) en het RIVM-systeem voor het monitoren van de verspreiding van het virus (Osiris). De kwetsbaarheid van HPZone werd vorige week publiekelijk duidelijk tijdens twee storingen. Terwijl kabinet en samenleving wachtten op nieuwe besmettingscijfers waaruit zou moeten blijken of de 'gedeeltelijke lockdown' al effect sorteerde, kreeg het RIVM door technisch malheur niet de volledige aantallen positieve tests door. Een verklaring is dat het programma nooit als centraal systeem bedoeld is.

Update 01:21 - Kabinet verwacht eind dit jaar einde aan nertsenhouderijen

Het kabinet gaat ervan uit dat eind dit jaar geen nertsen meer worden gehouden in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten zegt snel met een stoppersregeling te komen. Volgens sectororganisaties zullen in dat geval voor eind december alle resterende dieren zijn gedood en afgevoerd. Bij ruim de helft van de nertsenfokkerijen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Die bedrijven zijn allemaal preventief geruimd, omdat de dieren ook mensen kunnen aansteken. Op de boerderijen waar geen besmettingen zijn gevonden, worden momenteel de dieren die dit voorjaar geboren zijn gedood en gevild. Bij nertsenhouderijen in risicogebieden worden de moederdieren, die anders gebruikt zouden worden om verder te fokken, eveneens gedood. Fokkers in andere regio's kunnen deze dieren nog wel aanhouden. Sommigen stellen een besluit daarover volgens Schouten uit tot er duidelijkheid is over een compensatieregeling. De Tweede Kamer wil voor het einde van het jaar een definitief einde aan de nertsensector, ook voor de fokdieren, nu in Denemarken een gemuteerde variant van het coronavirus rondgaat die zijn oorsprong vindt bij de pelsdieren. Het kabinet mikte tot dusver op een einddatum van 1 maart 2021. Dat was bijna drie jaar eerder dan eerder was afgesproken.

Update 00:51 - Record aantal besmettingen op Curaçao

Op Curaçao is woensdag een record aantal coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat om 51 gevallen. Niet eerder waren er zoveel registraties van besmettingen op één dag op het eiland. De overheid laat weten dat wordt onderzocht of er een specifieke bijeenkomst is geweest waar veel mensen besmet zijn geraakt. Meer dan dertig van de nieuwe besmettingen kunnen namelijk niet gelinkt worden aan al bestaande gevallen. Op Curaçao zijn nu 315 actieve besmettingen geregistreerd. Zeven mensen met een coronabesmetting liggen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn twee mensen overleden die waren besmet met corona.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.