Milieu en Gezondheid
13 okt 2020, 06:17
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Vandaag worden nieuwe aanscherpingen van de coronamaatregelen verwacht. Onder meer een sluiting van de horeca dreigt en het kabinet wil mogelijk alcoholverkoop na acht uur 's avonds aan banden leggen. Het laatste nieuws lees je hier. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 7.393 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.410 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 192 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.618 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
Het is een beetje een luguber gezicht: voor de deur van café ‘t Hartje in Alkmaar staat sinds dinsdagavond een lege doodskist. Eigenaresse Liesbeth Spoor heeft de kist daar neergezet omdat ze vindt dat de horeca “ten dode is opgeschreven” nu de horeca van het kabinet weer dicht moet.
“Dat we nu de deuren weer moeten sluiten, is de doodsteek voor de horeca”, zegt Liesbeth tegen Hart van Nederland. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat alle eet- en drinkgelegenheden vanaf woensdag 22:00 uur dicht moeten in de strijd tegen corona.
De Eerste Kamer vergadert op maandag 26 oktober plenair over de coronaspoedwet, en stemt er in principe de volgende dag over. Voorwaarde is wel dat zorgminister Hugo de Jonge volgende week schriftelijke vragen vanuit de senaat tijdig beantwoordt. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de wet, die de coronamaatregelen die het kabinet tot dusver trof een stevigere juridische basis moet geven. Nu worden nog beperkingen opgelegd via noodverordeningen. De Jonge drong direct aan op een spoedige behandeling in de Eerste Kamer. Mede dankzij aanpassingen waartoe het kabinet zich bereid verklaarde kon de aanvankelijk fel omstreden coronawet uiteindelijk in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid. Behalve de coalitiepartijen stemden PvdA, GroenLinks, SGP en 50PLUS ermee in. Met de steun van die partijen zou het kabinet ook in de senaat een meerderheid hebben. Maar de senatoren maken hun eigen afweging. Zij willen bijvoorbeeld weten wat de Raad van State ervan vindt dat alleen de Tweede Kamer hoeft in te stemmen met coronabesluiten en zijzelf niet.
Het kabinet kondigde dinsdagavond nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. Onder andere de horeca, winkels en amateursport worden hard geraakt. Toch zijn de meeste Nederlanders blij met de strengere regels om het coronavirus in te dammen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.600 mensen. Lees meer.
Veel mensen steunden dinsdagmiddag nog even de horeca door nog een biertje te drinken voordat de boel voor vier weken op slot gaat. Andere mensen pakten gauw nog een kappertje en anderen gingen nog even naar de sportschool. Ook voor die laatste tak van sport, de fitnesscentra was het billenknijpen dinsavond. In Utrecht moeten die-hards er niet aan denken dat ze zouden moeten stoppen. Maar de maatregelen voor de sportscholen lijken mee te vallen. Voor sportscholen geldt de regel dat er binnen gesport mag worden tot dertig personen en in groepsverband met maar vier personen. Marcel Heinsen, eigenaar van een sportschool in Utrecht is blij met de maatregelen. ''Wij zitten nu al onder de norm van maximaal dertig mensen in een ruimte, dus die maatregel gaat ons niet veel pijn doen.'' Heinsen ziet mogelijk een knelpunt waar het fout zou kunnen gaan in zijn sportschool. ''We moeten waakzaam zijn bij de wisselmomenten. Dan heb ik 28 leden die naar buiten willen gaan en 28 leden die naar binnen willen gaan om te sporten, dan wordt het in het begin wel even uitvogelen hoe we dat precies gaan doen.'' Het liveblog gaat verder onder de video:
Acht regio's hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de aangepaste coronakaart. Nu het aantal coronabesmettingen blijft oplopen, is de situatie daar vanaf dinsdag 'zeer ernstig'. Die nieuwe status geldt in de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid, waar de situatie eerder 'ernstig' was, en in Brabant-Zuidoost, dat in één klap van 'zorgelijk' (het tweede niveau) naar 'zeer ernstig' gaat. Dertien andere veiligheidsregio's gaan van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Dat zijn Groningen, Friesland, Drenthe, Twente, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord. Wat deze risiconiveaus betekenen en welke maatregelen er bij komen kijken is hier te lezen.
Winkeliers moeten de mogelijkheid krijgen om de verloren openingsuren van een koopavond op een andere dag in te zetten. Dat oppert branchevereniging INretail, na de aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus. Door op een andere dag in de week langer open te blijven, zouden winkeliers de bezoekersstromen beter kunnen spreiden. Het kabinet kondigde aan dat winkels in de detailhandel uiterlijk tot 20.00 uur openblijven, met uitzondering van verkopers van levensmiddelen. Koopavonden worden daarmee afgeschaft. "Het gaat erom dat je de klanten spreidt. We roepen winkeliers daarom op het uur dat ze eerder moeten sluiten op een koopavond in te zetten op een andere dag", legt een woordvoerder van INretail uit. Met dertien grotere steden voert de brancheorganisatie overleg over de mogelijkheden voor die uitbreiding. Aanvankelijk vreesden winkeliers dat ook koopzondagen zouden worden afgeschaft. Dat dit niet het geval is, zorgt voor tevredenheid.
Tijdens de persconferenties worden premier Rutte en minister De Jonge altijd bijgestaan door een gebarentolk. Dit leidt soms tot aparte of geinige gebaren voor woorden die voor horende mensen heel normaal klinken. Ook vandaag was er weer zo'n moment. Na het beroemde 'hamsteren' van gebarentolk Irma Sluis is er nu 'de hamer'. Tijdens de persconferentie vertelt Rutte over hoe het kabinet hoopt zoveel mogelijke sociale contacten te beperken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ''De hamer waarmee we het virus moeten plat slaan moet groot genoeg zijn omdat nu ook écht te bereiken''. De tolk achter Rutte beeldt het op een duidelijke manier uit. Dit tot grote hilariteit bij mensen thuis. Op Twitter wordt er veel getweet over 'de hamer van Rutte'. Het liveblog gaat verder onder de video:
Grote supermarktketens gaan woensdag in beraad over de manier waarop zij het nieuwe pakket aan regels tegen het coronavirus zullen naleven. Het kabinet maakte onder andere bekend dat na 20.00 uur de verkoop van alcoholische dranken verboden wordt en mondkapjes in publieke ruimtes zoals supermarkten verplicht worden. Om gezamenlijk op te kunnen trekken, belegt koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een speciale bijeenkomst over de te nemen stappen. De beperking van de alcoholverkoop en de mondkapjesplicht hebben voor supermarkten "flinke consequenties", erkent een woordvoerster van het CBL. Omdat veel van de aangekondigde maatregelen nieuw waren, is het volgens de brancheorganisatie nog te vroeg om in te gaan op de precieze manier waarop supermarkten de regels gaan handhaven.
Of de politie het handhaven van de nieuwe coronamaatregelen aankan, is afhankelijk van hoe goed mensen zich eraan houden, zeggen de politievakbonden na afloop van de persconferentie van Rutte en De Jonge. Zo moet alle horeca vanaf woensdag de deuren sluiten. Ook wordt de verkoop van alcohol na 20.00 uur 's avonds verboden. Alcohol mag na dat tijdstip ok niet meer worden genuttigd of meegedragen op straat. Ook mag men buiten met maximaal vier mensen uit verschillende huishoudens samenkomen. Allemaal zaken die handhavers en agenten moeten gaan handhaven. "Het is een heftig pakket aan maatregelen", zegt vicevoorzitter Hans Schoones van vakbond ANPV. "Het handhaven wordt een hele kluif, zeker gezien de bestaande capaciteitsproblemen bij de politie." Agenten moeten van andere taken worden afgehaald om het handhaven van de maatregelen te kunnen doen. Maar dan nog wordt het krap, zegt Schoones. "Als mensen de regels niet accepteren, dan wordt het handhaven echt een knelpunt." Dat ziet ook een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het naleven van de regels. Wij vertrouwen erop dat de meeste mensen deze oproep van het kabinet serieus nemen. Maar als mensen zich er niet goed aan houden, dan hebben we een probleem. Dan moeten we lastige keuzes gaan maken."
In de horecabranche overheerst vooral boosheid over de gedwongen sluiting van cafés en eetgelegenheden. De horecabranche Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft geen begrip voor de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende actie. Alleen de volledige compensatie voor alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecaondernemers kan volgens voorzitter Robèr Willemsen "desastreuze" gevolgen voorkomen. https://twitter.com/AnneHvNL/status/1316073498406682624 "Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM, dan zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie van het totaal is", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. De motivering van de maatregel door Rutte, die wees op het risico van grote besmettingsclusters door groepsvorming in de horeca, gaat er bij hem niet in. Zonder vergoeding van honderd procent voor alle loonkosten en vaste lasten, vallen volgens Willemsen veel horecabedrijven om. "Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaar staat voor steun aan getroffen branches en sectoren, dat is positief. We hebben de afgelopen zes maanden massaal ingeteerd op 5 miljard euro aan spaargeld", aldus Willemsen. "We gaan morgen afwachten wat voor daad bij het woord wordt gevoegd."
Ouderenbond ANBO vreest dat de eenzaamheid onder ouderen verder zal toenemen, nu het kabinet weer harder ingrijpt om het coronavirus terug te dringen. De bond toont begrip voor de maatregelen, maar waarschuwt voor de gevolgen. "Al die maatregelen zijn er om kwetsbare mensen, onder wie veel ouderen, te beschermen", zegt ANBO-bestuurder Atie Schipaanboord. "Maar ze hebben ook een keerzijde: eenzaamheid en sociaal isolement. De ANBO heropende al eerder een telefoonlijn voor ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor. Mensen die daarnaar bellen, vaak alleenstaanden, vertellen vaak dat ze alleen thuis zijn en dat "de dagen lang zijn". Er is ook veel angst, blijkt uit een peiling die de bond onder 5400 senioren heeft gehouden. Twee derde van de ondervraagden zegt bijvoorbeeld uit voorzorg niet meer bij anderen op bezoek te gaan.
Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd. De verplichting moet er "zo snel mogelijk" komen. Het kabinet wil daarmee "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten". Tot dusver geldt alleen een "dringend advies" om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft zo totdat het juridisch geregeld is. Volgens de premier is het "juridisch lastig" om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet "zo snel mogelijk" wettelijk geregeld zijn. Vermoedelijk wordt de draagplicht vastgelegd in de coronawet, die al door de Tweede Kamer is aangenomen. Hiervoor is een "haakje" opgenomen in de wet, maar de coronawet moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld. Het besluit betekent dat het mondkapje ook in alle onderwijsinstellingen verplicht wordt. Enige uitzondering is de basisschool. In het openbaar vervoer is het mondkapje al langer verplicht.
Nederland gaat in feite in "gedeeltelijke lockdown". Die mededeling had premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond. De horeca gaan voorlopig dicht, alcoholverkoop wordt 's avonds en 's nachts verboden en er gaat een streep door koopavonden. Basisscholen en verzorgingstehuizen blijven zoveel mogelijk buiten schot bij de nieuwe maatregelen. Het liveblog gaat verder onder de video: Met die maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn.
Zo gaat alle horeca dicht, eten bestellen en afhalen mag wel. Coffeeshops blijven ook open voor afhaal, ook zij moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Hotels mogen voor hun gasten nog wel eten en drinken verzorgen.
Alcohol verkopen na 20.00 uur wordt verboden. Dit geldt voor supermarkten, avondwinkels, en coffeeshops. Het wordt ook verboden om alcohol bij je te hebben en/of te nuttigen na 20.00 uur op straat.
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Supermarkten mogen wel later dan 20.00 uur openblijven.
Evenementen worden tijdelijk verboden. 'Dit is heel breed, dit geldt van buurtbarbecues tot openluchtconcerten'', zegt Rutte. ''Voor musea en pretparken verandert er de komende tijd nog niets.''
Publiek bij sportwedstrijden bij zowel amateur als professional niveau blijft verboden. Competities, met uitzondering van het betaald voetbal, worden stilgelegd om het aantal contactmomenten te verkleinen.
Voor sporters onder de 18 jaar wordt er niets aangepast, ze mogen blijven trainen onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen. Naast de sportkantines blijven ook de douches en kleedkamers gesloten. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan. "Concreet: een partijtje tennis kan, maar niet dubbelen", aldus Rutte. "Hardlopen met zijn vieren kan wel."
Ook thuisbezoekjes van vrienden, familie en kennissen moeten minder worden. Zo mag je nog maar een keer per dag hooguit vier mensen over de vloer krijgen. Ook in de buitenlucht geldt er een maximale groepsgrootte van vier personen uit verschillende huishoudens.
De maximale groepsgrootte voor zaaltjes gaat weer terug naar 30 mensen. ''Er komt wel een uitzondering voor gebedshuizen en de Tweede Kamer maar ook bij de uitzonderingen wordt er serieus gekeken om de groepsgrootte beperkt te houden.''
In het voortgezet en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les. Dus bij de kluisjes, onderweg naar de les of in de hal draag je een mondkapje.
Ook meldt Rutte dat werkend Nederland zoveel mogelijk weer thuis moet gaan werken. ''Werk thuis, tenzij dat echt niet anders kan. In tegenstelling tot de waarschuwing in het voorjaar wordt het advies minder goed opgevolgd. Het blijft druk op de weg.
Tot slot komt Rutte met een waarschuwing: ''Ga nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. Die adviezen zijn er niet voor niets.'' De premier vraagt mensen om ook geen plannen te maken om de herfstvakantie te vieren in het buitenland.
De aangekondigde maatregelen gelden voor vier weken. Over twee weken wordt er opnieuw gekeken naar de maatregelen en welke impact deze hebben gehad op het aantal besmettingen. https://twitter.com/Rijksoverheid/status/1316067995182075904
Het kabinet presenteert dinsdagavond een zogenaamde routekaart waarop te zien is welke coronamaatregelen genomen worden, afhankelijk van het aantal besmettingen. Er zijn vier risiconiveau’s: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Lees hier wat deze vier risiconiveau's inhouden.
Een bezoekje brengen aan onze zuiderburen en Frankrijk zit er de komende tijd niet meer in. Het reisadvies voor België en Frankrijk is namelijk op advies van het RIVM gewijzigd van 'geel' naar 'oranje'. Dat betekent dat mensen alleen naar de landen mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Dat maakt het ministerie voor Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag bekend. Het aantal besmettingen bij de zuiderburen loopt de laatste weken razendsnel op. Als de trend zich voortzet zal het aantal gevallen eind deze week de tienduizend per dag passeren, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht maandag. Ook in Frankrijk stijgt het aantal besmettingen in rap tempo. In de laatste zeven dagen werden daar ruim 119.000 mensen positief getest op corona. Het reisadvies voor België stond eind september ook al een tijd op oranje, omdat België reisbeperkingen opgelegde aan Nederlanders. Het advies werd tussentijds weer aangepast naar geel, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. In Frankrijk werden de afgelopen weken bepaalde regio's ook al op 'oranje' gezet omdat er plaatselijke sprake was van een forse stijging in het aantal besmettingen. https://twitter.com/247BZ/status/1316040060681191424
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per direct het reisadvies voor delen van Oostenrijk, Polen, Slowakije en Slovenië aangepast van 'geel' naar 'oranje'. Dat betekent dat mensen alleen naar de Oostenrijkse regio's en beide landen mogen reizen als dat noodzakelijk In Oostenrijk gaat het om de regio's Tirol (met Innsbruck en Schwaz) en Vorarlberg en Nieder-Östereich (met Wenen) Het ministerie komt met deze maatregel omdat het aantal coronabesmettingen in de twee landen en gebieden snel gestegen is de laatste paar dagen. Nederlanders die zich nu in een van de drie landen of in de Oostenrijkse gebieden bevinden moeten bij thuiskomst eerst tien dagen in thuisisolatie. https://twitter.com/247BZ/status/1316039287159300098
Eigenaren van avond- en nachtwinkels zien de ‘drooglegging’ die het kabinet dinsdagavond waarschijnlijk zal aankondigen met lede ogen aan. “Mijn zaak draait voor de helft op de verkoop van alcohol.”
Volgens de uitgelekte routekaart met mogelijke nieuwe coronamaatregelen zal de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden worden in door corona zwaar getroffen gebieden. Op dit moment lijken tien regio’s in Nederland te voldoen aan voorwaarde ‘zeer ernstig’ op de routekaart van het kabinet.
Op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis ZGT Almelo zijn twintig medewerkers positief getest op Covid-19, negen meer dan vrijdag. Het aantal besmette patiënten is in totaal vijf. Dat is er een meer dan vrijdag, maakte het ziekenhuis bekend. Volgens ZGT blijft de opnamestop die vorige week van kracht is gegaan, vooralsnog van toepassing. "Nieuwe patiënten kunnen elders in de regio terecht. De behandeling van patiënten die er nu liggen kan worden voortgezet. Mensen met acute spoedeisende hartproblemen kunnen nog altijd bij ZGT terecht", aldus het ziekenhuis. De positief geteste patiënten zijn overgeplaatst naar de Covid-afdeling waar patiënten in isolatie verpleegd worden. De bron van de besmetting is waarschijnlijk een patiënt die opgenomen is geweest en besmet met het virus. ZGT maakte vrijdag bekend dat er een uitbraak was op de afdeling.
Zorgminister Hugo de Jonge heeft bij de Eerste Kamer aangedrongen op spoed bij de behandeling van de tijdelijke coronawet. Hij deed dat vlak nadat de Tweede Kamer met het wetsvoorstel had ingestemd. De wet geeft een juridische basis aan de coronamaatregelen, die nu zijn geënt op noodverordeningen. De vier coalitiepartijen stemden voor, evenals PvdA, GroenLinks, 50PLUS en SGP. De acht partijen hadden vooraf samen verbeteringen aangebracht in het wetsvoorstel. De tegenstanders van het wetsvoorstel stemden toch voor een aantal wijzigingen, omdat dit de wet in hun ogen wel beter maakte, zo lieten ze vorige week tijdens een debat weten. Daarin bleek ook dat De Jonge kon leven met de aanpassingen. De steun van de vier oppositiepartijen is noodzakelijk om de wet ook door de Eerste Kamer te krijgen, waar de coalitie geen meerderheid heeft. De wijzigingen houden in dat de Tweede Kamer vooraf meer inzicht en zeggenschap krijgt over maatregelen die het kabinet wil invoeren om het coronavirus aan te pakken. De betrokken senatoren in de Eerste Kamer zullen dinsdag nog bepalen wanneer en op welke manier ze aan de slag gaan met de wet, meldt een woordvoerder.
Facebook heeft het recht om pagina's offline te halen als die indruisen tegen het eigen beleid om misinformatie over het coronavirus te stoppen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag geoordeeld in een kort geding dat de stichtingen Smart Exit en Viruswaarheid en een inwoner van Den Haag tegen Facebook hadden aangespannen. Het social media-platform haalde in juli de pagina 'Nee tegen 1,5 meter' offline. De drie partijen eisten dat Facebook de pagina weer terug zou plaatsen. Ook een pagina met de titel Viruswaanzin zou volgens hen onterecht zijn verwijderd. Lees meer.
Als de horeca de deuren moet sluiten, laat die maatregel dan pas over een paar dagen ingaan. Cafés en restaurants hebben tijd nodig om hun ingekochte voorraden op te maken, dat horeca-ondernemers. "Ik hoop echt niet dat we vanavond direct dicht moeten", zegt horecabaas Won Yip, die meerdere zaken in het centrum van Amsterdam heeft. "Dan moet er weer een hoop eten worden weggegooid." De ondernemer heeft begrip voor de maatregelen, maar vindt dat zaken een paar dagen de tijd moeten krijgen om zich te kunnen voorbereiden. Dat vindt ook Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en ondernemer op de Grote Markt. Ook Laurens Meyer, horecamagnaat en eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, is het met de oproep eens. "We hebben de vorige keer tonnen aan voedsel moeten weggooien. We hebben het uitgedeeld aan personeel, naar de voedselbank gebracht, maar er is ook heel veel in de containers beland." Hinloopen en Meyer zijn het oneens met de mogelijke sluiting van de horeca. "Ik vind het symboolpolitiek", zegt Meyer. "Het virus verdwijnt er niet van. We moeten met maatwerk kijken hoe we mét het virus kunnen leven. Daar heeft de horeca ook al allerlei ideeën voor aangedragen." Yip vindt sluiting alleen te rechtvaardigen als ook andere sectoren helemaal dichtgaan. "De horeca is nu opnieuw de kop van Jut. Sportscholen mogen bijvoorbeeld misschien wel openblijven. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar alleen als we overal doorpakken.''
Het is de dag van de waarheid voor het kabinet. Minister Van Ark (Medische zorg en Sport) maakt zich niet alleen zorgen over de hoge besmettingscijfers maar ook over de reguliere zorg die nu weer vast dreigt te lopen. ''We maken ons grote zorgen over de oplopende cijfers. Niet alleen over de mensen die nu besmet zijn met het virus maar ook over de mensen die leunen op de reguliere zorg. Die zorg komt nu onder grote druk te staan.'' Over de maatregelen die op de 'uitgelekte' routekaart staan wil Van Ark nog niet zeggen. ''Ik heb veel rond zien gaan maar we gaan er nu over praten en vanavond komt het kabinet met aanvullende maatregelen.'' Het liveblog gaat verder onder de video:
De nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond gaat aankondigen zijn hard nodig. Dat laat coronaminister Hugo de Jonge dinsdagmiddag weten. Volgens minister De Jonge zit er niets anders op dan nieuwe maatregelen nemen, zeker niet na het zien van de dagcijfers van het RIVM. Dinsdag werden bijna 7400 nieuwe besmettingen gemeld. "Het tekent de ernst van de situatie waar we in zitten", aldus De Jonge. We hebben ons schrap te zetten voor aanvullende maatregelen. We moeten er met z'n allen weer voor gaan zorgen dat de besmettingsgraad omlaag gaat. De afgelopen weken is die zodanig gestegen dat we helaas weer opnieuw in moeten grijpen." Het liveblog gaat verder onder de video:
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat de economie opnieuw een dreun krijgt door de strengere coronamaatregelen waar het kabinet dinsdagavond mee komt. Details wil hij nog niet geven, maar "ga er maar vanuit dat het echt impact heeft in de samenleving en ook in de economie", aldus de bewindsman. Hoekstra noemt het "heel verdrietig maar wel onvermijdelijk" dat opnieuw maatregelen worden getroffen die veel ondernemers zwaar treffen. Hij wijst onder meer op de grote risico's die kleven aan het noodgedwongen terugschroeven van de reguliere zorg. Het liveblog gaat verder onder de video: De steunpakketten waar getroffen ondernemers gebruik van kunnen maken, zijn volgens Hoekstra zo ontworpen dat ze "meeademen" met de economische situatie. Er zal waarschijnlijk flink meer gebruik van worden gemaakt dan tot dusver was ingeschat, en dat gaat "misschien wel miljarden" extra kosten. Maar hij gaat ervan uit dat de steun ook nu voldoende zal zijn. Verwacht wordt dat de maatregelen die dinsdag worden aangekondigd onder meer de horeca hard raken. Een tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden lijkt aanstaande, zeggen ingewijden.
Dat de tweede golf van de corona-uitbraak nog niet tot stilstand komt, blijkt ook in de teststraten. Het aantal uitgevoerde tests stijgt, maar het aantal gevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder. Dat blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, ruim 280.000 mensen getest. Van bijna 240.000 personen is de uitslag bekend: 13,8 procent had het virus onder de leden. Dat komt neer op 33.038 positieve tests. Een week eerder waren bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD en daarvan was 10,4 procent positief. Nog een week eerder bleek 8 procent van alle geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen. In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief. Het coronavirus is onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO. De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.
Drie op de vier ouderen vinden dat het kabinet het dragen van mondkapjes moet verplichten, meldt seniorenorganisatie ANBO op basis van een peiling. Van de Nederlandse ouderen draagt 82 procent op dit moment al een mondkapje. Ze doen dat om zichzelf te beschermen (78 procent), om anderen te beschermen (75 procent) en als signaal dat mensen afstand moeten houden (51 procent), aldus de organisatie. De ouderen die geen mondkapje dragen geven als redenen dat het onprettig en benauwd is, het geen effect heeft en het niet verplicht is. ANBO hield de steekproef onder ruim 2800 ouderen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 43.903 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM. Dat is opnieuw een flinke toename. Vorige week meldde het instituut 27.485 positieve tests in de zeven dagen ervoor, de week daarvoor 19.326 en nog een week eerder 13.471. "Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie", concludeert het RIVM. Verder werden 1144 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 192 op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 802 en 121. Het RIVM kreeg 150 meldingen van sterfgevallen, tegen 89 in de week ervoor. https://twitter.com/rivm/status/1315993723751329793
De politie heeft minstens één aanhouding verricht bij het Plein in Den Haag. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan Hart van Nederland. Verslaggever Léon Mastik is ter plaatse en meldt dat het erg druk is. Er staan dagjesmensen, maar ook een aantal demonstranten. Dinsdagavond houden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie. Het kabinet presenteert een nieuwe routekaart om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1410 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 112 meer dan op maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen 1133 coronapatiënten, 87 meer dan de voorgaande dag. Op de IC liggen 277 covidpatiënten, een toename van 25. "Het aantal opgenomen stijgt conform de verwachting. De grote toename in de Randstad noopt het LCPS tot verhoging van het aantal verplaatsingen naar andere delen van het land", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is een nieuw dagrecord. Voor het eerst komt het aantal besmettingen boven de 7000 uit. Op maandag meldde het instituut 6844 positieve tests. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vestigde dinsdag ook een record. In Amsterdam en omstreken werden 850 nieuwe besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal binnen een etmaal in heel Nederland. Rotterdam-Rijnmond meldde maandag 847 positieve tests en Utrecht dinsdag 840. In Rotterdam-Rijnmond werd het virus aangetroffen bij 796 mensen, onder wie 426 uit Rotterdam. In Den Haag testten 352 inwoners positief en in de gemeente Utrecht kwamen 305 besmettingen aan het licht. In de onderstaande grafiek vind je per gemeente het cumulatief aantal ziekenhuisopnames, overledenen en geregistreerde besmettingen als gevolg van het nieuwe coronavirus. De gegevens worden één keer per dag bijgewerkt en zijn afkomstig van het RIVM.
Wethouders Diana van Damme en Gino Depauw van de gemeente Hulst hebben corona. Afgelopen zondag kregen ze beiden een positieve testuitslag, nadat ze zich vanwege verkoudheidsklachten bij de GGD hadden gemeld. Beiden zitten nu met hun gezin in quarantaine en werken vanaf thuis, meldt Omroep Zeeland. De twee wethouders weten niet waar ze het coronavirus hebben opgelopen. De GGD gaat ervan uit dat er vanaf 5 of 6 oktober een besmettingsrisico was. 8 oktober was er een werkvergadering van de gemeenteraad. Bij deze vergadering was Van Damme niet aanwezig, Depauw wel. Er loopt inmiddels een contactonderzoek. De twee andere wethouders van de gemeente Hulst gaan binnenkort ook een coronatest doen vanwege de besmetting bij hun collega's. Het aantal medewerkers dat nog op het gemeentehuis werkte, was al behoorlijk afgeschaald. Vanaf nu werken meer ambtenaren thuis. De loketten in het gemeentehuis zijn wel gewoon bezet.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om niet "rücksichtslos" de horeca te sluiten als maatregel tegen de oplopende coronabesmettingen. In plaats daarvan zouden de plannen van de sector, die voorzien in slimme maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, moeten worden gevolgd. De werkgeversorganisaties reageren met de oproep op de scherpere maatregelen die het kabinet gaat invoeren. Daarbij circuleren berichten dat de horeca, en dan met name cafés en restaurants, weer op slot moeten, maar ook zou er een vroegere sluitingstijd kunnen komen. Hoe dan ook wordt de branche volgens VNO-NCW en MKB-Nederland daardoor zwaar getroffen. "De branche heeft zelf slimme maatregelen voorgesteld, die effectief zijn op het virus maar hun bedrijfsvoering niet opnieuw keihard raken. Het is doodzonde om daar niet iets mee te doen." Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelde vorige week voor dat de maatregelen voor de horeca afhankelijk zouden moeten zijn van onder meer de functie en de beschikbare ruimte. Door dat in een slimme tool in te voeren zou ieder horecabedrijf dan eigen maatregelen krijgen. Die kunnen dan ook meebewegen met het stoplichtsysteem dat de overheid momenteel ontwikkelt.
De routekaart met daarin de verschillende coronamaatregelen is uitgelekt. De routekaart bevat twee categorieën van maatregelen: stappen die sowieso worden genomen als er de besmettingen een bepaald niveau bereiken, en maatregelen die worden overwogen. Bekijk de routekaart hier.
Het aantal auto's dat wordt gestolen lijkt te dalen wanneer het coronavirus oplaait. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars op basis van de diefstalcijfers van de politie. Vanaf maart werden minder auto's gestolen en ook in april, mei, juni en juli was het aantal voertuigdiefstallen lager dan in het jaar ervoor. In augustus werden vervolgens meer auto's gestolen en in september juist weer minder ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. "Natuurlijk is en blijft het gissen wat de precieze oorzaak is", aldus André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. "Het lijkt erop dat ook voertuigcriminelen in de ban van corona zijn." Volgens Bouwman voeren de regio's Oost-Nederland, Rotterdam en Amsterdam de top drie aan in het aantal voertuigdiefstallen. In Oost-Nederland is het aantal gestolen auto's min of meer gelijk gebleven. In Amsterdam is het aantal diefstallen met 17 procent gedaald en in Rotterdam juist met 14 procent gestegen. "Hoewel we geen harde feiten hebben, kan de stijging in Rotterdam te maken hebben met de haven. Wij denken dat criminelen, die steeds vaker ‘op bestelling’ stelen, minder via de weg en meer via de havens wegzetten", aldus Bouwman.
Alle Limburgse ziekenhuizen gaan de reguliere zorg afschalen. Ze hebben die opdracht gekregen van het Limburgse ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, maakten de ziekenhuizen dinsdag in een gezamenlijke verklaring bekend. De afschaling is nodig om coronapatiënten uit met name het westen van Nederland te kunnen opvangen, maar ook door de toename van het aantal Covid-19-patiënten in de eigen regio.
Twee nertsen die los rondliepen zijn positief getest op het coronavirus. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten na vragen van de SP en GroenLinks over gesignaleerde nertsen die loslopen. Het gaat om een nerts die is gevangen in de buurt van Deurne (Brabant) en een nerts die in Egchel (Limburg) is aangetroffen. Nadat de dieren waren gevangen, zijn ze gedood en naar een onderzoekslab in Wageningen gebracht. Daar zijn ze positief getest. De nerts bij Deurne bevond zich zo'n 1,2 kilometer van de dichtstbijzijnde geruimde houderij, de nerts bij Egchel was nog dichter in de buurt van twee besmette bedrijven. Volgens Schouten is er niet meteen reden tot paniek. "De ervaring op de nertsenbedrijven heeft laten zien dat intensief contact met een nerts nodig is om besmet te raken door een nerts", aldus de bewindsvrouw. De schuwe beesten zullen niet zomaar zelf contact opzoeken met mensen. De rol van nertsen in de flinke toename van het aantal besmettingen onder mensen is "verwaarloosbaar".
Een 89-jarige Nederlandse vrouw is overleden nadat ze voor de tweede keer besmet bleek met het coronavirus. Dat schrijft De Gelderlander op basis van een publicatie van Nederlandse wetenschappers. Het zou wereldwijd de eerste keer zijn dat iemand na herbesmetting overlijdt. Lees meer.
Wielrenner Steven Kruijswijk verschijnt niet aan de start van de tiende etappe van de Ronde van Italië. De kopman van Team Jumbo-Visma testte op de rustdag positief op het coronavirus en moet de Giro verlaten. Kruijswijk heeft volgens zijn ploeg geen klachten of symptomen. Hij ontving het nieuws van zijn positieve test dinsdagochtend. De overige renners en stafleden van de Nederlandse wielerploeg testten twee keer negatief en mogen vervolgen. Kruijswijk was de nummer 11 in het algemeen klassement. https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1315919954806534150
De kans is groot dat cafés en restaurants opnieuw tijdelijk worden gesloten, zoals in het voorjaar het geval was. Een besluit daarover en over de duur van de sluiting is nog niet genomen, melden ingewijden. Dat gebeurt dinsdagmiddag, als de ministers weer bijeenkomen die het meest zijn betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. Voor die tijd zijn er nog andere overleggen. Het gebeurt geregeld dat maatregelen tot op het laatst toch weer veranderen, zeggen bronnen. De tijdelijke sluiting van de horeca is een belangrijke maatregel, zeggen ingewijden, omdat veel besmettingen toch daar vandaan komen. Ook teamsporten mogen tijdelijk niet meer doorgaan en mensen mogen maximaal nog maar drie gasten thuis ontvangen, per dag. Dat is om te voorkomen dat mensen feestjes thuis in shifts geven. Andere voorstellen die op tafel liggen zijn een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur in de avond en geen uitzonderingen meer op de maximale groepsgrootte van dertig personen.
Het Aafje Zorghotel bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid is opnieuw beschikbaar gesteld als tijdelijk coronacentrum voor de regio Rijnmond. Het centrum, dat eigenlijk een revalidatiecentrum is, biedt 121 extra zorgbedden voor mensen met een coronabesmetting. "Hiermee is het grootste coronacentrum van Nederland weer open", aldus de organisatie. Het coronacentrum is bedoeld voor mensen met een coronabesmetting die zorg nodig hebben, maar niet noodzakelijkerwijs in een ziekenhuis. Tijdens de eerste golf van de pandemie verbleven er in totaal ruim 250 patiënten in het centrum. Halverwege juli deze zomer sloot Aafje de deuren van het coronacentrum en pakte het de reguliere revalidatiezorg weer op.
Het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson is op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Het bedrijf heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd. Het farmaciebedrijf, waartoe ook het Nederlandse Janssen behoort, maakte bekend dat een proefpersoon onverwacht ziek is geworden.
De Toppers hebben hun vier kerstconcerten in Rotterdam Ahoy geannuleerd. Vanwege de ontwikkelingen en onzekerheid rond de coronacrisis kunnen René Froger, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Jan Smit niet door met de voorbereidingen, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring. Lees meer.
De eindexamens moeten volgend jaar over de maanden mei, juni en zo nodig juli verspreid worden vanwege het coronavirus. Dat wil coalitiepartij D66. Door corona kan slechts een beperkt aantal leerlingen in dezelfde ruimte zitten. Ook zorgt spreiding voor meer voorbereidingstijd per examen, denkt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Om volgend jaar chaos te voorkomen, wil hij daarom dat er nu al voorbereidingen worden getroffen. "Dat is beter dan dat we straks met stoom en kokend water noodmaatregelen moeten treffen."
Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel. Lees meer.
Het aantal coronabesmettingen blijft hard oplopen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk meer dan 40.000 besmettingen vastgesteld. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het RIVM. Dat meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 27.485 meldingen van positieve tests had gekregen. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen met 19.326, een week eerder kwamen 13.471 coronagevallen aan het licht en nog een week eerder werden 8265 besmettingen vastgesteld. In de zes dagen sinds de vorige update is het aantal besmettingen met 36.499 toegenomen. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 6854 positieve tests geregistreerd, een nieuw dagrecord. Amsterdam kende de grootste stijging. In de afgelopen zes dagen zijn daar 3047 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal coronagevallen in Rotterdam steeg met 2406, in Den Haag met 1723 en in de gemeente Utrecht met 1219. Andere snelle stijgers zijn Groningen, Eindhoven, Breda, Zaanstad en Tilburg. Terschelling is ook een uitschieter. Het Waddeneiland ging in een week van 9 naar 26 gevallen, een toename van 189 procent. Schiermonnikoog is de enige coronavrije gemeente in het land. Het aantal doden door corona steeg in de afgelopen zes dagen met 114. Daaronder waren tien sterfgevallen in Rotterdam en zeven in Amsterdam en Den Haag. Hier kunnen ook oudere sterfgevallen tussen zitten, die nu pas zijn doorgegeven en verwerkt. Vorige week meldde het RIVM 89 sterfgevallen. Het officiële aantal besmettingen stond maandag op 181.498. Drie weken geleden werd de 100.000e besmetting vastgesteld en waarschijnlijk gaat Nederland over een paar dagen door de grens van 200.000 besmettingen. Amsterdam telt de meeste besmettingen sinds het begin van de uitbraak. Bijna 18.500 inwoners van de hoofdstad zijn positief getest. Rotterdam staat op iets meer dan 14.000 bevestigde gevallen en Den Haag op ruim 10.000. Utrecht heeft meer dan 5000 besmettingen. In Nijmegen, Tilburg, Groningen en Eindhoven is het virus bij meer dan 2000 inwoners vastgesteld. Almere komt daar dinsdag waarschijnlijk bij. Nog 23 gemeenten hebben meer dan duizend besmettingen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 13.359 mensen in Nederland in een ziekenhuis opgenomen vanwege een coronabesmetting. Van 6596 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.