Milieu en Gezondheid
14 okt 2020, 06:08
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Vandaag worden de nieuwste coronamaatregelen van kracht. Zo moet de horeca de deuren vanavond voor vier weken sluiten en stellen meerdere winkelketen al zelf een mondkapjesplicht in. Het laatste nieuws lees je hier. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.305 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.475 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 301 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.650 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
Ook op Schiphol wordt het alcoholverbod van kracht. Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt de komende vier weken geen alcohol meer geschonken, in lijn met de maatregelen die het kabinet deze week heeft aangekondigd. Dat geldt ook voor de eet- en drinkgelegenheden in het gebied achter de security. Alle winkels op Schiphol, zowel voor als achter de security, zullen dagelijks na 20.00 uur gesloten zijn, met uitzondering van de supermarkt, aldus de luchthaven.
Het eerder sluiten van de coffeeshops leidde woensdagavond vooralsnog niet tot meer drukte bij de coffeeshops. Al is het in coronatijd sowieso drukker dan normaal, gaven de shops aan. In Utrecht stonden er geen grote rijen voor de coffeeshops, die woensdag om 22.00 uur dicht moesten en daarna elke dag om 20.00 uur moeten sluiten. Bij coffeeshop Pleasure mogen maximaal vijf mensen naar binnen en de rest moet buiten wachten. "Het is hier altijd druk, onverminderd in coronatijd", laat een medewerker weten. Meer mensen verwacht hij ook niet voor het sluiten gaan. "Het loopt de hele dag wel door." Ook bij coffeeshop Freak is er weinig veranderd sinds Rutte deze week nieuwe maatregelen aankondigde. Woensdag moesten ze twee uur eerder dicht, "maar verder is het drukker dan ooit", zegt een medewerker. "Mensen smoken meer in coronatijd." Ook in Leiden en Amsterdam was het bij de coffeeshops niet drukker dan anders. Dat gold wel voor coffeeshop Skunk in Roermond. Voor de shop op straat stond een redelijk lange rij klanten te wachten omdat slechts een beperkt aantal kopers binnen mag zijn. Vooral Duitsers reisden naar de shop aan de Zwartbroekstraat.
Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zijn vooralsnog niet van plan hun winkels vervroegd te sluiten wegens het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur. Daarmee volgen ze niet het voorbeeld van hun kleinere branchegenoot Deen. Die besloot alle winkels om 20.00 uur te sluiten, omdat het anders te moeilijk zou worden het verkoopverbod te handhaven. Jumbo meldt vanaf 20.00 uur de schappen met alcohol af te sluiten met linten. Slijterijen in winkels worden ook om dat tijdstip gesloten. De filialen zullen klanten attenderen op de maatregel. Albert Heijn denkt de nieuwe maatregel ook te ondervangen met een goede informatievoorziening richting de klant. De grootgrutter uit Zaandam hangt naast de afzetlinten tevens posters op in de winkels om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Als een klant na 20.00 uur met alcohol aan de kassa staat, zal Albert Heijn de verkoop weigeren. Bij de zelfscankassa's zal er ook op gelet gaan worden dat mensen niet toch stiekem na 20.00 uur alcohol proberen te kopen. Het liveblog gaat verder onder de video: Lidl is ook niet van plan eerder de deuren te sluiten. Datzelfde geldt voor Vomar. "Reden is dat we maximale spreiding van klanten over zo veel mogelijk openingsuren willen realiseren", aldus de keten met zeventig vestigingen. Gangpaden naar de wijn- en bierschappen worden afgesloten en het kassasysteem kan de verkoop van alcohol blokkeren na 20.00 uur. Ook zegt Vomar voldoende bewakers in de winkels te hebben als klanten moeilijk doen. Branchegenoten Dirk en DekaMarkt bekijken per winkel of deze openblijft tot na 20.00 uur. "De veiligheid van onze medewerkers en onze klanten is bij de afweging van het grootste belang", laat een woordvoerster namens beide ketens weten.
De sportscholen ontspringen deze keer wel de dans. Tijdens de vorige lockdown moesten ze dicht, deze keer worden ze overgeslagen. Waar ze tijdens de vorige lockdown net als de horeca dicht moesten, worden ze dit keer overgeslagen en mogen ze openblijven.
En dat is terecht, vinden ze zelf. Net achter de supermarkten en de zorg zouden de sport- en beweegbedrijven ten alle tijden open moeten blijven om Nederlanders gezond te houden. Een goede weerstand is namelijk essentieel om het coronavirus eronder te krijgen. Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief: ''Wij leveren een bijdrage aan de vitaliteit en gezondheid in de maatschappij. Het is dus belangrijk om te blijven trainen tijdens de crisis en daar zijn wij de professionals in.'' Het liveblog gaat verder onder de video:
De gemeente Rotterdam zet dit jaar een streep door de vuurwerkshow die ieder jaar met oud en nieuw bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Ook de shows die afgelopen keer in Hoek van Holland en Nesselande waren, gaan niet door. De reden voor dat besluit is het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. "Daardoor is het nu niet verantwoord grote evenementen toe te staan", aldus de gemeente. "De beslissing is genomen omwille van de gezondheid van alle Rotterdammers." Over het doorgaan van kleinschalige evenementen kan de gemeente nog niets zeggen. Dat hangt af van de geldende RIVM-richtlijnen in de komende maanden. "Vooralsnog lijkt het inluiden van 2021 in huiselijke kring de beste en meest veilige optie." Rotterdam heeft eerder dit jaar al een afsteekverbod op consumentenvuurwerk voor heel de gemeente ingesteld. De vuurwerkbranche kondigde onlangs aan dat ze dat besluit gaat aanvechten.
De Technische Universiteit Eindhoven gaat een nieuw coronadashboard ontwikkelen voor het voorspellen van coronabrandhaarden. Daar heeft de universiteit een half miljoen euro subsidie voor gekregen van ZonMW, een door de overheid ingesteld subsidiefonds voor onderzoek naar zorg en gezondheid. Het nieuwe dashboard moet zorgen dat besmettingshaarden sneller in beeld gebracht kunnen worden. De basis voor het signaleren van besmettingen is de COVID Radar-app van het Leids UMC, die al sinds april middels vragenlijsten informatie verzamelt over de verspreiding van het virus. De informatie uit de app wordt door het onderzoeksteam gecombineerd met mobiliteitsdata uit telefoons. Zo kan beter bepaald worden hoe besmettingen zich verspreiden. Ook moet met de gegevens per regio ingeschat worden waar mogelijk besmettingshaarden gaan ontstaan.
Pedro Peters, de voorzitter van koepel OV-NL, heeft het wel een beetje gehad met de discussie over het nut van het dragen van een mondkapje. Sinds juli is een mondkapje verplicht voor reizigers in het openbaar vervoer. "Ik kan het wetenschappelijk niet ‘bewijzen’, maar de praktijk werkt", stelt Peters in een reactie op de maatregelen als de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes die het kabinet dinsdagavond aankondigde om het coronavirus te beteugelen. Volgens Peters zijn de vervoersbedrijven blij met de mondkapjesplicht in het ov. "Het overgrote deel van de reizigers is er inmiddels aan gewend en houdt zich eraan. Ik heb het wel een beetje gehad met die discussie over nut en noodzaak van mondkapjes." Peters is verder verheugd dat er geen nieuwe maatregelen voor het openbaar vervoer zijn. "Dit toont aan dat de aanpak van de ov-sector tot nu toe goed is geweest. De maatregelen als achter instappen in de bus, extra schoonmaak, zoveel mogelijk afstand houden en mondkapjes, zijn de afgelopen maanden door medewerkers en reizigers goed opgepakt. Hierdoor hebben er geen brandhaarden en clusters van besmettingen plaatsgevonden in het ov."
Premier Rutte erkent dat hij niet alles goed heeft gedaan bij de aanpak van het coronavirus. Hij gaf dat toe na forse kritiek vanuit de Tweede Kamer bij het corona-debat. Volgens Rutte was het vorige pakket maatregelen, dat op de persconferentie van 28 september werd aangekondigd, niet stevig genoeg. Daarnaast had het kabinet niet alle maatregelen goed doorgedacht, zei de minister-president. Zo was er onvoldoende rekening mee gehouden dat mensen alcohol zouden gaan kopen bij avondwinkels als de horeca eerder dichtging. Ook in de communicatie had dingen anders gemoeten, erkende Rutte. De nadruk lag nu te veel op de eigen verantwoordelijkheid van Nederlanders, aldus de premier, die al met al behoorlijk door het stof ging. Verder zegt Rutte dat uiterlijk 26 oktober duidelijk wordt of er extra steun komt voor sectoren die zwaar getroffen worden door de nieuwe maatregelen. Daarbij wordt nog onderzocht of er voor restaurants andere corona-maatregelen moeten gelden van voor de cafés.
Defensie gaat het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) helpen met honderd militairen. Het gaat om artsen, verpleegkundigen en coördinerend personeel, laat het ministerie weten. Door de steun kan het ziekenhuis een tweede afdeling voor specifieke coronazorg openen. De totale capaciteit wordt hiermee uitgebreid van 26 naar 52 bedden, aldus het ministerie van Defensie. Daardoor kunnen ook patiënten uit andere ziekenhuizen, die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen, naar Utrecht worden overgebracht. De eerste tien militairen zijn al begonnen. Begin volgende week moeten alle militairen aan de slag zijn. Het ministerie van Volksgezondheid had om de hulp gevraagd. De meeste militairen zijn afkomstig van het 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht.
Het oplopende aantal ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus brengt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) komt het nu dagelijks voor dat patiënten bij een ernstig ongeluk of hartfalen niet meer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunnen. Dat komt doordat de doorstroom van patiënten in ziekenhuizen opstroopt nu de ic's en verpleegafdelingen vol raken. Daardoor blijven patiënten op de spoedeisende hulp liggen en kunnen er geen meer bij. "SEH’s hebben gemiddeld 10 tot 15 bedden", legt NVSHA-voorzitter David Baden uit. "Als de SEH 'verstopt' raakt omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op. Dan is de zorg die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is, onmogelijk." Dan moet een spoedeisendehulpafdeling sluiten en worden ambulances naar een ander ziekenhuis gestuurd. Dat is inmiddels bij meerdere ziekenhuizen gebeurd.
Eindhoven Airport breidt de mondkapjesplicht uit. De luchthaven stelt het dragen van mondkapjes vanaf donderdag ook verplicht in parkeergarages P1 en P4, bij Car Rental en in de terminal van General Aviation. Aanleiding zijn de verscherpte virusmaatregelen van de overheid, maakte het vliegveld woensdag bekend. Sinds 15 juni was het dragen van mondkapjes op de luchthaven al verplicht in de terminal. De toegang tot de luchthaventerminal was eerder al beperkt tot alleen passagiers en personeel. Deze maatregelen blijven gehandhaafd De uitgebreide mondkapjesplicht geldt voor alle passagiers vanaf 13 jaar en voor alle medewerkers. Verder zijn er geen zitplaatsen meer in de horeca in de terminal voor de securitycheck, die wordt omgebouwd tot afhaalpunt. Ook de McDonald's wordt een 'take away'. De Drive Thru blijft geopend. Voor de retail gelden de landelijke richtlijnen, die woensdagavond ingaan.
Huisartsen hebben in de afgelopen twee weken 38.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis uitgeschreven dan ze waarschijnlijk normaal, zonder corona, zouden hebben gedaan. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "Begin oktober is het voor het eerst sinds deze zomer dat we weer een duidelijke omslag naar beneden zien in het aantal verwijzingen", aldus de NZa. Voorzitter Marian Kaljouw noemt de ontwikkeling "verontrustend" en roept patiënten op om bij gezondheidsklachten contact op te blijven nemen met de huisarts. Het aantal verwijzingen was in de week van 5 tot 11 oktober 18 procent lager dan zonder corona kon worden verwacht. In totaal hebben volgens de NZa sinds de corona-uitbraak in maart van dit jaar inmiddels al 891.000 minder verwijzingen plaatsgehad dan verwacht kon worden op basis van het aantal verwijzingen in voorgaande jaren. Lees hier meer.
Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het was een van de maatregelen die dinsdag werden aangekondigd door het kabinet om het aantal coronabesmettingen terug te brengen. De maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan het ANP weten. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 en 07.00 uur blijft wel van kracht. Lees hier meer.
Postillion Hotels heeft besloten om vanaf donderdagochtend alle hotels van de keten tijdelijk te sluiten in verband met de nieuwe coronamaatregelen voor de horeca. Directeur Erik-Jan Ginjaar laat weten dat het niet meer rendabel is om open te blijven. "Ook willen we gehoor geven aan de oproep van de overheid om verantwoordelijkheid te nemen; op deze manier werken wij mee aan minder reisbewegingen." Ginjaar zag na de persconferentie van Rutte van 28 september al de helft van de verwachtte omzet verdwijnen. "Het zat eraan te komen", zegt hij. "We zijn nu gelukkig beter voorbereid dan bij de eerste lockdown. We hebben in de zomer gereorganiseerd. Helaas moesten we afscheid nemen van 30 procent van het personeel. Maar nu zijn we wel bestand tegen een nieuwe klap." Ginjaar verwacht dat de hotels weer zullen openen wanneer de maatregelen voor de horeca worden versoepeld.
De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) neemt voorlopig alleen coronapatiënten op in de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. De ziekenhuisgroep komt met "een tijdelijke, algehele opnamestop" voor mensen met andere aandoeningen, vanwege "de snelle toestroom" van coronapatiënten. De poliklinische zorg, spoedzorg en oncologische zorg gaan door, laat de ziekenhuisgroep weten. ZGT had eerder al maatregelen genomen om genoeg mensen beschikbaar te hebben voor de behandeling van coronapatiënten, maar dat blijkt "niet voldoende om de druk op de kliniek op te vangen". De ZGT-ziekenhuizen behandelen momenteel ongeveer 40 coronapatiënten, van wie vier op de intensive care liggen. Zij moeten geïsoleerd worden behandeld en personeel mag ook niet op andere afdelingen komen. Lees hier meer.
In de bouwmarkten en tuincentra van Hornbach moeten klanten vanaf maandag verplicht een mondkapje dragen. De winkelketen neemt deze maatregel vooruitlopend op de landelijke invoering van de plicht. Bezoekers die hun mondkapje vergeten, krijgen er bij de ingang eentje gratis uitgereikt.
Cafés door heel het land bieden hun klanten woensdag op de laatste kroegavond met korting drank aan en organiseren afscheidsfeestjes. Om 22.00 uur woensdagavond moeten alle horecagelegenheden hun deuren voor minimaal vier weken sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kroegen kondigen op sociale media hun kortingen aan. Zo geeft café Bakker in Tilburg vanaf 16.00 uur woensdagmiddag alle tapbieren voor de helft van de prijs weg en gaan ze ook bij café De Opera in Nijmegen met 50 procent korting over de toog. Café het Neutje in Utrecht geeft woensdag 25 procent korting op het bier. "Kom snel en scoor jouw favoriete biertje nu nog goedkoper!", schrijft de kroeg op Facebook. https://www.facebook.com/cafeneutje/posts/3371963242852306 Havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen organiseert woensdag elk uur een ‘Hoppy Hour’, met glazen bier voor 2,50 euro om de fusten te legen, zo schrijft de brouwerij op Instagram. Alle kroegen benadrukken in hun berichten dat ze zich op de afscheidsavonden aan de geldende coronamaatregelen houden, zoals voldoende afstand tussen gasten. En natuurlijk sluiten om 22.00 uur de deuren.
De bioscopen van Pathé en Euroscoop blijven aankomende tijd open. Dat meldt de bioscooporganisatie woensdag. De keten heeft besloten open te blijven voor maximaal dertig bezoekers per zaal. Er worden evenwel geen alcoholische dranken verkocht en de cafés zijn gesloten. Popcorn of frisdrank kopen kan nog wel. "We doen er alles aan om onze bezoekers in alle veiligheid een prettige bioscoopervaring te bieden," laat de organisatie weten. In de bioscoop worden andere RIVM-maatregelen ook scherp in de gaten gehouden, zoals het dragen van mondkapjes door de medewerkers en voldoende afstand tussen de bezoekers. Er is naar eigen zeggen nog geen enkele corona-uitbraak geconstateerd in een Pathé-bioscoop en een bezoekje aan de bioscoop is daarom volgens de organisatie "een veilig uitje".
Minstens twee Nederlandse universiteiten voeren donderdag al een mondkapjesplicht in voor de eigen binnenruimten. Het zijn die van Leiden en Maastricht. Daarmee lopen ze vooruit op de wettelijke plicht waar het kabinet nog op broedt. De vereniging van universiteiten VSNU houdt op dit moment alleen het nu nog geldende dringende mondkapjesadvies aan, maar sluit niet uit dat er nog meer universiteiten zijn die alvast een plicht invoeren. Met ingang van donderdag is in ieder geval op genoemde universiteiten een mondneusmasker verplicht voor iedereen die zich in hun gebouwen bevindt: studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers plus bezoekers. Wie staat of loopt heeft een maskertje op, wie eenmaal ergens zit, bijvoorbeeld in een collegebank, mag het af. Wie een bakje koffie haalt of even naar de wc gaat, moet het kapje weer opdoen. De universiteit van Maastricht benadrukt nog speciaal dat het kapje niet in de plaats komt voor de 1,5 meter afstand, die moet altijd worden gehouden.
Mensen kunnen vanaf donderdag weer terecht bij groothandels als Sligro, Makro en Hanos, heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekendgemaakt. Die winkelketens zijn normaal gesproken alleen toegankelijk voor ondernemers die een pasje hebben. Door de openstelling moet, net als in de eerste lockdown, de druk op de reguliere supermarkten worden verlicht. Verder bepalen supermarkten zelf hoe ze met het verkoopverbod voor alcohol omgaan. Sommige ketens gaan eerder dicht, anderen blijven openen maar maken het verkopen van alcohol na 20.00 uur onmogelijk of zetten de gangpaden af met linten. Wel verwachten de ketens dat er discussies zullen ontstaan met klanten die net naast hun alcoholaankoop grijpen. Onlinesupermarkten vragen de overheid om een overgangsperiode van een week voor het niet meer bezorgen van bestelde alcohol na 20.00 uur. De bezorgafspraken voor de komende week zijn namelijk al gemaakt en er is bij de meeste bezorgdiensten geen ruimte meer om die te veranderen.
Ziekenhuizen behandelen woensdag 1475 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op dinsdag. De laatste keer dat er zo veel coronapatiënten in een ziekenhuis lagen, was op 12 mei, in de nadagen van de eerste golf. Vanwege de drukte in de ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 35 mensen overbracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds het hervatten van de spreiding drie weken geleden. "De druk op de ziekenhuizen neemt toe", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In de afgelopen weken zijn al meer dan driehonderd mensen overgebracht naar andere delen van het land. De spreiding moet de druk verlagen. Vooral ziekenhuizen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam behandelen veel coronapatiënten. De drukte is het grootst op verpleegafdelingen. Die hebben afgelopen etmaal 225 mensen opgenomen. Daarnaast verlieten 184 mensen zo'n afdeling. Het totaalaantal patiënten in de klinieken steeg dus met 41 naar 1174. Intensive cares namen 27 mensen op. Drie anderen verlieten de ic-afdeling, waardoor intensivisten nu 301 patiënten wegens corona behandelen, 24 meer dan op dinsdag.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7305 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte daling ten opzichte van het etmaal eerder. Op dinsdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een recordaantal van 7383 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7393 maar dat is woensdag bijgesteld. Rotterdam-Rijnmond vestigde een nieuw record. In de regio testten 978 mensen positief. Voor het eerst telt een veiligheidsregio meer dan 900 besmettingen in een etmaal. Onder de 978 nieuwe coronagevallen zijn 558 inwoners van Rotterdam. In de regio Amsterdam-Amstelland kwamen er de afgelopen 24 uur 761 besmettingen bij, waaronder 637 in de gemeente Amsterdam. Haaglanden telde 623 positieve tests. Daarbij zijn 322 inwoners van Den Haag. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 46.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het kabinet gaat extra maatregelen nemen om mensen te ontmoedigen naar gebieden te reizen waar een oranje reisadvies geldt. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo komt er op de website 'nederlandwereldwijd.nl', waar men reisadviezen kan vinden, de boodschap 'boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies'. De site is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites, waar een verwijzing komt naar de reisadviezen. Voor automobilisten gaat de minister onder meer social media en navigatieapps inzetten om hen op de maatregelen te wijzen. Daarin worden ook de mogelijke consequenties vermeld als iemand toch gaat, zoals een quarantaine. Op het spoor wordt geen promotie meer gemaakt voor internationale treinreizen naar bijvoorbeeld Londen of Wenen, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven afgesproken met NS International. Verder gaan "diverse leden van het kabinet" in gesprek met verschillende partijen uit de reis- en vervoersbranche om afspraken te maken over het achterwege laten van promoties voor reizen naar gebieden met een oranje reisadvies. Verder wordt aan verzekeraars gevraagd om informatie hierover onder de aandacht te brengen bij klanten
Het aantal coronagevallen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West neemt hard toe. Vorige week zijn daar 802 nieuwe besmettingen vastgesteld, 60 procent meer dan in de week ervoor. Dat is een aanzienlijk grotere toename dan in andere stadsdelen. In heel Amsterdam kwamen tussen 5 en 11 oktober 3594 nieuwe besmettingen aan het licht, 39 procent meer dan de voorgaande week. Lees meer.
Nederlanders hebben zich de afgelopen tijd minder goed aan de geldende coronamaatregelen gehouden dan eerder tijdens de uitbraak. Dat concludeert RIVM-topman Jaap van Dissel, die woensdag de Tweede Kamer bijpraat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. De mogelijke effecten van de maatregelen die eind september werden afgekondigd zijn "nu nog niet zichtbaar", zei Van Dissel, maar hij voegde eraan toe dat er "grote twijfels" zijn over de effectiviteit van die stappen. Daarvan zouden deze week dan al de eerste positieve signalen te zien moeten zijn. Als dat toch nog komt, zal het effect waarschijnlijk minder zijn dan eerder dit jaar, aldus Van Dissel. "We kunnen onszelf een cadeau doen" door ons aan de maatregelen te houden, hield hij de Kamer voor.
Op een verpleegafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn de afgelopen dagen elf medewerkers en zeven patiënten positief getest op corona. Het gaat om de verpleegafdeling interne geneeskunde, maakte het ziekenhuis bekend. Voor een deel van de afdeling geldt een opnamestop. Dat betekent dat er tijdelijk geen nieuwe patiënten worden opgenomen. "Vooralsnog is bezoek wel mogelijk (met chirurgisch mond-neusmasker). De dagbehandeling aan de voorzijde van de afdeling blijft open", aldus het ziekenhuis. Hier zijn geen besmettingen. Volgens het St. Antonius zijn alle maatregelen in gang gezet om verdere verspreiding te voorkomen. Patiënten die nu op de afdeling verblijven zijn inmiddels getest. Ook is er contact opgenomen met alle patiënten die in de periode tussen 5 en 11 oktober op de afdeling verbleven. Zij worden gevraagd om hun gezondheid in de gaten te houden en zich bij klachten te laten testen. Alle medewerkers die in de risicoperiode op deze afdeling zijn geweest worden momenteel getest, van verpleegkundigen en arts-assistenten tot fysiotherapeuten en schoonmakers.
Het kabinet moet voor de komende vier weken een compleet verbod op de verkoop van alcohol instellen om het grote aantal thuisfeestjes aan banden te leggen, vindt politiebond ANPV. Vanaf vandaag wordt de verkoop van alcohol tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden. "Daar los je helemaal niks mee op", zegt voorzitter Xander Simonis tegen het AD. "Nu gaat iedereen om halfacht nog even langs de winkel om bier en wijn te halen. Een compleet verbod is veel makkelijker te handhaven." "De eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van die regel ligt natuurlijk bij de winkel. Maar stel dat het straks bij de verkoper misgaat, als er een conflict met de klant ontstaat, dan is wel de inzet van politieagenten en boa’s nodig. Die capaciteit hebben we door bezuinigingen alleen niet meer."
Supermarktketen Deen sluit al zijn winkels voorlopig om 20 uur, schrijft het Noordhollands Dagblad.
Dat reguliere zorg moet worden uitgesteld om ruimte te maken voor coronapatiënten, zal deze winter mogelijk nog schadelijker zijn dan in de zomer. Daarvoor waarschuwt de Nationale Zorgautoriteit in een bijpraatsessie met de Tweede Kamer. Dit komt doordat het gemiddelde aantal verpleegdagen voor patiënten een stuk hoger ligt in de wintermaanden dan in andere seizoenen. Dat betekent dat patiënten de beschikbare bedden langer bezetten, terwijl ziekenhuizen in alle regio's nu al operaties en andere zorg moeten schrappen om ook coronapatiënten te kunnen helpen. Het vooruitzicht van de moeizame wintermaanden in ziekenhuizen "vergroot in onze ogen de urgentie om het aantal besmettingen echt in te dammen", zegt Karina Raaijmakers, directeur Toezicht en Handhaving van de Nationale Zorgautoriteit. Raaijmakers benadrukte ook nog eens dat de inhaalslag van zorg die in de eerste golf is uitgesteld, nog maar amper is gemaakt. "We weten niet precies wie het zijn, maar we weten dat er mensen zijn die nog steeds op zorg wachten. En dat is zorgelijk, omdat we weten dat de reguliere zorg weer wordt afgeschaald", waarschuwt de NZa-directeur.
Het is de komende tijd niet mogelijk om het aantal ziekenhuisbedden verder uit te breiden, zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers. Het zou kunnen in een tijdsbestek van meerdere maanden of jaren, maar niet "in deze periode". "Er is een einde aan de rekbaarheid van de ziekenhuiszorg", zegt Kuipers tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn er in de zomermaanden 900 ziekenhuisbedden bijgekomen, waaronder 300 ic-bedden. Om zorg te leveren voor die extra bedden zijn "vele duizenden" medewerkers nodig. "Dat is een majeure inspanning." Kuipers wijst de suggestie dan ook van de hand dat de zorg te weinig heeft gedaan om zich voor te bereiden op de tweede golf. Hij benadrukt dat er een signaalwaarde van veertig opnames per dag geldt, waarna de alarmbellen afgaan en er mogelijk extra maatregelen nodig zijn. Die waarde werd half september overschreden. Ook wordt er gezocht naar mensen die eerder in de verpleging werkten en nog bevoegd zijn om aan het bed te staan. "Dat is een inspanning die tijd vergt."
Op dit moment kampen 308 verpleeghuizen met een coronabesmetting, schat het RIVM. Gemiddeld gaat het per verpleeghuis om iets minder dan besmette 12 personen. Het aantal locaties met minstens een bevestigde besmetting is de afgelopen tijd met meer dan 40 procent gestegen, aldus de minister. Ten opzichte van een maand geleden is het aantal verpleeghuizen met een besmetting verdubbeld. Bij zo'n 10.600 bewoners van verpleeghuizen is corona vastgesteld sinds het begin van de crisis. Daarvan is bijna één op de drie (3140) overleden. In totaal is ongeveer 2,5 procent van de bewoners van verpleeghuizen in Nederland overleden. "Een groot deel van de mensen herstelt gelukkig, mede door de goede verzorging die zij ontvangen", schrijft De Jonge.
Het kabinet moet kijken of restaurants, die niet ook als café fungeren, open kunnen blijven. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Het OMT kwam maandag bijeen, en besloot dat de meeste eet- en drinkgelegenheden dicht moeten om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar bood een opening voor restaurants. Het kabinet besloot dinsdag toch restaurants, lunchrooms en cafés te sluiten. Maar het OMT is van mening dat restaurants mogelijk wel open kunnen blijven als een gezondheidscheck wordt uitgevoerd en gasten 1,5 meter afstand kunnen houden. Besmettingen in de horeca vinden vooral in cafés plaats, en in mindere mate in restaurants. Openstelling van restaurants kan onderzocht worden als de bediening mondkapjes of zogenoemde faceshields gebruikt. Er mogen dan niet meer dan vier gasten aan een tafel zitten en het restaurant moet "bij voorkeur" om 22.00 uur dicht. Of het kabinet alsnog gaat kijken of restaurants open kunnen blijven, is nog maar de vraag. Premier Mark Rutte gaf dinsdag in zijn persconferentie nog aan juist te werken aan eenvoudige regels. Het kabinet schrapte juist uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is niet besmet met het coronavirus. Ze is negatief getest, laat een woordvoerder van haar ministerie weten. Broekers-Knol blijft zoveel mogelijk thuis werken. Maandag meldde de bewindsvrouw dat ze op advies van de GGD tien dagen in in thuisquarantaine zou gaan. Iemand in haar directe omgeving was positief getest op het coronavirus. Ook had Broekers-Knol last van verkoudheidsklachten.
Het aantal vroeggeboortes in Nederland is met zo'n 20 procent gedaald na de eerste coronamaatregelen op 9 maart, maakte het Rotterdamse Erasmus MC bekend na onderzoek. De afname hangt mogelijk samen met de aankondiging van het kabinet destijds dat mensen vaak en grondig hun handen moesten wassen en stoppen met handen schudden. "Door betere handhygiëne en geen handen meer te schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld", zegt Irwin Reiss van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. De wetenschappers onderzochten gegevens van ruim 1,5 miljoen baby’s die tussen oktober 2010 en juli 2020 zijn geboren. Reiss is blij met de bevestiging dat invloeden van buitenaf een rol lijken te spelen bij vroeggeboorten. "Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen." Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health.
Mensen die niet vrijwillig thuisblijven omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen hiertoe mogelijk worden verplicht. Coronaminister Hugo de Jonge onderzoekt mogelijkheden om zo'n coronaplicht in te voeren, met een boete of andere straf als sanctie. Zo'n tien procent van de besmette mensen houdt zich niet of niet volledig aan de quarantaineregels. Ook nauwe contacten van besmette mensen worden geadviseerd in quarantaine te gaan, maar 15 procent van die groep houdt zich daar niet altijd aan, blijkt uit onderzoek van Berenschot. "Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding, zeker als nu het aantal besmettingen blijft toenemen", schrijft minister De Jonge. Maar over een plicht is de bewindsman niet enthousiast. Liever helpt hij mensen de tijd thuis te overbruggen met een 'quarantainegids' en hulp van de gemeenten en het Rode Kruis. Als een "stok achter de deur" is een verplichting toch nodig, denkt De Jonge. "Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine." Dat kan mogelijk landelijk opgelegd worden, of via de veiligheidsregio's. De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat zijn ministerie, in samenwerking met Justitie, kijkt naar wat de beste optie is. "Over enkele weken" wil hij de Kamer hierover meer informatie geven. Overigens is ook gekeken naar verplichte deelname aan bron- en contactonderzoek, waarbij mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon hierover worden ingelicht. Van zo'n plicht ziet het kabinet toch af. "Op basis van deze gesprekken en verkenning concludeer ik dat het verplicht stellen van deelname aan het BCO op dit moment meer nadelen dan voordelen kent", schrijft De Jonge.
De regionale gezondheidsdiensten zijn druk bezig om de capaciteit voor coronatesten uit te breiden. Momenteel worden bijna 43.000 mensen per dag getest en begin november zal dat zijn gestegen naar minimaal 60.000. Eind december kunnen de GGD'en minimaal 80.000 tests per dag afnemen. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland schrijft dat aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De GGD'en willen ook gebruikmaken van sneltesten, wanneer die goedgekeurd en ingevoerd worden. Ook daarvoor geldt dan dat mensen zich alleen moeten laten testen als ze klachten hebben, vanwege krapte bij het analyseren van de testen. Zodra er meer ruimte bij de laboratoria is en "iedereen met klachten binnen 24 uur kan worden getest", kunnen de sneltesten ook anders worden ingezet.
De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Voorafgaand aan dit debat praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Tweede Kamer bij over de aanpak van het coronavirus, hier live te volgen. Lees meer.
In de 43 'fastlanes' waar leraren en essentieel zorgpersoneel zich met voorrang op het coronavirus kunnen laten testen, is het erg druk. Tussen het maken van een afspraak en het krijgen van de testuitslag zit bij deze voorrangsgroep gemiddeld 40,8 uur, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Voor 'gewone' tests zit er gemiddeld ongeveer drieënhalve dag tussen het maken van de afspraak en het ontvangen van de uitslag. Mensen wachten gemiddeld twee dagen tot ze terecht kunnen voor een test, en wachten dan nog zo'n 36 uur op de uitslag. Ondanks de roep vanuit de Tweede Kamer en brancheorganisaties, ligt het volgens De Jonge niet voor de hand om meer beroepsgroepen toe te voegen aan de regeling. De Jonge benadrukt dat de testcapaciteit hopelijk snel kan worden uitgebreid en dat "de ontwikkelingen rondom sneltesten verwachtingsvol" zijn. Bovendien is de vraag naar prioriteitstesten al groot. Eind oktober neemt de bewindsman de tijdelijke voorrangsregeling nog eens onder de loep en zal hij "de balans opmaken of testen met prioriteit, en zo ja voor wie, nog aan de orde is".
Vervoersbedrijf HTM past de dienstregeling voor de bus en RandstadRail aan. HTM zegt zich genoodzaakt te voelen tot deze stap vanwege de effecten van de voortdurende coronapandemie. Voor alle buslijnen geldt per 19 oktober dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen te vervallen. Ook rijdt spitsbus 29 niet. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus. Voor RandstadRail gaan de aanpassingen 22 oktober in. Tram 3 en 4 blijven ieder zes keer per uur rijden. Tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanlaan en Lansingerland Zoetermeer, komt te vervallen. Op het traject van tram 19 worden R-Net trams ingezet in plaats van de RandstadRailtrams. Daarmee beschikt HTM naar eigen zeggen over voldoende trambestuurders die RandstadRail kunnen rijden.
De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft dinsdagavond bijna 7,4 miljoen kijkers getrokken. Dat is bijna een miljoen meer dan de vorige persconferentie op 28 september, waar bijna 6,5 miljoen mensen op afstemden. Zoals gebruikelijk volgden de meeste kijkers, ruim 5,54 miljoen, de persconferentie van dinsdag op NPO 1. Op RTL4 keken meer dan 1,5 miljoen naar Rutte en De Jonge en 312.000 zagen de persconferentie op SBS6, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarmee komt het aantal kijkers in de buurt van de best bekeken persconferentie op 21 april, toen keken er ruim 7,8 miljoen mensen.
Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis omdat meer mensen eten thuis laten bezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen met bijna de helft oplopen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland groeide het aantal orders met een derde en in Canada was zelfs sprake van een verdubbeling met een jaar geleden. De integratie van Just Eat en Takeaway.com ligt op schema. Het Britse Just Eat fuseerde begin dit jaar met het Nederlandse Takeaway. De onderneming verwacht nog steeds dat de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub in de eerste helft van 2021 kan worden afgerond. Begin oktober gaven de aandeelhouders van Just Eat Takeaway groen licht voor de deal. De overname wordt volledig in aandelen afgehandeld en er is een bedrag van zo'n 7,3 miljard dollar mee gemoeid. Het bedrijf heeft het aanbod van restaurants de laatste periode uitgebreid met onder meer 800 restaurants van McDonald's wereldwijd. Ook in Nederland bezorgt het bedrijf inmiddels maaltijden van de fastfoodketen.
In dit stadium van de coronacrisis kampt 29 procent van de werkenden met toenemende werkstress. Bijna vier op de tien mensen doen hun werk met minder plezier en een op de vijf ondervraagden zegt dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt. Ook geeft ruim een op de drie mensen aan dat het verzuim op het werk toeneemt. Een vijfde ziet dat de onderlinge spanningen op de werkvloer oplopen. Dit blijkt uit een onderzoek van het CNV onder 1500 leden. De vakbond pleit voor acute crisishulpverlening om een hausse aan burn-outs te voorkomen. "Dit zijn alarmerende cijfers. Het water staat miljoenen werkenden aan de lippen. Het einde van deze crisis is nog lang niet in zicht. De overheid moet nu snel een aanzienlijk bedrag vrijmaken voor crisishulpverlening in bedrijven. Een psychisch noodhulpfonds. Om vertrouwenspersonen, leidinggevenden en hr-managers bij te scholen in deze nieuwe problematiek,’ zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Fortuin pleit voor een vast aanspreekpunt per bedrijf. "Iemand die signaleert, een luisterend oor biedt of meedenkt over oplossingen. Arboartsen moeten ook structureler spreekuren inrichten om preventief te kunnen ingrijpen bij oplopende spanningen en stress. Werkgevers moeten dit probleem scherper op de radar krijgen en hier budget voor vrijmaken. Doen we niets, dan stevenen we recht af op een golf van coronaburn-outs in dit najaar," stelt Fortuin. Het CNV pleit ook voor speciale aandacht voor de thuiswerkers. Ruim een derde voelt zich steeds eenzamer door het thuiswerken, blijkt uit de enquête.
De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het aantal besmettingen stijgt de afgelopen weken snel. Ziekenhuizen moeten inmiddels reguliere zorg afschalen. Het kabinet kondigde dinsdagavond een reeks aangescherpte maatregelen aan die de groei van het aantal coronabesmettingen moet indammen. Hoewel de oppositiepartijen begrip lijken te tonen voor de maatregelen, zijn er genoeg kritische kanttekeningen over de kabinetsmaatregelen. "De maatregelen van vandaag zijn nodig", benadrukt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Maar wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland. Dat heeft alles te maken met de laissez-faire houding van het kabinet, falend testbeleid en gebrek aan centrale regie." "Het kabinet is op volle snelheid tegen de eigen besluiteloosheid gebotst", zegt SP-fractievoorzitter leider Lilian Marijnissen. Volgens PVV-leider Geert Wilders betaalt Nederland de prijs voor "het falen" van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. "Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt", vindt hij. "Ze negeren aerogene besmettingen." Voorafgaand aan het debat praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Tweede Kamer bij over de aanpak van het coronavirus.
Woensdag gaan de meeste maatregelen in die premier Mark Rutte dinsdagavond aankondigde in de strijd tegen het coronavirus. Het is de bedoeling dat die in elk geval vier weken gelden. Rutte kondigde dinsdagavond "heftige" maatregelen aan. "We gaan pas stoppen als het echt kan." Over twee weken wordt wel een balans opgemaakt. Het sociale leven komt vanaf woensdagavond weer grotendeels stil te liggen. Kroegen en restaurants moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en de komende weken dicht blijven, maar afhalen mag wel. Tussen 20.00 en 07.00 uur mag er geen alcohol en softdrugs worden verkocht. Winkels, afgezien van bijvoorbeeld supermarkten, moeten uiterlijk 20.00 uur dicht. De verwachting is dat door het aantal contactmomenten te verminderen het aantal besmettingen omlaag gaat. Dat is nodig omdat de ziekenhuizen dreigen vol te lopen. Veel maatregelen waren al uitgelekt. Meest opvallende nieuwe stap is de verplichting van het mondkapje in de openbare binnenruimten. Dat gaat ook gelden op scholen en universiteiten, de basisschool is uitgezonderd. Thuis mogen nog maar drie gasten per dag worden ontvangen. In openbare binnenruimtes mogen maar maximaal dertig mensen bijeen zijn. Bijna alle evenementen worden verboden. Uitzonderingen zijn er onder meer voor bioscopen, theaters, wedstrijden in het betaalde voetbal, markten in de stad en demonstraties. Ook sporten wordt opnieuw beperkt. Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, mogen niet meer.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.