Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nu 1235 coronapatiënten op intensive care

LIVEBLOG | Nu 1235 coronapatiënten op intensive care

Milieu en Gezondheid

17 apr 2020, 06:16

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.459.

    • In totaal zijn er tot nu toe 30.449 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.465 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1.235 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames er per gemeente.

Update 23:30 - Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 22:52 - Experts uiten kritiek op selectieprocedure voor corona-apps

IT-experts die de voorstellen voor corona-apps voor het kabinet hebben bekeken, hebben in een brief forse kritiek geuit op de selectieprocedure waarmee de apps zijn beoordeeld. Negen van hen zeggen in de brief dat er onder de zeven voorstellen die dit weekend verder meedingen naar de opdracht van de overheid, apps zitten die door meerdere groepen experts zijn afgekeurd. De experts roepen het ministerie op de werkwijze te herzien. "Wij kunnen ons daarom vanuit onze professionele integriteit niet verbinden aan de uitkomsten", zeggen ze. "Wij sluiten ons aan bij de oproep van Bits of Freedom en Platform Bescherming Burgerrechten alsmede de eerdere oproep van meer dan 140 wetenschappers om terug te gaan naar de tekentafel."

Update 20:24 - WOB-verzoeken lopen vertraging op door coronacrisis

Door de coronacrisis lopen informatieverzoeken bij ministeries op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) vertraging op. Sommige ministeries nemen verzoeken om informatie over coronagerelateerde onderwerpen tijdelijk niet in behandeling, andere hebben daar geen harde regel voor maar denken wel dat verzoeken vertraging zullen oplopen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat dit soort verzoeken nu "veel zouden vragen van alle medewerkers die zich bezighouden met de coronacrisis, en zij nu al hun tijd en aandacht op de crisis moeten richten." Tot 1 juni worden er over dit soort verzoeken geen beslissingen genomen "omdat dit momenteel de datum is tot wanneer de langslopende maatregelen van kracht zijn", aldus het ministerie.

Update 20:08 - Nederlandse Ikea-winkels op 28 april weer open

Woonwinkelreus Ikea is van plan de deuren van zijn Nederlandse winkels op 28 april weer te openen. Wel zal het van huis uit Zweedse bedrijf de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

Na de heropening is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom in de filialen. Daarnaast mogen maar maximaal twee personen tegelijk winkelen.

Lees hier meer.

Update 19:23 - Ministerie test alleen apps die verspreiding virus tegengaan

Het ministerie van Volksgezondheid zal dit weekend alleen apps testen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Deze app moet het bron- en contactonderzoek van de GGD vergemakkelijken. Zeven firma's en non-profitorganisaties dingen mee naar de opdracht. Het kabinet zoekt twee apps om het werk van de GGD te verlichten. Een app moet dus aangeven wanneer er contact is met iemand die het coronavirus heeft. Zo moet verspreiding van het virus worden beperkt. Een tweede app moet zorgen dat er contact is met een arts op afstand.

Update 18:58 - 'Bijna helft van de Nederlanders is voorstander van corona-app'

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders is voorstander van het gebruik van een corona-app van de overheid. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 500 Nederlanders van onderzoeksbureau MarketResponse. Ongeveer een kwart van de ondervraagden ziet helemaal niets in mogelijke traceer-apps door de overheid. Volgens de enquête vindt 72 procent van de Nederlanders dat privacy (tijdelijk) van ondergeschikt belang is. Van hen zegt 31 procent dit helemaal geen probleem te vinden. Een grotere groep van 41 procent vindt het geen prettig idee dat er een inbreuk op de privacy is, maar is bereid om in deze crisis (tijdelijk) een deel van de privacy op te geven. 28 procent wil de app om die reden niet gebruiken. Lees ook: Gebruik corona-app wordt niet verplicht De meeste Nederlanders (64 procent) vinden dat het gebruik van de app op vrijwillige basis moet. Slechts 22 procent is er voorstander van dat de app verplicht wordt voor die een die een smartphone heeft.

Update 18:03 - NS: meer intercity’s, maar alleen voor noodzakelijke reizen

De NS gaat iets meer treinen inzetten, maar die blijven alleen bedoeld voor zorgmedewerkers, vakkenvullers en anderen die echt noodzakelijk met de trein moeten reizen en die geen andere manier hebben om te reizen. "Voor anderen geldt nog steeds: blijf thuis, de trein is even geen uitje", aldus de NS. De aangepaste dienstregeling gaat op woensdag 29 april in. Op elk station waar normaal intercity’s stoppen, stopt nu minstens een keer per uur een intercity. Ook de nachttreinen in de Randstad gaan weer rijden. De NS noemt het een "versteviging van de speciale basisdienstregeling" en benadrukt dat het geen terugkeer is van een normale dienstregeling.

Update 17:19 - Verlopen rijbewijs langer geldig door coronacrisis

Rijbewijzen die in de periode vanaf 16 maart zijn verlopen, blijven geldig tot 1 juni. Met die maatregel wil het kabinet voorkomen dat mensen in de problemen komen nu de mogelijkheden om het rijbewijs te verlengen door alle coronamaatregelen beperkt zijn. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). De maatregel geldt voor mensen die een rijbewijs hebben met een geldigheid van tien jaar. Ook rijbewijzen die eens in de vijf jaar verlengd moeten worden, bijvoorbeeld van beroepschauffeurs of mensen met een lichte medische beperking, vallen onder de tijdelijke regeling. Die geldt overigens alleen voor het rijden binnen Nederland.

Update 17:02 - Kabinet: gebruik van corona-app wordt niet verplicht

Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan. Dit weekend wordt een keuze gemaakt uit zeven aanbieders van de apps. Rutte zei dat er een hoop te doen is om de apps. "Het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen. Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet." Lees hier meer.

Update 16:52 - Rutte: mondkapje geen alternatief voor 1,5 meter afstand

Volgens premier Rutte zitten er nog te veel haken en ogen aan het algemeen gebruik van mondkapjes. De minister-president vreest dat mensen verkeerd omgaan met mondkapjes en minder rekening houden met de coronaregels als ze zo'n kapje dragen. Zijn grootste zorg is dat mensen de regels van het kabinet minder naleven als ze met een mondkapje op straat gaan. "Het is geen alternatief voor die 1,5 meter", zegt Rutte. "Behalve als het echt niet anders kan." Dan denkt hij vooral aan zogenoemde contactberoepen, die later misschien met mondkapjes weer aan het werk kunnen. Lees ook: Vrijwilligers maken honderden mondkapjes per dag

Update 16:14 - Nu 1235 coronapatiënten op intensive care

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1235, dus 23 minder dan donderdag. Daarvan liggen 1183 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekendgemaakt. Slechts zes mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's. Het aantal ic-patiënten gaat in een gestaag tempo omlaag, maar de daling versnelt nog niet, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens Kuipers komen elke dag twintig nieuwe patiënten op de intensive care, terwijl er dagelijks veertig mensen de ic verlaten.

Update 16:07: 'Ook verstandelijk gehandicapte heeft recht op ic-bed'

Een coronapatiënt met een verstandelijke beperking heeft net zo veel recht op een plek op de intensive care als iedere andere Nederlander. De medische toestand moet bepalend zijn, zegt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG). Volgens de vereniging zit er een 'gat' in de manier waarop ziekenhuizen beslissen of behandeling op de intensive care de moeite waard is. Artsen kijken onder meer hoe zelfredzaam iemand na behandeling nog kan zijn. De NVAVG wil dat ziekenhuizen bij coronapatiënten met een verstandelijke handicap niet kijken naar hun zelfredzaamheid, maar alleen moeten beoordelen hoe ze er fysiek aan toe zijn. Bovendien raadt de vereniging ziekenhuizen aan om begeleiding van de patiënten toe te staan "passend bij de emotionele en psychische behoefte van de patiënten".

Update 15:47 - Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang uiterlijk in juli vergoed

Ouders die de kinderopvang gewoon door blijven betalen, krijgen hun eigen bijdrage in de zomer al gecompenseerd. De vergoeding moet in juni, uiterlijk juli worden betaald, laten de ministeries van Sociale Zaken en Financiën weten. Het ministerie had ouders van jonge kinderen gevraagd de kinderopvang te blijven betalen, ook nu alleen ouders met vitale beroepen hun kinderen naar de opvang mogen brengen. Zo blijven de organisaties overeind en kunnen de kinderen weer terugkeren naar hun vertrouwde plekje op de opvang als deze weer open mag. "Met deze mooie regeling ondersteunen we de kinderopvangsector en houden we deze belangrijke voorziening voor Nederland ook in deze moeilijke tijd op de been," zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).

Update 15:30 - Wekelijkse persconferentie van premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte geeft na afloop van de ministerraad zijn wekelijkse persconferentie. De laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis staan daarin centraal.

Update 15:24 - Nog 9000 gestrande Nederlanders vast in het buitenland

Nog zo'n 9000 gestrande Nederlandse reizigers zitten in vast in het buitenland. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vrijdag na de ministerraad. De overheid gaat samen met de verzekeraars en reissector door met het ophalen van reizigers, aldus Blok. Vrijdag keerde een vlucht uit Oost-Europa terug en dit weekend vertrekt weer een vliegtuig naar Australië en Nieuw-Zeeland. De meeste Nederlanders zitten nog steeds vast in Marokko. Blok heeft het land gevraagd in elk geval de meest schrijnende gevallen te laten gaan, maar tot zijn frustratie is daar nog steeds geen toestemming voor gegeven.

Update 15:10 - Burgemeesters willen tot september verbod op evenementen

Evenementen zoals festivals en voetbalwedstrijden zouden vanwege de coronacrisis tot ten minste 1 september verboden moeten worden. Dat is de oproep van een aantal burgemeesters aan het kabinet. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bevestigde de oproep vrijdag na de ministerraad, maar benadrukte dat een eventuele beslissing over het huidige verbod volgende week wordt genomen. Voor zogenoemde vergunningsplichtige evenementen geldt momenteel een verbod tot 1 juni. Grapperhaus zegt de oproep "heel goed te begrijpen. In de eerste plaats heb je te maken met alle voorbereidingen. Het heeft op allerlei punten ook te maken met het ov, daar moet je ook weer op anticiperen".

Update 14:57 - 'Coronacrisis belemmert re-integratie langdurig zieke werknemers'

Duizenden langdurig zieke werknemers dreigen in de knel te komen door de coronacrisis. Volgens vakbond CNV kunnen veel zieke werknemers momenteel niet re-integreren in het werkproces omdat bedrijven gesloten zijn. De bond wil daarom dat het kabinet de loondoorbetalingsperiode verlengt voor zolang de coronacrisis duurt. CNV merkt uit een eigen inventarisatie dat er veel medische behandeltrajecten worden uitgesteld door de viruspandemie. Ook komt het voor dat er geen capaciteit is op de werkvloer om mensen te begeleiden bij hun re-integratie.

Update  14:26 - RIVM meldt 144 doden door coronavirus, 156 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3.459. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 144 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land. Het RIVM heeft 156 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, maar ook deze cijfers zijn niet altijd actueel. Sinds het begin van de uitbraak zijn 9.465 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1.235 naar 30.449.

Update 14:02 - Topdrukte bij klantenservice NS door coronacrisis

De klantenservice van de NS krijgt vanwege de coronacrisis topdrukte te verduren, meldt het bedrijf. De meeste vragen gaan over het pauzeren van abonnementen, nu veel mensen thuiswerken en geen gebruik maken van de trein. Ook komen er veel vragen over de nieuwe dienstregeling, het annuleren van tickets voor internationale reizen en de geldigheid van e-tickets of voordeeluitjes. Het aantal telefoontjes steeg naar 40.000 per week, wat bijna 12.000 meer is dan gebruikelijk. Daarnaast was er bijna een verdubbeling van het aantal chatgesprekken en privéberichten op social media, die respectievelijk groeiden naar 38.000 en 17.500.

Update 13:11 - Overheid moet burgers in deze tijd beter informeren

De huidige veranderingen en aanpassingen in het dagelijks leven zijn niet voor iedereen goed te volgen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zegt dat te merken en hij vraagt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken daar beter op te letten. Van Zutphen ziet dat burgers onder meer vragen hebben over de bereikbaarheid van de overheid en de aangepaste dienstverlening. Ook bestaat soms onduidelijkheid over de maatregelen en kan de communicatie van (lokale) overheidsorganisaties beter. "Ik doe mijn oproep nu, omdat er wordt nagedacht over hoe het dagelijkse leven weer op gang kan komen", aldus Van Zutphen. "De gedachte achter de '1,5 metersamenleving' laat zien dat eerder geldende afspraken en omgangsvormen, ook tussen overheid en burger, voortdurend opnieuw bekeken worden. Aandacht voor de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en tijdigheid van de informatie die op verschillende plekken wordt aangeboden, is dan essentieel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarin een coördinerende rol."

Update 13:02 - 'Mijd geen thuiszorg uit angst voor het coronavirus'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begrijpt dat mensen die thuiszorg nodig hebben, soms bang zijn dat de wijkverpleegkundige hen kan besmetten met het nieuwe coronavirus. Maar hij roept hen op om vertrouwen te hebben in de beroepsgroep en geen zorg te mijden. "Reken er nou op dat die wijkverpleegkundige gewoon weet wat ze doet, dat ze zich houdt aan de richtlijnen, en maak gewoon gebruik van de zorg die je nodig hebt", aldus de bewindsman. Hij reageert daarmee op een onderzoek van de Patiëntenfederatie, die meldt dat veel mensen door de coronacrisis niet de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Update 12:52  - Sterke toename WhatsAppfraude, mede door coronacrisis

De politie Midden-Nederland ziet een sterke toename van het aantal aangiftes van zogenoemde WhatsAppfraude. Vanaf 6 maart tot heden hebben in de regio 74 mensen aangifte gedaan. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, aldus de politie vrijdag. Er wordt handig gebruikgemaakt van de coronacrisis. Vooral 60-plussers met volwassen kinderen zijn slachtoffer. De cybercriminelen doen zich voor als kind van het beoogde slachtoffer en proberen op die manier geld af te troggelen. Volgens de politie gaat het soms om duizenden euro's. Lees ook: WhatsApp-fraude met appje van 'bekende' goudmijn voor internetcriminelen

Update 12:42 - Werkgevers zetten opnieuw druk op invoering faillisementswet

Een wet die faillissementen makkelijker kan voorkomen, moet vanwege de coronacrisis versneld door de Tweede en Eerste Kamer worden geloodst. Daarop hameren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland opnieuw. Volgens de werkgevers ligt er al enige tijd een wetsvoorstel klaar waarmee onnodig verlies van werkgelegenheid en kapitaal kan worden voorkomen. Via door dat voorstel geregelde gedwongen schuldsanering zouden bedrijven die in financiële problemen verkeren, toch kunnen doorgaan.

Update 12:26 - Autoriteit Persoonsgegevens neemt zeven corona-apps onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt. Maandag komt de privacywaakhond met haar bevindingen. De zeven apps waar de waakhond nu naar kijkt staan op de shortlist van het kabinet. De autoriteit bekijkt of de opzet van de apps voldoet aan de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De waakhond gaf eerder al aan dat de privacy moet worden gewaarborgd als de overheid een app gaat inzetten om het nieuwe coronavirus te bestrijden.

Update 12:18 - 'Laat mensen in vreemdelingendetentie vrij in tijden van corona'

Mensen die in vreemdelingendetentie zitten en wachten op uitzetting naar een ander land, moeten vrij worden gelaten. Daarvoor pleit STIL, een stichting die opkomt voor belangen van mensen zonder verblijfsvergunning, bij het ministerie voor Veiligheid en Justitie. Vanwege de uitbraak van het coronavirus, kan het nog een hele tijd duren voordat mensen worden uitgezet. "Zeker gezien het feit dat deze mensen niet opgesloten zitten wegens een strafbaar feit en de detentie relatief lang kan duren, is dit in onze ogen een onevenredig zwaar regime. We vinden deze situatie onacceptabel en onmenselijk", aldus STIL.

Update 12:14 - 'Veel jonge singles zijn eenzaam en missen fysiek contact'

Jonge vrijgezellen hebben het moeilijk met de coronamaatregelen. Volgens een peiling van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, is bijna de helft van hen eenzaam en missen zeven op de tien van de ondervraagden fysiek contact. Er deden 900 singles tussen 16 en 34 jaar mee aan het onderzoek. Deelnemers zeggen vooral hun actieve sociale leven te missen. Daardoor voelen ze zich vaker eenzaam. Volgens hen zijn de digitale alternatieven, zoals online afspreken of bellen, niet hetzelfde als iemand fysiek in de buurt hebben. "Je hoeft elkaar niet eens aan te raken, maar ik zou het fijn vinden om sommige mensen gewoon weer even te zien", aldus een respondent.

Update 12:08 - Vorige week zo'n 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

In Nederland zijn vorige week tweeduizend mensen meer overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De cijfers zouden erop wijzen dat het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus hoger ligt dan het aantal dat dagelijks wordt gemeld, zo concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. De mensen die zijn overleden aan het virus, maar hier niet op zijn getest, belanden namelijk niet in de statistieken. Een manier om in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk zijn overleden aan Covid-19, is door te kijken hoeveel hoger dan gebruikelijk het sterftecijfer ligt.

Update 12:03 - 'Meer zelfverminking in zorginstellingen door coronastress'

De coronabeperkingen zijn heel moeilijk voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking die in een zorginstelling leven. Ze hebben hun familie al weken niet gezien. Bovendien is hun vertrouwde structuur weg: dagbestedingen zijn afgelast en ineens gelden nieuwe regels, zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Deze mensen vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. "Zo signaleren naasten een toename van angst, depressie, eenzaamheid, stress, automutilatie (zelfverminking) en agressie", aldus de vereniging. De NVA zegt de strenge maatregelen tegen het coronavirus te begrijpen, "maar wij denken ook dat de huidige situatie voor deze doelgroep niet nog veel langer kan duren. Omdat zij leidt tot onvoorstelbaar veel leed bij zowel de bewoners als hun naasten."

Update 11:50 - Virtuele kroegentocht door Utrecht dankzij Prins Pils Pakket

Een aantal horecaondernemers in Utrecht heeft een creatieve oplossing bedacht om tijdens de afgelaste Koningsdag toch wat geld in het laatje te brengen. De kroegbazen gaan namelijk het Prins Pils Pakket verkopen, met alle benodigdheden voor een virtuele kroegentocht in de Domstad. In het pakket zitten, naast zes Utrechtse speciaalbiertjes, instructies voor deelname aan speciale online feestjes die via de app Zoom kunnen worden gevierd. De opbrengst van de pakketen wordt verdeeld over de deelnemende cafés.

Update 11:43 - Isala Ziekenhuis in Zwolle breekt triagetent weer af

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle heeft de triagetent die bij de ingang van de spoedeisende hulp (SEH) stond, weer afgebroken. "Op dit moment hebben we voldoende capaciteit", zegt SEH-arts Hester Ticheler. "Mocht de toestroom van coronapatiënten toch weer toenemen, dan hebben we nu de huisartsenpost van Medrie tot onze beschikking om extra patiënten op te vangen." De tent werd enkele weken geleden in een razend tempo uit de grond gestampt om de stroom aan (mogelijke) coronapatiënten op te kunnen vangen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. https://twitter.com/IsalaZiekenhuis/status/1251072677466583040?s=20

Update 11:30 - Knops: vooral Aruba en Sint-Maarten getroffen door coronavirus

Vooral Aruba en Sint-Maarten worden getroffen door het coronavirus, aldus staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Daar zijn al "behoorlijk wat besmettingen" geconstateerd. Inmiddels is op alle eilanden in het Caribisch gebied het virus aangetroffen, zegt de bewindsman. De medische capaciteiten zijn volgens hem op dit moment voldoende. Er wordt ook gewerkt aan noodpakketten om het bedrijfsleven te helpen. Er is onder meer extra capaciteit voor de intensive care naar de eilanden gestuurd. Over een week arriveert ook het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman in de regio. Aan boord is ook een chirurgisch team en een helikopter voor medische evacuaties.

Update 10:20 - 'Aantal zieke werknemers in de zorg fors gestegen'

Het aantal werknemers in de zorg dat zich ziek meldt, is in de maand maart fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Meldde zich toen 10 procent van de werknemers ziek, in maart van dit jaar was dat al 14 procent. Het gaat hier alleen om ziekmeldingen en niet over de duur van de afwezigheid. Dat zegt CNV Zorg & Welzijn op basis van cijfers van Vernet, een kennisnetwerk op het gebied van verzuim. Het is volgens de bond de eerste indicatie van de gevolgen voor de personeelsbezetting door de coronacrisis.

Update 10:11 - Cybercriminelen versturen dagelijks miljoenen malafide mails over coronavirus

Hackers en cybercriminelen spelen massaal in op het coronavirus. De maildienst Gmail ziet elke dag gemiddeld 18 miljoen mails met schadelijke links en bijlagen en mails met phishingpogingen, waarin de afzenders iets zeggen over het coronavirus. Daarnaast worden dagelijks 240 miljoen spammails over het virus verstuurd. Moederbedrijf Google zegt dat 99,9 procent van alle spam, phishing en malware wordt geblokkeerd voordat de gebruiker ze ontvangt.

Update 09:36 - Lockdown op Sint-Maarten met drie weken verlengd

Op Sint-Maarten is de lockdown door de regering met drie weken verlengd. De maatregel werd op 5 april ingesteld voor oorspronkelijk een periode van veertien dagen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Momenteel zijn er 63 besmettingen geregistreerd, negen mensen zijn overleden. De regering staat toe dat supermarkten voortaan drie keer per week open zijn. Essentiële bedrijven mogen ook onder bepaalde voorwaarden open. Per huishouden mag maar één persoon de straat op om boodschappen te doen.

Update 09:26 - 'Verpleeghuizen achteraan in de rij bij verdeling mondkapjes'

Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden wekenlang achteraan in de rij bij de verdeling van mondkapjes. Klachten en waarschuwingen van de organisaties over de verdeling van de beschermingsmiddelen werden door het kabinet genegeerd. Dat schrijft Het Parool vrijdag. Een bewuste keuze, zo stelt de krant op basis van een reconstructie. De zorginstellingen zouden bij de start van de verdeling van de schaarse beschermingsmiddelen al buiten beeld hebben gestaan.

Update 09:22 - Politie deelt coronaboetes uit in woning die werd gebruikt als shishalounge

De politie in Rotterdam is donderdagavond een woning binnengevallen waar mensen zich niet aan de geldende regels tegen het coronavirus hielden. Acht aanwezigen in het huis kregen een boete, vijf van hen zijn aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren. Twee mensen bleken nog openstaande boetes te hebben. Een boete wegens de geldende noodverordening kan oplopen tot 400 euro. Deze schrijft voor dat groepen van drie of meer personen 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Update 07:20 - Filmfonds start met Netflix steunfonds voor Nederlands product

Het Nederlands Filmfonds en streamingdienst Netflix lanceren een nieuw steunfonds voor Nederlandse film- en tv-producties die door de coronacrisis acuut in de problemen zijn gekomen. Netflix heeft een bedrag van 1 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het Filmfonds hoopt dat andere grote spelers in de filmmarkt en mogelijk ook particulieren het voorbeeld volgen en een financiële injectie voor het fonds overhebben. "We hopen dat meer partijen er het belang van inzien om onze waardevolle filmsector overeind te houden", aldus Filmfondsdirecteur Bero Beyer.

Update 07:16 - Scheurende brommers wekken ergernis in door corona getroffen Zwartewaterland

De politie Zwartewaterland wijst in een post op Facebook roekeloos rijdende brommerjongeren terecht. Volgens de politie geeft het rijgedrag van de jongeren, en de snelheid waarmee dat gebeurt, ergernis en irritatie. De politie roept iedereen binnen de gemeente op de rust te bewaren. De traditionele brommernacht - gereden tijdens Koningsnacht - gaat dit jaar niet door. De politie drukt iedereen op het hart de brommer ook echt te laten staan. "Doe het ook voor alle families die getroffen zijn. Deze families en overige inwoners zitten echt niet te wachten op rondscheurende bromfietsen in de nacht. Er is vooral behoefte aan rust." https://www.facebook.com/politie.zwartewaterland/posts/2542636895842495

Update 04:45 - Keuring via de telefoon zet kwaad bloed bij UWV-artsen

UWV-artsen mogen hun cliënten niet meer zien om zo een coronabesmetting te voorkomen. De artsen moet aan hand van ingevulde papieren, eventueel aangevuld met een telefoontje, ­bepalen of iemand wel of geen ­arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wia of Wajong) krijgt. Maar in verreweg de meeste gevallen kan dat helemaal niet, zegt Wim van Pelt, voorzitter van de Novag, de vakbond van verzekeringsartsen, in Trouw. "Bij de overgrote meerderheid van de gevallen is een fysiek spreekuurcontact noodzakelijk", meldt Van Pelt. Anders kan er geen goede beslissing worden genomen over de mate waarin iemand nog kan werken. Als elkaar in levenden lijve zien niet kan, wat de artsen begrijpen, dan zouden er voorlopige uitkeringen moeten worden verstrekt, vindt Van Pelt. Als de coronacrisis voorbij is, kunnen de cliënten alsnog naar het UWV ­komen om er een goede beoordeling plaats te laten vinden. Daar is de top van het UWV het niet mee eens. Die vreest een enorme werkvoorraad, terwijl het UWV nu al achterloopt, valt te ­lezen in het interne Corona Crisisplan dat in handen is van Trouw. "Gedurende de crisis worden in beginsel geen voorschotten WIA verstrekt", staat er. Het is ook niet de bedoeling "dat we beoordelingen doorschuiven naar een later tijdstip. Dat zou ons op een grote achterstand zetten".

Update 03:30 - CBS en RIVM brengen wederom verborgen coronasterfte in kaart

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengen vrijdagmiddag om 12.00 uur naar buiten hoeveel mensen vorige week in totaal zijn overleden. Dan wordt opnieuw duidelijk hoeveel hoger het aantal overlijdens ligt dan te verwachten valt op basis van de corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telt. Het CBS en RIVM brengen vrijdagmiddag een schatting naar buiten van het aantal sterfgevallen in week 15 (6 t/m 12 april). Dat doen zij op basis van de overlijdensberichten die ze nu toe binnen hebben gekregen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Ook stellen zij de eerder gepubliceerde schatting over week 14 bij, omdat daar nu meer gegevens over zijn binnengekomen. Deze cijfers worden wekelijks naar buiten gebracht omdat ze beter in beeld brengen hoeveel dodelijke slachtoffers Covid-19 werkelijk heeft geëist. Onderzoekers vermoeden dat er meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan bekend is bij het RIVM. Zo waren in week 14 (30 maart tot en met 5 april) 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld. Dat waren er veel meer dan de 1019 corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telde. De onderzoekers verwachten dat dit verschil grotendeels te verklaren is omdat veel mensen die overlijden aan Covid-19 niet zijn getest op het virus. Daardoor belanden zij niet in de statistieken van het RIVM. Bij het RIVM zijn 892 mensen bekend die in week 15 zijn overleden aan Covid-19. Vrijdagmiddag wordt bekend of er een discrepantie is met het totale sterftecijfer en hoe groot die is.

Update 01:37 - Nederland faalde zelf bij aanschaf foute mondkapjes

Nederland heeft zélf steken laten vallen bij de aankoop van 600.000 ondeugdelijke mondkapjes uit China. Dat meldt BNR op basis van eigen onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat het Chinese bedrijf waar een deel van die mondkapjes door de Nederlandse overheid is gekocht, niet gecertificeerd is om deze producten te maken. Deskundigen bevestigen dat de overheid had kunnen weten dat het beter was om niet met dit bedrijf in zee te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontkent noch bevestigt het verhaal. De betreffende onderneming, Putian Jinli LAISI Clothing Weaving Co., maakte eerst vooral kleding en stoffen. Op het moment dat de wereldwijde vraag naar mondkapjes explodeerde, begon het deze te produceren. Nederland bestelde vervolgens de grote hoeveelheid mondkapjes. De 600.000 onveilige mondkapjes waren onderdeel van een partij van 1,3 miljoen zogeheten FFP2-maskers. Zorgverleners gebruiken die bij de behandeling van ernstig zieke corona-patiënten. Eind maart bleek dat deze 600.000 mondkapjes ondeugdelijk waren en absoluut niet kwalificeerden voor dergelijk gebruik. De hele partij werd daarop teruggeroepen uit ziekenhuizen waarover ze al waren verdeeld. De Nederlandse overheid wees daarop met een beschuldigende vinger naar China, wat leidde tot een diplomatiek relletje.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.