Milieu en Gezondheid
17 nov 2020, 08:00
Het aantal nieuwe besmettingen neemt de afgelopen dag weer af. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel. Tot en met woensdag gelden er in ieder geval nog strengere coronamaatregelen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.320, dat zijn er 547 minder dan op maandag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.146, dat zijn er 16 meer dan op maandag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 576, dat zijn er 3 meer dan op maandag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.616 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De opmerking van premier Mark Rutte dat supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven, zorgt voor verbazing binnen de sector. Eerder sloeg het kabinet juist een positieve toon aan over de stappen die de branche heeft gezet, stelt directeur Marc Jansen van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) "Het verbaast ons dat we genoemd zijn. Het is ook verwarrend, want wij zijn continu en speciaal in gesprek met het kabinet", reageert Jansen. Hij zegt dat de supermarktbranche afgelopen vrijdag van het kabinet juist complimenten kreeg voor de doorgevoerde maatregelen. Dat gebeurde in een videovergadering met de minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken, aldus Jansen. "En dat herkenden we wel, want we hebben de touwtjes vanaf augustus weer strakker aangehaald." Rutte zei dinsdag op de persconferentie dat er in de detailhandel "echt nog meer gebeuren" moet om coronaregels te handhaven. Daarbij vond hij het belangrijk dat supermarkten meer gaan doen. "Maar ik kan heel eerlijk niet bedenken wat supermarkten aan extra maatregelen moeten doen", reageert Jansen. "We hebben extra mensen aan de deur, overal lopen medewerkers met hesjes die wijzen op de 1,5 meter afstand en met mandjes en winkelwagens wordt het maximaal aantal klanten gecontroleerd."
Mensen kunnen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. Verder mogen thuis weer drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag je weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig. Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat deze maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren. Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra 'boost' te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen. Alle maatregelen die worden versoepeld lees je hier.
Zorgminister Hugo de Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen. "Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter", aldus De Jonge, verwijzend naar een advies van artsen. De komende maanden zal meer en vaker worden getest op het coronavirus, ook met hulp van Defensie en het bedrijfsleven. "Met meer testen zitten we het virus meer op de hielen. Hoe meer we testen, hoe meer vrijheden we ons kunnen veroorloven. Het helpt allemaal en geeft perspectief", aldus De Jonge. Lees ook: 'Mensen met te hoog gewicht moeten achter aansluiten bij vaccin'
Minister de Jonge verwacht dat we rond 8 december meer te horen krijgen over de coronamaatregelen rondom de kerst. Volgens hem moeten we op risiconiveau 2 zitten om te kunnen versoepelen. Dit betekent dat we rond de 3600 positief geteste mensen en minder dan tien IC-opnames per dag moeten zitten. De Jonge benadrukt dat we juist dit jaar extra aandacht moeten hebben voor elkaar en onze omgeving. "Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen. Hou vol," drukt hij Nederland op het hart. Het doel is om naar niveau 1 te komen. Dat zal volgens De Jonge naar verwachting half januari worden bereikt, als de cijfers blijven dalen.
Minister de Jonge meldt vanavond tijdens de persconferentie dat mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon, zich vanaf 1 december ook kunnen laten testen als ze geen klachten hebben. Op dit moment kunnen alleen mensen met klachten zich laten testen. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek kun je je vijf dagen na het contact laten testen. Als deze test negatief is, hoef je niet meer in quarantaine. Tien dagen quarantaine is dus niet altijd meer nodig.
Vanaf woensdag 00:00 uur gaan we qua coronamaatregelen terug naar de situatie van twee weken geleden. Dat maakt minister president Rutte vanavond bekend op een persconferentie. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft voorlopig dus van kracht. Dit betekent dat mensen thuis weer drie gasten mogen ontvangen in plaats van twee. Buiten mogen mensen weer met vier mensen samenkomen. Musea, dierentuinen en bibliotheken mogen donderdag weer open.
Het duurt nog tot begin of half januari voor de besmettingscijfers in Nederland voldoende zijn gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zegt Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM, dinsdag in gesprek met NU.nl. Als de coronamaatregelen voor die tijd losgelaten zouden worden "kom je mogelijk heel snel in een derde golf terecht", aldus Van den Hof. "Dan moet je weer extra maatregelen nemen en je wil voorkomen dat het een jojo-effect wordt." Volgens Van den Hof verloopt de daling nog steeds volgens de voorspellingen van het instituut. In de eerste golf daalde het aantal besmettingen na het nemen van maatregelen sneller, maar volgens de epidemioloog is het logisch dat dat nu minder snel gaat. Volgens de epidemioloog kan er aan versoepelingen van coronamaatregelen worden gedacht als het dagelijks aantal gemelde besmettingen op 7 per 100.000 mensen ligt.
Onderzoeksbureau I&O ziet de bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus afnemen. Van de 1.140 mensen die meededen aan een peiling in opdracht van de NOS, wilde slechts 60 procent zich laten vaccineren tegen corona. Inmiddels zijn er twee vaccins ontwikkeld die zouden werken. I&O legde dezelfde vragen in juni en september voor aan een representatieve groep Nederlanders. In juni was nog 73 procent van plan zich te laten inenten. In september was het percentage ondervraagden dat de inenting ziet zitten al gedaald tot 65 procent en nu dus tot 60 procent. Als het percentage mensen die zich laten inenten te laag is, blijft het virus rondwaren. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schatten eerder in dat 60 tot 70 procent van de bevolking immuun moet worden tegen corona om de verspreiding te stoppen. Ouderen zijn het meest geneigd zich te laten vaccineren, mensen tussen de 25 en 50 jaar het minst.
Het aantal meldingen van misstanden op het werk bij de Inspectie SZW is door het coronavirus in de eerste negen maanden van 2020 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. De Inspectie telde tot en met 8 november 12.599 meldingen. Daarvan hielden er 5874 direct of indirect verband met het coronavirus. Werknemers meldden onder meer dat op het werk onvoldoende afstand werd gehouden, dat zieke collega's toch aan het werk waren of dat thuiswerken niet werd toegestaan terwijl dat wel kon. De voormalige Arbeidsinspectie vond het bij 1707 werkgevers nodig in te grijpen. Achteraf wordt gekeken of dat tot beterschap heeft geleid. Dat blijkt negen op de tien keer zo te zijn, soms na een extra waarschuwing. In 5 procent van de gevallen zijn de werkzaamheden wegens een gevaarlijke situatie tijdelijk stilgelegd.
Schoonmaakbranchevereniging OSB trekt aan de bel. Volgens de branchevereniging dreigen veel schoonmakers die tijdens de coronacrisis in zorginstellingen hebben gewerkt hun zorgbonus van 1000 euro mis te lopen. Naar schatting gaat het volgens de organisatie om 10 tot 15 procent van de schoonmakers die werkzaam zijn in de zorg. "Wij krijgen signalen binnen dat er zorgaanbieders zijn die aanvragen van schoonmakers hebben geweigerd in hun aanvraag. Veelal met daarbij de motivatie dat zij willen voorkomen dat hun eigen personeel daardoor mogelijk de bonus kan mislopen.", zegt Piet Adema, voorzitter van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. OSB roept in een brief, samen met vakbonden CNV en FNV, zorgminister De Jonge op om snel tot een oplossing te komen, zodat ook zorgschoonmakers hun bonus krijgen.
In vier regio's was het aantal besmettingen afgelopen week nog zo hoog, dat het boven de grens kwam die de overheid hanteert voor het hoogste risiconiveau. Het gaat dan om de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant en Twente. In andere regio's is het aantal coronabesmettingen dusdanig gedaald, dat ze niet meer in de categorie 'zeer ernstig' vallen. De grens voor de categorie 'zeer ernstig' ligt op 250 per 100.000 inwoners. Alleen in Twente lag het getal met 301 ver boven de grens, in de drie andere regio's met de hoogste besmettingsgraad lag het getal maar net boven de 250.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2146 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Toen nam het aantal opnames ook al iets toe na een geleidelijke daling in de dagen daarvoor. Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, maakt zich nog geen zorgen. Als de huidige daling doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer negenhonderd coronapatiënten behandelen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 coronapatiënten, dertien meer dan maandag. De intensivecareafdelingen tellen nu 576 Covid-patiënten, drie meer dan een dag eerder.
Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week meldde het RIVM een reproductiegetal van 0,91. De verschuiving is zo klein, dat die binnen de foutmarge ligt die het instituut aanhoudt. De gerapporteerde 'R' van vorige week was voor het eerst sinds half juni onder de 1. Dat blijft zo en is gunstig te noemen: een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de verspreiding van het virus vertraagt. "Hoe lager het reproductiegetal hoe beter", aldus het RIVM. Het getal 0,89 wil zeggen dat 100 mensen die besmet zijn in totaal 89 mensen aansteken. Het instituut constateerde al eerder dat de afname was te danken aan de aanscherpingen van het coronabeleid die het kabinet sinds eind september doorvoerde. Belangrijke kanttekeningen bij het reproductiegetal zijn dat het een schatting is én ongeveer 2,5 week achterloopt. Het dinsdag bekendgemaakte getal is de stand op 30 oktober. Een recenter cijfer geeft het RIVM niet, omdat het steeds onbetrouwbaarder wordt naarmate korter wordt teruggekeken. De bandbreedte waartussen het ergens moet zitten, ligt tussen de 0,86 en 0,91. Sinds begin oktober schommelde het reproductiegetal rond de 1,1. Eind september was het 1,34 en eind augustus bijna 1,4. Toen het virus nog maar kort in Nederland rondwaarde, lag het reproductiegetal een stuk hoger: eind februari becijferde het RIVM het op 2,2.
Het aantal positieve coronatests is afgelopen week verder afgenomen, maar lang niet zo sterk als de week daarvoor. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.706 nieuwe besmettingen, 14 procent minder dan een week eerder. Toen rapporteerde het instituut 43.621 nieuwe gevallen, 32 procent minder dan de week daarvoor. Het RIVM heeft afgelopen week 479 meldingen gekregen van aan corona gerelateerde sterfgevallen. In de vorige weekrapportage werden dat er 565. Deze meldingen lopen soms wat achter. Volgens de laatste cijfers zijn vorige week 1496 mensen die besmet waren met het virus opgenomen op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares werden 224 patiënten opgenomen. Vorige week lag het aantal opnames iets hoger: 1520 op verpleegafdelingen en 275 op de ic's.
Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal iets meer coronapatiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2146 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag nam het aantal opnames ook al iets toe na een geleidelijke daling in de dagen daarvoor. Toch maakte Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, zich nog geen zorgen. Als de huidige daling doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer negenhonderd coronapatiënten behandelen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 coronapatiënten, dertien meer dan maandag. De intensivecareafdelingen tellen nu 576 Covid-patiënten, drie meer dan een dag eerder. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal negentien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie vier ic-patiënten.
Het aantal geregistreerde positieve coronatests is voor de vierde dag op rij afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4320 meldingen van nieuwe gevallen gekregen van de GGD'en in het land. Maandag rapporteerde het instituut nog 4867 besmettingen. Dat is een gecorrigeerd aantal; in eerste instantie stond de teller op 4873. Zondag meldde het RIVM dat 5449 mensen een positief testresultaat hadden gekregen, zaterdag 5935. Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is wel toegenomen: tussen maandag- en dinsdagochtend kwamen hier 88 meldingen over binnen. De twee dagen ervoor waren het er 45. Niet al deze mensen zijn in de 24 uur ervoor overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Van alle gemeenten telde Amsterdam de meeste nieuwe besmettingen: 228. Daarna volgt Rotterdam, waar 201 mensen een positief testresultaat kregen. In Den Haag werden 116 gevallen geteld, daarna volgen de Brabantse steden Tilburg (110) en Eindhoven (76). Op het niveau van veiligheidsregio's bekeken, telt Rotterdam-Rijnmond de meeste coronagevallen, gevolgd door Midden- en West-Brabant en Utrecht.
Mensen die coronamaatregelen negeren moeten achter aansluiten voor een vaccin. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin, zo stelt Tilburg University op basis van onderzoek onder 1461 Nederlanders. De Tilburgse sociologen legden aan een representatieve groep onder de bevolking twee fictieve personen voor, die verschillen in leeftijd, gewicht (BMI), (voormalig) beroep en het opvolgen van de coronamaatregelen. De deelnemers konden aangeven wie van de fictieve personen voorrang verdient voor het verkrijgen van een vaccin. "Weinig verrassend is de bevinding dat het overtreden van de coronamaatregelen, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan naar een risicogebied, wordt afgestraft: bijna twee derde vindt dat mensen die zich niet aan de maatregelen houden achteraan moeten sluiten voor een vaccin", aldus de universiteit. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt dat een gezond BMI meer recht geeft op een vaccin. Volgens de onderzoekers zijn leeftijd en cruciale beroepen factoren van ondergeschikt belang. "Verplegers of onderwijzers worden niet sneller een vaccin gegund dan een administratief medewerker of een werkloze."
Minister Ank Bijleveld van Defensie is in quarantaine gegaan omdat iemand in haar naaste omgeving het coronavirus heeft. Ze voelt zich verder goed, meldt ze dinsdag op Twitter. Daarmee is de politieke top van het ministerie in quarantaine. Twee dagen eerder maakte haar staatssecretaris Barbara Visser namelijk bekend dat ze besmet is met het virus. Ze heeft lichte verkoudheidsklachten, maar voelt zich verder goed. Zij is ook in isolatie.
Er moet meer duidelijkheid komen over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de handhaving ervan. Reizigers met bijvoorbeeld longproblemen die geen mondkapje kunnen dragen, krijgen nu soms toch een boete, signaleert OV ombudsman Bram Hansma. Mensen die vanwege gezondheidsproblemen geen mondkapje kunnen dragen, krijgen nu tegenstrijdige signalen, aldus de OV ombudsman. Op de site van de rijksoverheid staat dat ze conducteurs, chauffeurs en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) simpelweg kunnen melden waarom ze geen mondkapje dragen. "In de praktijk blijkt dat deze mensen soms toch een boete krijgen. De ov-bedrijven zeggen namelijk dat een mondkapje voor iedereen verplicht is en dat op die regel geen uitzonderingen worden gemaakt. Terecht pleiten vervoerders voor duidelijkheid", meent Hansma.
Grote nieuwe coronamaatregelen worden er niet verwacht, maar premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Mogelijk dat de bewindslieden wel een voorschot nemen op de feestdagen in december. Overigens zei Rutte eerder daar nog niets inhoudelijk over te kunnen zeggen, behalve over hoe de besluitvorming daarover zal gaan. Rutte gaf eerder ook aan niets te zien in een alcoholverbod tijdens de jaarwisseling, naast een vuurwerkverbod. Een ziekenhuis had dat geopperd, omdat elk jaar ook een paar honderd mensen bij de spoedeisende hulp belanden vanwege een alcoholvergiftiging. "Het zou ook helpen als we allemaal thuis in de stoel blijven zitten op oudejaarsavond. Nee, we doen het niet, je moet keuzes maken", zei Rutte daarover. Wel is duidelijk dat theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken donderdag weer open mogen. De extra maatregelen die eerder voor twee weken werden ingesteld, lopen woensdagavond om 23.59 uur af. De persconferentie begint naar verwachting rond 19.00 uur. Lees ook: Meer over de verwachtingen voor de persconferentie: 'Kerst mogelijk alleen in kleine kring'
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen, maar de afname gaat niet zo snel als vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk 35.000 tot 40.000 positieve tests geregistreerd. Vorige week kwamen er 43.621 meldingen van positieve coronatests binnen en de week daarvoor 64.087 meldingen. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zes dagen sinds de vorige update registreerde het instituut ruim 33.000 positieve tests en 393 sterfgevallen. Het RIVM meldt dinsdag ook hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn genoteerd. Vorige week meldde het RIVM 565 sterfgevallen, 1520 opnames op de verpleegafdelingen op ziekenhuizen en 275 op de intensive cares. Verder meldt het RIVM of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Vorige week zakte het getal voor het eerst in maanden onder de 1, wat betekent dat de uitbraak langzaam kan uitdoven. Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.