Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Campagne vaccintwijfelaars 'amateuristisch' en 'te laat'

LIVEBLOG | Campagne vaccintwijfelaars 'amateuristisch' en 'te laat'

Milieu en Gezondheid

17 dec 2020, 06:15

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 11.844, dat zijn er 1.642 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.003, dat zijn er 39 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 536, dat zijn er 10 meer dan op woensdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23:04- GGD-directeur: zorgvuldigheid en veiligheid bij vaccins boven snelheid

De GGD kiest voor zorgvuldigheid en veiligheid in plaats van snelheid bij het vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei Sjaak de Gouw, directeur van de GGD GHOR in het televisieprogramma Op1. In veel landen wordt in december begonnen met het vaccineren. Minister Hugo de Jonge meldde donderdag dat Nederland op 8 januari start. "We hebben een lange traditie van vaccineren en dat doen we via een bepaalde procedure die we ook nu willen volgen. Op 24 december komt de bijsluiter en dan weten we welke doelgroepen we als eerste kunnen uitnodigen. We kunnen dan de systemen regelen en de callcentra op orde brengen. We kiezen hierbij liever voor zorgvuldigheid en veiligheid dan snelheid, zodat we straks niet hoeven te denken 'oeps' als er dingen mis gaan. We leren nu ook bijvoorbeeld van Engeland. Mensen zijn daar flauwgevallen. Dat is iets waar wij nu rekening mee kunnen houden." De GGD wil de eerste week gebruiken om te kijken of alles goed loopt. "Er zijn verschillende manieren van prikken van de vaccins en we hebben nog nooit een situatie gehad waarin naast de minister ook de werkgevers ons vragen om de vaccinatie te organiseren. Wat we nog niet weten, dat willen we in de eerste week uitproberen", aldus De Gouw.

Update 21:07 - Harde kritiek uit Kamer over 'late' start inenting in Nederland

Vanuit de Tweede Kamer klinkt harde kritiek op de vaccinatiestrategie van zorgminister Hugo de Jonge. Tijdens een spoeddebat donderdagavond toonden PVV, PvdA, SP en GroenLinks hun verontwaardiging over de aankondiging van de minister dat de eerste vaccins op 8 januari kunnen worden toegediend. Veel andere landen beginnen al deze maand. De oppositiepartijen wilden weten waarom veel andere Europese landen dit jaar nog wel de eerste prikken zetten. PVV-leider Geert Wilders spreekt van "amateurisme, een blamage". "Waarom hebben de GGD en de minister hun zaakjes niet op orde?" Ook wil hij weten waarom de callcenters nog niet kunnen draaien en de IT-systemen nog niet zijn getest. "Nederland loopt weer achteraan en het is niet de eerste keer dat de minister klungelt." PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt ook dat zorgvuldigheid van het grootste belang is, maar vraagt zich af of andere landen die al beginnen dan "onzorgvuldig zijn" en wil weten waarom het hier langer duurt. Het is volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet de eerste keer dat De Jonge met een te optimistisch verhaal komt terwijl hij bijvoorbeeld voor een draaiende camera staat. Ze noemt de corona-app, het testen en het bron- en contactonderzoek, waarover de minister volgens haar vooraf te mooie woorden had. "Dit mag niet misgaan", waarschuwt ze hem. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver sprak van nalatigheid. Ook volgens hem telt elke week.

Update 21:13 -Harde kritiek uit Kamer over 'late' start inenting in Nederland

Vanuit de Tweede Kamer klinkt harde kritiek op de vaccinatiestrategie van zorgminister Hugo de Jonge. Tijdens een spoeddebat donderdagavond toonden PVV, PvdA, SP en GroenLinks hun verontwaardiging over de aankondiging van de minister dat de eerste vaccins op 8 januari kunnen worden toegediend. Veel andere landen beginnen al aan het eind van deze maand. De oppositiepartijen wilden weten waarom veel andere Europese landen dit jaar nog wel de eerste prikken zetten. PVV-leider Geert Wilders spreekt van "amateurisme, een blamage". "Waarom hebben de GGD en de minister hun zaakjes niet op orde?" Ook wil hij weten waarom de callcenters nog niet kunnen draaien en de IT-systemen nog niet zijn getest. "Nederland loopt weer achteraan en het is niet de eerste keer dat de minister klungelt." PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt ook dat zorgvuldigheid van het grootste belang is, maar vraagt zich af of andere landen die al beginnen dan "onzorgvuldig zijn" en wil weten waarom het hier langer duurt. Het is volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet de eerste keer dat De Jonge met een te optimistisch verhaal komt terwijl hij bijvoorbeeld voor een draaiende camera staat. Ze noemt de corona-app, het testen en het bron- en contactonderzoek, waarover de minister volgens haar vooraf te mooie woorden had. "Dit mag niet misgaan", waarschuwt ze hem.

Update 20:52 - Campagne vaccintwijfelaars 'amateuristisch' en 'te laat'

De overheid faalt in het op tijd bieden van goede voorlichting over het coronavaccin, waardoor het moeilijk wordt om vaccin-sceptici te overtuigen zich in te laten enten. De informatie die nu wordt gegeven is 'amateuristisch' en toekomstige voorlichtingscampagnes komen waarschijnlijk te laat om nog veel verschil te maken. Dat zeggen experts op gebied van vaccinatie en communicatie tegen BNR. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat 14 december is gestart met een brede publiekscampagne over de coronavaccinatie. De campagne is gericht op het aanbieden en vindbaar maken van betrouwbare informatie over het vaccin en de vaccinatie-aanpak. Met uiteindelijk doel dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Belangrijk onderdeel van de campagne is een speciale website van Rijksoverheid. "Die website snapt geen enkel normaal mens', zegt Ben van der Zeijst, oud-RIVM-topman en emeritus hoogleraar vaccins aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij noemt de huidige informatievoorziening over het vaccin 'amateuristisch'. Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, vindt dat de overheid het moet houden bij het geven van goede, eerlijke informatie: "Je moet dan vooral kijken als overheid naar welke informatie die leeft in de sociale bubbel niet klopt en dan ga je uitleggen hoe het in werkelijkheid zit."

Update 20:41 - Kamer wil onderzoek naar stemmen in de buitenlucht

Het kabinet moet onderzoeken of er bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer ook in de buitenlucht gestemd kan worden. Een motie van die strekking van de Partij voor de Dieren kreeg donderdag unanieme steun in de Tweede Kamer. Volgens de Kamer is de kans op besmetting met het coronavirus in de buitenlucht kleiner dan in binnenruimtes. Het kabinet onderzoekt momenteel al of drive-through stembureaus mogelijk zijn bij de verkiezingen in maart. Omdat er op drie dagen gestemd kan worden, wil de Kamer ook dat tussentijdse exitpolls zoveel mogelijk worden beperkt. Zo moet beïnvloeding worden voorkomen. Het kabinet moet hierover afspraken maken met de opiniepeilers. Een motie hierover van DENK kreeg een meerderheid. Er zijn al een reeks bijzondere maatregelen genomen om de verkiezingen door te laten gaan. Naast de extra stemdagen mogen de ruim twee miljoen mensen van 70 jaar en ouder per post stemmen. Verder mogen mensen drie volmachtstemmen uitbrengen, in plaats van de gebruikelijke twee.

Update 20:33 - Voltallige Kamer wil sneltesten op mbo, hbo en universiteit

De hele Tweede Kamer wil sneltestlocaties op het mbo, hbo en de universiteit. Zo kunnen docenten en studenten vaak een test krijgen en is er meer onderwijs op locatie mogelijk. Alle partijen stemden voor dit voorstel van Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66). Ze wijzen op de meer dan een miljoen studenten die nu vooral afstandsonderwijs volgen door corona. Het openen van collegezalen en praktijklokalen levert "een cruciale bijdrage" aan de kwaliteit van de lessen, aldus Klaver en Jetten. Meerdere instellingen hebben al aangegeven meer fysiek onderwijs te kunnen geven als ze sneltesten kunnen gebruiken.

Update 20:23 - 'Soms geen plek meer in ziekenhuizen Limburg'

De Limburgse ziekenhuizen zijn op het punt gekomen dat er soms geen plek meer is voor coronapatiënten die herstellende zijn. Zij moeten overgeplaatst worden naar andere ziekenhuizen in het land. Dat meldt 1Limburg. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) noemt de huidige situatie zorgelijk. "In plaats van dat we patiënten vanuit het westen overgenomen hebben, zijn we nu een uitplaatsende regio geworden", zegt Helen Mertens, voorzitter van het ROAZ. Het aantal positieve testen neemt fors toe, zegt Mertens. "De ervaring leert dat je dan een à twee weken later een toegenomen instroom hebt van patiënten in de ziekenhuizen." En dat beeld is nu al in alle Limburgse ziekenhuizen te zien. "Dat betekent overvolle bedden op de intensive care, maar ook overvolle gewone bedden", geeft Mertens aan.

Update 19:31 - NU'91: communicatie over vaccinatie belangrijker dan startdatum

Zorgbond NU'91 vindt het goed dat er duidelijkheid komt over een startdatum voor het vaccineren van zorgmedewerkers, maar stelt dat "los daarvan het belangrijkste blijft dat de infovoorziening op orde is", aldus woordvoerder Michel van Erp. Van Erp reageert op de bekendmaking dat 8 januari gestart wordt met het inenten van zorgpersoneel. Dat gaat gebeuren als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin van Pfizer volgende week goedkeurt. De woordvoerder stelt dat wij op gebied van informatievoorziening in Nederland nog een hele slag hebben te slaan. "Duitsland is hier blijkbaar al lang mee bezig, misschien kunnen we daar eens iets van leren." Daarmee doelt hij op de twijfel die er onder zijn achterban heerst om zich te laten vaccineren. Uit een eerdere peiling van NU '91 bleek dat een derde van de ondervraagden zich niet wilde laten vaccineren en een zelfde aantal twijfelt. De branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ noemt de bekendmaking "hartstikke goed nieuws". "Het is heel prettig dat er nu duidelijkheid is over wanneer we gaan starten", aldus een woordvoerder. Wel blijft zorgvuldigheid ook volgens hem belangrijker dan snelheid. "Zodra het EMA met een beoordeling van het vaccin komt, krijgen we in één keer heel veel informatie over de werking van het vaccin, en over bijvoorbeeld bijwerkingen. Het is belangrijk dat die informatie er komt, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken over de inenting."

Update 19:21 - Drive-in-nachtmis kerstavond vanaf Pinkpopterrein gaat niet door

De drive-in-nachtmis vanaf het terrein van Pinkpop in Landgraaf op kerstavond 24 december gaat niet door. Dat maakte het bisdom Roermond donderdagavond bekend. Bisschop Harrie Smeets van Roermond blies de viering af na een negatief advies van de overheid. Meer dan 500 auto's zouden naar het terrein van Megaland komen, en dat zou een groot aantal reisbewegingen met zich meebrengen. Na overleg met burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf werd daarom besloten af te zien van de openluchtmis. Al binnen drie dagen na de aankondiging van de drive-in-nachtmis waren alle reserveringen voor de ruim 500 auto's vergeven. De bezoekers zouden vanuit hun auto de mis kunnen volgen, opgedragen door de bisschop vanaf een podium. Na de oproep afgelopen maandag van premier Mark Rutte om thuis te blijven en het afblazen van alle nachtmissen in de katholieke kerken door de Nederlandse bisschoppen besloot bisschop Smeets de nachtmis in Landgraaf ook niet te laten doorgaan.

Update 18:53 - EMA neemt op 6 januari al besluit over vaccin Moderna

De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA heeft donderdag bekendgemaakt dat het besluit over goedkeuring van het coronavaccin van Moderna niet op 12 januari, maar al zes dagen eerder valt. Het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau zegt dat het Amerikaanse bedrijf eerder dan gepland extra gegevens heeft verzonden. Reden voor EMA "een buitengewone vergadering te plannen op 6 januari om zijn beoordeling af te ronden, indien mogelijk". Het vaccin van Pfizer wordt aan het eind van dit jaar al verwacht. De eerste vaccinaties in Nederland met het vaccin van Pfizer vinden plats op 8 januari.

Update 17:49 - Bij goedkeuring eerste coronavaccinatie in Nederland op 8 januari

De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland vindt plaats op 8 januari, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Onder druk van de Kamer kwam de minister met deze informatie over de brug. De Tweede Kamer gaat er donderdagavond, op de laatste Kamerdag voor het reces, nog over debatteren. Lees meer.

Update 16:43 - Pfizer: 'Bij goedkeuring nog dit jaar kleine voorraad vaccins voor Nederland'

De Amerikaanse farmaceut Pfizer zegt dat er dit jaar nog een 'kleine hoeveelheid' vaccins beschikbaar komt voor Nederland. Dan moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin wel goedkeuren maandag. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf donderdagmiddag weten. Het zou om een voorraad van 10.000 vaccins kunnen gaan.

Update 15:49 - Kamer debatteert 'zo snel mogelijk' over vaccinatieplanning

De Tweede Kamer gaat "zo snel mogelijk" debatteren over de planning voor het vaccineren. Mogelijk is dat debat al donderdagavond, mits het kabinet het lukt daarvoor een brief naar de Kamer te sturen. Anders komt de Kamer aanstaande dinsdag terug van kerstreces om over de kwestie te debatteren met coronaminister Hugo de Jonge. Vrijwel de hele oppositie wil het debat al donderdag. Dit omdat aanstaande maandag het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zeer waarschijnlijk het eerste coronavaccin goedkeurt. Daarna is het de bedoeling dat alle landen van de Europese Unie beginnen met inenten. Dit moeten gebeuren op 27, 28 en 29 december. Nederland liet donderdag weten pas volgende week met meer informatie daarover te kunnen komen. Eerder zei De Jonge dat het niet valt of staat met een week eerder, maar wel "met een veilig en zorgvuldig verloop". PVV-leider Geert Wilders kwam met het voorstel. Volgens hem is het "met geen pen te beschrijven" dat Nederland mogelijk pas halverwege januari begint. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil het debat ook donderdag houden omdat volgens hem "iedere dag telt" en de Kamer al veel informatie heeft. https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1339581907256766464

Update 15:44 - Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opnieuw toegenomen. Ziekenhuizen behandelen nu in totaal 2003 patiënten die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er 39 meer dan woensdag. Op de intensivecareafdelingen liggen nu 536 mensen met Covid-19, 10 meer dan 24 uur eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de laatste cijfers donderdag bekend. De stijging is sterker dan woensdag, toen het totale aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen met 10 toenam. De toename van het aantal opnames werd al langer verwacht. Het aantal besmettingen steeg de laatste weken flink, een voorbode voor de drukte in ziekenhuizen - en voor de lockdown waar het kabinet toe heeft besloten. Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn 7 coronapatiënten verplaatst naar een andere regio.

Update 15:29 -Opnieuw dagrecord aantal positieve besmettingen: bijna 13.000 nieuwe gevallen

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.844 nieuwe positieve coronatesten geturfd, een nieuw dagrecord. Dat hoge cijfer heeft mogelijk te maken met een inhaalslag na een storing in het registratiesysteem van de GGD'en eerder deze week. Tussen dinsdagochtend en woensdag werden 11.202 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op dinsdag rapporteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu juist veel minder coronagevallen, bijna 6700. Dat was lager dan gebruikelijk door de computerstoring. In de dagen ervoor kwamen er meer dan 8000 gevallen per etmaal bij, met een uitschieter naar 9902 op zondag. Het RIVM gaf woensdag aan dat het niet is na te gaan hoeveel van de gemiste gevallen waren doorgegeven en hoeveel nog verwerkt moesten worden. Het zou nog tot vrijdag kunnen duren voordat alle gemiste meldingen alsnog zijn verwerkt.

Update 15:26 - België ent 'onmiddellijk na Kerstmis' de eerste mensen in tegen het coronavirus

Onze zuiderburen beginnen na de kerst direct met het inenten van de eerste mensen tegen het coronavirus. Dat laat de Belgische zorgminister  Frank Vandenbroucke donderdag weten. Dan moet fabrikant Pfizer-BioNTech wel woord houden en volgende week al een eerste 'symbolische' partij vaccins leveren. België zou volgende week al mogen rekenen op 10.000 doses, zei Vandenbroucke eerder. Dat is genoeg voor 5000 mensen.

Update 13:20 - Rutte niet in quarantaine na besmetting president Macron

Premier Rutte gaat niet in quarantaine, nu blijkt dat de Franse president Macron positief getest is. Er was op de Europese Raad van vorige week nog geen risico op besmetting en Rutte heeft zich aan de corona-regels gehouden, meldt de RVD. https://twitter.com/TomasRiemens/status/1339545222225793026

Update 13:18 - 'Mantelzorgers van dementerenden zwaarder belast in coronajaar'

Zo'n twee derde van de mantelzorgers van mensen met dementie zeggen zwaarder belast te zijn dan normaal, als gevolg van de coronacrisis, meldt Alzheimer Nederland op basis van onderzoek onder ruim 3500 mantelzorgers. De oorzaak voor de toegenomen druk op mantelzorgers is volgens de koepelorganisatie het wegvallen van professionele ondersteuning. Zo'n 45 procent van de mantelzorgers krijgt in de coronacrisis minder steun van de dagbesteding en vrijwilligers. Bij 20 procent van de mantelzorgers viel de zorgmanager weg. Daardoor waren mantelzorgers van mensen met dementie de afgelopen maanden vaak op zichzelf aangewezen, aldus Alzheimer Nederland. En dat terwijl mantelzorgen voor een dementerende naaste gemiddeld evenveel tijd kost als een fulltime baan. Partners van iemand met dementie zijn gemiddeld zelfs 65 uur per week kwijt aan de zorg. Het merendeel van de mantelzorgers heeft veel problemen om dagelijkse activiteiten te combineren met zorgtaken. Zodoende geeft 28 procent van de mantelzorgers aan de zorg nog maar een jaar langer vol te houden. Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland: "Als overbelaste mantelzorgers uitvallen staan mensen met dementie in de kou. We moeten beter voor onze mantelzorgers zorgen. Juist nu moeten beleidsmakers, gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars creatief zijn en samenwerken aan voldoende passende ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie."

Update 12:39 - Nog geen duidelijkheid over Nederlandse start vaccinatiecampagne

Het ministerie van Volksgezondheid komt pas volgende week met meer informatie over wanneer Nederland start gaat met de vaccinatiecampagne, zegt een woordvoerder. Eerder donderdag zei voorzitter Ursula van der Leyen van de Europese Commissie dat het inenten in heel de Europese Unie start op 27, 28 en 29 december, maar het ministerie kan nog niet zeggen wat deze uitspraak betekent voor Nederland. Lees meer.

Update 12:16 - EU-landen beginnen met inenten op 27, 28 en 29 december

Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We beschermen onze burgers samen", twittert ze. EU-landen gaan zelf over hun vaccinatiecampagne, maar willen graag samen optrekken.

Update 11:39 - 'Meer zorgen over vaccinatieweigeraars dan tijdstip inenten'

Zorgbond NU'91 maakt zich drukker over zorgmedewerkers die zich niet willen laten inenten dan het precieze tijdstip dat Nederland begint met vaccineren. Dat laat een woordvoerster van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden weten. "Natuurlijk willen wij dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar zorg dat als je het doet dat je het goed doet. En als er dan een paar weken extra voor nodig zijn en we weten dan dat het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, dan maken die paar weken ook niet uit", aldus de woordvoerster. De organisatie is volgens haar nu vooral bezig met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zorgmedewerkers er ook klaar voor zijn. "We merken dat er nog veel twijfels zijn, er moet nog veel meer geïnvesteerd worden in goede informatievoorziening. Mensen hebben allerlei vragen, over de effecten op de lange termijn, zwangere vrouwen vragen zich af of het nou wel slim is om dat vaccin te nemen, kortom er is heel veel onzekerheid", stelt de zegsvrouw. NU'91 vindt dat het ministerie van Volksgezondheid met betere informatievoorziening moet komen.

Update 10:58 - Rutte en leiders België en Noordrijn-Westfalen: blijf thuis

In een gezamenlijke videoboodschap verspreid op sociale media roepen de regeringsleiders van Nederland, België en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hun burgers op de komende weken thuis te blijven. "Als goede buren moeten we solidair zijn", zegt premier Mark Rutte. Samen met de Belgische premier Alexander De Croo en minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen roept Rutte op alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. "De realiteit is nu dat niet alleen wij de grens oversteken, maar het virus ook", aldus Rutte. Hoe beter we deze regels opvolgen, hoe sneller we elkaar weer kunnen ontmoeten, besluit De Croo.

Update 10:00 - Digitale coronatentoonstelling Amsterdam trekt 100.000 bezoekers

De digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum heeft 100.000 bezoekers getrokken. De expositie, die sinds 15 mei te zien is en nog altijd groter wordt, laat zien hoe mensen het coronavirus en de bijbehorende maatregelen beleven. Bewoners en liefhebbers van Amsterdam zenden hun persoonlijke ervaringen in, en die zijn na beoordeling van een curatorenteam, terug te zien in de tentoonstelling. Inmiddels kreeg het museum ruim 1700 foto's, video's, tekeningen, columns, brieven, gedichten en liederen. Het gaat om zowel leuke, mooie en grappige inzendingen als om verdrietige, hartverwarmende en serieuze, aldus de culturele instelling. Ook organisaties zoals de Universiteit van Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, Paradiso en de vrijwilligerscentrale Amsterdam zijn bij het project betrokken en openden speciale themazalen. Op dit moment is nog geen einddatum vastgesteld voor de tentoonstelling, aangezien het doel is om de hele periode van lockdown en de 1,5 metersamenleving te vatten. Mensen kunnen dus nog altijd een bijdrage insturen.

Update 09:20 - Verkeersdrukte nam dinsdag af, maar minder dan bij lockdown maart

De verkeersdrukte nam af op dinsdag, de eerste dag van de lockdown, maar lang niet zo veel als tijdens de eerste lockdown in maart. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Met name op de snelwegen rijden minder auto's. Afgelopen dinsdag was het aantal auto's op de snelweg 18 procent lager dan begin maart, toen er nog geen coronamaatregelen van kracht waren. In de weken voor de nieuwe lockdown was het telkens nog 15 procent rustiger op dinsdag. Nederlanders pakten ook al minder de auto nadat de gedeeltelijke lockdown half oktober was afgekondigd en dat effect lijkt nu iets versterkt. Het was deze dinsdag nog wel drukker op de weg dan eind maart, toen de 'intelligente lockdown' was afgekondigd vanwege de eerste coronagolf. De drukte op de snelwegen was destijds bijna gehalveerd. De verkeersdrukte tijdens de spitsuren is sneller afgenomen dan gemiddeld, met ongeveer een kwart vergeleken met begin maart. In de avonduren is een nog sterkere daling te zien. Dat is volgens de NDW mogelijk het gevolg van maatregelen en oproepen om het aantal sociale en recreatieve verplaatsingen te beperken. Met name in het noordelijke deel van de Randstad is te merken dat de verkeersdrukte is afgenomen. In Groningen, Drenthe, Twente en Zeeuws-Vlaanderen lijken de beperkende maatregelen de minste invloed te hebben. Op de regionale wegen is het verkeer ook afgenomen, maar wel minder dan op de snelweg. "Dat zou een indicatie kunnen zijn dat korte afstandsverplaatsingen minder worden geraakt door de maatregelen dan lange", schrijft een onderzoeker van de NDW hierover.

Update 08:53 - CDA wil dat kerkklokken het nieuwe jaar inluiden

Het CDA roept alle kerken in Nederland op het nieuwe jaar in te luiden door de kerkklokken te laten beieren om middernacht in de oudejaarsnacht. In een filmpje op sociale media doet Kamerlid Chris van Dam deze oproep, onder de hashtag #nietalleen. "Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudejaarsnacht om 00.00 uur de kerkklokken te laten klinken. Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken, maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alléén de oudejaarsnacht moeten doormaken. Niet alleen!" De oproep kan alvast op steun rekenen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. "Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen", schrijft hij op Twitter.

Update 08:40 - 'Coronavaccin Johnson & Johnson in voorjaar klaar'

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) verwacht zijn coronavaccin in het voorjaar van volgend jaar klaar te hebben. In maart of april zou het middel ingezet kunnen worden voor vaccinatie. Dat zei de Belgische

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.