Milieu en Gezondheid
18 apr 2020, 08:24
Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.603.
In totaal zijn er tot nu toe 31.589 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.594 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 1.235 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames er per gemeente.
We sluiten voor vandaag het liveblog af. Blijf onze site in de gaten houden voor het laatste nieuws en mis niets in ons nieuwe liveblog zondag.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft uitgehaald naar opiniemaker Marianne Zwagerman. “Ik vind dat echt verschrikkelijk om op die manier over de ernst van dit virus te spreken", zegt de minister tegen Hart van Nederland. "Je snapt dan niet de ernst van dit virus, de overbelasting van de zorg en het beschermen van kwetsbare mensen." Zwagerman had eerder op Twitter en in haar column gezegd dat er volgens haar te veel emotie in het coronadebat zit. Vooral over het welzijn van ouderen in verzorgingshuizen. "De zeis gaat vooral door het dorre hout", had zeg gezegd. Doelend op oudere mensen die een grotere kans hebben aan het virus te overlijden dan jongere mensen. Lees verder.
Artsen en andere zorgverleners moeten mensen die meedoen aan de ramadan vanwege het coronavirus goed adviseren over medicijngebruik en over het meedoen aan het vasten. Deze oproep doet de multiculturele vereniging Assadaaka Community. "Door deze coronacrisis is voor mensen met gezondheidsklachten voorzichtigheid geboden. Dit jaar hebben cliënten die meedoen aan de ramadan maar 6 tot 8 uur de tijd om eventuele medicatie in te nemen, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Voor met name diabetes- en hartpatiënten kan vasten daardoor gevaar opleveren", aldus de Assadaaka Community. "Vraag uw cliënten of ze meedoen aan de ramadan en adviseer hen zo spoedig mogelijk over medicijngebruik tijdens de ramadan. In ieder geval voor de start van de ramadan."
Paul Rosenmöller is er geen voorstander van de zomervakantie in te korten en in die periode lessen in te halen die leerlingen nu missen vanwege het coronavirus. Die periode kan wel worden gebruikt voor de meest kwetsbare groep, leerlingen met een grote achterstand. Dat zei de voorzitter van de VO-raad, die schoolbesturen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, in het televisieprogramma Kassa. "De situatie van nu was twee maanden geleden nog totaal ondenkbaar. Leraren leveren nu een gigantische prestatie. Ze zijn in staat geweest om binnen korte tijd onderwijs op afstand te organiseren", aldus Rosenmöller. "De werkdruk in het onderwijs was al hoog en wordt nu nog hoger. Leraren hebben die vakantie straks echt verdiend." Uit een enquête is gebleken dat 20 procent van de leerlingen nu een achterstand oploopt, aldus Rosenmöller. "We moeten wel een relativerende kanttekening maken: van je 4e tot je 16e of 18e zit je op school. We zijn nu vijf weken verder en het onderwijs gaat op een bepaalde manier door. Veel leerlingen kunnen het been straks wel weer bijtrekken. Dinsdag wordt een hele belangrijke avond. Wat gaat het kabinet beslissen? Als de scholen nog langer dicht blijven, wordt het vraagstuk groter."
Er ligt nog wel wat huiswerk voor de ontwikkelaars van de corona-apps met wie het kabinet mogelijk in zee wil, vindt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Zo heeft een aantal overgebleven teams de zogeheten broncode van hun app nog niet openbaar gemaakt. Dat is "wel echt een hele belangrijke voorwaarde" voor de app die het kabinet zoekt, zei De Jonge na een dag waarop zeven app-bouwers hun plannen presenteerden. "Dat is echt een huiswerkklusje, want daarvan hebben we wel gezegd: dat moet openbaar zijn en daarmee toetsbaar voor iedereen." Deskundigen en belangstellenden mochten de plannen van de zeven finalisten zaterdag tegen het licht houden en commentaar leveren. De online uitzending werd door een paar duizend mensen gevolgd. Sommigen leverden stevige kritiek. Met name de privacy van de gebruiker was niet bij ieder ontwikkelteam in goede handen, vonden experts. Andere apps waren slecht toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen.
Het zou goed zijn om de coronamaatregelen voor jongeren na 28 april te versoepelen. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Voor jongeren wordt het met de dag moeilijker om zich aan de regels te houden. Die moeten nu al vijf weken thuis blijven. Dat is voor de komende weken niet houdbaar. Dat pleit ervoor om voor de jongeren wel de eerste stapjes te doen. Hoe ver dat moet gaan, is een andere discussie, die laat ik bij het kabinet. De rode draad is dat de samenleving goed meedoet, maar de handhaving bij de jongeren is veruit het lastigste." Als de cijfers over het aantal besmettingen zich gunstig blijven ontwikkelen, zou de versoepeling langzaam in moeten gaan na 28 april. "Maar we moeten reëel zijn, op 28 april gaan we echt niet massaal weer naar buiten." Wat voor gevolgen zo’n versoepeling heeft voor het onderwijs, is aan het kabinet om te besluiten", stelt Bruls. "Maar dat we na de meivakantie weer wat moeten gaan doen, dat is wel een veelgehoord geluid."
Normaal gesproken zou dit weekend een van de hoogtepunten zijn voor veel Limburgers: de Amstel Gold Race. Maar door het coronavirus kan dit wielerevenement helaas ook niet doorgaan. Jozef en Truus balen ontzettend. Ze staan al meer dan 25 jaar als vrijwilligers langs de route als seingevers.
Afgezien van een illegaal pokertoernooi in Zaandam en een feestje door studenten van Vindicat in Groningen zijn er zaterdag geen noemenswaardige incidenten geweest rondom handhaving van de regels wegens het coronavirus. Dat zegt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Het kabinet drukte iedereen op het hart dit weekend binnen te blijven. Ook ontstond er zaterdagmiddag een file bij de Nederlands-Duitse grens bij Roermond. Veel Duitsers leken afspraken te hebben gemaakt om hun boot te water te laten in een van de vele jachthavens in de buurt van Roermond. De marechaussee kon Duitsers de toegang niet verbieden, maar adviseerde mensen wel terug te keren. Elders was er "een lage verkeersintensiteit" langs de grens, zei een woordvoerder.
Op social media wordt verontwaardigd gereageerd op een mondkapjeswinkel die opduikt in de Amsterdamse Jordaan. Op een klapbord staat dat de winkelier FFP2-mondmaskers verkoopt. Dat zijn de maskers met een filter die ook in de zorg worden gebruikt. Ondanks dat het sterk afgeraden wordt om tijdens de coronacrisis met contant geld te betalen, accepteert de verkoper contant geld. De foto van het winkeltje werd op Twitter geplaatst, waar de verontwaardiging groot is. "3 voor 25,-? Is niet eens genoeg voor 1 dag, oplichters...", schrijft iemand. "Woekerprijzen en verplicht contant betalen. Vaag. Riekt naar oplichting", schrijft een ander. GroenLinks-raadslid Imane Nadif kondigt op Twitter aan het uit te gaan zoeken. https://twitter.com/Ymerehuurder/status/1251502342702276610
De coronacrisis blijft motiveren om elkaar een hart onder de riem te steken. Docent Engels Machteld Staverman-Hoogakker van het Dorenweerd College in Doorwerth heeft speciaal voor de scholieren die nu geen eindexamen kunnen doen, een lied gezongen en op haar social mediakanalen gepost. Collega Rick begeleid haar op gitaar. "Om even te laten weten dat ik aan ze denk", vertelt de docente aan Hart van Nederland. "Hoewel sommige leerlingen dachten dat thuis zijn en geen examens hebben wel relaxt zou zijn, missen ze het op school zijn", stelt de docente. "Ze missen de hele ervaring van het examen doen, de vlag uit hangen en de eindexamenfeesten. Daarom valt deze tijd toch een beetje tegen." Haar liedje werd binnen de kortste keren opgepikt en kan rekenen op veel lof onder haar leerlingen. "Het raakt ze, ze vinden het lief", vertelt de docent. "Mocht het toch nog tot een diploma-uitreiking komen, dan ben ik bang dat we het live moeten gaan doen."
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1258.
De Groningse studentenvereniging Vindicat wil niks te maken hebben met het gedrag van enkele leden, die in de nacht van vrijdag op zaterdag een feestje hielden in een pand op de Grote Markt. De leden worden uit de vereniging gezet, staat in een verklaring op de website. De politie greep in na een melding over een feestje in een pand van Vindicat. Agenten troffen er vijftien personen aan. Zij hebben allemaal een boete gekregen omdat ze zich niet hielden aan de regels die gelden vanwege het coronavirus.
Werkgevers, winkeliers en anderen mogen straks niet van hun personeel, klanten of bezoekers eisen dat ze de corona-app gebruiken waaraan het kabinet werkt. Zij mogen de app, die waarschuwt als de gebruiker in de buurt van een coronapatiënt is geweest, net zomin verplichten als de overheid dat doet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. De software voor de mobiele telefoon moet ervoor zorgen dat de stilgevallen samenleving en economie langzamerhand weer op gang kunnen komen. Nederlanders kunnen dan voorzichtig weer naar buiten, tenzij de app ze een seintje geeft dat ze binnen moeten blijven omdat ze mogelijk het virus hebben opgelopen.
Het Rijk vult inmiddels het loon aan van meer dan 1,5 miljoen werknemers van bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen. "Het zijn gigantische aantallen", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De zogeheten noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis massaal hun werknemers op straat zetten. Doordat het kabinet een deel van de loonkosten voor zijn rekening neemt, kunnen bedrijven hun werknemers in dienst houden.
De afgelopen 24 uur zijn er 142 nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen met 129. Onder de gemelde overledenen is ook een jonge patiënt in de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar. Het betreft volgens het RIVM een meerderjarig persoon met "onderliggend lijden". Lees meer.
Het klinkt te mooi om waar te zijn: een goedkoop medicijn voor coronapatiënten dat helpt tegen de ernstige klachten. Toch wordt er nu onderzocht of Valsartan ervoor kan zorgen dat er minder patiënten naar de intensive care (ic) hoeven. Het middel kost nog geen euro per dag en wordt nu gebruikt tegen een hoge bloeddruk. Lees meer.
Vindicat-rector Floris Hamann baalt enorm van de samenscholing. Hij was zelf niet aanwezig en hoorde vanochtend dat een aantal mannen die al drie jaar lid zijn van de vereniging het pand waren binnengegaan. “Toen ik vanochtend wakker werd en zag wat er was gebeurd, zakte ik door de grond. Het is een ongelooflijk domme actie. Het is in strijd met het coronabeleid en ze brengen zo mensen in gevaar. Dit is te bizar voor woorden”, zegt hij tegen Hart van Nederland.
Bij de grensovergang op de N280 bij Roermond stond zaterdag rond de middag een lange files met Duitsers als gevolg van controles door de marechaussee en handhavers van de provincie. Die ontraadden mensen om door te rijden naar Nederland. Maar de meeste Duitsers sloegen dat advies in de wind en reden toch door.
Schoolvakanties zijn niet voor alle ouders heilig. De mei- en zomervakantie mogen volgens een deel van de opvoeders best gebruikt worden om achterstanden op school in te halen, die zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Informatiepunt Ouders&Onderwijs en tv-programma Kassa ondervroegen ouders over dit onderwerp en de meningen zijn verdeeld, zo melden ze. Zo geeft ruim een derde van de ondervraagden aan dat scholen de mei- en zomervakantie moeten gebruiken om achterstanden weg te werken nu kinderen zo lang niet naar school zijn geweest. Maar een vergelijkbaar aantal is het daarmee oneens, zo zeggen de initiatiefnemers van de enquête. Die is ingevuld door 1859 ouders met kinderen in het primair en voortgezet onderwijs. Kassa besteedt zaterdag aandacht aan het onderwerp. Scholen zijn nu ruim een maand dicht. Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. De zomervakantie gebruiken om eventuele leerachterstanden in te halen wordt door sommigen geopperd. Ook onderwijsexperts zijn het er niet over eens, stelt Kassa. "Terwijl de een zegt dat de zomervakantie zeker benut moet worden om achterstanden in te halen, zegt de ander dat dit niet goed is voor de motivatie."
Een illegaal pokertoernooi in Zaandam is in de nacht van vrijdag op zaterdag stopgezet door de politie. In het pand waren - tegen de coronaregels in - 53 mensen aanwezig. Ze hebben allemaal een boete van 390 euro gekregen. Zeven personen moesten mee naar het bureau omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Volgens de politie hadden zich pokeraars uit het hele land verzameld in het bedrijfspand aan de Penningweg. Bij het zien van de agenten probeerden de aanwezigen te ontkomen. Daarbij duwden ze de politiemensen weg en vielen twee agenten van de trap, meldt de landelijke eenheid op Facebook. Die raakten daardoor lichtgewond. Ze zijn in het ziekenhuis behandeld en konden daarna weer aan het werk. Een enkeling slaagde er volgens de politie in te ontkomen, maar het grootste gedeelte van de groep is - met gebruik van "gepast geweld" - binnengehouden waarna de rust terugkeerde. "Na alle veelvuldige berichtgevingen in de verschillende media snappen wij niet waarom deze mensen zichzelf en anderen moedwillig zo in gevaar hebben gebracht", aldus de politie.
Cardiologen van het Radboudumc in Nijmegen onderzoeken of een medicijn tegen hoge bloeddruk kan worden gebruikt bij de behandeling van het coronavirus. Mogelijk kan het veel voorgeschreven medicijn Valsertan ernstige vochtophopingen in de longen bij Covid-19 voorkomen, wat veel patiënten van de intensive care kan houden. Ruim zeshonderd patiënten, verspreid over tien tot vijftien ziekenhuizen in het land, doen mee. Binnen een half jaar willen de onderzoekers concluderen of Valsartan ervoor kan zorgen dat minder mensen naar de intensive care hoeven of komen te overlijden.
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de stekker getrokken uit een feest in een pand van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Lees meer.
De 'appathon', het twee dagen durende evenement waar zeven verschillende corona-apps worden gepresenteerd en beoordeeld, is van start. Omdat ook de mening van het publiek wordt gewaardeerd, wordt het evenement live gestreamd via YouTube. Volg de stream hier. https://www.youtube.com/watch?v=VvEcFsXoDps
Java-apen zijn geschikt om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen verschillende wetenschappers in het tijdschrift Science. De dierproeven worden in verschillende landen gedaan, waaronder Nederland. Uit onderzoek van onder meer het Rotterdamse Erasmus MC blijkt dat de apensoort het coronavirus kan krijgen. Bovendien zijn de symptomen vergelijkbaar met die van de mens. Lees meer.
Afstand houden en toch demonstreren. Het lijkt een lastige opgave, maar het Comite Schone Lucht wil het toch gaan doen. Er stond eigenlijk een demonstratie tegen biomassa gepland op het Malieveld, waarbij 9000 man aanwezig zou zijn. Die gaat niet door, dus pakt de actiegroep het anders aan. “We houden een demonstratie online, maar die trappen we buiten af”, legt Fenna Swart uit, voorzitter van het Comite Schone Lucht. “We verzamelen ons om 9:00 uur met een heel klein groepje mensen, om op gepaste afstand van elkaar te demonstreren voor de biomassacentrale in Diemen. We hebben ook een spandoek van dertig meter, dus zo hopen we toch de aandacht te trekken.” Lees meer.
Nederland gaat als gevolg van de aanhoudende coronacrisis een recessie tegemoet, maar minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven laat aan NU.nl weten dat de cultuursector geen bezuinigingen hoeft te verwachten. "Zolang ik minister ben ga ik niet bezuinigen op cultuur. Ik kan niet ver vooruitkijken, maar ik sta voor de sector en zal als een leeuw blijven knokken. Deze sector, die zo enorm belangrijk is voor onze maatschappij, heeft te weinig vet op de botten om een volgende bezuinigingsronde aan te kunnen." Van Engelshoven maakte vorig jaar bekend dat de sector onder meer 80 miljoen euro extra ontving. Als het aan haar ligt, zal daar tijdens en na de coronacrisis niets van worden teruggenomen: "We waren weer aan het bouwen en blijven ook bouwen. We moeten erop inzetten dat we weer op dat traject door kunnen."
Het coronavirus is zo snel en ongrijpbaar dat versoepeling van restricties alleen heel voorzichtig kan. Scholen kunnen slechts onder 'strikte voorwaarden' open. Opties hierbij zijn basisscholen eerst, of oefenen in één regio. Dat zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste modellenmaker van het RIVM, in een interview met het AD. Komende week bekijkt het kabinet of en hoe coronamaatregelen kunnen worden teruggeschroefd. Wallinga’s prognoses over het virus en de gevolgen ervan vormen een belangrijke bouwsteen voor het kabinetsbeleid. De rekenmeester waarschuwt: wees voorzichtig met versoepelen nu de coronapiek voorbij lijkt, ook op school. "Zomaar even de scholen opendoen, kan niet. Als je al aan openen denkt, zal het onder strikte voorwaarden moeten. Je kunt eerst even kijken hoe het in Denemarken loopt. Of denk aan klassen splitsen, of eerst de lagere scholen openen, of in één regio beginnen. Het brengen en ophalen kan op een andere manier."
Zeven geselecteerde teams presenteren dit weekeinde hun voorstellen voor zogenoemde corona-apps. De bedrijven en nonprofitorganisaties met plannen om het bron-en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken worden daarna bevraagd door een groep deskundigen. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De zeven ‘finalisten’ zijn geselecteerd uit honderden geïnteresseerden. De ‘appathon’ die zaterdag en zondag wordt georganiseerd, is door iedereen online te volgen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt ook het advies van het publiek mee te willen nemen in de beoordeling van de apps. Na de feedback op de presentaties die zaterdag worden gehouden, zal de dag worden afgesloten met nieuwe presentaties. De app-ontwikkelaars zullen in de nacht door moeten werken om zondag met verbeteringen te komen. Op zondagmiddag wordt het evenement afgesloten met einddemonstraties van de teams. Later in de week moet duidelijk worden hoe de apps er precies uit gaan zien.
In tijden van het coronavirus is het voor politieke partijen lastig om een congres met de leden te organiseren. In een poging toch contact te houden met de achterban organiseert D66 zaterdag een eerste onlinecongres. In een tv-studio in Brabant komen de prominenten van D66 bijeen. Spreken en stemmen over moties zit er dit keer in niet in. Het onlinecongres is met twee uurtjes ook flink korter dan een normaal congres. Wel kunnen leden nieuwe bestuurders kiezen. Verder wordt bekend wie het verkiezingsprogramma gaat schrijven voor de komende verkiezingen van de Tweede Kamer.
Het wordt dit weekeinde weer mooi lenteweer en dat nodigt opnieuw uit om er op uit te trekken. Het kabinet heeft iedereen echter wederom op het hart gedrukt thuis te blijven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Premier Mark Rutte complimenteerde eerder deze week iedereen die tijdens het afgelopen paasweekeinde netjes binnen was gebleven ondanks het lekkere weer. "Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle", zei de premier. Zijn belangrijkste boodschap is en blijft: hou vol. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.