Milieu en Gezondheid
18 nov 2020, 21:06
Het aantal nieuwe besmettingen neemt de afgelopen dag weer af. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel. Tot en met woensdag gelden er in ieder geval nog strengere coronamaatregelen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.628, dat zijn er 311 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.087, dat zijn er 59 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 559, dat zijn er 17minder dan op dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.616 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
GroenLinks vindt samen met de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie dat 'coronaminister' Hugo de Jonge nog dit jaar een proef moet houden met grootschalig testen. Nu wil de minister in januari in één of twee gemeentes experimenteren met massaal testen, maar volgens een motie van de partijen is er vanwege brede beschikbaarheid van sneltesten "geen enkele reden om te wachten met een populatietest-pilot". De Jonge wil zo'n pilot uitvoeren en daaruit lessen trekken, zodat vanaf maart volgend jaar "in toenemende mate" grootschalig testen mogelijk is. Hier zijn minstens 10 miljoen testen per maand voor nodig. In onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool is al massaal getest. Hier werden ook besmette personen ontdekt die geen symptomen hadden.
De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de ethische dilemma's die er zijn omtrent het vaccinatiebeleid tegen het coronavirus. Een meerderheid ondertekende een motie hiertoe van de ChristenUnie. De Kamer en het kabinet zijn tegen een vaccinatieplicht. Maar er is onduidelijkheid over mogelijke "indirecte dwang of drang", als mensen bepaalde voordelen zouden hebben als ze zich laten inenten. Onder meer de PVV, SGP en DENK willen die indirecte drang of dwang niet. Maar regeringspartij VVD sluit een indirecte plicht niet uit, bleek tijdens het coronadebat. VVD-Kamerlid Hayke Veldman zei dat hij vooraf geen deuren wilde dichtgooien. Minister Hugo de Jonge (Zorg) liet de Tweede Kamer woensdag opnieuw weten dat hij tegen een vaccinatieplicht is en ook geen indirecte plicht wil. Volgens hem zou dat averechts werken, zodat mensen zich juist niet laten inenten als de coronavaccins beschikbaar komen. De CDA'er wil juist inzetten op goede en open voorlichting zodat mensen zelfstandig ervoor kiezen zich te laten vaccineren.
De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet zorgt voor meer bedden buiten ziekenhuizen, bijvoorbeeld in zogeheten zorghotels. Daar kunnen coronapatiënten terecht die wel zorg nodig hebben, maar niet ziek genoeg zijn voor een behandeling in het ziekenhuis. Nu veel hotels door de coronamaatregelen weinig gasten ontvangen, zijn meerdere omgebouwd tot zorghotel. Zo kunnen ze de ziekenhuiszorg ontlasten, maar er zijn volgens de Kamer niet genoeg mensen om er te werken. Hiervoor willen de partijen mensen inzetten die bijvoorbeeld al ervaring in de zorg hebben maar nu ergens anders werken. Ook mensen die door corona nu zonder werk zitten, zoals mensen uit de horeca of entertainmentsector, daar aan de slag kunnen via zogeheten 'crisisbanen'. Binnenkort wordt er gestemd over de CDA-motie die hiertoe oproept.
Een op de vijf Nederlanders is niet van plan om zich te houden aan het advies om met maximaal zes mensen kerst te vieren. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 deelnemers.
Voor het merendeel van de Nederlanders is het overheidsadvies leidend. Zo zegt 72 procent zich te houden aan de geldende restricties. Voor een op de vijf Nederlanders is dit anders, zij zeggen zich niets aan te trekken van het overheidsadvies en Kerst te vieren zoals zij dat willen. Voor deze mensen is kerst met een maximum van zes personen “geen feest”.
Toch is dat wat de belangrijke deskundigengroep OMT aan het kabinet geadviseerd heeft: maximaal zes personen buiten het eigen huishouden. Ze benadrukken daarbij dat het ook belangrijk is dat deze gasten uit dezelfde regio komen.
De "heftige discussies" die binnen het kabinet de afgelopen tijd zijn gevoerd over de aanpak van het coronavirus, hebben niet geleid tot vertraging in de besluitvorming, zegt premier Mark Rutte tijdens het coronadebat. De oppositie viel Rutte aan op berichten in de media over onderlinge ruzies en beschuldigingen aan onder meer het adres van zorgminister Hugo de Jonge, die "debiele, feitenvrije waanideeën" zou hebben. PVV-leider Geert Wilders spreekt van "betonrot in het kabinet", vooral ook omdat het van binnenuit is gelekt naar journalisten. Hij snapt dat er ruzie kan ontstaan en met deuren wordt geslagen, maar het is nu niet goed en het is schadelijk voor het beeld bij het publiek. Ook de SP en PvdA maken zich daar zorgen over. Rutte wil niet zeggen of de beweringen kloppen of niet, maar erkent dat kabinetsleden er nu eenmaal in staan als "mensen van vlees en bloed, met grote emoties". Dat er wordt gelekt, vindt Rutte ook niet goed, maar discussies onder de bewindslieden zijn volgens hem juist wenselijk. Het tegendeel zou erger zijn, dat de ministers alleen maar zouden luisteren en knikken naar De Jonge, Tamara van Ark en hemzelf, stelt Rutte. Hij benadrukt dat alle bewindspersonen er gewetensvol in zitten. Dat komt volgens hem niet alleen door de betrokkenheid bij de eigen beleidsterreinen, maar ook omdat de coronacrisis voor iedereen een persoonlijke impact heeft.
Een meerderheid van de Nederlanders wil zich niet direct laten inenten wanneer een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt. 'Vaccinatietwijfelaars' maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin. Dat zeggen onderzoekers van onder meer de TU Delft, Universiteit Maastricht en het RIVM. "Ons onderzoek laat zien dat in het gunstigste geval, wanneer een vaccin zeer effectief is en weinig bijwerkingen heeft, 39 procent van de Nederlanders dit vaccin direct wil hebben, terwijl 48 procent liever afwacht wat de ervaringen zijn van anderen en 13 procent het vaccin zal afwijzen", zegt TU Delft onderzoeker Niek Mouter. "De vaccinatiebereidheid is flink lager als een vaccin voor ernstige bijwerkingen zorgt. Je krijgt dan al snel te maken met grote groepen ‘vaccinatietwijfelaars’ en ‘vaccinatieweigeraars’", aldus Mouter. Hart van Nederland vroeg vorige week aan de leden van het Hart van Nederland-panel of zij zich zouden laten inenten, zodra het coronavaccin beschikbaar is. Toen vertelde 40 procent van de deelnemers níet te zitten wachten op het vaccin.
De maatregelen uit de eerste twee niveaus van de 'routekaart', waarin de coronamaatregelen per besmettingsniveau staan, moeten strenger worden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een debat over het coronavirus. Volgens hem bleek in september dat de regels uit niveau 2 ('zorgelijk') niet zwaar genoeg zijn. Ook de maatregelen van het eerste niveau ('waakzaam') "moeten sterker gemaakt worden". Als die dat al eerder waren geweest, "hadden we het virus niet terug hoeven krijgen", aldus de premier. Voor beide niveaus gelden nu geen beperkingen voor sporten en de groepsgrootte als mensen buiten zijn. Vanaf niveau 2 mag men thuis maximaal zes mensen uit een ander huishouden ontvangen, geldt er een beperkte groepsgrootte voor "samenkomsten" en moet de horeca om 01.00 uur 's nachts dicht. Voor niveau 1 gelden op die laatste twee punten alleen een registratieplicht. Begin december wordt de aangescherpte routekaart naar de Tweede Kamer gestuurd, zegt Rutte.
Burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal pleit voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland. Slinkman vreest dat Nederlanders massaal over de grens vuurwerk gaan kopen, nu er in Nederland een verbod op kopen en afsteken geldt. "Dat het in Nederland verboden vuurwerk in Duitsland volop te koop is, is een lek in het ingevoerde vuurwerkverbod", zegt hij. Nederlanders mogen maximaal 25 kilo vuurwerk in Duitsland kopen en dat mee naar huis nemen. Dat gebeurt elk jaar ook massaal, aangezien het Duitse vuurwerk geldt als mooier en beter dan in Nederland. "In de dagen voor de jaarwisseling, als het vuurwerk in Duitsland verkocht wordt, staat er de hele dag kilometerslange file voor de grens", zegt Slinkman. "Kopers komen van heinde en verre. En zolang vuurwerk meenemen vanuit Duitsland niet verboden is, is daar niets aan te doen." De Berg en Dalse burgemeester, en ook andere burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten, zijn vooral bang dat groepjes jongeren knalvuurwerk in Duitsland gaan kopen. "Wie met deze jaarwisseling een uur voor zijn deur pijlen gaat afsteken, loopt gemakkelijk in de gaten en kan een bon krijgen. Maar rondlopende groepjes gooien overal vuurwerk op straat. Dat is nauwelijks te handhaven, dat geeft elk jaar veel overlast.
Het kabinet moet duidelijker gaan vertellen wat wel en niet kan qua maatregelen, vaccinaties en testen, ook als die boodschap vervelend is. Dat brengt een groot deel van de Tweede Kamer naar voren tijdens het coronadebat. Partijen willen dat het kabinet garanties geeft in plaats van onduidelijke boodschappen. Kritiek is er op de plannen over testen. Het kabinet wil in maart maandelijks 10 miljoen testen beschikbaar hebben zodat iedereen zich maandelijks een keer kan laten testen, maar dat is volgens onder meer GroenLinks niet genoeg. Dat aantal moet al in januari worden gehaald, vindt partijleider Jesse Klaver. In maart moeten er wat hem betreft zelfs twee keer meer tests zijn dan wat nu wordt voorgesteld.
Ook in Maastricht komt een XL-coronateststraat. De GGD Zuid-Limburg liet woensdag weten dat op het parkeerdek P6 van zalencentrum MECC in de Limburgse hoofdstad een semipermanente hal wordt gebouwd met veertien teststraten. Vanaf 15 december kunnen er dagelijks maximaal 3600 mensen terecht. In de door een tentenbouwer opgezette hal komen vier mobiele laboratoria die sneltesten kunnen verwerken.
De VVD is bereid na te denken over een mogelijk "indirecte vaccinatieplicht" vanwege het coronavirus. VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman wil het liefst dat zoveel mogelijk mensen "vrijwillig een verstandige keuze maken", maar hij is ook bereid consequenties te overwegen als iemand zich niet laat vaccineren.
Volg hier live het Tweede Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis. Eerder in de ochtend worden de Kamerleden bijgepraat door onder anderen Jaap van Dissel van het RIVM.
Het aantal nieuwe coronagevallen is gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4628 positieve tests geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, want door een technische storing bij de GGD'en zijn daar ongeveer duizend gevallen niet doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op dinsdag meldde het RIVM 4317 positieve tests. Lees hier meer.
Een alliantie van universiteiten die zich bezighouden met klimaatonderzoek heeft wereldleiders opgeroepen met duurzame investeringen hun economieën uit de coronacrisis te trekken. Ze kunnen op klimaatgebied "lering trekken uit hun omgang met de pandemie". Dat betekent: snel handelen, luisteren naar advies van deskundigen en strategisch investeren, zo schrijven de tientallen universiteiten. De verklaring verschijnt aan de vooravond van de virtuele G20-top die komend weekend wordt gehouden. Het pamflet is onder meer ondertekend door de TU Delft en andere gerenommeerde instituten, zoals de Universiteit van Oxford, het California Institute of Technology en de Sorbonne in Parijs. Volgens hen is helder wat er moet gebeuren: "De economie moet fossielvrij worden gemaakt om te bouwen aan een klimaatbestendige wereld voor toekomstige generaties." Er zijn al tal van technieken die bewezen de uitstoot van broeikasgassen tegengaan én de economie kunnen versterken, aldus de universiteiten. Ze noemen bijvoorbeeld hernieuwbare energie en het energiezuiniger maken van processen.
RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft nog veel vragen over de vaccins tegen het coronavirus. Hij wacht nog steeds op wetenschappelijke publicaties over de onderzoeken naar de vaccins, zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Farmaceutische bedrijven zijn vooral in de media naar buiten getreden over de effectiviteit van hun vaccins, zei Van Dissel. Pas als er wetenschappelijk meer bekend wordt over de entstoffen kan hij ook meer zeggen over een mogelijk vaccinatieprogramma. Van Dissel kan iets zeggen over de "grove lijnen" van een vaccinatieprogram, maar kan nog niet in details treden omdat nog kennis over de vaccins ontbreekt. Het is bijvoorbeeld belangrijk of een vaccin getest is op kwetsbare personen of alleen op gezonde personen, aldus de RIVM-baas. Hij is wel onder indruk van de effectiviteit van de vaccins die tot dusver naar buiten zijn gebracht. Zo meldde farmaceut Moderna deze week dat zijn coronavaccin volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. "Influenzavaccins komen vaak niet boven de 60 procent."
Het risico van kerst vieren met gasten voor de besmettingscijfers is niet "letterlijk te berekenen". Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat elk contact in principe een risico op nieuwe besmettingen is, maar dat veel afhangt van hoe mensen met de regels omgaan. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om kerst in huiselijke kring te vieren, met maximaal zes gasten van buiten het huishouden. SP-Kamerlid Maarten Hijink wilde van Van Dissel weten wat het risico is dat dit weer een "katalysator" wordt voor de verspreiding van het virus. Van Dissel wijst naar het voorbeeld van Canada, waar er na Thanksgiving een forse nieuwe piek in het aantal besmettingen was. Maar hoe groot dat risico precies zou zijn voor de Nederlandse feestdagen, dat is niet te kwantificeren, aldus Van Dissel. "We kunnen grove grenswaardes geven", maar het hangt vooral af van het gedrag van mensen.
"Neem als het kan je moeder in huis, want daarmee maken we bedden leeg." Die oproep doet afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC Joachim Aerts aan naasten van coronapatiënten. Hij vraagt familieleden zich te ontfermen over patiënten die voldoende zijn hersteld om het ziekenhuis te kunnen verlaten, maar voor wie niet direct nazorg kan worden geregeld. De arts legde woensdag tegenover RTV Rijnmond uit dat bijvoorbeeld revalidatiecentra, verpleeghuizen en de thuiszorg het zo druk hebben dat patiënten soms onnodig lang in het ziekenhuis blijven liggen. "Je ziet daar nu wachtlijsten ontstaan. Daardoor blijven mensen in het ziekenhuis liggen die daar niet horen te liggen", schetst Aerts het probleem. "Daarmee verstopt eigenlijk de zorgketen, want als zo'n bed leeg is, kunnen wij weer iemand opnemen." "Heel goed" vindt de zoon van een ontslagen coronapatiënt die zijn moeder tijdelijk bij hem thuis verzorgt de oproep. "Als je de mogelijkheid hebt, waarom niet?"
Medewerkers van zeker twee nertsenfokkerijen hebben zich volgens Animal Rights niet aan de hygiënevoorschriften gehouden die voor de sector gelden vanwege de hoge coronarisico’s. De organisatie beschuldigt de bedrijven ook van dierenmishandeling.
Lees hier meer.
Nederlanders moeten kerst in huiselijke kring vieren en mogen maximaal zes gasten buiten het huishouden uitnodigen. Het is beter als deze gasten uit dezelfde regio komen, adviseert de belangrijke deskundigengroep OMT aan het kabinet. Het is uiteindelijk aan de politiek of de coronaregels tijdens de kerst worden versoepeld, geven de virologen aan. Maar het is wel belangrijk dat het risico van minder strenge regels voor de verspreiding van het virus steeds wordt benoemd. Als er te veel mensen bij elkaar komen, is de kans groot dat de epidemie weer opleeft, terwijl het aantal besmettingen nu juist daalt. Ook als huishoudens met kerst maximaal zes familieleden of vrienden uitnodigen, blijft het belangrijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De 'basisafspraken' (was je handen stuk, blijf thuis bij klachten) moeten door het kabinet dan nog maar eens benadrukt worden, suggereert het OMT. Dat is extra belangrijk als het om ouderen of kwetsbaren gaat, bijvoorbeeld mensen met longproblemen. Het virus kan extra ernstig zijn voor die groepen. Daarom oppert het OMT ook om extra maatregelen te nemen. Het kabinet zou mensen kunnen adviseren om in de tien dagen voordat bijvoorbeeld grootouders op bezoek komen voor kerst nog minder bezoek toe te laten en minder contact met anderen te hebben dan normaal. De feestdagen zijn voor veel mensen een belangrijk punt om naar uit te kijken, en daarom wil ook het kabinet kijken wat mogelijk is tijdens de kerst. Coronaminister Hugo de Jonge gaf tijdens de persconferentie op dinsdagavond wel alvast een winstwaarschuwing: niet alles zal zomaar kunnen tijdens de kerst. "We moeten wel heel erg oppassen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", zegt de bewindsman, verwijzend naar een mogelijke derde grote opleving van het virus. Besmettingen die achter de voordeur plaatsvinden zijn nog steeds een kopzorg van het kabinet. En voorbeelden uit het buitenland, waarbij de besmettingen weer fors toenamen na de viering van een nationale feestdag, maken het kabinet huiverig de teugels losser te laten.
Bijna 5,8 miljoen mensen keken dinsdagavond naar de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat is minder dan de vorige keer op 3 november, waar bijna 6,5 miljoen mensen op afstemden, aldus Stichting KijkOnderzoek. De meeste kijkers, bijna 4 miljoen, stemden af op de persconferentie op NPO 1. Zo'n 1,3 miljoen mensen zagen het op RTL 4 en 469.000 kijkers schakelden in op SBS6.
Reizigers die in Nederland aankomen worden straks verplicht te bewijzen dat ze getest zijn op het coronavirus. Daaruit moet ook blijken dat ze het virus niet onder de leden hebben. Dat wil althans coronaminister Hugo de Jonge, maar daar is wel een aanpassing van de wet voor nodig. Het verplichten van een negatieve testverklaring kan daardoor pas op zijn vroegst in het voorjaar worden ingevoerd, verwacht de bewindsman. De testverklaring mag niet meer dan twee dagen (48 uur) voor aankomst zijn afgegeven, meldt de minister aan de Tweede Kamer. Dit moet het makkelijker maken voor mensen die voor een noodzakelijke reis uit risicogebieden, waar het virus zich op dat moment snel verspreidt of het aantal besmettingen erg hoog is, naar Nederland reizen. Daarnaast wil De Jonge reizigers uit die gebieden vijf dagen na aankomst in Nederland laten testen. Dit gebeurt naar verwachting ook als ze geen klachten hebben die wijzen op het coronavirus.
De volgende versie van de app CoronaMelder zal naar verwachting minder valse meldingen geven. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Na een update moet de app obstakels zoals muren en ramen beter opmerken. Nu is het mogelijk dat mensen een melding krijgen van de app, terwijl zij niet in de buurt zijn geweest van iemand anders of zelfs gescheiden waren van diegene door een muur of raam. Wie een notificatie krijgt van de app, wordt dringend geadviseerd tien dagen in thuisisolatie te gaan. Hoewel het bluetoothsignaal waarmee de CoronaMelder opmerkt of gebruikers langer dan 15 minuten bij elkaar in de buurt zijn geweest vaak voldoende wordt afgezwakt door dit soort obstakels, zijn er volgens De Jonge situaties denkbaar "waarbij bepaalde muren niet voor voldoende verzwakking van het signaal zorgen". De bluetooth-functie wordt opnieuw getest met daarbij expliciet aandacht voor obstakels, schrijft hij. In het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe versie al gebruikt wordt, zouden de resultaten al nauwkeuriger zijn.
Docenten en ander onderwijspersoneel in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en op de universiteit hoeven geen anderhalve meter afstand te houden als zij anders niet "op gepaste wijze" hun werk kunnen doen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Ook leerlingen en studenten mogen afwijken van de afstandsregel als zij anders geen les kunnen volgen. Op basisscholen hoefden kinderen al geen afstand te houden tot volwassenen.
Iedereen in Nederland moet zich in maart volgend jaar gemiddeld één keer per maand kunnen laten testen op het coronavirus, ongeacht of je klachten hebt of niet. Die "stip op de horizon" schetst het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Met dit plan moeten er 10 miljoen testen per maand kunnen plaatsvinden. Volgens zorgminister Hugo de Jonge gelden voor deze ambitie geen limieten, ook niet in financiële zin. Om dit grootschalige testen mogelijk te maken wil de minister in januari twee experimenten 'grootschalig en frequent testen' uitvoeren. "Door deze experimenten kijken we wat de beste aanpak voor grootschalig testen is", schrijft de minister. Volgens de minister is er wel nog veel nodig om deze beoogde testafnamecapaciteit te realiseren. "Om op méér plekken méér mensen te kunnen testen vanaf 1 maart zullen er aanvullende testafname-aanbieders en -locaties bij moeten komen", schrijft hij. Het streven van het kabinet is om in maart tot 175.000 testen per dag te kunnen uitvoeren.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.