Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op IC's gezakt onder 1200

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op IC's gezakt onder 1200

Milieu en Gezondheid

19 apr 2020, 08:15

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.684.

    • In totaal zijn er tot nu toe 32.655 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.704 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1.176 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames er per gemeente.

Update 23:19 - Liveblog gesloten

We sluiten het corona-liveblog voor vandaag af. Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws. En volg morgen het nieuwe liveblog.

Update 22:00 - CDA: laat zorg geen btw betalen over mondkapjes

Zorginstellingen moeten in het buitenland mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus kunnen kopen zonder daarover importheffingen en btw te betalen, vindt het CDA. Dat kan hun volgens de regeringspartij tot 30 procent van de prijs schelen. Ook moet de btw op mondkapjes voor gewone burgers naar beneden. De regels van de Europese Unie laten vrijstelling van douanerechten en btw sinds eind maart toe, houden Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Joba van den Berg het kabinet voor. Maar Nederland maakt daar nog te weinig gebruik van, constateren ze. Nederland koopt de mondmaskers, schorten en andere benodigdheden in principe centraal in, al winkelen sommige zorginstellingen en zorgverleners ook zelf nog in het buitenland. Alleen als ze daarbij samen optrekken en geen winst willen maken, kunnen ze wat de beide CDA'ers betreft aanspraak maken op de belastingvrijstellingen. Als zorgaanbieders beschermingsmiddelen uit de landelijke inkoop afnemen, moeten ze steeds aantonen dat ze die bijvoorbeeld niet doorverkopen. Die administratieve rompslomp moet het ministerie van Financiën hun besparen, vinden Van den Berg en Omtzigt.

Update 19:56 - 'Mensen gaan iets soepeler om met de regels'

Hoewel er zondag geen grote incidenten zijn geweest, bespeurt het Veiligheidsberaad van burgemeesters dat mensen iets soepeler omgaan met de regels vanwege te coronavirus. Het kabinet had iedereen op het hart gedrukt dit weekend binnen te blijven, maar door het mooie weer was het in natuurgebieden en op de stranden toch iets drukker. Zaterdag was het heel rustig, maar zondag was het toch iets drukker, meldde de woordvoerster van het Veiligheidsberaad. In natuurgebieden, maar ook in parken was meer drukte, maar na waarschuwingen van handhavers vertrokken de mensen veelal. Er zijn volgens de woordvoerster niet extreem veel boetes uitgedeeld, maar het beeld is wel dat mensen wat meer moeite hebben om zich aan de regels te houden. "Samen barbecueën in de tuin zag je enkele weken geleden nog helemaal niet, maar dit soort activiteiten met meerdere mensen neemt iets toe." Daarnaast blijft de jeugd een aandachtspunt op vaste plekken zoals skateparken. De jongeren vertrekken meestal als er extra handhaving komt, meldde het Veiligheidsberaad.

Update 18:40 - Ministerie: corona-app laat nog wel even op zich wachten

Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid. "Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen", zegt de hoogste ambtenaar Erik Gerritsen. "Als je dat al zou willen." De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn. Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen. De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige ongerichte maatregelen minder noodzakelijk.

Update 17:35 - Politie stuurt mensen weg uit te druk Zuiderpark in Den Haag

De politie in Den Haag heeft ingegrepen in het Zuiderpark, waar het veel te druk was. De politie heeft samen met de gemeente opgetreden en mensen weggestuurd. Hierbij zijn enkele boetes uitgedeeld. Op beelden is te zien hoe mensen in grote groepen in het park aanwezig waren en bijvoorbeeld aan het barbecueën waren. Mensen is opgedragen het park te verlaten en de politie houdt de situatie verder in de gaten, laat een woordvoerder weten. De gemeente ziet na het optreden van de politie geen verdere reden om het park zondag te sluiten. Het is ook weer rustig. De situatie van zondagmiddag zal deze week in de evaluatie worden besproken. Volgens de gemeentewoordvoerder is het op andere plekken in Den Haag, waaronder ook de stranden, rustig gebleven.

Update 17:33 - 'Boa's zien meer geweld sinds coronacrisis'

Bijna 90 procent van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) ziet het aantal geweldsincidenten stijgen sinds de coronacrisis, zo meldt vakbond BOA ACP op basis van een enquête. 51 procent van de ondervraagde boa's geeft daarin aan sinds de uitbraak van de coronacrisis zelf een geweldincident te hebben meegemaakt. 57 procent van de ondervraagden zegt zich niet veilig te voelen tijdens de uitvoering van het handhavingswerk. Boa's mogen boetes uitdelen aan mensen die zich niet houden aan de afgevaardigde coronamaatregelen. Op de vraag of ze voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, antwoordt 66 procent met nee. 73 procent vindt dat er een te rooskleurig beeld bestaat over hoe Nederland zich aan de regels houdt. En 90 procent vindt het noodzakelijk om geweldsmiddelen te krijgen nu ze te maken hebben met de handhaving van de coronamaatregelen.

Update 16:48 - Poffertjes drive-in Dordrecht is doorslaand succes

Een eigenaar van een poffertjeszaak in Dordrecht heeft een manier bedacht waarop hij toch poffertjes kan serveren. Hij staat nu op straat met een lange ovenplaat waarop de poffertjes worden aangeboden. En het is een groot succes, want er ontstaan inmiddels flinke opstoppingen op de Groenmarkt in Dordrecht. "Het is gelukt om de zaak open te hebben én de anderhalve meter afstand in acht te nemen", zegt hij in het AD.

De Groenmarkt als één lange poffertjes drive-in https://t.co/QxRjPmXIXK

— AD De Dordtenaar (@ADdeDordtenaar) April 19, 2020

Update 16:38 - Spandoek tegen maatregelen coronavirus in Hilversum opgehangen

Aan een spoorviaduct in Hilversum zijn zondag spandoeken gehangen. Daarop staat dat alle maatregelen tegen het coronavirus 'NU!' moeten stoppen, schrijft de Gooi- en Eemlander. Het is onbekend wie de spandoeken heeft opgehangen. Maar op één van de doeken staat een logo met een afbeelding van een middelvinger en de naam 'Pietertje'.

Spandoeken op spoorviaduct in Hilversum: ’Alle maatregelen tegen het coronavirus moeten NU! worden ingetrokken’ https://t.co/5vh5ywToDG pic.twitter.com/NIwu7W5RVV

— De Gooi- en Eemlander (@gooieneemlander) April 19, 2020

Update 16:28 - Aantal coronapatiënten op IC's gedaald tot onder 1200

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot onder de 1200. Het zijn er nu nog 1176, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 minder dan zaterdag. Vrijdag stond de teller nog op 1235. Van de 1176 patiënten liggen er 1125 in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. In Duitsland liggen 51 patiënten op de ic, één minder dan een dag ervoor omdat een patiënt is overleden. In de afgelopen 24 uur zijn 3 mensen verplaatst naar andere regio's. Er zijn geen nieuwe patiënten naar Duitsland verplaatst. Op de intensive care liggen nu 345 patiënten met andere klachten dan corona. Dat is nog steeds laag. Normaal gesproken zijn dat er ongeveer 800. "We zien dat het beeld van vorige week, van een gestage daling, doorzet. De IC-bezetting ligt nu op 180 procent van het normale niveau", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Update 14:36 - Grote zorgen om drukte in Limburgs Heuvelland

Het is zondag te druk in het Limburgse Heuvelland. Politie, marechaussee en andere handhavers zijn daarom begonnen met het uitdelen van boetes, liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid Limburg zondagmiddag weten. De boetes kunnen volgens de woordvoerder in de honderden euro's lopen. Met name veel fietsers en automobilisten negeren de oproep om weg te blijven uit het Heuvelland. Vorig weekeinde was het heuvelland afgezet, maar de veiligheidsregio had gehoopt dat mensen hun gezonde verstand gebruiken en er ook zonder afzetting zouden wegblijven. "Helaas krijgen we alarmerende meldingen", zei de woordvoerder van de veiligheidsregio. "Het is er echt veel te druk. Het is zelfs zo erg dat bij sommige controleposten mensen gewoon doorrijden, en de verkeersregelaars negeren. Dat is echt niet de bedoeling. We zijn daarom begonnen met het uitdelen van boetes."

Update 13:53 - Dodental door corona stijgt met 83

De afgelopen 24 uur werden er 83 nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Daarmee zakt het aantal doden voor het eerst in tijden onder de 100. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 110 coronapatiënten. Er zijn inmiddels 9.704 patiënten opgenomen of opgenomen geweest.

Update 13:43 - Ministerie reageert op datalek in corona-app

In één van de zeven mogelijke corona-apps Het ministerie vindt het "juist ook wel goed" dat de fout tijdens de zogenoemde appathon van dit weekend, waarbij appbouwers commentaar krijgen van deskundigen en belangstellenden en hun werk vervolgens kunnen verbeteren, aan het licht komt. "Het mooie van dit evenement is dat het transparant is en dit meteen opvalt, zodat het kan worden opgelost." Het departement zet kanttekeningen bij de stelling van de makers dat de haast die het departement vraagt de boosdoener is. "Het gaat snel, want het virus wacht niet. Maar de andere zes app-ontwikkelaars hebben deze fout niet gemaakt." De uitglijder betekent niet dat de bouwers van COVID19 Alert het nu kunnen vergeten, zegt het ministerie. Het kabinet beoordeelt straks niet alleen het eindresultaat, maar ook de uitgangspunten van de makers en hun omgang met fouten. De ontwikkelaars van zeven mogelijke corona-apps presenteren dit weekend hun product. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zodat de strenge coronamaatregelen mogelijk wat kunnen worden versoepeld.

Update 13:39 - Blokhuis: Vrijheid ongekend en ingrijpend ingeperkt

Vanwege het coronavirus zijn "ongekende en ingrijpende maatregelen" genomen, waardoor "onze bewegingsvrijheid ernstig is beperkt. We hebben niet meer de vrijheid om te gaan en staan waar we willen". Maar een vergelijking met de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat niet op, want alle coronamaatregelen zijn wel democratisch tot stand gekomen. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) zondag gezegd tijdens de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort. Het is zondag precies 75 jaar geleden dat de Duitsers het kamp overdroegen aan het Rode Kruis. In kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet. Vanwege de coronamaatregelen kon de herdenking op het kampterrein niet doorgaan. Daarom is een film gemaakt die kijkers de indruk geeft dat ze naar een rechtstreeks verslag kijken. In werkelijkheid is het zondag stil op het terrein. Het programma is zondagmiddag op televisie en via internet uitgezonden.

Update 12:47 - Vrijwilligers maken duizenden spatmaskers tegen corona

In Rotterdam maken tientallen vrijwilligers spatmaskers voor het zorgpersoneel van het Erasmus MC. Tegen RTV Rijnmond zegt vrijwilliger Antoinette van Hattem: "Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Het is lekker concreet. We maken de maskers hier en 500 meter verder worden ze afgeleverd, gesteriliseerd en gebruikt."

Update 12:41 - Politie beëindigt feestje in garage in Ede

De politie in Ede heeft een feestje beëindigt in een garage. Dat schrijft Omroep Gelderland. Zeven personen kregen een boete van 400 euro vanwege het negeren van het heersende samenscholingsverbod.

Update 12:25 - Zondag rustiger aan de grens bij Roermond dan zaterdag

Anders dan zaterdag was het zondag rond het middaguur vrij rustig bij de grensovergang op de A52/N280 bij Roermond. In vergelijking met zaterdag passeerden relatief weinig Duitse automobilisten de grenscontroles die de marechaussee daar doet. Zaterdag stond een lange file vanuit Duitsland als gevolg van de grenscontrole aan de grens tussen Elmpt en Roermond. De meeste Duitsers reden toen door, ondanks het advies van de marechaussee om om te keren. Veel van hen zeiden naar hun boot in een jachthaven te gaan, of te willen winkelen in Nederland. Zondag daarentegen gaven veel Duitse automobilisten volgens marechaussees ter plaatse wel gehoor aan het advies om te keren. Der marechaussee kan Duitsers niet dwingen om te keren, alleen een advies geven om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Er geldt aan de grens geen inreisverbod.

Update 11:58 - Twintig boetes voor negeren coronaregels op Amsterdams sportveld

Twintig personen hebben zaterdagmiddag in Amsterdam-Zuidoost een boete gekregen omdat ze zich niet hielden aan de coronaregels. Ze bevonden zich volgens de politie op een sportveld bij Huigenbos. Agenten arresteerden twee personen, een vrouw van 47 en een man van 41, omdat ze niet weg wilden gaan. De politie kreeg rond 13.30 uur een melding dat er tientallen personen samen waren op een basketbalveld. Agenten constateerden ter plaatse dat dit het geval was en dat ze geen anderhalve meter afstand hielden. Daarop kregen de overtreders, die tussen de 30 en 60 jaar oud waren, een boete van 390 euro. Volgens een woordvoerder is niet duidelijk wat de groep er precies deed.

Update 11:19 - Grimeur Pipo de Clown overleden aan corona

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio. De grimeur bedacht onder meer het beroemde zonnetje op de wang van Pipo de Clown en was in de jaren zestig, zeventig en tachtig een pionier op het gebied van grime en visagie. Hij deed ook tientallen jaren de grime van de intocht van Sinterklaas op televisie en in Amsterdam. Ook in het theater deed hij de visagie; zo werkte hij veel samen met Jos Brink en deed hij de grime van veel van zijn musicals. Van den Heuvel beoefende zijn vak tot op hoge leeftijd. Sinds enige tijd woonde de grimeur in een verpleeghuis in Purmerend. Zijn besloten uitvaart is dinsdag.

Update 10:30 - Gebruikte mondkapjes gedumpt in Dordrecht

Opruimers van zwerfafval vinden met grote regelmaat gebruikte mondkapjes en latex handschoenen op straat. Aan PZC vertelt Roger Wagemans van Buurtpreventie Crabbehof: "Het is gewoon bizar. Mensen beschermen zichzelf, maar dat ze op deze manier een ander moedwillig kunnen besmetten interesseert ze helemaal niets."

Update 09:45 - Eerste datalek bij corona-app Covid19 Alert al binnen 24 uur ontdekt

Bij Covid19 Alert, een van de mogelijke corona-apps die zaterdag zijn gepresenteerd, is een datalek aangetroffen. Dat meldt RTL Nieuws vanochtend. Wie zoekt in de broncode van de app, treft oude bestanden met bijna 200 mailadressen, volledige namen en wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waaraan Covid19 Alert is gekoppeld. De wachtwoorden zijn versleuteld. Cyberexpert Brenno de Winter zei eerder tegen Hart van Nederland dat de ontwikkeling van de corona-apps een dodelijke cocktail is. "Men gaat te snel. Men wil te veel. Men weet eigenlijk niet precies wat ze willen. Die eisen worden continu aangepast." Lees meer: Cyberexpert: 'Ontwikkeling corona-apps is dodelijke cocktail' Ook stelde De Winter dat een aantal apps die zijn gepresenteerd tijdens de zogenoemde 'appathon' tijdens een voorselectie afgewezen waren door een groep experts, onder wie De Winter zelf. "Er is een totaal chaotisch proces doorlopen. Bizar dat apps uiteindelijk wel op de lijst terechtkomen, als je iets afwijst in een selectieprocedure. Het ministerie zegt: ‘We luisteren naar de experts.’ En dan doen ze het niet.” De ontwikkelaar van Covid19 Alert, Immotef, heeft na de melding van RTL Nieuws een deel van de broncode offline gehaald. Desondanks is de gelekte data nog steeds terug te vinden. Lees meer.

Update 08:27 - Teambaas Horner rekent op financiële hulp van Formule 1

Christian Horner, de teambaas van Max Verstappen bij Red Bull, rekent erop dat de eigenaren van de Formule 1 de kleinere teams financieel gaan helpen. De koningsklasse van de autosport telt momenteel tien renstallen. De topteams Mercedes, Ferrari en Red Bull beschikken over grote budgetten, maar daaronder komen teams als gevolg van de coronacrisis mogelijk in de problemen.

Update 07:02 - Prostituees in Den Haag werken door ondanks corona

Veel Haagse prostituees zien zich genoodzaakt om ondanks de coronacrisis - en de bijbehorende gezondheidsrisisco's - door te werken in het illegale circuit. Eva Wielenga van Stichting De Haven vertelt aan AD dat veel sekswerkers geen financiële buffer hebben, omdat ze hun loon overmaken naar familie. "Er is extreem veel broodnood. En broodnood is niks anders dan pure honger", aldus Wielenga tegen de krant. Stichting De Haven laat weten dat er de afgelopen weken 400 voedselpakketten zijn uitgedeeld aan sekswerkers die geen geld meer hebben voor eten. 220 sekswerkers hebben een beetje leefgeld gekregen om te kunnen voorzien in andere eerste levensbehoeften.

Update 06:37 - Popsterren halen ruim 100 miljoen euro op met thuisconcert

Een breed scala aan internationale artiesten heeft vanuit huis een gezamenlijk optreden gegeven dat online was te volgen. Het thuisconcert One World: Together At Home begon zaterdagavond en duurde tot 04.00 uur zondagochtend en heeft inmiddels miljoenen dollars opgebracht. De laatste twee uur werd op verschillende Amerikaanse televisiestations uitgezonden. Het benefietconcert was een initiatief van Lady Gaga, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de non-profitorganisatie Global Citizen. Door middel van persoonlijke verhalen van onder meer medisch personeel werd stilgestaan bij de impact van het coronavirus wereldwijd. Lady Gaga noemde het "een liefdesbrief" aan de mensen in de frontlinie. Global Citizen liet een aantal uur na afloop van het optreden weten dat bijna 128 miljoen dollar is gedoneerd. Omgerekend is dat zo'n 118 miljoen euro. Ruim 55 miljoen dollar gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van het coronavirus. De rest van het opgehaalde bedrag is bestemd voor de lokale en regionale hulpverlening.

Update 03:30 - 'Rechtstreekse' herdenking Kamp Amersfoort zonder bijeenkomst

Nationaal Monument Kamp Amersfoort zendt zondagmiddag een 'rechtstreeks' verslag uit van de herdenking van de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis op 19 april 1945. Het is volgens het kamp een wereldprimeur dat zo'n herdenking plaatsheeft zonder een fysieke samenkomst. In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet. De 75-jarige herdenking zou groots worden aangepakt, maar door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kan dat niet. Daarom zijn nu alle programma-onderdelen vooraf opgenomen en samengevoegd tot een 'live' verslag, dat een uur duurt. Kijkers zien het hijsen van de vlag, het luiden van de klokken en toespraken, onder andere van staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en oud-gevangene Nic Snaas. Vanwege het jubileum is een koor gevormd van 130 familieleden en nabestaanden van gevangenen. Dit koor kon sinds de coronauitbraak niet meer bij elkaar komen. Zij zingen nu vanuit hun huiskamers. De herdenking is op televisie te volgen via RTV Utrecht en via internet onder andere bij de EO, bij www.herdenken.tv en bij Kamp Amersfoort zelf. In het kamp zijn zondag geen activiteiten. De directie roept iedereen dringend op om thuis te blijven. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.