Milieu en Gezondheid
19 okt 2020, 07:00
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 8.015, dat zijn er 162 minder dan zondag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.738, dat zijn er 86 meer dan zondag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 406, dat zijn er 42 meer dan zondag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.751 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Voetbalanalist Johan Derksen snapt helemaal niets van de vele kerkgangers in Barneveld. Ruim tweehonderd gelovigen kwamen daar zondagochtend bijeen voor de wekelijks mis in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld. Derksen noemt hen maandagavond ‘godsdienstdwazen’. Lees meer.
Mensen die de coronaregels overtreden, worden sneller beboet. Hiervoor waarschuwen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. Iemand die na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, krijgt na één waarschuwing gelijk een boete. Bovendien gaan politiemensen en boa's de namen noteren van mensen die er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen. Een gewaarschuwd mens die een week later opnieuw een overtreding begaat, ontvangt dan direct een boete, zo legt voorzitter Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen) van het beraad uit. Ook overtreders die bijvoorbeeld lachen om de berisping die zij ontvangen, gaan onmiddellijk op de bon. "Wil je niet luisteren? Dan een boete. Wij zetten een stap naar voren. Handhavers gaan voortaan sneller op groepjes af. Hierin komt een landelijke lijn", aldus Bruls.
Lekker struinen langs de kraampjes, op de achtergrond het engelengezang van het lokale koor en in de hand een goed glas glühwein. Voor bezoekers van de vele kerstmarkten is dit de manier om in kerstsferen te komen. Toch gaat dat feest dit jaar niet door. Dat laten verschillende organisators van kerstmarkten weten. Denk aan de Country en Christmas Fair in Utrecht, Kerststad Valkenburg, het Amsterdamse Winterpaleis of de kerstmarkt in Den Haag, Haarlem en Dordrecht. Vandaag werd daar de Castle Christmas Fair in Velsen aan toegevoegd. Onzin, vindt Paul Zonneveld van de organisatie. “Natuurlijk begrijp ik dat gemeentes iets moeten met de nieuwe maatregelen die vorige week zijn afgekondigd, maar ons terrein is negentig voetbalvelden groot. Daar valt genoeg afstand te houden en ik begrijp niet waarom pretparken en dierentuinen wel open mogen, maar wij niet. We zijn net zo groot, maar vallen onder de noemer ‘evenement’. En evenementen zijn verboden.” Lees meer.
Steeds vaker komen opruimdiensten rondslingerende mondkapjes tegen tussen het reguliere zwerfvuil.
Restaurants die zich aan alle coronamaatregelen houden, zouden gewoon weer open moeten kunnen. Dat vindt de grote meerderheid van de ruim 2400 deelnemers aan een onderzoek van Hart van Nederland. Lees meer.
Vijf jongeren hebben maandagmiddag een conducteur bespuugd in een ICE-trein richting Duiven, in Gelderland. De jongens weigerden een mondkapje te dragen. Lees meer.
Het is in tegenstelling tot wat minister Ferd Grapperhaus zegt niet mogelijk via de huidige wet- en regelgeving op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Grapperhaus liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat het bezit van softdrugs feitelijk verboden is in Nederland, en daarmee dus ook het gebruik. Juridisch houdt dat echter geen stand, stelt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. De overheid kondigde vorige week een verbod op het gebruik van softdrugs aan tussen 20.00 en 07.00 uur. Het was een van de maatregelen om het coronavirus in te dammen en zou via een noodverordening worden geregeld, maar juristen zeiden dat dat met softdrugs niet mogelijk was. Dat was strijdig met het gedoogbeleid, betoogde ook het ministerie zelf.
In het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown die vorige week werd ingevoerd, heeft de politie 435 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Dat zegt een woordvoerster van de Nationale Politie na berichtgeving door EenVandaag. Lees meer.
Wanneer uit een test blijkt dat iemand het coronavirus heeft opgelopen, vraagt de medewerker van de GGD die het slechte nieuws telefonisch brengt, niet altijd of de persoon de CoronaMelder gebruikt. Daardoor worden mensen die in de nabijheid van deze persoon zijn geweest, en die dus misschien besmet zijn geraakt, niet altijd op de hoogte gebracht. Na een bericht van de NOS hierover bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dat het "hier en daar signalen" heeft opgevangen. Hoe vaak de corona-app niet is ingezet terwijl dit wel had gemoeten, kan het ministerie niet zeggen. De CoronaMelder is sinds iets meer dan een week in het hele land beschikbaar. De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. Hij slaat de willekeurige code van de ander dan op. Een paar keer per dag kijkt de CoronaMelder van een gebruiker in de server van de overheid. Als daar een code staat van een positief geteste persoon, waarschuwt de app zijn gebruiker. Die kan zich dan laten testen, is de gedachte.
De opnames van Goede tijden, slechte tijden zijn maandag weer hervat. Dat meldt producent EndemolShine. Twee weken geleden werden de opnames nog stilgelegd wegens een coronabesmetting bij een crewlid. De situatie op de set is weer veilig, nadat de producent een speciaal protocol had opgesteld. Op de set van GTST loopt een zogenoemde safetymanager rond die iedereen helpt of eraan herinnert zich aan de regels te houden. Het dragen van een mondkapje was al verplicht voordat premier Mark Rutte dat tijdens de laatste corona-persconferentie aankondigde. Overigens merkt de kijker niets van de tijdelijke opnamestop. De gemiste tijd is inmiddels volgens EndemolShine weer ingehaald en de productie ligt op schema.
Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigden de maatregel vorige week aan, samen met een verbod op alcoholconsumptie onder dezelfde omstandigheden. Het verbod op alcohol wordt via een noodverordening geregeld, maar juristen zeiden dat dat met softdrugs niet mogelijk was. Dat was strijdig met het gedoogbeleid, betoogde ook het ministerie zelf. Grapperhaus laat nu weten dat het verbod wel mogelijk is, en zonder noodverordening. Het bezit van softdrugs is feitelijk in Nederland al verboden, en daarmee dus ook het gebruik. Het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop ervan. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan daarvoor dus al worden aangesproken of beboet door de politie. De minister praat later maandag met de voorzitters van de veiligheidsregio's. Op de agenda staat onder meer het voornemen om de coronamaatregelen weer strenger te gaan handhaven, iets dat vorige week in de persconferentie al werd aangekondigd. Ook het optreden tegen softdrugsgebruik in de buitenruimte zal besproken worden. Een meerderheid van de Kamer reageerde gepikeerd toen het verbod op softdrugsgebruik niet door leek te kunnen gaan, en steunde een motie van SGP-voorman Kees van der Staaij om het toch mogelijk te maken.
Voor het eerst in de tweede golf is een coronapatiënt met een helikopter verplaatst naar een ander ziekenhuis. De speciaal ingerichte helikopter steeg maandagmiddag op vanaf het Erasmus MC in Rotterdam om iemand naar de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo te brengen. Vanuit Twente vliegt de helikopter door naar Zaandam, om daar een patiënt op te halen en naar Groningen te brengen. In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. Nu zijn er nog geen patiënten naar Duitsland gebracht. In de komende dagen zou dat wel kunnen gebeuren, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Deze helikopter is het reserve-exemplaar van de Waddenhelikopter, die vliegt om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de Waddeneilanden. Dat vervoer blijft gewoon doorgaan: het reserve-exemplaar wordt nu ingezet als 'coronahelikopter'.
De afgelopen 24 uur is bij 8015 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor. Zondag telde het RIVM nog 8184 positieve tests in het voorgaande etmaal. Dat getal hebben de onderzoekers nu bijgesteld naar 8177. Lees hier meer
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1359. Lees hier mee
Het politiecellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen is vanaf maandag weer open, meldt de politie. Het complex ging anderhalve week geleden dicht, nadat vier medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Ruim veertig van hun collega's bij het Team Arrestantentaken moesten daardoor in quarantaine. Uiteindelijk bleken er negen besmet. De tien verdachten die op het moment van de uitbraak daar in de cel zaten, zijn overgebracht naar Assen en Leeuwarden. Geen van hen had op dat moment symptomen die wezen op een besmetting met het coronavirus. De bron van de besmetting bleek niet het cellencomplex, bleek uit bron- en contactonderzoek van de GGD. Wat de bron wel was, is niet bekendgemaakt.
Kickbokser Badr Hari is positief getest op het coronavirus. Dat laat hij maandag weten op zijn Instagram-account. De topsporter zit thuis in quarantaine en zegt rust nodig te hebben. Lees hier meer
De meeste mensen die een kaartje hebben voor uitgestelde evenementen dit najaar vragen hun geld daarvoor niet terug. Dat laat een woordvoerder van de 'Bewaar je ticket, geniet later'-regeling maandag weten aan ANP. In mei, toen de regeling net van start ging, bleek dit ook het geval te zijn. De exacte cijfers van het aantal mensen dat hun toegangsbewijs bewaart, is onbekend. "Het is natuurlijk een andere situatie dan dit voorjaar, toen er veel meer evenementen werden uitgesteld, dan nu", aldus de woordvoerder van het initiatief. Door de anderhalve meternorm, bezoekersmaxima en andere coronamaatregelen waren er minder tickets in omloop dan dit voorjaar. Veel grote evenementen waren sowieso al afgelast of verplaatst naar volgend jaar. "Maar bijvoorbeeld de meeste kaarthouders van de uitgestelde kerstshows van André Rieu en De Toppers hebben hun ticket wel bewaard", laat de woordvoerder weten. Met de regeling kunnen bezoekers ervoor kiezen om hun ticket te bewaren, in te ruilen voor een voucher, om te zetten in een donatie of geld terug te vragen. "Het is natuurlijk fijn dat mensen hun geld niet terugvragen. Zo creëren we een spaarpotje voor iets leuks zodra het weer kan."
Hotels in Limburg zoeken de grenzen op van de geldende coronaregelgeving. Met prijzenacties lokken ze gasten, ook naar hun restaurants, blijkt uit een telefonische rondgang van De Limburger onder vijftien hotels. De meeste hotels bieden arrangementen aan van goedkope(re) kamers in combinatie met een diner. Hotels vallen niet onder de verplichte sluiting van de horeca. Premier Rutte riep vorige week op "niet de grenzen van het toelaatbare" op te zoeken. Volgens Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord, zijn de hotelacties "in strijd met de gedachte van de coronaregels". "Anderzijds: het kabinet heeft het advies genegeerd om restaurants open te houden, en ik begreep dat advies wel. Besmettingen vinden vooral in cafés plaats, niet in restaurants." Optreden tegen de "stuntacties" is op basis van de noodverordening niet mogelijk, zegt Scholten. "Maar het zal maandag wel ter sprake komen in het landelijke Veiligheidsberaad."
Zelfs toen de CoronaMelder-app al bijna af was, was de GGD allerminst overtuigd van het nut van de app. Ook waarschuwde de gezondheidsdienst voor de haast die het ministerie van Volksgezondheid had bij de invoering ervan, blijkt uit interne stukken die de NOS verkreeg op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De GGD was bij de app bang voor een "verstorende werking" op het bron- en contactonderzoek. "De app moet het werk van de GGD ondersteunen en niet verstoren", schrijft de GGD op 12 juni. Waarom de GGD precies twijfelde aan het nut van de app, blijkt niet uit de stukken. Wel blijkt de GGD bang te zijn geweest dat de voorbereiding van de app ten koste zou gaan van het reguliere bron- en contactonderzoek. Tijdens de ontwikkeling van de app was de GGD druk bezig met opschalen. Ook wilde de organisatie niet dat mensen zowel door de app als door een bron- en contactonderzoeker van vlees en bloed zouden worden benaderd. Dat is overigens niet te voorkomen, doordat de app de identiteit van besmette personen niet kent.
De najaarsgolf van woninginbraken zal dit jaar door de coronamaatregelen grotendeels uitblijven. Deze maand slaan inbrekers al 30 procent minder toe dan vorig jaar, blijkt uit de Inbraakmonitor van Interpolis waarover het AD schrijft. De politie bevestigt de trend. Normaliter loopt het aantal inbraken in september langzaam op om met de feestdagen in december te pieken. Nu gebeurt het omgekeerde: vorige maand zag schadeverzekeraar Interpolis het aantal woninginbraken een vijfde dalen. "De week nadat het kabinet de strenge maatregelen aankondigde, bedroeg de daling zelfs al 30 procent", vertelt Youri van der Avoird, van de InbraakMonitor. Op basis van deze trend voorspelt Interpolis dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. "De coronamaatregelen verdwijnen niet opeens. Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30 procent lager uitkomt dan vorig jaar." De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken. De Nationale Politie bevestigt de waarneming. "Ook wij registreerden begin oktober een afname van ruim 30 procent", zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak. De politie voorziet wél een toename, maar de stijging zal vlak verlopen. "Er blijft een groep criminelen die doorgaat met inbreken. In de grote steden zijn veel junks afhankelijk van woningdiefstallen."
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. Lees hier meer
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft onverminderd hard stijgen en een dezer dagen moeten misschien de eerste patiënten weer naar Duitsland worden overgebracht, net als in de eerste golf. Daarom vertelt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag weer over de huidige stand van zaken op de intensive cares en verpleegafdelingen. Dat doet hij vanuit het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Lees ook: Jongeren feesten door sluiting cafés nu in hotels, meerdere incidenten Ziekenhuizen behandelden op zondag 1652 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 9 mei. Op 1 oktober, minder dan drie weken geleden, lagen 'slechts' 691 mensen vanwege een coronabesmetting in een ziekenhuis, en dat was al aanzienlijk meer dan in de weken ervoor. Van de 1652 opgenomen coronapatiënten liggen 1288 op een verpleegafdeling, twee keer zo veel als twee weken geleden. Intensive cares behandelden zondag 364 coronapatiënten. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden hebben ziekenhuizen het druk. In de afgelopen vier weken zijn al bijna 450 mensen overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Daarnaast is een onbekend aantal patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen binnen de eigen regio, bijvoorbeeld van Rotterdam naar Goes of van Amsterdam naar Alkmaar.
Vakbond Leraren in Actie (LIA) vindt dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen om een veilige werkomgeving voor de leraar te garanderen. Ruim 80 procent van de leraren geeft in een recente peiling van LIA aan zich ernstige zorgen te maken over de werksituatie. Door volle klassen is het lastig 1,5 meter afstand te bewaren en leerlingen zouden laks omspringen met het dwingende mondkapjesadvies. Volgens Peter Althuizen, voorzitter van LIA, worden de zorgen van de leraren niet serieus genomen. "Uit onze peiling blijkt dat driekwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil. Bijvoorbeeld door met halve groepen te werken, waardoor zowel leraren als kinderen afstand tot elkaar kunnen houden. Maar dat willen ze in Den Haag niet horen want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders", zegt Althuizen tegen De Telegraaf. De LIA-voorman vertelt dat hij veel leraren kent die met coronaklachten thuis zitten. "Ik denk wel eens: komen ze pas in actie als de eerste leraar doodgaat aan corona?" Lees ook: Minder dan de helft van scholen in Nederland heeft ventilatie op orde Ook de Algemene Onderwijsbond (Aob) is bezorgd. Volgens voorzitter Eugenie Stolk duurt het nog altijd erg lang voordat leraren de uitslag van hun coronatest hebben, ofschoon zij van het kabinet voorrang kregen bij de tests. "Hierdoor vallen er onnodig lessen uit. En in deze tijd is het dan al snel dweilen met de kraan open", zegt ze. Minister Slob (Onderwijs) laat weten dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. "Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen." De minister ziet, net als de VO-raad, weinig in het idee om met kleinere klassen te werken. "Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het OMT ook verantwoord."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.