Milieu en Gezondheid
19 dec 2020, 08:43
Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 12.282, dat zijn er 281 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag : 2.065, dat zijn er 31 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 560, dat zijn er 11 meer dan op vrijdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Cabaretier Youp van 't Hek gaat toch een oudejaarsconference doen. Hij zei dat zaterdagavond in het tv-programma Even tot hier. In het programma kreeg het online-publiek de vraag: gaat de oudejaars van Youp door? De meesten zeiden ja, waarop Van 't Hek het bevestigde. In welke vorm dat zal gaan gebeuren, werd niet duidelijk. Vervolgens zong Van 't Hek het lied 'Wappie', een actuele variant op zijn kerstsuccesnummer Flappie. Het management van Van 't Hek was nog niet bereikbaar voor commentaar.
De gevreesde komst van te veel Nederlanders in Belgische winkelsteden als Antwerpen lijkt zaterdag uitgebleven. Antwerpen beleefde volgens de politie een "aangenaam gezellige" winkeldag zonder grote drukte en in kustplaatsen als Knokke bleef het ook rustig. Het "miezerige weer" zou ze weleens kunnen hebben gered, denkt de Antwerpse politie. België vreesde dat Nederlanders in het laatste weekend voor Kerstmis voor de kerstinkopen zouden uitwijken naar Belgische winkelsteden, nu Nederland weer op slot is gegaan en de meeste winkels hebben moeten sluiten. Burgemeesters kondigden aan streng op te treden als het te druk zou worden of de hand zou worden gelicht met de coronaregels. Maar in Antwerpen waren er "helemaal geen problemen", zegt de politie. Er hoefde dan ook geen straat te worden afgesloten en ook andere maatregelen bleken niet nodig. Of dat te danken is aan het wegblijven van Nederlanders kan de politie moeilijk inschatten, want "voor ons maakt het niet uit waar ze vandaan komen", aldus een woordvoerder. "Maar ik heb me laten vertellen dat er eigenlijk weinig Nederlanders naar Antwerpen zijn afgezakt."
Op diverse plekken in het land zijn zaterdag demonstraties gehouden tegen de coronamaatregelen. In Hilversum kwamen enkele tientallen mensen ondanks een verbod van de burgemeester toch demonstreren. De politie verrichtte daar tien arrestaties. Op een manifestatie op het 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven kwamen enkele honderden mensen af. Er waren sprekers en muzikale optredens. De bijeenkomst is rustig verlopen. In Maastricht liepen zo'n tachtig mensen mee in een demonstratie van het station naar het Vrijthof. Onder toeziend oog van de politie en handhavers verliep ook deze demonstratie ordelijk en zonder incidenten. Dat gold niet voor de demonstratie in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes had de demonstratie vrijdag verboden, omdat hij er geen vertrouwen in had dat de organisatie zich zou houden aan de voorschriften. Zo'n dertig tot veertig mensen verschenen toch op een plein achter het station. Toen de sfeer grimmiger werd, greep de politie in.
Het risiconiveau wat betreft coronabesmettingen is vanaf zaterdag in heel Nederland 'zeer ernstig'. Dat blijkt uit het corona-dashboard van de Rijksoverheid. Tot nu gold in de veiligheidsregio's Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe nog het risiconiveau 'ernstig'. De opschaling naar 'zeer ernstig' heeft te maken met de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in die regio's. Omdat er sinds vorige week in het hele land al een strenge lockdown geldt, heeft de opschaling geen consequenties voor te nemen maatregelen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal licht gestegen. In totaal 2065 patiënten liggen in het ziekenhuis. Dat zijn er 31 meer dan vrijdag. Op de intensive care liggen nu 560 mensen met Covid-19, elf meer dan een dag eerder. De afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten met 20 procent gestegen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers zaterdag bekend. Het LCPS verwacht de komende week een vergelijkbare stijging van het aantal opnames.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.282 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Vrijdag waren het er 12.001 (gecorrigeerd). Het gezondheidsinstituut meldde zaterdag 56 nieuwe sterfgevallen door corona. Dat betekent niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met een kleine vertraging doorgegeven. Vrijdag werden 85 sterfgevallen door corona gemeld. In Amsterdam waren de meeste nieuwe besmettingen (581), gevolgd door Den Haag (268) en Rotterdam (247).
Tientallen demonstranten trekken op dit moment door Maastricht om te protesteren tegen de geldende coronamaatregelen. Het gaat om naar schatting tachtig actievoerders, ze dragen onder meer borden met "Vrijheid" en "Stop de Sloop". De groep trekt in een zelfbenoemde "mars voor de vrijheid" door het centrum van de stad, van het station naar het Vrijthof Ze slaan onder meer op potten en pannen, blazen op fluitjes en dragen lampjes mee. De demonstratie verloopt rustig, onder het toeziend oog van enkele agenten en handhavers. Op het Vrijthof zijn er sprekers. Rond 16.00 uur zijn de betogers van plan om een hart vormen op het centrale plein. De demonstratie wordt onder meer gesteund door de Limburgse afdeling van actiegroep Viruswaarheid.
De oproep van vakbond FNV om de supermarkten te sluiten tijdens kerst kan op weinig begrip rekenen van directeur Leendert van Eck van DEEN Supermarkten. De keten opent de deuren van de winkels juist op eerste kerstdag, terwijl ze in eerdere jaren juist altijd gesloten bleven. "We doen het juist om goed te kunnen spreiden", legt Van Eck uit bij Hart van Nederland. "We hebben vandaag een paginagrote advertentie in het Noordhollands Dagblad staan dat we open zijn. De winkels zijn open tot 16.00 uur zodat onze medewerkers ook op tijd thuis zijn." Van Eck erkent dat zijn personeel een drukke tijd achter de rug heeft, maar hij maakt zich geen zorgen. "Bij ons staan ze te trappelen. We hebben veel jongeren in dienst die juist dolgraag naar de winkel komen om te werken", aldus de directeur. "Het is een plek waar ze nog andere mensen spreken en ze verdienen ook nog geld." Er zijn volgens hem "natuurlijk wel andere supermarkten die tot 24.00 uur open zijn, dus ik kan me voorstellen dat dit zwaar is voor personeel. Wij zijn niet tot zo laat open."
Acteur Bram van der Vlugt is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zijn management laat weten dat hij in zijn slaap is gestorven. Van der Vlugt was vooral bekend van zijn vertolking van Sinterklaas: hij kroop tussen 1986 en 2010 in de rol van de Goedheiligman, waardoor hij voor een hele generatie 'de enige echte Sint' is. Lees hier meer over het overlijden van Bram van der Vlugt
Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben kerstbroden bezorgd bij zeelieden die dit jaar geen kerst met hun familie kunnen doorbrengen. Vanwege het coronavirus verblijven veel bemanningsleden langer dan normaal aan boord, omdat ze niet kunnen worden afgelost. Daarom grepen diverse KNRM-bemanningen hun laatste oefening van het jaar aan om bij de schepen langs te gaan die voor anker liggen voor de Nederlandse kust. Normaal gesproken komt het vaker voor dat zeelieden geen kerst kunnen vieren met hun familie, omdat ze soms weken moeten wachten op lading voor de Nederlandse kust. Maar in deze coronacrisis duurt het nog langer voordat ze terug naar huis kunnen. "Dat betekent dat er bemanningen vastzitten op hun schip en zich op grote afstand zorgen maken over de veiligheid, de gezondheid van de familie thuis en de onzekerheid wanneer ze zelf weer naar huis kunnen", aldus de KNRM. "Dan is de viering van kerst zonder dierbaren extra wrang."
Sinds afgelopen week de lockdown is ingegaan, werken mensen weer massaal thuis. Die conclusie trekt KPN uit cijfers over de drukte op het netwerk. Het telecombedrijf registreert duidelijke pieken in de belasting online en op het telefoonnet. "Sinds dinsdag zien we eigenlijk weer het patroon van half maart terug op ons netwerk", aldus Paul Slot, verantwoordelijk voor de infrastructuur van KPN. "Het is niet alleen overdag stukken drukker maar ook ’s avonds, dan kijken we massaal tv of streamen video's van de populaire platforms." Dat is volgens hem te verklaren doordat bijvoorbeeld winkels en sportscholen verplicht gesloten zijn. Komende week is het volgens de KPN-zegsman vermoedelijk wat rustiger op het netwerk omdat veel mensen dan vrij zijn.
"We moeten nu investeren en ons wapenen tegen een volgende uitbraak." Dat zegt viroloog Marion Koopmans in een interview met Trouw. Ze ziet daarin een rol weggelegd voor de wetenschap. "Het lijkt me een enorme uitdaging om te onderzoeken of je zo'n uitbraak kunt voorspellen." Koopmans noemt terug naar normaal, als het coronavirus onder controle is, geen vanzelfsprekendheid. "Die fout moeten we niet maken. Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën, dat door klimaatverandering, door ontbossing en door onze manier van leven virussen steeds vaker overspringen. Iedereen weet nu wat altijd wordt bedoeld als virologen waarschuwden." De viroloog maakt deel uit van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus. Onlangs werd bekend dat OMT-leden zijn bedreigd, onder wie ook Koopmans. In de krant zegt ze hierover: "Ik laat het van me afglijden. Sommige mensen zeggen dat dit erbij hoort. Dat vind ik niet, die bedreigingen zijn niet oké. Maar in het besef dat het een heel selectief deel van de mensheid is dat zich daar zo roert, probeer ik er niet naar te kijken."
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft de voor zaterdag aangekondigde demonstratie ‘Stop de Lockdown’ verboden. Hij zegt onvoldoende vertrouwen te hebben dat de organisatie zich houdt aan de voorgestelde voorschriften, zowel op het gebied van de coronamaatregelen als de ter beschikking gestelde locatie. Volgens de gemeente Hilversum zijn de afgelopen dagen meerdere gesprekken gevoerd met de organisatie van de demonstratie. Daarin werd geen overeenstemming bereikt over de plaats waar de demonstratie kan plaatsvinden. De organisatoren van ‘Stop de Lockdown’ wezen de door de gemeente aangeboden locatie af. De gemeente zegt daardoor niet te kunnen instaan voor de gezondheid van de deelnemers, omstanders en de professionals die betrokken zijn bij het toezicht. "Ook is het hierdoor niet mogelijk om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van haar bewoners te waarborgen", aldus de gemeente Hilversum. De gemeente roept "de demonstranten met klem op om niet naar Hilversum te komen".
Vakbond FNV Handel pleit ervoor alle supermarkten op slot te gooien tijdens de kerstdagen. Dat moet er vooral voor zorgen dat het winkelpersoneel rust krijgt, zegt sectorhoofd van FNV Handel Mari Martens in het AD. Martens verwacht niet dat zo'n sluiting voor problemen zorgt. "De meesten zorgen er echt wel voor dat ze hun boodschappen tijdig in huis hebben." Volgens Martens gaat het veel over zorgmedewerkers als het om overbelasting door corona gaat, maar zit ook het supermarktpersoneel aan zijn taks. "Medewerkers willen na dit zware jaar Kerstmis met hun dierbaren doorbrengen en niet in een overvolle supermarkt." Daar komt volgens de FNV-bestuurder bij dat er een zeer grote kans is dat het tijdens de kerstdagen te druk wordt in de winkels. "Het is nu al razend druk", aldus Martens. "In de supermarkten werken bovendien veel jonge mensen. Het is onverantwoord hen met deze toeloop op te zadelen. Bij het merendeel van deze winkels is geen beveiliging, de coronamaatregelen worden absoluut niet overal nageleefd en gehandhaafd."
Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Artsen denken dat Covid-19 een vergelijkbaar verloop krijgt als de griep. Daarom pleiten ze voor speciaal ‘winterpersoneel’, schrijft het AD. "De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen", zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. "Je moet toe naar seizoensarbeiders in de zorg." Kuijsten denkt aan een systeem waarbij mensen in de winter als ‘reservist’ op de ic kunnen werken. Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen, zou in zijn ziekenhuis graag een reserve-ic creëren. "Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft."
Belgische winkelsteden als Antwerpen en Hasselt zetten zich zaterdag schrap voor de komst van veel Nederlanders. Het laatste weekend voor Kerstmis zouden ze weleens veel Nederlandse winkelaars kunnen trekken, nu in Nederland het leeuwendeel van de winkels heeft moeten sluiten omdat het coronavirus er weer om zich heen grijpt. Als dat het ook in België weer aan kracht winnende virus maar geen opkontje geeft, vrezen de autoriteiten. Burgemeesters van grensgemeenten hebben aangekondigd dat ze streng optreden als mensen zich bij de kerstinkopen niet aan de coronaregels houden of als het te druk wordt. Ze onderstrepen dat winkelen voor je plezier er in België ook niet bij is. Winkelen mag in principe alleen in je eentje en hooguit een halfuur lang. De regering vroeg de gemeentebesturen vrijdagavond nog eens om wat ze doen "tegen ongeoorloofde samenscholingen, funshoppen en grensshoppen onverminderd voort te zetten en indien nodig op te voeren". Maar de grens is nog gewoon open en dat blijft voorlopig zo. Reizen is wel "dom", aldus zorgminister Frank Vandenbroucke, en wordt "ten stelligste" afgeraden, maar is niet verboden. Wel moeten Nederlanders en ander buitenlands bezoek straks een negatieve coronatest kunnen laten zien, van hooguit twee dagen oud. Maar dat is pas vanaf Kerstmis, als de kerstkoopwoede weer voorbij is.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.