Milieu en Gezondheid
20 okt 2020, 07:22
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 8.182, dat zijn er 171 meer dan maandag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.980, dat zijn er 92 meer dan maandag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 445, dat zijn er 21 meer dan maandag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.814 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden. Dat meldt Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer. Ze heeft hiervoor gekeken naar regels over eerlijke concurrentie en volksgezondheid. Omdat een verbod niet mogelijk is, heeft de bewindsvrouw de problemen met dumpvluchten naar risicogebieden in Europees verband aangekaart. Met Europese collega's heeft ze ook het voorstel van D66 om een minimumprijs in te voeren besproken, maar "dit heeft nog niet tot concrete resultaten geleid".
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont het kort geding van Haagse horeca-ondernemers over het kunnen openblijven van hun zaken het "onbegrip in de sector". KHN begrijpt verder de teleurstelling onder de ondernemers nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag besloot dat de horeca dicht moet blijven. Dat zegt de branchevereniging in een reactie. De branchevereniging is inhoudelijk verder niet betrokken bij het kort geding. Wel benadrukt KHN dat een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor besmettingen in de horeca vanuit het kabinet ontbreekt. KHN noemt het "begrijpelijk" dat ondernemers een gang naar de rechter hebben gezocht.
Ja, de nieuwe weekcijfers laten opnieuw een forse stijging zien van het aantal nieuwe coronagevallen. Maar: de stijging is wel minder sterk dan een week geleden. Het RIVM reageert dan ook voorzichtig optimistisch tegen Hart van Nederland. Lees meer.
De rechter heeft het verzoek van een groep horecaondernemers om de horeca per direct weer open te laten gaan afgewezen. In de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus blijft de horeca gesloten. Lees meer.
De politiebonden en de boa-bonden zijn niet betrokken bij het besluit om de coronaregels strenger te handhaven en sneller boetes uit te delen. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Hij zegt daar verbaasd over te zijn en heeft ook wel wat aanmerkingen. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's kondigden maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad aan dat er sneller wordt opgetreden als mensen de coronaregels overtreden. Na één waarschuwing volgt direct een boete. Gerrits voorziet dat dat gedoe zal geven. "Je kan je voorstellen dat dit in deze tijd, waarin veel mensen een kort lontje hebben, problemen oplevert. Handhavers moeten om de waarschuwing te noteren de ID’s (legitimatie) van overtreders gaan vragen. Ook dat roept vaak agressie op."
De gezondheidsinspectie eist dat ouderenzorgorganisatie Stichting Present in Leerdam verbeteringen in de zorg aanbrengt, omdat die niet veilig en goed genoeg is. "In de bestrijding van het coronavirus leeft Present op deze locatie essentiële normen voor verantwoorde zorg niet na." Present mag voorlopig geen nieuwe patiënten opnemen. Present heeft, op de locatie aan het Meesplein, te kampen gekregen met een plotselinge uitbraak van het coronavirus. Die trof cliënten en medewerkers. Aanvankelijk was er zelfs acuut gevaar voor verdere verspreiding, maar dat is geweken dankzij reeds eerder afgedwongen maatregelen.
De GGD, de provincie Limburg en academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ beginnen vrijdag met een groot onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Maximaal 10.000 Limburgers vanaf 18 jaar kunnen zich laten testen op antistoffen tegen het coronavirus. Zo kunnen ze aan de weet komen of ze besmet zijn geweest. De organisatoren willen aan de hand van het onderzoek vaststellen hoe de verspreiding in Limburg was en is, of er bij bepaalde groepen meer besmettingen plaatshadden en of sommige evenementen hebben bijgedragen aan de verspreiding. "We hopen beter zicht te krijgen op de redenen waarom Limburg zo erg geraakt is in de eerste golf. Welke factoren waren van invloed op besmetting, wat was de rol van publieke evenementen zoals carnaval of stadionbezoek? Ook kijken we naar bestaande klachten en hoe lang klachten aanhouden", zegt Christian Hoebe, leider van dit wetenschappelijk onderzoek en tevens hoofd afdeling infectieziekten bij GGD Zuid Limburg en hoogleraar infectieziektebestrijding bij de Universiteit Maastricht, op de site van de provincie.
De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht. Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192. Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen, tegen 150 in de week ervoor. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn opgenomen of overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen. Afgelopen etmaal werden ook 46 sterfgevallen geregistreerd.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 8182 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is een nieuw dagrecord. Op maandag meldde het instituut 8011 positieve tests, op zondag 8175 en op zaterdag 8131. Lees hier meer
De rechtbank Den Haag doet dinsdagmiddag na 16.00 uur uitspraak in het door meerdere horecaondernemers aangespannen kort geding om weer open te mogen gaan. De rechtszaak tegen de Staat was aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn, meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan. Lees ook: Restaurants willen weer open en staan daarom vandaag voor de rechter Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. "Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is", zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers. Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen, of meer dan dat. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei Van Zijll. De maatregelen zijn "willekeurig en disproportioneel", aldus de ondernemers.
Een eenvoudige longecho kan de veel meer belastende CT-scan vervangen bij het vaststellen of een patiënt Covid-19 heeft. De resultaten van beide technieken komen vrijwel overeen, blijkt uit een onderzoek dat is gedaan onder bijna tweehonderd patiënten in de academische ziekenhuizen Radboudumc in Nijmegen en Amsterdam UMC. Met een draagbaar longecho-apparaat kan de arts ook goedkoper en sneller volgen hoe het met een zieke coronapatiënt gaat, aldus hoogleraar interne geneeskunde en onderzoeksleider Frank Bosch van het Radboudumc. In het Radboudumc vervangt het echografieapparaat al vaker de aloude stethoscoop, waarmee een dokter de longen beluistert. "Ik heb een apparaatje van ongeveer 2500 euro in mijn zak. Dat koppel ik aan mijn smartphone en vervolgens kan iedereen, ook de patiënt, zien hoe de longen er uit zien", aldus Bosch. Bij een ernstige coronabesmetting heeft een patiënt een longontsteking die zich vooral aan de buitenkant van het longweefsel bevindt. De beelden van de longecho kunnen op elke plek door elke arts worden bekeken. "We hebben het apparaat recent gebruikt in Suriname. Daar werden echo's gemaakt, die we in Nederland mee beoordeelden." Een longecho wordt aan het bed gemaakt terwijl een patiënt voor een CT-scan naar een speciale afdeling moet. Dat is niet alleen voor de zieke prettiger maar vereist ook minder inzet van zorgpersoneel. Veel kleinere ziekenhuizen hebben bovendien geen eigen, kostbaar scanapparaat. Longechografie kan volgens Bosch overal worden gedaan en is in deze coronapandemie daarom ook een uitkomst voor de spoedeisende hulp, huisartsenposten en verpleeghuizen. "Het vaststellen van de kenmerkende longschade is een belangrijk onderdeel van de diagnose Covid-19." De onderzoekers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift European Respiratory Journal.
Het zogenoemde Red Team, een groep wetenschappers die (on)gevraagd advies geeft over de corona-aanpak, slaat alarm over het oplopende aantal besmettingen onder tieners. De onafhankelijke expertgroep wil daarom dat alle scholen twee weken sluiten. Lees hier meer
Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van 'zwerfkapjes' met de mondkapjesplicht in aantocht alleen maar groter wordt. "Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje", aldus directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon dat dinsdag samen met de Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje is gestart. Lees hier meer
De aangescherpte coronamaatregelen blijken impact te hebben op onze mobiliteit. Uit cijfers van de parkeerapp Parkmobile blijkt dat het aantal parkeertransacties in de week na de aanscherping met 12 procent is gedaald, in de avonduren zelfs met 51 procent. Met name de vier grote steden lieten een forse daling zien, meldt BNR. De gedeeltelijke lockdown lijkt dan ook beter dan eerdere oproepen van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven, zegt Esther van der Meer, managing director van Parkmobile. Na de persconferentie van 29 september was amper beweging te zien in het aantal parkeertransacties, na de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown vorige week is een duidelijk effect te zien. Landelijk ging het aantal transacties met 12 procent omlaag.
De tweede golf van de corona-uitbraak blijft aanzwellen. In de afgelopen week is het virus waarschijnlijk bij ongeveer 55.000 mensen aangetroffen. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 43.903 meldingen had gekregen. Het RIVM ziet het aantal nieuwe gevallen al weken toenemen. Het wekelijkse cijfer steeg van 3597 naar 5427 naar 8265 naar 13.471 naar 19.326 naar 27.485 naar 43.903. In de zomer kwamen in twee maanden tijd zo'n 8000 gevallen aan het licht, inmiddels zijn er zo veel positieve tests per etmaal.
Lees ook: Alle wethouders en negen ambtenaren in Hulst lopen corona op tijdens werk op stadhuis
In de zes dagen na de vorige update zijn er 47.350 positieve tests bijgekomen. Amsterdam voert de lijst aan met 3768 nieuwe coronagevallen, gevolgd door Rotterdam (2931), Den Haag (1891) en Utrecht (1527). Daarna volgen Breda, Eindhoven, Groningen en Almere. Het aantal doden door corona steeg in de afgelopen zes dagen met 137. Daaronder waren zeven sterfgevallen in Rotterdam, zeven in Den Haag en zes in het Brabantse Loon op Zand. Hier kunnen ook oudere sterfgevallen tussen zitten, die nu pas zijn doorgegeven en verwerkt. Vorige week meldde het RIVM 150 sterfgevallen. Het officiële aantal besmettingen stond maandag op 236.226. Bijna een maand geleden werd de 100.000e besmetting vastgesteld, vorige week ging Nederland door de grens van 200.000 besmettingen en als het huidige tempo aanhoudt wordt in de loop van volgende week de 300.000e Nederlander positief getest.
De sluiting van de horeca wordt dinsdag aangevochten in de rechtbank in Den Haag. De Haagse bodega De Posthoorn heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Diverse andere horecaondernemers sloten zich vervolgens daarbij aan. Lees hier meer
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.