Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: basisscholen weer open, evenementen tot 1 september afgelast

LIVEBLOG | Rutte: basisscholen weer open, evenementen tot 1 september afgelast

Milieu en Gezondheid

21 apr 2020, 06:14

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een 'intelligente lockdown' om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.916.

    • In totaal zijn er tot nu toe 34.134 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.897 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1.087  patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.

Update 23:32 – Liveblog gesloten

We sluiten het corona-liveblog voor vandaag af. Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws. En volg morgen het nieuwe liveblog.

Update 22:54 - Koninklijke Horeca Nederland teleurgesteld na verlenging coronamaatregelen

De persconferentie van premier Rutte over de coronamaatregelen heeft tot boosheid geleid bij branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dat heeft algemeen directeur Dirk Beljaarts tegen het ANP gezegd. Lees hier meer. Ondernemers misten in de beslissingen een perspectief op verbetering. "Er werd helemaal niet gesproken over de economie of de horeca, het blijft een medisch verhaal. Het enige wat is gebeurd is dat een klein stipje op de horizon wat verder weg is geschoven."

Update 22:22 - Netflix melkkoe dankzij coronacrisis

Videostreamingdienst Netflix trok in het eerste kwartaal 15,8 miljoen nieuwe abonnees. Het totaal aantal betalende klanten van de Amerikaanse streamingdienst  steeg daardoor met ruim 9 procent in de eerste drie maanden. De omzet en de winst van het bedrijf stegen ook. Netflix zag het aantal gebruikers nog nooit zo hard groeien als tijdens de coronacrisis.

Update 22:00 - Hockeyseizoen definitief ten einde zonder kampioen

De Nederlandse hockeybond heeft alle competities van dit seizoen beëindigd. Er worden geen kampioenen uitgeroepen. Daarnaast promoveert en degradeert er geen club De hoofdklassen voor de mannen en vrouwen gaan volgend seizoen met dezelfde ploegen van start. De Europese hockeyfederatie EHF heeft aangegeven de Euro Hockey League (EHL) van 2020 later dit jaar te willen uitspelen. Als dat lukt, dan komen de mannen van Bloemendaal en Kampong en de vrouwen van Amsterdam en Den Bosch daar in actie. Als de EHL niet meer wordt afgewerkt, dan mogen de bovengenoemde vier ploegen volgend seizoen aan de volgende editie deelnemen.

Update 21:47 - Festivals: uitstel hard en enorme klap

Zomerse festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret gaan dit jaar niet door. De organisatoren zijn teleurgesteld, maar begrijpen de maatregelen. De organisatie van Down The Rabbit Hole noemt de verlengde maatregelen, die premier Mark Rutte dinsdagavond aankondigde, "een enorme klap". "Maar we begrijpen dat deze maatregelen nodig zijn." De organisatie van Into The Great Wide Open noemt het gedwongen uitstel "een hard gelag". "De hoop sterft als laatst, maar ook het laatste sprankje is inmiddels de pijp uit." Lowlands laat weten dat ze erg teleurgesteld zijn over de annulering van het festival in augustus. "We balen daar net zo hard van als jullie, want iedereen had er onwijs veel zin in." Mensen die kaarten hebben voor deze festivals kunnen kosteloos naar de edities van 2021.

Update 20:56 - Ouderenfonds teleurgesteld over bezoekregeling: 'Verlengde maatregelen zijn klap in het gezicht'

Het Nationaal Ouderenfonds is teleurgesteld dat er voorlopig niets verandert aan de bezoekregeling voor ouderen. “De maatregelen zijn een klap in het gezicht van ouderen die al weken wachten op bezoek van dierbaren. Gebrek aan dit contact begint een steeds groter probleem te worden”, zegt Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds.

Update 20:40 - Ook KNVB wil seizoen niet meer uitspelen

Het betaald voetbalseizoen van 2020 wordt als het aan de KNVB ligt niet meer uitgespeeld. Eerder gaf de UEFA nog aan dat landen de competities moesten uitspelen. De UEFA heeft echter vandaag aangegeven dat landen dit zelf mogen bepalen. De KNVB zegt snel in overleg te gaan met de UEFA. Daarna wil het bestuur van de voetbalbond het besluit definitieve besluit nemen. De KNVB komt vrijdag bijeen met alle profclubs om de consequenties van het beëindigen van de eredivisie en eerste divisie te bespreken.

Update 20:00 -  Opiniepeiler Maurice de Hond: 'Het lijkt wel alsof Nederland een eiland is'

Maurice de Hond is kritisch na de persconferentie. De opiniepeiler hoopte op verruimde versoepeling van de maatregelen. "In ieder land van de wereld zie je dat het virus afvlakt met behulp van het gebruik van mondkapjes. Er zijn een heleboel dingen waar je na de persconferentie van hoopt dat er perspectief in is, maar dat is nu niet het geval", zegt hij in de studio van Hart van Nederland.

Update 19:50 - Rutte: 'Zomervakantie moet iedereen voor zichzelf bepalen'

De premier geeft aan dat zijn agenda in de zomer leeg blijft qua vakanties, hij heeft al zijn boekingen geannuleerd. Rutte geeft geen advies aan de rest van Nederland. "Wat de rest doet, moet men zelf weten." Daarmee is de persconferentie vanavond ten einde.

Update 19:40 - Rutte: 'Anderhalve meter afstand blijft beste bescherming'

Rutte benadrukt dat de anderhalve meter afstand houden het beste beschermingsmiddel is. Verplicht mondkapjes toepassen als extra maatregel wordt dan ook niet genoemd door de premier. Over de coronapreventie-apps zegt Rutte dat er nog geen duidelijkheid is, aangezien er nog een aantal vraagstukken open liggen die moeten worden behandeld.

Update 19:27 - Rutte: 'Gigantisch probleem als er weer een uitbraak komt'

Premier Rutte geeft aan dat fasegewijs maatregelen verruimd kunnen worden. "We kijken heel precies aan de hand van de cijfers wat er verder kan." Echter waakt de premier voor de druk op de zorg, daarom worden de maatregelen nog niet ruimer versoepeld.

Update 19:17 - Jaap van Dissel (RIVM): 'Naar verhouding weinig kinderen gemeld'

Jaap van Dissel van het RIVM geeft aan dat kinderen minder gevoelig zijn voor het coronavirus, mede daarom is besloten scholen weer open te doen.  "De rol van kinderen bij de COVID-19 infectie lijkt beperkt. We zien een gering aantal gevallen. Kinderen zijn ondervertegenwoordigd binnen de ziektegevallen." Kinderen zijn volgens Van Dissel niet de verspreiders van het virus, wel de ontvangers.

Update 19:15 - Maatregelen worden verlengd tot tenminste 20 mei

Rutte zegt daarnaast dat de maatregelen later opnieuw onder de loep worden genomen. Tot 20 mei zullen de huidige maatregelen in ieder geval van kracht zijn. Dat betekent ook dat verzorgingshuizen voorlopig niet bezocht kunnen worden door familie en geliefden.

Update 19:10 - Alle evenementen afgelast tot en met 1 september

Rutte kondigt aan dat er geen evenementen plaatsvinden tot en met in ieder geval 1 september. ''Geen Pinkpop, geen Zwarte Cross, geen betaald voetbal'', aldus de premier. Ook mensen die werkzaam zijn in contactberoepen kunnen voorlopig nog niet aan de slag.

Update 19:10 - Kinderen mogen weer in teamverband sporten

Premier Rutte kondigt aan dat kinderen in de leeftijd tot en met 12 mogen sporten in teamverband. Kinderen van 12 jaar en ouder moeten op anderhalve meter afstand van elkaar trainen.

Update 19:07 - Rutte: 'Basisonderwijs, kinderopvang en speciaal onderwijs gaan weer open'

Rutte kondigt aan dat inderdaad scholen weer open gaan vanaf 11 mei. De kinderopvang en het speciaal onderwijs gaan helemaal open, het basisonderwijs zal in shifts gaan werken. Klassen zullen dan ook worden opgesplitst.

Update 19:00 uur - Rutte: 'We staan voor duivelse dilemma's'

Premier Rutte kondigt aan dat Nederland begint aan een nieuwe fase. "We weten dat een snelle versoepeling zorgt voor een piek. We willen dat voorkomen. Dat vraag zelfbeheersing van iedereen. "

Update 18:45 - Persconferentie over coronamaatregelen om 19.00 uur

Live op SBS6 of via deze link is de persconferentie met premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM zometeen te zien. De verwachting is dat wordt uitgesproken dat scholen weer open gaan na de meivakantie, maar dat evenementen tot en met 1 september afgelast worden.

Update 18:36 - 'Betaald voetbal van de baan dit seizoen'

De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie krijgen geen bevredigend einde van het seizoen. Beide competities in het betaalde voetbal kunnen niet meer op tijd worden afgemaakt, nu het kabinet volgens ingewijden alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden. Ook voetballen zonder publiek geldt als een evenement met vergunningsplicht, bevestigen bronnen in Den Haag. Ook daarvoor is namelijk politie-inzet nodig. Alle evenementen, waaronder grote sportwedstrijden, waren aanvankelijk tot 1 juni opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. De verlenging van het verbod op evenementen van drie maanden betekent ook slecht nieuws voor de TT van Assen, de motorraces die voor 26 tot met 28 juni op het programma staan. De Grote Prijs van Zandvoort in de Formule 1, de NK wielrennen en de Amstel Gold Race kunnen ook niet voor 1 september worden gehouden.

Update 18:12 - Parkeerterrein ADO-stadion wordt borglocatie voor dakloze coronapatiënten

Het parkeerterrein bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag wordt gebruikt om daklozen te helpen die met coronaklachten kampen. Er worden vijftig portocabins geplaatst waar daklozen die besmet zijn zich kunnen melden. Dag en nacht wordt de locatie door verschillende zorgverleners in de gaten gehouden.

Update 17:27 - 'Andere maatregelen met drie weken verlengd, geen festivals in de zomer'

De sluiting van restaurants en cafés en de meeste andere coronamaatregelen worden met minstens drie weken verlengd, heeft het kabinet besloten. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van verschillende media. Daarnaast komen ook alle evenementen met de daarbijbehorende festivals te vervallen tot en met 1 september, meldt RTL Nieuws.

Update 17:01 - 'Scholen weer open op 11 mei'

De basisscholen in Nederland gaan open op 11 mei, melden bronnen aan RTL Nieuws. Daarnaast worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Of de scholen de deuren voor kleine groepjes of gefaseerd openen, is ter uitwerking voor de scholenkoepels in overleg met het ministerie van Onderwijs. Vrijwel alle overige maatregelen van de 'intelligente lockdown', zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden verlengd tot woensdag 20 mei. Een week van tevoren wordt, net als vandaag, opnieuw besloten over de verlenging van de coronamaatregelen.

Update 16:31 - Minister Blok: reizigers op moeilijke locaties komen terug

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken komen gestrande reizigers op lastige locaties nu ook terug. Ruim 8000 Nederlanders zitten nog vast in het buitenland door de coronacrisis. Deze week kwam een aantal reizigers terug uit Peru en er volgen nog vluchten naar Afrikaanse landen, waaronder Egypte. Ook gaan er nog vliegtuigen naar Turkije en de Canarische Eilanden, aldus Blok. De meeste reizigers zitten nog vast in Marokko, ongeveer 3000 mensen. De bewindsman is nog steeds in gesprek met de Marokkaanse regering over de terugkeer van in elk geval de meest schrijnende gevallen.

Update 16:01 - 71 coronpatiënten van de ic af, grootste daling tot nu toe

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald van 1158 naar 1087. Niet eerder gingen er 71 patiënten van de ic's af. Door de dalende trend van de afgelopen periode kunnen ziekenhuizen langzaam weer beginnen met het geven van reguliere zorg. Van de 1087 coronapatiënten liggen er 48 in Duitse ziekenhuizen op de ic. Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is tevreden met de grote afname. "Dit is de langverwachte daling waar we op hopen."

Update 15:52 - Wereldwijd ruim 2,5 miljoen coronabesmettingen en 171.000 coronadoden

Inmiddels is het aantal geregistreerde coronabesmettingen wereldwijd de 2,5 miljoen gepasseerd. Ruim 171.000 mensen zijn aan corona overleden. Meer dan 659.000 mensen werden ook weer beter. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer, een website van Amerikaanse onderzoekers.

Update 14:53 - 'Stel basisscholen ook helemaal open'

Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, vindt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet om basisscholen half open te stellen is "heel onduidelijk". Na de meivakantie moeten niet alleen de kinderopvang en buitenschoolse opvang, maar ook de basisscholen weer helemaal open gaan, vindt de kinderopvangbranche. Volvens Bijlsma leiden de verschillende regimes alleen maar tot onrust bij de families van kinderen. Bovendien voorziet ze problemen met de bezitting van personeel als het advies van het OMT door de regering wordt opgevolgd en kinderen slechts de helft van de tijd naar school gaan. Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) steunen het pleidooi om voor basisscholen dezelfde regels in te stellen als voor de opvang: in beide sectoren gaat het om kinderen tot en met twaalf jaar dus de kans op coronabesmetting is in beide sectoren even groot.

Update 13:53 - Dodental coronavirus stijgt met 165 naar 3916, 118 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 118. In totaal hebben er nu 9.897 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis gelegen. Dat meldt het RIVM op haar website.

De afgelopen 24 uur zijn er 165 nieuwe doden gemeld bij het RIVM. Daarmee loopt het totale dodental op naar 3.916.

Update 13:09 - 'Plannen voor corona-app moeten nader worden uitgewerkt'

De overheid moet de plannen voor een corona-app verder gaan uitwerken. Dat heeft Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. https://twitter.com/TomasRiemens/status/1252553638746226688 De app moet helpen om na te gaan met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Zeven voorstellen werden afgelopen weekeinde getest, maar daarop kwam veel kritiek, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens, het Bureau ICT-toetsing, het College voor de Rechten van de Mens en de landsadvocaat. https://twitter.com/TomasRiemens/status/1252554069740314624 Of dat betekent dat de app vertraging oploopt, zei Roozendaal niet. Wat de volgende stappen zijn, zal zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond melden.

Update 13:03 - Dankzij knip- en plakwerk zijn dierbaren van Jan toch bij zijn uitvaart

Nadat Klaartje van Beerendonk's vader Jan begin april aan corona overlijdt, besluit ze zijn doodskist te beplakken met foto’s van familie, vrienden en kennissen. Zo zijn Jan's dierbaren toch een beetje bij zijn uitvaart.

“Voor mijn vader was het altijd belangrijk dat er mensen om hem heen waren. We wilden heel graag dat hij omringd zou zijn door mensen op de uitvaart. Vervolgens ontstond het idee om de kist helemaal te beplakken met foto’s”, vertelt Klaartje aan Hart van Nederland.

Jan had het vast een mooie oplossing gevonden. "We hebben ons best gedaan. Ik denk dat hij trots zou zijn geweest op mij en mijn nicht Josje.” Lees hier het hele verhaal.

Update 12:15 - Advies aan kabinet: scholen deels weer open, kinderen naar de opvang

Het OMT, dat bestaat uit virologen en andere medici, adviseert het kabinet versoepeling van de maatregelen voor kinderen, omdat die minder risico op het virus lopen en het virus bovendien minder snel verspreiden. Zo kunnen basisscholen kijken om na de meivakantie met een gedeeltelijke schoolbezetting open te gaan, bijvoorbeeld door kinderen om en om naar school te laten gaan of door halve klassen te maken. Dat blijkt uit het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven aan het kabinet, dat in handen is van Hart van Nederland. Lees hier het hele verhaal.

Update 10:36 - Tweede besmetting coronavirus op Bonaire

Op Bonaire is een tweede besmetting met het coronavirus geregistreerd, meldt gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Vorige week donderdag werd de eerste besmetting gemeld. Op Bonaire zijn in totaal 180 testen afgenomen, onder meer via een speciale ‘Corona Drive-Thru’. Van de twee besmette personen is één helemaal opgeknapt en de ander aan de betere hand. De bron van de besmetting van de twee is te herleiden, aldus de gezaghebber. Volgens hem is er nog geen reden tot het invoeren van extra maatregelen.

Update 10:19 - Enorme stijging ziektemeldingen onder zorgpersoneel verpleeghuizen en thuiszorg

Het aantal ziektemeldingen onder het personeel in verpleeghuizen en de thuiszorg steeg afgelopen maart 54 procent ten opzichte van maart 2019, blijkt uit cijfers van Vernet (kennisnetwerk en expert op het gebied van verzuim). Deze stijging is groter dan in andere sectoren van de zorg zoals de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. "De aandacht voor deze zorgsectoren heeft te lang op zich heeft laten wachten", constateert Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn. "Zowel wat betreft het gebrek aan beschermingsmiddelen, als het lang uitblijven van heldere en werkbare richtlijnen voor deze sectoren." Door die stijging van ziektemelding loopt de werkdruk voor de collega's steeds verder op, aldus CNV Zorg en Welzijn. Als de reguliere en uitgestelde zorg weer wordt opgestart is het van groot belang zorgprofessionals daarbij te betrekken, vindt de vakbond, om te voorkomen dat er beslissingen worden gemaakt waardoor de werkdruk en het verzuim verder toenemen.

Update 09:55 - 'Artsen moeten scherp zijn op hersenschade door corona'

De Hersenstichting roept artsen op extra bedacht te zijn op gevolgen van het coronavirus voor de hersenen, zodat die zo snel mogelijk kunnen worden aangepakt. Door het aantasten van de longen en een daarop volgend zuurstoftekort kan schade ontstaan in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren. Een langdurig verblijf op de intensive care kan ook leiden tot aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid, aldus de stichting. "Als derde zijn er aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken", waarschuwt ze.

Update 08:42 - Deel je oranjegevoel op Koningsdag online

Door de coronacrisis viert Nederland Koningsdag thuis, maar dankzij de site koningsdagthuis.nl kan iedereen toch samen het oranjegevoel delen, meldt de Koninklijke Bond van Oranjevereniging. Op de site kan iedereen laten zien hoe er thuis Koningsdag wordt gevierd door filmpjes te uploaden. "Speel je altijd viool op de markt? Doe dat dit jaar vanuit huis en plaats er een filmpje van op www.koningsdagthuis.nl," roept voorzitter Pieter Verhoeve op. Burgemeesters kunnen online een toespraak houden of mensen in het zonnetje zetten, er zijn spelletjes en muziek en iedereen kan alle activiteiten digitaal bijwonen. Vanaf woensdag 22 april om 12:00 uur kan iedereen zijn of haar materiaal uploaden.

Update 08:21 - FNV: calamiteitenverlof en extra vrije dagen voor werkende ouders

Er moet meer steun komen voor werkende ouders wiens kinderen nu al vijf weken thuiszitten, vindt vakbond FNV. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Totta blijkt volgens de vakbond dat ongeveer de helft van de ouders de combinatie werken en zorg voor hun kinderen zwaar vindt, waardoor een mogelijke burn-out of overbelasting op de loer ligt. Ouders zouden recht moeten hebben op calamiteitenverlof of extra vrije dagen en "de overheid zou dit moeten faciliteren", aldus FNV-bestuurslid Judy Hoffer. Premier Mark Rutte maakt dinsdag bekend of kinderen na de schoolvakantie weer naar school en de kinderopvang kunnen. Ook als dit wordt besloten, wil de vakbond dat de ouders worden geholpen.

Update 08:10 - Woningmarkt draait ondanks coronacrisis nog steeds goed

Als het om de woningmarkt gaat, is de invloed daarop door de coronacrisis niet te vergelijken met de financiële crisis (eind 2008). Sterker nog: de woningmarkt lijkt nauwelijks beïnvloed, blijkt uit data van de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen). NVM-voorzitter Onno Hoes hekelt daarom de onheilsprofeten die stellen dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt. "De krapte aan het begin van de coronacrisis, is er nog steeds” stelt NVM-voorzitter Onno Hoes. "Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend te koop staand aanbod en hard stijgende prijzen, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het te koop staande aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was."

Update 06:37 - WHO: alle bewijzen duiden op dierlijke herkomst coronavirus

Het is op dit moment onmogelijk om de precieze bron van het coronavirus te achterhalen. Volgens Takeshi Kasai, de regionale directeur voor de Westelijke Pacific van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, kunnen nu geen conclusies worden getrokken. Alle beschikbare bewijzen duiden op een dierlijke herkomst, vertelde Kasai tijdens een persconferentie. Eerder werd al geopperd dat vleermuizen of schubdieren de bron voor het coronavirus waren. De Amerikaanse president Donald Trump liet vorige week weten dat zijn regering wil onderzoeken of het waar is dat het virus is ontstaan in een laboratorium in de stad Wuhan in China. Trump stopte ook de Amerikaanse betaling aan het WHO uit onvrede over de wijze waarop de organisatie de ernst van de uitbraak van het virus in China heeft verdoezeld. Ook Australië pleitte afgelopen weekend de rol van de WHO in de coronacrisis tegen het licht te houden.

Update 06:32 - Corona Check-app beschikbaar voor heel Nederland

De Corona Check-app die is opgezet op verzoek van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam is voor heel Nederland beschikbaar. Dat meldt het AD en staat op de website van de app. In de app kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat, bijvoorbeeld dat iemand het coronavirus kan hebben, dan neemt een arts van het team achter de app contact op met die persoon. Voor de app is gebruikt gemaakt van het al bestaande Luscii. Dat is een medisch gecertificeerde app die "tientallen ziekenhuizen helpt met medische begeleiding op afstand".

Update 03:53 - Museumkaart langer geldig door sluiting musea

De Museumvereniging verlengt automatisch de geldigheid van de 1,4 miljoen museumkaarten met de periode dat de musea gesloten zijn vanwege corona, schrijft De Telegraaf. Wie dat niet wil, kan zijn geld over die periode terugkrijgen. Een derde optie is om dat geld te doneren aan de musea, meldt de Museumkaart in zijn online nieuwsbrief. Van die mogelijkheid is meteen druk gebruik gemaakt, vertelt directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft. "Lang niet iedereen weet het, maar er hebben toch al ruim 11.000 mensen gereageerd. Van hen koos 93 procent voor donatie en 7 procent voor geld terug. We zijn hoopvol gestemd."

Update 03:37 - Politie lanceert hackplatform voor jongeren

Uit verveling dreigen jongeren tijdens de coronacrisis vaker cybercriminaliteit te plegen. Om dat te voorkomen, lanceert de politie het platform Gamechangers, waar jonge hackers hun vaardigheden kunnen testen, meldt het AD. Tijdens middelbare schoolvakanties ziet de politie standaard een stijging van het aantal cyberdelicten. Tieners proberen dan uit balorigheid websites te hacken of inloggegevens van bekenden te ontfutselen. Hoewel het nu nog te vroeg is voor harde cijfers, verwacht de politie zo'n zelfde piek nu de jeugd vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen thuis achter de laptop zit. Om jongeren hun computertalent positief te laten benutten, biedt de politie vanaf nu het digitale platform Gamechangers aan. In verschillende games kunnen basis- en middelbare scholieren zich verder bekwamen in het zogeheten 'ethisch hacken'. Want hacken is strafbaar, tenzij je je aan bepaalde regels houdt.

Update 03:30 - Kabinet buigt zich over advies om kind weer naar school te sturen

Het kabinet beslist dinsdag of het de deskundigen volgt die zeggen dat kinderen voorzichtig weer naar de basisschool en sport zouden kunnen. Of dat het de weerstand daartegen van sommige leerkrachten en ouders toch zwaarder vindt wegen. De ministers die het meest betrokken zijn bij de strijd tegen het coronavirus, komen dinsdagmiddag opnieuw bijeen voor crisisberaad. Nu de druk op de ziekenhuizen wat lijkt af te nemen en veel van de strenge maatregelen aflopen, moeten ze beslissen of die in stand blijven of wat worden versoepeld. Wordt het dat laatste, dan zou dat voor het eerst zijn. Lees meer.

Update 02:01 - NS maakt voedingen voor beademingsapparatuur vanwege virus

NS gaat tachtig voedingen produceren voor beademingsapparatuur in ziekenhuizen. Op die manier gaat het spoorwegbedrijf helpen in de strijd tegen het coronavirus. In een werkplaats waar normaal gesproken aan treinen wordt gewerkt, gaan monteurs aan de slag met de voedingen, die aan alle medische noodeisen voldoen. Het gaat om een kastje met daarin een accu en bedrading, die het beademingsapparaat draaiende houdt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft NS gevraagd er tachtig te maken. Het spoorwegbedrijf zegt er zelf vijfhonderd te kunnen produceren in een tijdsbestek van twee weken, mocht dat nodig zijn. Om de kosten voor ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, brengt de NS alleen de inkoopkosten in rekening.

Update 01:20 - Experts: kinderen weer af en toe naar school en sport

Kinderen kunnen weer voorzichtig naar de basisschool en gaan sporten, vinden de deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten tot zeker 1 september verboden blijven. Dat raden de experts het kabinet aan, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet zoekt naar manieren om de samenleving en de economie weer op gang te brengen. Daarvoor leunt het zwaar op het advies van het zogeheten Outbreak Management Team. Dinsdag beslist het kabinet over verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.