Milieu en Gezondheid
21 nov 2020, 09:30
Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 6.093, dat zijn er 126 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.902, dat zijn er 59 minder dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 550, dat zijn er 3 meer dan op vrijdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.870 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Minister-president Mark Rutte waarschuwt dat meer bewegingsvrijheid rond de feestdagen er niet in zit, als het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. "Met deze cijfers wordt dat lastig", zegt de premier tijdens een digitale bijeenkomst van de VVD. Het aantal nieuwe coronagevallen liep zaterdag opnieuw op. "Dat is niet hoe je het wilt hebben", zegt Rutte, die er evenwel nog geen conclusies aan wil verbinden. "Het is nog niet vast te stellen hoe erg het precies is. Dat gaan we komende dagen precies in de gaten houden." De premier doet wel opnieuw een dringende oproep aan iedereen om zich aan alle voorschriften te houden. "Dan kan er misschien weer iets in december, en misschien iets met een plusje met kerst en oud en nieuw."
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt de discussie over wel of niet vaccineren tegen het coronavirus "bizar". Hij is niet voor een verplichting, maar vindt wel dat iedereen de prik moet gaan halen zodra die er is. "Kies zelf, maar kies er wel voor om het te doen", zegt hij tijdens een online VVD-evenement vanuit Ede. Lees hier meer.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is weer gestegen. In de afgelopen dag zijn er 6.093 positieve tests geregistreerd door gezondheidsdienst RIVM, 126 meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is zaterdag met 59 gezakt tot 1902. Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames
Bij MediRisk zijn al drie schadeclaims ingediend die samenhangen met corona, meldt Trouw. En dat is pas het topje van de ijsberg: de ziekenhuisverzekeraar houdt er rekening mee in totaal 12 tot 18 miljoen euro aan schadeclaims te moeten uitkeren, vooral voor schade vanwege het uitstellen van reguliere zorg tijdens de eerste coronagolf. De helft van de algemene ziekenhuizen is verzekerd bij MediRisk. De meeste claims moeten nog komen, omdat die volgens de verzekeraar gemiddeld pas na twee jaar worden ingediend. "Mensen zijn eerst bezig met beter worden. Dan volgt vaak een klachtenprocedure, en daarna pas een claim", zegt woordvoerder Stan Lommers. MediRisk heeft het bedrag berekend door te kijken naar de hoeveelheid zorg die is uitgesteld. Op basis van claims uit het verleden schat de verzekeraar in hoe vaak uitstel tot een terechte claim leidt, en wat het gemiddelde bedrag zal zijn.
De coronamaatregelen kunnen niet versoepeld worden door mensen grootschalig te laten testen. Dat concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht op basis van een nieuwe zogeheten modelleringsstudie. Minister Hugo de Jonge wil nog dit jaar een proef houden met grootschalig testen, naar voorbeeld van onder andere Slowakije en Oostenrijk. Het ministerie van Volksgezondheid zoekt een strategie om coronamaatregelen te versoepelen en tegelijkertijd het virus te beheersen. Dit om de economische schade te beperken. Maar volgens de onderzoekers helpt massaal testen niet om het land sneller te heropenen. Alleen als testen net zo normaal wordt als tanden poetsen zou het kunnen werken om het virus in te dammen. "Veel testen is goed en dat moet ook zeker gebeuren, maar als wij de maatregelen loslaten, gaat het zeker fout", stelt arts-microbioloog en onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht. Volgens hem zal het coronavirus, ondanks het vele testen, zich alsnog kunnen verspreiden omdat de meeste mensen nog gevoelig zijn om het op te lopen. Bovendien is geen enkel mens besmettelijk op hetzelfde moment. Zo kan het zijn dat iemand negatief test en zich daarom niet aan de maatregelen houdt, terwijl diegene de volgende dag wel besmettelijk kan zijn.
Burgemeesters in Brabant willen dat ook het bezit van vuurwerk komende jaarwisseling verboden wordt. Ze vrezen namelijk dat mensen over de grens vuurwerk kopen en dat vervolgens in Nederland gaan afsteken. Als het op zak hebben van vuurwerk verboden wordt, denken de burgervaders beter te kunnen handhaven. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zegt in het AD dat hij samen met zijn collega's uit Tilburg en Den Bosch nadrukkelijk voor een landelijk vuurwerkverbod heeft gepleit. "Dat is er gekomen. Maar dan moet wél geregeld zijn dat we dat verbod goed kunnen uitvoeren." Jorritsma vertelt dat boa's nu al regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen even op zak hebben. "En dan kun je niets." De Brabantse burgemeesters zien daarom het liefst dat in België de verkoop van vuurwerk aan Nederlandse klanten wordt verboden. Eerder pleitte burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal ook al voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland. In Nederland mag dit jaar met oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken. Dit moet ervoor zorgen dat de druk op de zorg niet verder vergroot wordt in tijden van corona. Ook de verkoop van vuurwerk is in ons land aan banden gelegd. Maar Nederlanders mogen wel maximaal 25 kilo vuurwerk in het buitenland kopen en mee naar huis nemen. Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.