Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Wereldgezondheidsorganisatie: nieuwe coronavariant beheersbaar

LIVEBLOG | Wereldgezondheidsorganisatie: nieuwe coronavariant beheersbaar

Politiek

21 dec 2020, 06:33

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijft gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 11.212, dat zijn er 1.854 minder dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.162, dat zijn er 49 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 586, dat zijn er 6 meer dan op zondag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 23:32 - Pfizer: iets meer vaccins voor Nederland in eerste kwartaal

Nederland kan in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het Pfizer-vaccin verwachten dan eerder bekend was. "Wat we hebben afgesproken is dat we tot het eind van het eerste kwartaal 2,49 miljoen doses vaccins kunnen leveren", zei Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, bij Nieuwsuur. "Dat is ietsje meer dan dat we eerst hadden beloofd." Pfizer staat in nauw contact met het RIVM en de Nederlandse overheid over de levering van het vaccin en het inentingsprogramma, zegt Kaptein. "We hebben zeer regelmatig overleg, bijvoorbeeld vanavond nog. We kijken wat de wensen zijn van de overheid en wat kunnen wij leveren." Kaptein stelt dat Pfizer de gemuteerde versie van het coronavirus die onlangs in Groot-Brittannië is opgedoken "heel goed in de gaten houdt". De Britse mutatie lijkt een stuk besmettelijker te zijn. Het kabinet heeft daarom het reisverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden gelegd. "We weten dat dit Pfizer-vaccin ook werkt tegen negentien andere mutaties", zegt Kaptein. "Deze laatste mutatie wordt op dit moment getest in het laboratorium, maar we zijn er vrijwel zeker van dat het vaccin ook gaat werken tegen dit gemuteerde virus."

Update 22:57 - Nederland stelt nu ook vliegverbod in voor Zuid-Afrika

Het kabinet heeft besloten dat er per direct een vliegverbod komt voor vluchten uit Zuid-Afrika. In het land is een uitbraak van het gemuteerde coronavirus. Lees meer.

Update 19:15 - Wereldgezondheidsorganisatie: nieuwe coronavariant beheersbaar

De nieuwe variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is aangetroffen, verspreidt zich sneller maar kan net zoals de andere bekende stammen worden ingetoomd. Dat bezweert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De situatie loopt niet uit de hand en het virus kan worden gestopt, aldus de WHO. Landen zouden gezondheidsmaatregelen moeten invoeren die zich al bewezen hebben. Er zou geen bewijs zijn dat de nieuwe stam ernstiger of dodelijker is dan de bekende stammen. Volgens de WHO besmet iemand die de nieuwe variant oploopt gemiddeld 1,5 personen. Voor eerdere varianten in Groot-Brittannië was dat 1,1. Britse wetenschappers proberen te achterhalen in hoeverre die stijging te wijten is aan veranderingen van het virus, en in hoeverre het te maken heeft met het gedrag van de bevolking.

Update 18:34 - Distributie eerste Pfizer-vaccins in EU op Tweede Kerstdag

De eerste vaccins van BioNTech en Pfizer worden volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) gedistribueerd op 26 december, naar alle EU-lidstaten tegelijk. "Het is belangrijk voor ons dat ze voor alle landen op hetzelfde moment beschikbaar zijn", zei ze in gesprek met internationale media waaronder het ANP. Ze noemde geen hoeveelheden. De volgende leveringen volgen "gestaag elke week, tot in september volgend jaar", aldus Kyriakides. Voor Nederland zijn in totaal 11,7 miljoen doses beschikbaar. De eerste prikken worden in sommige lidstaten waaronder Frankrijk op de 27e al gezet. De Europese Commissie had graag op 27, 28 en 29 december gezamenlijke ‘Europese vaccinatiedagen’ gezien, maar volgens Kyriakides hebben landen, zoals Nederland dat pas op 8 januari begint, "hun redenen" om daar niet aan mee te doen. Volgens Kyriakides is dit nog niet het moment "om de overwinning uit te roepen. Dat kan pas als de pandemie voorbij is", zei ze. "Er is nu licht aan de horizon. Goedkeuring van dit eerste vaccin is het begin van het einde." In de EU zijn tot nu toe 310.00 mensen aan Covid-19 overleden. Ze benadrukte het belang van massale vaccinatie om het virus te kunnen bedwingen. "De veiligheid van de burgers is onze eerste prioriteit. We zouden nooit een vaccin toelaten dat gevaarlijk zou kunnen zijn."

Update 18:32 - Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe in EU

De Europese Commissie laat het eerste coronavaccin toe om in de Europese Unie verkocht en gebruikt te worden. Het middel van BioNTech en Pfizer mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is. De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd. De commissie, die normaliter ruim twee maanden heeft om te beslissen of ze een middel toelaat, liet eerder weten hooguit twee dagen voor het besluit te nemen. Maar dat kwam er nog dezelfde dag. Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein. Er zijn al miljoenen mensen ingeënt.

Update 18:15 - Supermarkten langer open om kerstdrukte te spreiden

Vrijwel alle supermarkten verruimen in de week voor kerst hun openingstijden om de drukte te spreiden. Bijna negentig vestigingen van Albert Heijn blijven dinsdag en woensdag tot middernacht open. De Jumbo Foodmarkt in Breda is de aankomende drie dagen zelfs 24 uur per dag open. Bij een groot aantal supermarkten door het hele land is het mogelijk om met Kerstmis boodschappen te doen. Lees meer.

Update 17:21 - De Jonge: goedkeuring vaccin is 'triomf voor de wetenschap'

Zorgminister Hugo de Jonge noemt het "een enorme mijlpaal en een enorme triomf voor de wetenschap" dat ook in Europa nu een goedgekeurd vaccin beschikbaar is tegen het coronavirus. "Echt heel erg bijzonder", aldus de bewindsman. Het geneesmiddelenbureau EMA heeft groen licht gegeven voor gebruik van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech in Europa. Naar verwachting volgt snel een definitief besluit van de Europese Commissie. Voor de planning in Nederland verandert er niets door deze stap. Het plan is nog altijd om op 8 januari te beginnen met vaccineren, omdat nog niet al het voorbereidende werk is voltooid. Veel andere Europese landen zijn er al wel klaar voor beginnen vlak na Kerstmis met prikken.

Update 17:18 - Autoriteiten blijven coronavaccin 'goed in de gaten houden'

De veiligheid van het nieuwe coronavaccin wordt ook na de toelating tot de Europese Unie "goed in de gaten gehouden", verzekert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). "Ondanks dat tienduizenden mensen in de studie zaten, zijn bepaalde zeldzame of late bijwerkingen nooit helemaal uit te sluiten als miljoenen mensen het vaccin krijgen." Ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijft het vaccin "nauwkeurig monitoren". De makers van het vaccin, Pfizer en BioNTech, moeten de autoriteiten doorlopend blijven voorzien van informatie. Zo moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden hoe lang een inenting bescherming biedt tegen het virus en of het ook veilig en werkzaam is bij kinderen en mensen die aan immuunziekten lijden. Ook naar de uitwerking op zwangere vrouwen is nog geen specifiek onderzoek gedaan. Een andere vraag is nog of dit vaccin ook asymptomatische gevallen voorkomt. Soms dragen mensen het virus bij zich, maar hebben ze totaal geen klachten. Uit analyse van de testresultaten blijkt dat het vaccin voor 95 procent effectief is. De effectiviteit wordt bepaald door het aantal coronagevallen in de groep proefpersonen die het vaccin kregen toegediend af te zetten tegen het aantal besmettingen in de controlegroep. Die kreeg een placebo. Van de ruim 18.000 mensen die het echte vaccin kregen, werden er slechts 8 toch getroffen door Covid-19. In de controlegroep, die een nepmiddel kreeg geïnjecteerd, raakten 162 deelnemers besmet met het virus. Het EMA benadrukt verder dat bedrijven maandelijkse veiligheidsrapporten moeten indienen. De autoriteiten voeren daarnaast eigen controles uit om de veiligheid te garanderen. In de onderzoeken waren de meest voorkomende bijwerkingen roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Spier- en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. "Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen", aldus het CBG.

Update 16:43 - Ernst Kuipers: gemuteerd virus kan druk op ziekenhuizen verlengen

Als de gemuteerde, besmettelijkere variant van het coronavirus die zich in het Verenigd Koninkrijk verspreidt inderdaad ook in Nederland is opgedoken, wordt het lastiger om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Daarmee blijft dan ook de druk op de ziekenhuizen langer hoog, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandagmiddag over de situatie in de ziekenhuizen. De kans om na een besmetting met de nieuwe variant van het virus op de ic te komen is volgens de laatste informatie niet hoger, aldus Kuipers, omdat je er niet per se zieker van wordt. Wel maakt hij zich zorgen over de aanhoudende hoge infectiegetallen. Maandag werden meer dan 11.000 nieuwe gevallen gemeld. "En de nieuwe variant kan daar ook effect op hebben." Kuipers hoopt vooral dat de strenge lockdown een gunstige uitwerking gaat hebben op het aantal besmettingen.

Update 16:30 - Ontwikkelaars coronavaccin 'dolblij' op 'emotionele dag'

Voor de medewerkers van het Duitse medische bedrijf BioNTech is het een "emotionele dag". "Omdat we ons in het hart van de EU bevinden, zijn we dolblij dat we een stap dichterbij de mogelijke levering van het eerste vaccin in Europa zijn om deze verwoestende pandemie te helpen bestrijden", reageert bestuursvoorzitter Ugur Sahin op de goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. "We staan klaar om te beginnen met de levering van de eerste vaccindoses in de hele EU zodra we groen licht krijgen", aldus Sahin. De Europese Commissie neemt maandagavond een definitief besluit over de toelating van het vaccin, dat de naam Comirnaty heeft gekregen en ook wel wordt aangeduid als BNT162b2. Nederland krijgt nog voor het einde van het jaar een half miljoen doses geleverd. De vaccinatie van zorgpersoneel begint in ons land op 8 januari. Ook Pfizer is "verheugd met het enorme vertrouwen dat het comité in onze data heeft", verwijst bestuursvoorzitter Albert Bourla naar het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het EMA, dat de inhoudelijke beoordeling van het vaccin heeft gemaakt. "Als de Europese Commissie toestemming geeft, zijn we er klaar voor om met de levering van dit vaccin te beginnen aan door overheden aangewezen locaties in de hele EU, waar het aantal ziektegevallen blijft toenemen en waar verschillende landen in lockdowns zitten."

Update 16:02 - Coronavaccinatie zwangere vrouwen moet per persoon worden bekeken

Of het wenselijk is om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan zwangere vrouwen toe te dienen, moet op individuele basis worden besloten, adviseert het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "Er is geen bewijs dat het vaccin voor hen meer risico's oplevert, maar er hebben simpelweg niet genoeg zwangere vrouwen meegedaan aan de klinische onderzoeken", zegt comitévoorzitter Harald Enzmann. Nader onderzoek door de ontwikkelaars van het vaccin moet meer duidelijkheid geven. In de tussentijd raadt ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zwangere vrouwen aan hun arts om advies te vragen. Ook de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin bij kinderen onder de 16 jaar is nog onvoldoende onderzocht.

Update 15:55 - Aantal coronagevallen daalt naar ruim 11.000

Het RIVM telde het afgelopen etmaal 11.212 nieuwe gevallen van het coronavirus. Dat is in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, maar minder dan zondag, toen er ongeveer 13.000 nieuwe coronagevallen bijkwamen. Tussen zondag- en maandagmorgen nam het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen met 31 toe, tegen 32 een dag eerder. Dat betekent niet dat deze mensen ook allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden, want deze cijfers komen soms met wat vertraging binnen. Lees hier meer..

Update 15:44 - Stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zet door

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Ziekenhuizen behandelen nu in totaal 2162 coronapatiënten. Dat zijn er 49 meer dan zondag. Op de intensive care liggen nu 586 mensen met Covid-19, zes meer dan een dag eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de laatste cijfers maandag bekend. De stijging is ongeveer gelijk aan die van zondag, toen er 48 nieuwe patiënten werden gemeld. Het aantal coronabesmettingen steeg de laatste weken flink en ook het aantal ziekenhuisopnames groeide afgelopen dagen gestaag. Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn 13 coronapatiënten verplaatst naar een andere regio. Maandag werd ook bekend dat het vervoer van coronapatiënten naar Duitsland is hervat. Twee patiënten worden per helikopter naar ons buurland verplaatst, in verband met de toegenomen drukte in de ziekenhuizen. Eind oktober werden voor het laatst patiënten naar Duitsland verplaatst.

Update 15:05 - EMA geeft groen licht voor coronavaccin Pfizer en BioNTech

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin dat BioNTech en Pfizer samen hebben ontwikkeld. Met de goedkeuring is een cruciale stap gezet naar toelating van dit eerste coronavaccin tot de Europese Unie. De Europese Commissie moet het definitieve besluit over de toelating nog nemen. Voorzitter Ursula von der Leyen maakte vorige week duidelijk dat de commissie het zwaarwegende advies van het EMA zal volgen. Binnen twee dagen zal het dagelijks bestuur van de EU een officieel besluit nemen. Het comité dat maandag groen licht gaf, kwam online bijeen. Aan de bespreking namen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten deel. Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein.

Update 13:19 - Bloedwaarden voorspellen hoe ziek coronapatiënt zal worden

Op basis van het bloed van net opgenomen coronapatiënten blijkt "vrij nauwkeurig" te voorspellen hoe ernstig de ziekte zal verlopen. Die conclusie trekken onderzoekers van elf Europese ziekenhuizen in een studie onder 982 volwassen Covid-19-patiënten. "Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven", meldt het Radboudumc. Het academische ziekenhuis in Nijmegen had de leiding over het onderzoek. Besmetting met het coronavirus veroorzaakt specifieke veranderingen in het bloed. Op basis van bloedmetingen hebben de onderzoekers een algoritme gemaakt. Daarmee kan worden voorspeld of de patiënt ernstig ziek zal worden en mogelijk op de intensive care zal belanden. Na zes dagen is de voorspelling 93 procent betrouwbaar, aldus het Radboudumc. "Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn", legt het ziekenhuis uit. "Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij Covid-19-patiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte." Bloedbeeldbepalingen zijn standaardonderzoeken in ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen breed beschikbaar, maar ook nog goedkoop. De informatie die ze geven kunnen voor de coronazorg goed van pas komen.

Update 13:15 - 'Honderden Nederlandse chauffeurs vast in Verenigd Koninkrijk'

Honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zitten naar schatting vast in het Verenigd Koninkrijk vanwege de reisbeperkingen door de zeer besmettelijke variant van het coronavirus daar. Die inschatting heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) gemaakt. "Veel chauffeurs staan in lange files voor de veerboten en de kanaaltunnel. Zij dreigen in het Verenigd Koninkrijk te moeten blijven door de maatregelen tegen het gemuteerde coronavirus dat daar is ontdekt", aldus de brancheorganistatie. Samen met vakbond FNV roept TLN het kabinet op ervoor te zorgen dat de vrachtwagenchauffeurs voor de kerst weer thuis kunnen zijn. Lees hier verder.

Update 12:33 - Jaarbeurs krijgt als eerste keurmerk voor coronamaatregelen

De Jaarbeurs in Utrecht heeft maandag als eerste evenementenlocatie het keurmerk COVID-19 preventiemaatregelen van keuringsinstituut Kiwa gekregen. Met het keurmerk kan de Jaarbeurs aantonen dat beurzen, congressen en andere bijeenkomsten volgens de geldende veiligheidsnormen kunnen plaatsvinden. Het Kiwa-keurmerk is er voor organisaties die hun coronamaatregelen willen laten toetsen aan de geldende richtlijnen. Kiwa controleert daarvoor protocollen en preventiemaatregelen en als een bedrijf voldoet, wordt het keurmerk afgegeven. Keurmerk of niet, de huidige coronamaatregelen staan in geen geval grote evenementen toe. Michael van der Vlies van Kiwa hoopt dan ook dat het keurmerk de Jaarbeurs helpt om "wanneer mogelijk" weer aan de slag te gaan met het organiseren van evenementen.

Update 12:28 - Vervoer van coronapatiënten naar Duitsland hervat

Twee coronapatiënten worden maandag vanuit Nederland naar Duitsland verplaatst in verband met de toegenomen drukte in de ziekenhuizen. Eind oktober werden voor het laatst patiënten naar Duitsland verplaatst. Het is onduidelijk of er deze week nog meer mensen volgen. Een patiënt wordt met een helikopter van de intensive care in Haarlem naar de intensive care in Dortmund gebracht. Daarna volgt op dezelfde manier een ic-patiënt vanuit Almelo, zegt een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Een verplaatsing binnen Nederland heeft altijd onze voorkeur, maar wegens ziekte, moeheid van personeel en kerst is dat nu moeilijk. We kijken of we hier meer bedden in gebruik kunnen nemen, maar de vraag verschilt per dag", aldus de woordvoerder.

Update 12:22 - Minder verkeer van en naar België in weekend na lockdown

De wegen richting België waren afgelopen weekend veel rustiger dan gebruikelijk. Dat meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Het lijkt er dus op dat veel Nederlanders gehoor hebben gegeven aan de oproep van de Belgische topviroloog Steven Van Gucht om geen kerstinkopen te doen in het buurland nu alle niet-essentiële winkels in eigen land zijn gesloten. Op zaterdag en zondag was er 61 procent minder grensverkeer van en naar België vergeleken met een vergelijkbaar weekend een jaar eerder. In het weekend daarvoor was het nog 49 procent rustiger op deze wegen. Het is nog niet zo stil op de weg richting het zuidelijke buurland als in april, toen er elk weekend ruim 90 procent minder verkeer was. Maar ook tijdens de eerste golf was het niet meteen uitgestorven op de weg nadat de lockdown was afgekondigd. Vergeleken met een week eerder reden van maandag tot en met zondag 7 procent minder auto's op de wegen van en naar België. Ook het grensverkeer met Duitsland nam flink af, met 6 procent. Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer heeft onlangs een naamsverandering ondergaan en heette voorheen de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Update 11:20 - Eerste 10.000 vaccines komen 26 december aan in Nederland

Op 26 december arriveren de eerste coronavaccins in Nederland. Dat heeft Jaap van Delden van het RIVM maandag gezegd tijdens een rondleiding door het bedrijf dat de doses bij zeer lage temperatuur bewaart. Het gaat vooralsnog om een kleine levering van 10.000 ampullen. Na de eerste levering wordt opgeschaald naar 169000 ampullen per week om op te lopen tot 200000 per week. Na 3 maanden moeten er rond de 4,5 miljoen ampullen binnen zijn. Het RIVM denkt uit elke ampul 5 injecties te kunnen halen. Volgens minister De Jonge is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin onbruikbaar is voor de gemuteerde variant die nu in Engeland voorkomt. Het vaccin is gebaseerd op een bestaande variant waar al lang onderzoek naar is gedaan. Van Delden en de minister hebben een rondleiding gekregen door het Brabantse bedrijf dat de ampullen opslaat. Er is genoeg ruimte voor drie verschillende vaccins. Overigens worden ook de benodigde injectienaalden beveiligd opgeslagen in het bedrijf. De beveiliging is opgeschaald sinds de directie in september te horen kreeg dat zij het vaccin mochten opslaan.

Update 10:05 - Kabinet rekent op 'zelfredzaamheid' Nederlanders in VK

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan alleen in echt schrijnende gevallen wellicht iets betekenen voor Nederlanders die door nieuwe reisbeperkingen gestrand zijn in het Verenigd Koninkrijk. "Het kabinet gaat uit van zelfredzaamheid", zegt een woordvoerder. Het kabinet raadt al sinds begin november dringend aan alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Dat advies is ingesteld juist voor situaties als deze, waarbij voor een land plotseling strenge beperkingen gaan gelden, aldus de woordvoerder. De kans dat gestrande mensen snel terug kunnen naar Nederland is heel erg klein. Lees hier verder.

Update 09:45 - Frankrijk start zondag met vaccineren tegen coronavirus

Frankrijk start zondag met het inenten van burgers tegen het coronavirus. Minister van Gezondheid Olivier Veran zei op Twitter dat mensen met een zwakke gezondheid als eersten worden ingeënt. "Wij willen vlot van start met het vaccineren, maar we houden rekening met de veiligheid van de mensen", aldus Veran, die het besluit toelichtte op de Franse radiozender Europe 1. Frankrijk is een van de eerste landen binnen de Europese Unie die start met vaccineren. Volgens Veran gaat het niet om symbolische eerste inentingen. "De urgentie is enorm hoog, daarom moeten we zo snel mogelijk beginnen." Het vaccin van Pfizer en BioNTech moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Europese Commissie. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid maandag. Nederland begint op 8 januari met inenten.

Update 09:36 - 10.000 minder banen voor startende jongeren na eerste coronagolf

Na de eerste coronagolf hadden 10.000 minder jongeren een baan van minimaal drie dagen in de week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name jongeren die afstudeerden aan het mbo, jongeren zonder startkwalificatie en uitvallers in het hoger onderwijs zijn de dupe geworden van de coronacrisis. Dat becijferde onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek met het Verwey-Jonker Instituut, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van ongeveer 240.000 startende jongeren tussen de zestien tot dertig jaar en hun kansen op de arbeidsmarkt. Ook voor de coronacrisis hadden deze jongeren al minder kans op werk, maar door de pandemie is de ongelijkheid op de arbeidsmarkt in de eerste maanden van de virusuitbraak nog verder toegenomen. Jongeren die de arbeidsmarkt opkomen met een opleiding waar al weinig arbeidsperspectief aan zit worden hard geraakt. Dan gaat het om opleidingen in de detailhandel, mediatechniek, administratieve dienstverlening, maar ook afgestudeerden in "coronagevoelige sectoren" zoals de horeca, luchtvaart en kappers. Verder is de achterstand in baankansen van jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond verder toegenomen, aldus het onderzoek.

Update 08:02 - Groot-Brittannië steeds geïsoleerder, vrees voor chaos aan grens

Steeds meer landen weren reizigers uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de meer besmettelijke variant van het coronavirus die daar rondgaat. Nederland heeft al een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers uit dat land en dat voorbeeld wordt wereldwijd overgenomen. Lees ook: Nieuwe coronavariant lijkt veel besmettelijker: vijf vragen beantwoord over de mutatie Het Britse bedrijfsleven vreest dat het vervoer van goederen zwaar getroffen wordt door de noodmaatregelen in Frankrijk, dat gedurende 48 uur ook vrachtwagens weert. Frankrijk laat goederenvervoer alleen nog toe als de lading niet wordt begeleid door mensen. Dat betekent in de praktijk dat ladingen op schepen gezet moeten worden en de vrachtwagenchauffeur vervolgens achterblijft. Duizenden vrachtwagenchauffeurs kunnen nu niet meer terugkeren naar de EU. Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk kunnen ook per vliegtuig op steeds minder plaatsen terecht. Polen maakte in de nacht van zondag op maandag bekend dat het vliegverkeer wordt opgeschort, nadat Europese landen als Duitsland, Italië, Ierland en Finland eerder al vergelijkbare maatregelen hadden aangekondigd. Ook op andere plaatsen in de wereld wordt dat voorbeeld gevolgd. Dat gebeurt onder meer in Canada, Argentinië, Chili, Colombia en Peru.

Update 07:03 - 'Goede informatie over vaccin trekt twijfelende zorgmedewerkers over de streep'

Personeel in de zorg moet van de overheid snel duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen over de vaccinatie tegen corona. Op die manier kunnen meer zorgmedewerkers over de streep worden getrokken om zich te laten vaccineren. Dat zegt vicevoorzitter van vakbond FNV Kitty Jong. "Alle kennis over het vaccin moet in begrijpelijke taal gedeeld worden. Zorgmedewerkers die als eerste aan de beurt zijn, kunnen dan een weloverwogen keuze maken of ze zich laten vaccineren of niet." Uit een peiling van FNV onder ruim 9000 werknemers blijkt dat ruim een vijfde van de ondervraagden de inenting sowieso niet wil. Een ongeveer even groot percentage (18 procent) zegt nog te twijfelen en 13 procent geeft aan waarschijnlijk geen prik te halen. "Laat ik vooropstellen dat zorgmedewerkers zelf moeten beslissen of zij zich laten vaccineren", aldus Jong. "Het moet een vrije keuze zijn, je mag dat niet verplichten. Wel zijn wij ervan overtuigd dat veel minder mensen in zorg en welzijn zullen aarzelen als hun zorgen serieus worden genomen, goede voorlichting wordt gegeven op basis waarvan ze hun besluit kunnen nemen."

Update 06:44 - Consument minder pessimistisch in december

De stemming onder consumenten is deze maand minder somber geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het consumentenvertrouwen in december het hoogste niveau bereikt na maart dit jaar, toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Nederlanders zijn over het algemeen nog steeds erg negatief, maar niet meer zo pessimistisch als voorheen. De graadmeter waarmee het statistiekbureau het vertrouwen meet, kwam uit op min 20 tegen min 26 in de voorgaande maand. Volgens het CBS was vooral het oordeel van consumenten over de economie deze maand minder negatief dan in november. Ook de koopbereidheid verbeterde iets. Consumenten waren iets optimistischer over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan vorige maand.

Update 05:55 - Registratie gevaccineerden in de zorg niet toegestaan

Voor de veiligheid van hun meest kwetsbare cliënten willen werkgevers in de ouderen- en gehandicaptenzorg het straks graag weten: wie van hun werknemers heeft zich heeft laten vaccineren en wie niet? Maar grote kans dat ze dat ze daar geen volledig overzicht over krijgen. Dat meldt de Volkskrant maandag. De Autoriteit Persoonsgegevens is duidelijk: "Een werknemer hoeft dat zijn werkgever niet te vertellen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond. "Sterker nog: een werkgever mag er niet eens naar vragen, net als ook de vraag of een werknemer zwanger is, verboden is." Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden extra strenge eisen in de privacywet AVG. Dat is soms onwenselijk, zegt Inge Borghuis, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Amstelring. "Ik wil graag antwoord op de vraag wat nu voor gaat: het recht op privacy of het gezondheidsbelang. Het lijkt nu of het belang van privacy leidend is. In het belang van cliënten en collega’s en vanuit mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor hun veiligheid zou ik toch eigenlijk moeten weten wie gevaccineerd is."

Update 05:32 - 'Groot deel zorgpersoneel wil geen coronaprik'

Zorgmedewerkers willen zich niet zomaar laten inenten tegen het coronavirus. In een peiling onder ruim 9000 werknemers van FNV zegt 18 procent nog te twijfelen, geeft 13 procent aan waarschijnlijk geen prik te halen en wil ruim een vijfde de inenting sowieso niet. "Zorgmedewerkers die er niet positief tegenover staan voelen zich proefkonijnen of vinden het spannend als eerste aan de beurt te zijn", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in het AD. Lees ook: Nederlanders laten zich niet massaal vaccineren als ze daar meer vrijheden voor krijgen In de leeftijdsgroep tot en met 30 jaar zegt slechts een kwart zich te laten vaccineren. Volgens Jong moet het kabinet snel met antwoorden komen op vragen die leven onder het zorgpersoneel, dat in Nederland als eerste gevaccineerd zal worden tegen het coronavirus. De werknemers "missen goede wetenschappelijke uitleg en vinden dat het vaccin in wel erg korte tijd is ontwikkeld", aldus Jong tegen de krant. "Veel zorgmedewerkers voelen zich onder druk gezet om de vaccinatie te nemen. Ze willen zich niet gedwongen voelen en daar steunen wij ze in. Je mag ze niet direct of indirect dwingen. Deze mensen snappen ook dat ze met kwetsbare ouderen werken, maar hebben zorgen over hun eigen gezondheid." Het kabinet wil in januari beginnen met vaccineren. De FNV-vicevoorzitter verwacht dat veel zorgmedewerkers tot die tijd nog wel zijn over te halen. "Het is twee voor twaalf, maar ik denk dat het is vlot te trekken in korte tijd. Als mensen de informatie over het vaccin nog niet goed begrijpen, ligt dat niet zozeer aan hen, maar is er misschien niet goed gecommuniceerd", zegt Jong, die wil dat er betere voorlichting komt. "Let wel: de grootste groep wil zich wél laten vaccineren."

Update 03:51 - EMA oordeelt over eerste coronavaccin voor EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt maandag met zijn oordeel over het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben gemaakt. De verwachting is dat het vaccin wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het in Amsterdam gevestigde EMA geeft een zwaarwegend advies. Het definitieve besluit is aan de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen liet vorige week weinig twijfels bestaan over de uitkomst die zij voorziet. "Binnen een week zal het eerste vaccin worden goedgekeurd, zodat de inenting onmiddellijk kan beginnen", zei ze in het Europees Parlement. Bij goedkeuring is dit het eerste vaccin tegen het virus dat in de EU mag worden gebruikt. https://twitter.com/vonderleyen/status/1339525459864936450 De inhoudelijke beoordeling is een zaak van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Dit comité van het EMA houdt online een besloten vergadering. Aan de bijeenkomst doen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten mee. Zij beoordelen samen of het vaccin BNT162b2 veilig en werkzaam is. Vervolgens doen ze een aanbeveling aan de Europese Commissie, die het middel bij groen licht binnen twee dagen wil toelaten. Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt al toegediend in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Israël. Het is inmiddels ook goedgekeurd in Bahrein, Singapore en Zwitserland. Volgens onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten brachten, is het vaccin voor 95 procent effectief. Dat is een zeer hoge score, zeker voor een vaccin dat zo ongekend snel is ontwikkeld.

Update 02:31 - 'Oud en nieuw in zomerperiode'

Wanneer het lukt de coronapandemie de kop in te drukken, moet er eind juni een groot uitgesteld oud en nieuw komen, compleet met vuurwerk. Dat schrijft De Telegraaf. Zo’n uitgesteld feest kan als positief perspectief fungeren om nu door de moeilijkste periode van de crisis te komen. Het voorstel voor zo’n ’inhaal-oud en nieuw’ komt van VCP, de koepel van vakverenigingen. Daarin zitten onder andere vakbonden uit de veiligheidssector zoals politiebond ACP, de Gezamenlijke Officieren Verenigingen en ambtenarenvakbond CMHF.

Update 01:05 - Jongeren hard geraakt door coronacrisis

De kansenongelijkheid onder jongeren op de arbeidsmarkt nam de eerste maanden van de coronacrisis toe. Na de eerste golf van de coronapandemie hadden bovendien tienduizend minder jongeren werk dan normaal in die periode. Dat blijkt volgens NRC uit nieuw onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek deze maandag publiceert. Het economisch onderzoeksbureau is een langdurig onderzoek begonnen naar de impact van de coronacrisis op de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Dit is een eerste publicatie, die ingaat op de situatie tot juni dit jaar. Het verschil tussen wie wel en geen kans maakt op werk, wordt groter. Dat is bijvoorbeeld goed zichtbaar tussen jongeren met een Nederlandse achtergrond en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Die laatste groep had ook voor de coronacrisis al minder kans op het vinden van een baan. In het onderzoek is ook goed terug te zien welke sectoren hard zijn geraakt door de coronacrisis. Jongeren die studeerden voor een baan in de detailhandel, haarverzorging, vliegtuigtechniek of horeca, zagen het vooruitzicht op werk afnemen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.