Milieu en Gezondheid
22 apr 2020, 06:05
De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Basisscholen gaan deels weer open, maar grote evenementen en sportwedstrijden zijn tot zeker 1 september geschrapt. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4054.
In totaal zijn er tot nu toe 34.842 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.021 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 1050 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.
We sluiten het corona-liveblog voor vandaag af. Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws. En volg morgen het nieuwe liveblog.
Er zijn bij het Consortium Huisartsengeneeskunde nu 1900 meldingen gedaan van mensen die corona-positief zijn, of bij wie een sterke verdenking van een corona-besmetting is, die als gevolg daarvan zijn overleden of ervoor kozen niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Dat blijkt uit cijfers van huisartsen in Nederland op basis van gegevens uit de eigen praktijken meldt BNR. Het aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle huisartsen hun gegevens hebben doorgegeven. Eind deze week verwachten de huisartsen meer duidelijkheid te hebben. Dat heeft Jochen Cals, hoogleraar huisartsgeneeskunde van het UMC Maastricht, woensdagavond bekendgemaakt tijdens een webinar van de Landelijke Huisartsen Vereniging, dat door BNR is ingezien. In een reactie laat Cals aan BNR weten dat het ook soms voorkomt dat een patiënt dubbel is gemeld. Volgens de laatste RIVM-cijfers zijn nu 4054 mensen overleden. Met de cijfers van de huisartsen erbij zou dat totaal dus fors kunnen stijgen. Hoeveel van de 1900 gemelde mensen zijn overleden is niet bekend.
Ook al kunnen laboratoria veel meer coronatests aan, toch wil het kabinet heel voorzichtig nieuwe groepen testen. Dit omdat het volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) "spannend" is of er ook op de lange duur genoeg benodigdheden voor de tests zullen zijn. Ook is het volgens is het heel moeilijk in te schatten hoeveel extra tests er nodig zijn als bijvoorbeeld ook mantelzorgers die mogen ondergaan. Ruim 17.000 mensen zouden een coronatest kunnen laten uitvoeren, maar op dit moment worden er per dag slechts 7000 tests gedaan. De Tweede Kamer wil dat meer mensen getest worden maar volgens De Jonge is het te riskant om het testbeleid zomaar te verruimen, omdat niet te voorspellen is hoeveel mensen zich vervolgens laten testen, met een testtekort als mogelijk resultaat. Als het kabinet weer een nieuwe groep toelaat in de 'teststraat' van de GGD's, dan staan de mantelzorgers volgens De Jonge vooraan. "Dat is echt de eerstvolgende groep waaraan ik denk."
Normaal krijgen medewerkers van de Kindertelefoon ongeveer 1000 telefoontjes op een dag, maar nu zitten ze op wel 1500 telefoontjes. “Er wordt vooral veel verteld over spanningen die thuis spelen, zoals huiselijk geweld of ruzies met broertjes en zusjes omdat ze langer thuis moeten zitten”, zegt directeur Roline de Wilde. ”In sommige gezinnen neemt de spanning thuis toe door de coronamaatregelen. Dan hebben we het vooral over de kwetsbare gezinnen, waar bijvoorbeeld seksueel misbruik of fysiek geweld voorkomt.”
Als nieuwe wetenschappelijke inzichten meer ruimte bieden voor bedrijven waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, zoals kappers of masseurs, kunnen die wellicht vóór 19 mei weer open, stelt Mark Rutte in een debat met de Tweede Kamer. "Die drie weken zijn niet heilig", benadrukte de premier. Momenteel kijken deskundigen of werken met onder meer mondkapjes misschien een oplossing is voor bovengenoemde beroepsgroepen. Dat zoiets ook zal gelden voor de horeca, betwijfelt Rutte. Ondanks maatregelen die horecabedrijven treffen, als ze opengaan "weet je dat je veel meer mensen op straat krijgt, die naar terrassen gaan". "Ik wil niet de indruk wekken dat je voor de horeca al voor 19 mei meer duidelijkheid kan bieden. Dat verwacht ik niet."
De reguliere mondzorg wordt weer hervat en dat betekent dat de meeste tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici de deuren weer openen voor al hun klanten. Maar ze stuiten nu al op een aantal flinke tegenvallers... Mondhygiëniste Liesbeth Boswijk is woensdagochtend al druk aan het bellen geweest. “We moeten genoeg materiaal in huis hebben. Iedereen bestelt nu natuurlijk tegelijk plastic schermen en mondkapjes. Ik belde net zelfs met een tandarts uit Engeland om te vragen of we mondkapjes kunnen krijgen,” zegt ze tegen Hart van Nederland. Lees hier het hele verhaal.
Het is afgelopen week duidelijk drukker geworden op de Nederlandse snelwegen. Afgelopen dinsdag waren er meer personenauto's op de snelweg dan de vijf dinsdagen daarvoor, meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). In Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland nam de drukte relatief gezien het meest toe. Ook op de belangrijkste filelocaties wordt de weg langzaamaan weer voller. Afgelopen dinsdag was het aantal personenauto's op de snelweg 31 procent lager dan op dinsdag 3 maart, toen het verkeer nog reed als gebruikelijk. Vorige week dinsdag was het nog 36 procent rustiger. Vooral buiten de spits rijden er weer meer auto's op de snelweg. Die ontwikkeling was vorige week ook al aan de gang en zet dus door.
Sinds de eerste coronamaatregelen in Nederland half maart van kracht werden, hebben veel mensen de kentekens van hun auto's geschorst. Vanaf 12 maart werd Nederlanders gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en sindsdien zijn de kentekens van bijna 27.000 personenauto's die op naam van particulieren staan, geschorst. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De schorsing van een kenteken is een regeling die door de RDW mogelijk is gemaakt als een auto langere tijd niet in gebruik is. Voorwaarde is dan wel dat het voertuig niet op de openbare weg staat. Ook veel taxi's maken gebruik van die mogelijkheid, nu vanwege het virus steeds minder mensen gebruikmaken van de taxi. Volgens de RDW zijn sinds 12 maart de kentekens van ruim 4500 taxi's geschorst. Ook zetten veel taxiondernemingen verzekeringen stop, omdat hun auto's minder rijden.
Basisschoolleerlingen kunnen straks het beste volledige dagen naar school maar dan wel in afwisselende groepen. De ene groep gaat naar school, de andere krijgt bijvoorbeeld huiswerk mee, adviseert onder meer de PO-raad aan de scholen in het primair onderwijs die na de meivakantie weer opengaan. Of scholen dat advies ook opvolgen, is aan hen zelf. Het idee is dat de kinderen de helft van de tijd fysiek onderwijs krijgen. Minder kinderen in het gebouw betekent meer ruimte om 1,5 meter afstand te houden, vooral tussen volwassenen en kinderen. Volgens het advies worden de leerlingen van een school in twee groepen verdeeld en die twee groepen zijn nooit tegelijk op school. Voor de dagen dat leerlingen niet op school zijn, organiseert de school een vorm van onderwijs, zoals dus bijvoorbeeld opdrachten voor thuis. Groepsactiviteiten zoals schoolreisjes, vieringen en excursies gaan niet door. Oudergesprekken gaan digitaal en ouders zijn ook niet welkom op het schoolplein of in het schoolgebouw. In het pand komen looproutes. Leerlingen met coronagerelateerde klachten blijven thuis. En ook kinderen van wie gezinsleden tot een risicogroep behoren, kunnen in overleg met school worden vrijgesteld van het fysieke onderwijs in het schoolgebouw.
Het kabinet zou zich in de coronacrisis ook moeten laten adviseren door experts uit andere wetenschappelijke disciplines dan de geneeskunde. Die roep klonk woensdag breed tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.Het kabinet laat zich voor de aanpak van de coronacrisis adviseren door het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin experts uit allerlei hoeken van de medische wetenschap zijn vertegenwoordigd. Maar over bijvoorbeeld economische of maatschappelijke gevolgen van de crisis zou het kabinet zich ook moeten laten informeren, vinden partijen uit zowel de coalitie als de oppositie.
De Rijksoverheid heeft samen met de logistiek- en transportsector voorschriften gemaakt die duidelijkheid moeten geven over veilig en gezond doorwerken in deze sector tijdens de coronacrisis. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) lanceert woensdag samen met chauffeurs het protocol en de poster die overal komt te hangen. Binnen elk bedrijf moet iedereen afstand houden en er moet een aanspreekpunt worden aangesteld. De cabines in de wagens en de toiletten worden vaker schoongemaakt. De minister is blij dat de maatregelen er zijn gekomen. "De transportsector werkt vanaf dag 1 in deze periode hard door om het vervoer van belangrijke goederen op gang te houden. Ik heb veel respect voor de chauffeurs die er voor zorgen dat onze spullen bezorgd worden. Het is goed dat alle mensen in het transport nu extra houvast hebben om zo veilig mogelijk te kunnen blijven werken."
Het Holland Festival, dat in juni niet kan doorgaan, bereidt als alternatief een online-editie voor met een groot deel van de kunstenaars die tijdens het festival in Amsterdam zouden komen optreden. Onder de titel Holland Festival 2.0-2.0 laten ze met streams, films, vlogs, blogs en podcasts zien waar ze mee bezig zijn. Publiek dat al kaarten op zak heeft kan die óf omzetten in vouchers voor de editie in 2021, hun geld terugkrijgen of doneren. Op het podiumkunstenfestival etaleren kunstenaars uit meer dan twintig landen hun talenten.
Op de intensive cares liggen nu 1050 coronapatiënten, 37 minder dan dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlandse Covid-patiënten op de ic liggen er 1006 in Nederland, 33 minder dan dinsdag. En 44 in Duitsland, 4 minder dan dinsdag door 5 terugplaatsingen en 1 overplaatsing. Dinsdag werd ook al een daling van het aantal coronapatiënten op de intensive cares gemeld. Het waren er toen 1087, 71 minder dan op maandag. Ook liggen er nog 395 mensen op de ic met andere aandoeningen. Dat betekent volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat de reguliere zorg weer op gang komt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat met spoed de GGD vragen om meer werk te maken van het opsporen van mensen die mogelijk zijn besmet met het coronavirus, zoals in Duitsland en België al gebeurt. Door die mensen de opdracht te geven zichzelf af te zonderen, kan verdere verspreiding voorkomen worden. "Tot nu toe was gewoon helder dat het te druk was" voor dat zogeheten contactonderzoek, meende Jaap van Dissel van het RIVM. Nu de verspreiding lijkt af te nemen en er wordt gekeken naar manieren om alléén mensen die mogelijk besmet zijn thuis te houden, moet dat onderzoek weer hervat worden.
De tiende editie van Heroes Dutch Comic Con, het evenement voor fans van strips, fantasy en games, is voor de tweede keer verplaatst. In eerste instantie zou het evenement op 28 en 29 maart plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen werd het verplaatst naar 4 en 5 juli. Omdat dinsdag dus bekend werd gemaakt dat de maatregelen voor evenementen verlengd worden, kan het ook in juli niet doorgaan, aldus de organisator. De hoop is nu dat het evenement op 21 en 22 november wel door kan gaan, de al verkochte tickets worden automatisch naar die datum omgezet. Mensen die niet meer willen komen, kunnen hun geld terug krijgen of voor een voucher voor een ander evenement kiezen. Er werden zo'n 40.000 fans verwacht in de Jaarbeurs Utrecht.
Minister Carola Schouten van Landbouw laat onderzoeken of varkens besmet kunnen raken met het coronavirus. Tot nu toe is dat niet gebleken uit onderzoek, maar omdat de dieren wél gevoelig zijn voor sommige andere ziektes die bij mensen voorkomen, wil de minister meer zekerheid hebben. Wetenschappers gaan daarom bloedmonsters van varkens testen op antistoffen tegen het coronavirus. "Wetenschappers verwachten niet dat er dieren positief testen, maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten", aldus Schouten. Het onderzoek begint deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht. Schouten overweegt vergelijkbaar onderzoek te doen naar fretten, omdat die mogelijk wél gevoelig zijn voor het virus. Daarnaast wil ze ook verder onderzoek laten doen naar infecties die bij katten zijn gevonden.
Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit over de situatie van patiënten die twee keer hun eigen risico dreigen te moeten betalen doordat hun ziekenhuisbehandeling is uitgesteld. Doordat ziekenhuizen vanaf maart werden overspoeld met coronapatiënten stelden ze veel andere zorg uit. Dat kan een extra rekening van honderden euro's opleveren voor mensen die in 2019 aan een behandeltraject zijn begonnen. "Wij willen niet dat verzekerden voor verrassingen komen te staan", laat een woordvoerder van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland weten. De zorgverzekeraars wijzen er wel op dat de overheid over het eigen risico gaat. Een eventuele tegemoetkoming aan patiënten zou daarom van de politiek moeten komen
Aan de lange lijst met evenementen die door de coronacrisis niet doorgaan, kan nu ook Zwarte Cross worden toegevoegd. Het festival in de Achterhoek met muziek, theater en motorcross heeft besloten dat de editie van 2020 niet wordt verplaatst, maar afgeblazen.
"Achter de schermen gingen wij er al wel voorzichtig vanuit", laat de organisatie weten. "Hoewel wij balen als een stekker (en dat is nog zachtjes uitgedrukt) is de Zwarte Cross nu niet het allerbelangrijkste." Gekochte kaarten blijven geldig voor de volgende editie, die zal plaatsvinden van 15 tot en met 18 juli 2021. Bezoekers die hun tickets toch liever willen inleveren kunnen dat doen van 2 tot en met 30 juni.
Zwarte Cross 2020 geen doorgang vanwege coronavirus. Kaarten blijven geldig voor de Zwarte Cross 2021, die plaatsvindt van 15 t/m 18 juli. Lees het volledige bericht en de FAQ op https://t.co/9z1hvm72lL. pic.twitter.com/irGlq5X1i9
— Zwarte Cross (@zwartecross) April 22, 2020
In de afgelopen dag zijn er 138 nieuwe corona-doden gemeld, laat gezondheidsdienst RIVM weten in de dagelijkse update over het coronavirus in Nederland. Het dodental is daarmee de 4000 gepasseerd en opgelopen tot 4054. Sinds dinsdag hebben de ziekenhuizen 124 nieuwe opnames gemeld, wat betekent dat er nu meer dan 10.000 coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Het aantal bevestigde besmettingen loopt richting de 35.000. Lees hier meer over de laatste cijfers van het RIVM
"In de gehandicaptenzorg is het onmogelijk om mensen te behandelen of verplegen zonder aanraking. Het knuffelgehalte is bij ons hoog. Afstand, dat woord kennen we niet." Dat zegt Johan van Ruijven van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), waarbij 171 instellingen zijn aangesloten, van kleine zorgboerderij tot grote koepel. Het RIVM schat dat er meer dan 800 bewoners van gehandicapteninstellingen zijn besmet met het coronavirus. Ongeveer 150 van hen zijn overleden. Van Ruijven: "Die cijfers komen ongeveer overeen met onze eigen metingen, maar zullen in werkelijkheid hoger liggen omdat niet iedereen is getest."
Het voormalige Tweede Kamerlid Koos van den Berg van de SGP is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden aan complicaties die het gevolg waren van het coronavirus. Een woordvoerder van de SGP bevestigt berichtgeving hierover door het Reformatorisch Dagblad. De jurist Van den Berg zat zestien jaar in de Tweede Kamer. In de fractie hield hij zich bezig met binnenlands bestuur, buitenlandse zaken, defensie, volkshuisvesting en verkeer en waterstaat. In 2002 verliet hij de Tweede Kamer. "Ook na zijn terugtreden als Kamerlid bleef hij achter de schermen een belangrijke steunpilaar voor onze partij", zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in een reactie.
Fysiotherapeuten hebben nog geen groen licht gekregen om als vanouds alle patiënten weer in de eigen behandelkamer te ontvangen. "Voor ons wijzigt er tot 20 mei niets. De patiënten worden zeker wel geholpen, maar dan op afstand. Ideaal is het niet", zegt een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Daarbij zijn 19.000 fysiotherapeuten aangesloten.
Als er geen strenge coronamaatregelen waren genomen, zouden naar schatting 24.000 tot 25.000 ernstig zieke patiënten intensieve zorg nodig hebben gehad. Dat heeft Jaap van Dissel van gezondheidsdienst RIVM gezegd in de Tweede Kamer. Met de maatregelen heeft het kabinet dus 90 procent van de ic-opnames in verband met het coronavirus weten te voorkomen. Inmiddels is in alle delen van Nederland het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen gedaald. Volgens Van Dissel is er in het noorden nog amper sprake van besmettingen. Ook zei hij dat de besmettingsgraad waarschijnlijk op 0,8 blijft hangen, wat sinds medio maart is het geval is. Het is belangrijk dat de besmettingsgraad onder de 1 blijft, want dat betekent dat één besmet persoon gemiddeld minder dan één ander besmet. Op die manier kan de verspreiding van het virus langzaam uitdoven. Kijk hier live mee naar de technische briefing in de Tweede Kamer
Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding bij gezondheidsdienst RIVM, geeft op dit moment in de Tweede Kamer een laatste stand van zaken over het coronavirus in Nederland. Hij meldt er op dit moment 34.134 bevestigde coronapatiënten in Nederland zijn. 29 procent van hen is opgenomen in het ziekenhuis, 1001 mensen liggen op de intensive care. Kijk hier live mee naar de technische briefing in de Tweede Kamer
Bij de GGD is volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid nog "veel ruimte" voor het afnemen van meer tests op het coronavirus. Momenteel worden daar dagelijks ongeveer 1500 mensen getest. Volgens de minister zijn er verschillende knelpunten. "Zo verloopt de toeleiding richting GGD-testfaciliteiten nog niet optimaal, zijn er verschillen tussen regio's en waren er vragen over de financiering." Hierdoor wordt de testcapaciteit nu nog niet volledig gebruikt. Dagelijks worden in ons land in totaal ongeveer 7000 tests afgenomen, zowel binnen als buiten ziekenhuizen. Er is een capaciteit om dagelijks 17.500 testen uit te voeren. Dat kan nog worden opgeschroefd tot 29.000. Het kabinet heeft van de grootste leveranciers van laboratoriummaterialen "duidelijke toezeggingen" gekregen voor de komende maanden. "Dit geeft mij het vertrouwen dat de laboratoria in staat zullen zijn structureel meer testen uit te voeren", aldus de minister.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer met de laatste stand van zaken tav de aanpak van de #coronacrisis ?? https://t.co/C6Uzj0lXmD
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) April 22, 2020
Verpleeghuizen en de thuiszorg luiden de noodklok: volgens brancheorganisatie ActiZ laat het kabinet een "gevaarlijke onduidelijkheid" bestaan over de beschikbaarheid van mondmaskers in de ouderenzorg. De brancheorganisatie, die bijna 400 organisaties met in totaal 380.000 medewerkers vertegenwoordigt, is "verbijsterd over het gebrek aan duidelijkheid en perspectief". ActiZ roept de Tweede Kamer daarom op tot actie. ActiZ ziet dat de onrust onder zorgmedewerkers in verpleeghuizen en in de wijkverpleging de laatste weken toeneemt vanwege doorgaande besmettingen en de vele verhalen die de ronde doen over de oorzaken daarvan. De organisatie zegt dat er nog altijd te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat scherp in de gaten houden of genoeg leerkrachten op basisscholen getest kunnen worden op het coronavirus. "Daar gaan wij streng op letten", aldus een woordvoerder. De basisscholen gaan maandag 11 mei weer gedeeltelijk open, vanaf dat moment krijgt onderwijspersoneel de mogelijkheid om zich te laten testen. Maar dat het testen van duizenden extra mensen geen vanzelfsprekendheid is, bleek eerder bij zorgpersoneel. Nu worden zo'n 7000 mensen per dag getest. Laboratoria hebben capaciteit voor 17.500 testen per dag en zouden dit verder kunnen uitbreiden tot 29.000. "Gelukkig is het nog geen 11 mei", zegt de woordvoerder van de AOb. "Als het niet gaat lukken, is er een probleem."
De Gezondheidsraad raadt het kabinet aan om komend najaar ouderen tussen de 70 en 79 jaar met voorrang te vaccineren tegen pneumokokken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid neemt dit advies over. Zeventigplussers zijn het meest kwetsbaar en kunnen ernstig ziek worden door pneumokokken. De bacterie kan luchtweginfecties als oorontsteking en longontsteking veroorzaken, maar ook zwaardere infecties als bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Omdat de kwetsbare groep ook verhoogd risico loopt bij een besmetting met het nieuwe coronavirus, moeten zij voorrang krijgen bij het nieuwe vaccinatieprogramma. Verder adviseert de Gezondheidsraad om mensen die longschade hebben opgelopen ook eerder in aanmerking te laten komen voor een pneumokokkenvaccinatie.
Hoogleraren die de Tweede Kamer bijpraten over het mogelijk inzetten van een app in de strijd tegen het coronavirus zijn kritisch. Een dergelijke app moet aan de allerhoogste eisen voldoen, laten ze weten in een zogenoemd rondetafelgesprek. Politiek redacteur Tomas Riemens volgt de bijeenkomst hier.
"Het is een gigantisch risico om in te zetten op een tracer-app. Dat zou ik als wetenschapper niet op mijn naam hebben willen staan", zegt Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsengeneeskunde over de #CoronaApp
— Tomas Riemens (@TomasRiemens) April 22, 2020
Honderdduizenden patiënten bij wie de behandeling is uitgesteld vanwege de coronacrisis zijn mogelijk honderden euro's aan extra kosten kwijt. Dat meldt BNR Nieuwsradio na een rondvraag. Zo kan het voorkomen dat patiënten twee keer het eigen risico of een deel daarvan moeten betalen. Dat komt doordat hun behandeltraject nu vaak langer duurt. Normaal wordt voor zo'n traject maximaal 120 dagen gerekend. Bij een behandeling die in 2019 start, worden alle kosten binnen deze periode verrekend met het eigen risico van dat jaar. Dus ook als een deel in dit jaar plaatsvindt. Maar omdat veel behandelingen zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis vallen ze nu buiten deze periode van 120 dagen. En daardoor moeten patiënten twee keer hun eigen risico aanspreken.
De komende editie van Sail Amsterdam gaat helemaal niet door. De organisatie heeft besloten het hele scheepvaartevenement af te blazen. Dat betekent dat de volgende Sail pas weer in 2025 gehouden zal worden. Dinsdag kondigde premier Mark Rutte aan dat alle evenementen tot zeker 1 september geschrapt worden. Aanvankelijk zei Sail nog te kijken naar alternatieve scenario's, zoals verplaatsing naar een ander jaar. Maar dat blijkt niet realistisch, laat de organisatie weten na overleg met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en andere betrokkenen. Het nautisch spektakel is een van de populairste evenementen van Nederland en wordt één keer in de vijf jaar gehouden. De laatste editie in 2015 trok in totaal 2,3 miljoen bezoekers naar de hoofdstad. Lees hier meer over het besluit om Sail 2020 af te blazen en bekijk hieronder de spectaculaire beelden van Sail 2015 terug
Op dit moment wordt Tweede Kamer bijgepraat over het gebruik van een mogelijk corona-app. In een zogenoemd rondetafelgesprek leggen deskundigen uit waar een goede app allemaal aan moet voldoen. Politiek redacteur Tomas Riemens volgt de bijeenkomst hier. Verschillende hoogleraren op onder meer het gebied van digitale technologie en geneeskunde komen aan het woord. Ook zullen privacy-deskundigen hun inzichten delen.
"Bluetooth gaat 'm niet worden", zegt prof. Maarten van Steen van de Universiteit van Twente bij het gesprek in de Tweede Kamer over de #CoronaApp
— Tomas Riemens (@TomasRiemens) April 22, 2020
Het consumentenvertrouwen is deze maand in flink tempo verslechterd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is zelfs de sterkste daling binnen één maand ooit. In maart stond de graadmeter op -2, maar in april is dit gezakt naar -22. Het is overigens niet de laagste stand die ooit werd gemeten: in 2013 bereikte het consumentenvertrouwen een absoluut dieptepunt met -41. April is de eerste volle maand waarin de strenge coronamaatregelen van kracht zijn. Hierdoor zijn huishoudens pessimistischer geworden en minder bereid om spullen te kopen. De economische klap is hard aangekomen en een diepe recessie lijkt dan ook onafwendbaar.
Bijna 8 miljoen Nederlanders hebben dinsdagavond naar de persconferentie van premier Mark Rutte gekeken. Niet eerder keken er in ons land zoveel mensen naar een niet-sportuitzending. In totaal keken er meer dan 7,8 miljoen mensen, verspreid over NPO1, RTL4 en SBS6, meldt Stichting Kijkonderzoek. Het vorige 'niet sport'-record stond op naam van Peter R. de Vries. Een speciale uitzending van misdaadverslaggever over Joran van der Sloot trok in 2008 7 miljoen kijkers. Het absolute kijkcijferrecord werd neergezet in 2014 bij de halve finale van het WK voetbal in Brazilië. Toen zagen 12,4 miljoen Nederlanders hoe Oranje verloor van Argentinië. Lees terug: De vijf punten van premier Rutte uit de persconferentie samengevat
Gezondheidsdienst RIVM schat dat er meer dan 800 bewoners van gehandicapteninstellingen besmet zijn met het coronavirus. Ongeveer 150 van hen zijn overleden, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. In 10 procent van de gehandicapteninstellingen is sprake van zeker één besmetting. Het gaat om zo'n 260 instellingen in totaal, laat de minister aan de Tweede Kamer weten.
Het kabinet laat een nieuwe app ontwikkelen en hoopt hierover over een maand een besluit te nemen. Dat meldt Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Vanuit verschillende organisaties kwam flinke kritiek op de zeven overgebleven voorstellen en de snelheid waarmee het ministerie van Volksgezondheid een app wilde lanceren. Het kabinet doet daarom een pas op de plaats. "Mede op basis van de conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de Autoriteit Persoonsgegevens, heb ik besloten nu geen opdracht te geven voor de inzet van een of meer specifieke oplossingen zoals die tot nu toe zijn ingediend", schrijft De Jonge. Hij verwacht over vier weken "een goed vervolgbesluit" te kunnen nemen over of en hoe apps kunnen worden ingezet.
Nederland is zelf begonnen met het maken van de wattenstokjes die nodig zijn voor bepaalde coronatests. Dinsdag is de eerste lading opgeleverd, laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Momenteel produceert Nederland 17.500 staafjes per dag, eind april moeten er dagelijks 30.000 worden gemaakt. Samen met een aantal andere maatregelen zorgt de productie in Nederland ervoor dat de voorraden van wattenstaafjes op orde zijn, meldt De Jonge. "Ik ben verheugd met dit resultaat", zegt de minister. Dat is deels te danken aan zakenman Feike Sijbesma, die namens het kabinet optreedt als speciaal coronagezant.
De vastenmaand ramadan, die deze week begint, is voor moslims normaal gesproken een tijd van samen zijn. Samen bidden en samen eten na zonsondergang. Maar in tijden van corona kan dat niet. De moskeeën zijn dicht en gezamenlijke iftar-maaltijden, waarmee moslims het vasten breken, gaan niet door. Om zeker te weten dat moslims toch niet 's avonds buiten samenkomen, gaan vrijwilligers van moskeeën de komende weken na zonsondergang de wijken in. Als ze groepjes mensen zien, worden die aangespoord om naar binnen te gaan. In Amsterdam doen "zestien tot twintig" moskeeën mee met de rondes door de wijken, zegt hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee. In Den Haag gaat onder meer de moskee as-Soennah langs pleintjes, parken en andere hangplekken voor jongeren.
Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in april sterk verslechterd. Door het nieuwe coronavirus zijn huishoudens pessimistischer over het economisch klimaat en minder bereid tot kopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De graadmeter van het statistiekbureau voor het consumentenvertrouwen kende tussen maart en april de sterkste daling ooit. Waar in maart een stand van -2 werd gemeten, komt de graadmeter van april op -22 uit. Hoewel dit de sterkste daling ooit is, gaat het niet om de laagste stand. Die werd in 2013 bereikt met -41.
In de landbouw en bouwsector dreigen vanwege de coronapandemie tekorten te ontstaan aan buitenlandse arbeidskrachten uit landen als Polen, Bulgarije en Roemenië. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Veel uitzendkrachten uit Oost-Europa zijn terug naar hun thuisland gegaan. Anderen, die van plan waren naar Nederland te komen, hebben besloten van hun geplande reis af te zien. De deskundigen bij de bank baseren zich onder meer op gesprekken met uitzendorganisaties.
Het Rode Kruis is per direct bereikbaar voor coronavragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch en Berbers. De hulporganisatie vindt het belangrijk er te zijn voor mensen die het Nederlands niet goed machtig zijn, zeker nu deze week de ramadan begint. De Rode Kruis Hulplijn is bereikbaar via één van de speciale WhatsApp-nummers: 06-48158053 (Turks) of 06-48158055 (Marokkaans-Arabisch en Berbers). Daar kan men een (gesproken) bericht achterlaten. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt dan in de eigen taal terug. De meeste mensen hebben WhatsApp, ook de eerste generatie, aldus het Rode Kruis.
Zorgverzekeraars maken 'miljarden' euro's vrij om noodlijdende ziekenhuizen te ondersteunen. Ze zijn dat overeengekomen met de vereniging van ziekenhuizen NVZ, meldt het AD. Veel ziekenhuizen verkeren in financiële nood als gevolg van de coronacrisis. Het inrichten van extra intensive cares en de patiëntenzorg kost veel extra geld, terwijl er amper middelen binnenkomen omdat de reguliere zorg grotendeels is uitgesteld. Ziekenhuizen kunnen vanaf 1 mei een maandelijks voorschot krijgen van de zorgverzekeraars "om hen de ruimte te geven om in crisistijd te voldoen aan hun betalingsverlichtingen", melden de partijen. De ziekenhuizen kunnen vanaf volgende maand een voorschot aanvragen dat net zo groot is als de omzet die zij voor de coronacrisis verwachtten te maken.
IT- en privacyexperts geven Tweede Kamerleden woensdag de nodige duiding en uitleg over de risico's en kansen van het gebruik van veelbesproken corona-apps. Academici, privacyvoorvechters en andere experts, onder wie Ronald Prins, oprichter van het bekende Fox-IT, praten de Kamer bij. Het lanceren van een corona-app die volgt of je contact hebt gehad met een besmet persoon leek een groot succes. Het kabinet kreeg snel veel voorstellen binnen. Maar na de 'appathon' van afgelopen weekeinde, waarin bedrijven en organisaties de zeven beste voorstellen presenteerden, bleek dat er nog een lange weg te gaan was. De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens wilde de voorstellen niet eens beoordelen. Ze zijn onvoldoende uitgewerkt omdat de overheid niet duidelijk genoeg was over de voorwaarden voor de apps. Zo'n app moet de kern worden van het nieuwe beleid om mensen met het virus op te sporen en af te zonderen, maar een geschikt voorstel laat dus nog op zich wachten. Premier Mark Rutte zei dinsdagavond na crisisberaad van zijn kabinet nog dat de app desalniettemin "heel belangrijk" is voor het testbeleid van de komende tijd. De kritiek die verschillende instanties hebben geuit, is logisch. "Als je in 1964 een verhaal had gelezen over de reis naar de maan was dat ook niet positief geweest", aldus de minister-president. Terwijl vijf jaar later toch de eerste bemande maanlanding lukte, wil hij maar zeggen.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat de komende vier weken een nieuwe corona-app ontwikkelen die wél helemaal veilig is, de privacy niet schaadt en vrij toegankelijk wordt qua broncode (open source). Dat schrijft hij in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Tweede Kamer, meldt het AD. De zeven apps die oorspronkelijk op tafel lagen konden de toets der kritiek van experts en juristen allemaal niet doorstaan na een testweekend (de 'appathon' gedoopt), kwam dinsdag tijdens een briefing aan Kamerleden naar voren. Er wordt niet meer aan deze apps verder gesleuteld, blijkt nu. De nieuwe app - die mensen gaat laten zien of iemand in hun omgeving corona heeft - wordt door een te formeren team opgezet en uitgewerkt volgens de eisen die een taskforce van de GGD stelt. Het kan zijn dat wordt gewerkt met een consortium waarin ook bouwers zitten die de eerdere apps leverden. Ook wordt niet uitgesloten dat daaruit onderdelen worden overgenomen. Het is de bedoeling dat de nieuwe app in de steigers staat op 19 mei, het volgende moment dat de intelligente lockdown kan worden versoepeld.
Tandartsen en mondhygiënisten hervatten vanaf woensdag de reguliere zorg. De sector heeft daarvoor een eigen richtlijn opgesteld, waarmee mondzorgverleners op verantwoorde en gepaste wijze weer aan de slag kunnen. Dat meldden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT. De organisaties geven aan dat de tandartspraktijken en die van mondhygiënisten nooit dicht zijn geweest. Wel was de reguliere mondzorg opgeschort om een verantwoorde manier te vinden om het dagelijkse werk uit te kunnen voeren. Die hebben ze nu gevonden. "Met de definitieve vaststelling van de Leidraad Mondzorg Corona kan onze koers worden vervolgd", meldden de koepelorganisaties dinsdagavond. "Vanaf woensdag 22 april kunnen mondzorgpraktijken de reguliere mondzorg op verantwoorde en gepaste wijze hervatten. Dit houdt in dat alle mondzorgverleners en mondzorgpraktijken daarbij de Leidraad Mondzorg Corona volgen." In de leidraad wordt onder andere ingegaan op de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen en aanvullende hygiënemaatregelen. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.