Politiek
22 dec 2020, 06:04
Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijft gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 9.872, dat zijn er 1.340 minder dan op maandag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.289, dat zijn er 127 meer dan op maandag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 586, dat zijn er 0 meer dan op maandag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Het Britse farmaciebedrijf AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een coronavaccin heeft ontwikkeld, zegt dat het vaccin ook werkt tegen het gemuteerde virus dat in Groot-Brittannië en enkele andere landen, waaronder Nederland, is gevonden. Dat zou blijken uit studies die het bedrijf heeft uitgevoerd. Volgens het bedrijf zijn de veranderingen in de genetische code van deze nieuwe virale stam niet in staat om de structuur van de proteïne te veranderen en werkt het vaccin ook op het gemuteerde virus," zegt een woordvoerder van AstraZeneca. Nederland en andere Europese landen hebben in oktober alvast 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, die worden afgenomen als het vaccin zich daadwerkelijk heeft bewezen. De Europese Commissie heeft soortgelijke deals gesloten met vijf andere vaccinmakers.
Het UMC Utrecht stopt met het onderzoek naar het effect van hoge doses bloedverdunners bij ernstige zieke coronapatiënten die op de intensive care worden behandeld. De hoge doses antistollingsmiddelen laten bij deze zieken geen verbetering zien ten opzichte van een standaard doses. Onafhankelijke adviesraden hebben geadviseerd te stoppen met het onderzoek, omdat de hoge dosis niet blijkt te werken en niet valt uit te sluiten of de hoeveelheid medicijnen schade kan veroorzaken. De studie wordt wel voortgezet onder minder ernstig zieke patiënten met Covid-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ook buiten het onderzoek om krijgen coronapatiënten soms bloedverdunners. Die worden gegeven, omdat het virus een groter risico op bloedstolsels in de longen met zich meebrengt. Deze ongebruikelijke stolling kan tot allerlei complicaties leiden, zoals longkwalen, een hartaanval of beroertes, aldus het ziekenhuis dinsdag in een verklaring.
In België zijn al aan het begin van deze maand vier mensen besmet geraakt met de variant van het coronavirus. De vier gevallen zijn in een niet bij naam genoemde Vlaamse gemeente, tegen de grens met Nederland ontdekt. Dat zegt de woordvoerder van het Belgische ministerie van Volksgezondheid. De woordvoerder sluit niet uit dat meer mensen zijn besmet met de variant omdat in België minder wordt getest op de mutatie van het coronavirus. Tot nu toe werd gedacht dat de nieuwe variant van het virus voor het eerst is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. De variant is besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. In Nederland zijn tot nu toe twee gevallen bekend van besmettingen met de nieuwe versie van het longvirus. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat hebben opgelopen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam.
Rijexamens en toetsen die voor de periode van 15 december tot en met 19 januari waren gepland, maar door de lockdown zijn uitgesteld, kunnen tot en met 31 maart worden ingehaald. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gemeld, In de periode van 15 december tot en met 19 januari worden in totaal 190.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld. Hiervoor zijn speciale plekken beschikbaar in de reserveringssystemen, die sinds vrijdag 18 december weer zijn geopend voor inhaalexamens, aldus het CBR. Het inhalen van examens gebeurt zonder extra kosten bij het CBR. Voor uitgestelde examens uit 2020 blijft volgend jaar het examenbedrag van 2020 gelden. De examens die al waren ingepland vanaf 20 januari, gaan wel gewoon door. Ze kunnen kosteloos worden geannuleerd of verplaatst, bijvoorbeeld als een opleider weet dat zijn kandidaat niet op tijd rijvaardig zal zijn.
De Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch is dit jaar het decor van de traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) deelde dinsdag op social media een foto van de opnamen van de toespraak, die op eerste kerstdag live op tv wordt uitgezonden. Te zien is dat er tijdens de opnames van de kerstrede rekening is gehouden met de coronamaatregelen. Zo draagt een van de twee cameramannen een mondkapje. Het is de tweede keer dat Willem-Alexander zijn kerstrede uitspreekt in zijn woonpaleis. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huis ten Bosch. In de Chinese Zaal, met beschilderd rijstpapier op de muren en zijden wandbespanningen, staan meubels die de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de 17e eeuw meebracht uit China.
Bij de coronatestlocatie van de GGD Hart voor Brabant in Tilburg begint woensdag een onderzoek naar thuis af te nemen testen. De pilot moet de vraag beantwoorden of de resultaten van thuis zelf afgenomen sneltesten overeenkomen met de resultaten van de PCR-test. Ook wordt gekeken of testen in de thuissituatie veilig en betrouwbaar afgelezen kunnen worden door mensen zonder medische laboratorium-ervaring. De studie, opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, het Amphia Ziekenhuis en laboratorium Microvida, kan een volgende stap betekenen in de inzet van thuistesten. Een bezoeker van de GGD-testlocatie in Tilburg die wil deelnemen aan het onderzoek krijgt na het ondergaan van de gebruikelijke PCR-test een pakketje met een sneltest mee naar huis. De resultaten kunnen worden ingevuld in een vragenlijst, samen met andere kenmerken, zoals of de bezoeker klachten had op het moment dat hij of zij zich liet testen. De resultaten uit de thuistest worden vervolgens vergeleken met die uit de gewone test, om zo te kijken of de thuistest even betrouwbaar is als de PCR-test in de teststraat. In totaal worden zo'n 8000 thuistests meegegeven. Het onderzoek moet begin januari zijn afgerond.
Als het tijdens de komende feestdagen, en met name rond de jaarwisseling, op straat toch uit de hand loopt, is het maar de vraag of er op de afdelingen Spoedeisende Hulp en Acute Zorg in ziekenhuizen voldoende personeel is om mensen te behandelen. "De mensen zijn al op, de rek is eruit. En nu personeel van andere afdelingen weer allemaal moet bijspringen voor de Covid-zorg, wordt het spannend hoe het op de Spoedeisende Hulp zal gaan. Daar kan dus waarschijnlijk niemand bijspringen als het druk wordt", zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. Volgens Merlijn is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel in deze maand ongekend hoog. Daar komt bij dat er maar mondjesmaat verlof mag worden opgenomen, zo bleek uit een rondvraag van de vakbond onder twintig ziekenhuizen. "Wie een dag vrij is, staat op een reservelijst en moet onmiddellijk aantreden als het in het ziekenhuis over de rand loopt", aldus Merlijn. De enige oplossing is volgens de vakbond dat "iedereen zich gedraagt tijdens de jaarwisseling. Zoek incidenten niet op en blijf thuis. Denk aan een ander", benadrukt Merlijn. "Want als mensen zich rond de feestdagen niet aan de regels houden en elkaar toch opzoeken, ziet het zwaar overbelaste zorgpersoneel na de eerste week van januari misschien de derde coronagolf langskomen. En het houdt echt een keer op."
Ziekenhuispersoneel moet sneller worden gevaccineerd dan nu is voorzien. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) dringen daarop aan bij het kabinet. "De situatie in ziekenhuizen en umc’s dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie", stellen de twee organisaties. NVZ en NFU wijzen op het toenemende ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel. Ze vinden dat ook huisartsen hoger op de prioriteitenlijst moeten komen. "De NVZ en NFU vinden het onbegrijpelijk dat de Gezondheidsraad en het kabinet geen voorrang geven aan diegenen die het hardst nodig zijn om patiënten te verzorgen en de samenleving zo snel mogelijk terug naar normaal te brengen: ziekenhuisprofessionals en huisartsen". Volgens de organisaties is ook "de samenleving als geheel gebaat bij een snellere vaccinatie van deze professionals". Bij besluiten over het verzwaren of verlichten van de lockdown speelt de druk op de zorg in ziekenhuizen immers een grote rol. "Vermindering van ziekteverzuim bij ziekenhuismedewerkers is essentieel om de capaciteit op peil te houden", aldus NVZ en NFU.
Van de mensen die zich vorige week op het coronavirus hebben laten testen, kreeg 13,6 procent een positieve uitslag terug. Dat percentage is hoger dan vorige week. Toen bleek 12,1 procent van iedereen die naar de teststraat ging het virus bij zich te dragen, zo blijkt uit het wekelijkse overzicht van het RIVM. In de teststraten van de GGD'en nam de drukte verder toe. Het aantal afgenomen testen steeg met 8,4 procent tot 509.644 in de week van 14 tot 20 december, aldus het RIVM.
Voor de Patiëntenfederatie Nederland komt het besluit om alle niet-acute zorg te stoppen "erg snel en onverwacht, als een donderslag bij heldere hemel". Directeur Dianda Veldman van de federatie begrijpt de maatregel aan de ene kant wel, want ze heeft oog voor de overbelasting van het ziekenhuispersoneel, maar "ook in crises moet je verstandig zijn", zegt ze. Het stoppen van de niet-acute, planbare zorg in ook de zelfstandige ofwel privéklinieken, die zich juist veel bezighouden met dat soort verzekerde zorg, zal volgens haar niet opleveren wat ervan verwacht wordt. "Vergelijk het met personeelsgebrek bij de NS, dan kun je ook niet alle buschauffeurs zomaar op de trein zetten", aldus Veldman. Ze vreest dat een deel van de vrijgekomen zorgcapaciteit uiteindelijk niet wordt gebruikt. "Het is een heel grote operatie die je niet zomaar even regelt. Je offert misschien dingen op zonder resultaat." Je moet nagaan wat het kost en wat het in de praktijk oplevert, zegt ze, en maken dat alles met elkaar in balans blijft. Er waren eerder dit jaar bovendien al zoveel minder verwijzingen naar gespecialiseerde zorg, dat Veldman zich bezorgd afvraagt waar het aantal op uitkomt als zelfstandige klinieken ook minder mensen opvangen. Het wordt ook een probleem voor de zorgverzekeraars, die volgens Veldman zien aankomen dat ze hun zorgplicht niet meer kunnen nakomen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2289 coronapatiënten. Dat zijn er 127 meer dan maandag, een toename van bijna 6 procent op één dag. De toename valt volledig toe te schrijven aan verpleegafdelingen. Op de intensive cares liggen net als maandag 586 mensen met Covid-19. Twee van hen zijn overgebracht naar Duitsland. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de laatste cijfers dinsdag bekend. Eerder op de dag werd duidelijk dat een groot deel van de reguliere zorg wordt stilgelegd vanwege het toenemende aantal coronapatiënten. Alleen kritieke behandelingen gaan door, veel planbare zorg wordt uitgesteld. Het aantal coronabesmettingen steeg de laatste weken flink. Daarna volgde een gestage toename van het aantal ziekenhuisopnames, die naar verwachting nog enkele weken zal doorzetten. Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn veertien coronapatiënten verplaatst naar een andere regio. Zeven van hen liggen op de ic. Maandag werd bekend dat ook het vervoer van coronapatiënten naar Duitsland is hervat. Dit voorjaar werden ook al patiënten naar het buurland overgebracht om de druk op Nederlandse ziekenhuizen te verlichten.
Het aantal meldingen over nieuwe coronabesmettingen is voor de tweede dag op rij gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen maandag- en dinsdagochtend 9872 positieve testresultaten. Dat zijn er minder dan maandag. Toen waren er volgens iets gecorrigeerde cijfers 11.199 gevallen, een forse daling ten opzichte van zondag. Toen kwam de teller boven de 13.000 uit. Het RIVM heeft tussen maandag- en dinsdagochtend 116 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er een stuk minder: 31. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen. Het aantal besmettingen loopt al weken op. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet het tij te keren.
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is nauwelijks gewijzigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijfert het nu op 1,25. Het stond vorige week op 1,24, de week daarvoor nog een stuk lager op precies 1. Een reproductiegetal van 1,25 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt gemiddeld 125 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, des te sneller het virus zich kan verspreiden. Het RIVM houdt een onzekerheidsmarge aan van tussen de 1,22 en 1,27. Ook ligt het reproductiegetal achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 4 december.
Het coronavirus heeft zijn opmars afgelopen week voorgezet. "Alle seinen staan nog steeds op rood", vat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie samen. Het instituut registreerde de laatste zeven dagen opnieuw fors meer besmettingen dan een week eerder: in totaal 82.340. Daarvan zijn er wel circa 6000 toe te schrijven aan de week daarvoor. Door een computerstoring werden de betreffende meldingen pas later verwerkt. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM 58.412 nieuwe gevallen, maar het werkelijke aantal was dus nog hoger. Na correctie van de cijfers bedraagt de stijging in de afgelopen week zo'n 20 procent. Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen nam ook toe. Het RIVM registreerde afgelopen week 472 overlijdens, een week eerder waren het er 398.
Coronaminister Hugo de Jonge laat aan Hart van Nederland weten dat er inmiddels twee gevallen van het nieuwe, gemuteerde virus in Nederland zijn vastgesteld. Beide gevallen bevinden zich in de regio Amsterdam. De nieuwe variant van het virus zou tot 70 procent besmettelijker zijn dan het originele virus en werd een paar dagen geleden voor het eerst vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien geldt een vlieg/vaar/treinverbod vanuit het VK naar onder andere Nederland en zijn daar rigoureuze lockdown-maatregelen ingesteld.
Na het tonen van een negatieve coronatest mogen reizigers weer vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland, laat Minister Stef Blok (Buitenlandse zaken) dinsdag weten. Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine. Dinsdagmiddag wordt met de vervoerders afgestemd wanneer zij kunnen beginnen met het controleren van de testen.
KWF Kankerbestrijding noemt het "zorgelijk" dat ziekenhuizen alle niet-acute zorg moeten staken vanwege het hoge aantal coronapatiënten. "Dit kan veel schade veroorzaken voor mensen die kankerzorg krijgen. Ook emotioneel", aldus een woordvoerster. Dinsdag werd bekend dat ziekenhuizen alle niet-acute, planbare zorg stilleggen om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek en gaan dus door. Dat betekent dat alle andere niet-acute zorg voor onder meer kankerpatiënten komt te vervallen. "Niet alleen operaties maar ook chemo's en bestralingen worden stilgelegd", aldus de woordvoerster van KWF. Welke patiënten precies moeten wachten op zorg is volgens haar afhankelijk van hoe agressief de tumor is en in welke fase van de behandeling de patiënt zit. Hoeveel kankerpatiënten worden benadeeld door het stilleggen van de niet-acute behandelingen kan ze niet zeggen.
De priklocatie van de GGD Hart voor Brabant komt in Veghel. Een voormalig distributiecentrum van een supermarkt aan de Amert geldt als een van de eerste drie locaties in het land waar zorgmedewerkers het Pfizer-vaccin toegediend krijgen. De planning is uiterlijk 11 januari van start te gaan, meldt de GGD.
Bij tientallen coronatestlocaties wordt het medisch afval niet niet goed verpakt en afgevoerd, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat is gevaarlijk, want iedereen die betrokken is bij het inpakken en vervoeren van het afval, kan zo worden besmet. De ILT ging tussen 7 en 11 december langs bij 39 testlocaties, zowel commercieel als van de GGD. Een bezocht ziekenhuis, 11 van de 24 GGD-testlocaties en 9 van de 14 bezochte commerciële testlocaties waren in overtreding. In alle gevallen ging het om het afvoeren van corona-afval alsof het gewoon bedrijfsafval was. Daarnaast ging het bij "een handvol" locaties mis met het coderen en afsluiten van de containers waarin het afval wordt weggegooid. De toezichthouder laat weten dat de betreffende locaties op de overtredingen zijn aangesproken er "meteen werk van gemaakt" hebben. De inspectie gaat de komende tijd met betrokkenen in gesprek om de kennis over het veilig lozen van corona-afval te verbeteren. Ook gaan de controles bij testlocaties door.
Een aantal dierentuinen gaat de coronacrisis mogelijk niet overleven. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). De dierentuinen hebben zwaar te lijden gehad van de eerste lockdown eerder dit jaar en krijgen een extra klap door de huidige lockdown. "De kerstvakantie gaat eraf, dat is normaal een kans om geld te verdienen. De dierentuinen draaien nu op hun reserves, maar het wordt langzamerhand wel een penibele situatie." De meeste kosten zitten in personeel (verzorgers). Daarvoor doen de dierentuinen een beroep op de NOW-regeling. "Een aantal dierentuinen (Artis, Blijdorp) heeft al mensen moeten laten gaan. Maar dat kan maar tot een bepaald punt, de dieren moeten toch worden verzorgd." Een definitieve sluiting is eigenlijk geen optie, aldus de woordvoerster van de NVD: "Je kan met die dieren niet zomaar ergens naartoe, niemand zit te wachten op dieren uit andere dierentuinen. Het uiterste scenario is het euthanaseren van dieren, maar dat proberen we uit alle macht te voorkomen." De dierenparken hebben de hoop gevestigd op een steunpakket van 39 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, dat begin 2021 beschikbaar komt. "Dierentuinen hebben zich daarvoor kunnen aanmelden, hun aanvragen worden beoordeeld door het ministerie. Hopelijk komt er nog wat meer geld beschikbaar." Er zijn ongeveer zestig dierentuinen met een vergunning in Nederland, van groot tot klein, deels particulier. De dertien grootste zijn verenigd in de NVD, dertien kleinere zijn aangesloten bij Dier en Park.
Ziekenhuizen leggen alle niet-acute zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maakte de maatregelen dinsdag bekend. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt ze. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald." Van Ark steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. "Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."
De bedrijven BioNTech en Pfizer leveren dit jaar nog 12,5 miljoen doses van hun coronavaccin aan de Europese Unie. Lidstaten ontvangen het middel binnen vijf dagen, zei BioNTech-manager Sean Marett. De EU ontvangt daarmee naar verwachting minder doses dan de Verenigde Staten. Daar zouden voor het eind van het jaar 20 miljoen doses beschikbaar moeten zijn. Veel EU-lidstaten willen nog dit jaar beginnen met het inenten van burgers tegen het virus. In Nederland wordt daar in januari een begin mee gemaakt. Met de 12,5 miljoen vaccins die op korte termijn binnenkomen, kan maar een fractie worden gevaccineerd van de honderden miljoenen inwoners van de EU. Dat dwingt landen tot moeilijke keuzes over wie eerst aan de beurt komt. De keuze valt vaak op zorgverleners of ouderen. Mensen moeten bovendien twee keer worden ingeënt, dus per persoon zijn twee doses nodig.
De overheid heeft sommige afwijzingen van coronasteun aan bedrijven niet goed gemotiveerd en daarmee noodsteun onterecht afgewezen. Dat stelt het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb), die de overheid tot 22 januari de tijd geeft om dit op te lossen. Het gaat om de TVL-regeling, waarbij ondernemingen een tegemoetkoming van de vaste lasten konden aanvragen. Bij de berekening van die steun wordt rekening gehouden met de volgorde waarin de Kamer van Koophandel bedrijfsactiviteiten in het register noteert. Daarbij zou volgens de overheid de eerst vermelde activiteit de hoofdactiviteit zijn, en dus bepalend voor de berekening van de steun. Het CBb heeft beslist dat de overheid niet automatisch van deze volgorde mag uitgaan, als de ondernemer dit bestrijdt. "Reden is dat in de regelgeving niet bepaald is welke activiteit als hoofdactiviteit moet worden gezien."
De impact van corona en de coronamaatregelen op mensen met psychische klachten opnieuw is toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting MIND - Fonds Psychische Gezondheid onder hun ggz-panel, bestaande uit 800 deelnemers. 91 procent van de deelnemer is cliënt, 9 procent bestaat uit familieleden/naasten. Het onderzoek is afgenomen voor de huidige lockdown. Toen al ervoeren drie op de vier mensen negatieve gevolgen zoals angst, oplopende spanning en stress. maar ook klachten als eenzaamheid, somberheid en depressie lagen op de loer. Verder werd ook het gebrek aan sociale contacten (met hulpverleners) gemist. Tijdens een eerder onderzoek in juni, toen de eerste coronagolf speelde, gold dat nog voor één op de drie deelnemers. Lees hier meer.
Nederlanders lijken elkaar vanwege de corona massaal kerstkaarten te sturen. Dat stelt PostNL, dat sinds de lockdown meer dan 14 miljoen kaarten en brieven per dag bezorgt. Dit komt neer op meer dan het dubbele van een gemiddelde dag, en het is ook beduidend meer dan waarmee PostNL aanvankelijk rekening had gehouden. Op basis van de hoeveelheid verstuurde kerstwensen in voorgaande jaren ging PostNL er eigenlijk van uit dagelijks 11,7 miljoen kaarten en brieven te moeten afleveren. In de cijfers zijn pakketten niet meegenomen. Daarvan bezorgt PostNL er dagelijks ook nog eens 1,7 miljoen, werd eerder deze week al bekend. Om te zorgen dat alle post afgeleverd kan worden en tegelijk ook de coronamaatregelen in acht worden gehouden, houdt PostNL al zijn postsorteercentra deze drukke periode ook op zondag open en er wordt langer doorgewerkt. Ook zijn er extra brievenbuslichtingen op alle zondagen in december. En de onderneming heeft op maandag 21 en maandag 28 december twee extra postbezorgdagen ingelast.
Om het oplopende aantal coronapatiënten op de intensive care op te vangen worden bedden op ic's voor kinderen opgeofferd. Door bedden af te stoten op de kinderintensivecareafdelingen kan het personeel bijspringen op de ic's voor volwassenen. In het LUMC in Leiden is de intensive care voor kinderen teruggebracht van elf naar zes bedden. In het UMC Groningen worden volwassen coronapatiënten op de kinder-ic opgenomen. Kinderintensivisten maken zich zorgen dat er straks op de kinder-ic's geen plek meer is. Lees hier meer.
Gezellig met tien man in de woonkamer aftellen tot het nieuwe jaar is in deze tijd een serieuze overtreding en reden genoeg om politie aan de deur te krijgen, zegt politiechef Wilbert Paulissen (Oost-Brabant) in het Eindhovens Dagblad. Paulissen: "Agenten hebben echt niet de opdracht gekregen om met oud en nieuw mensen te verbaliseren die elkaar op straat feliciteren. We gaan ook niet proberen elke vuurwerkafsteker te pakken. We zetten onze capaciteit vooral in op de excessen: plekken waar de openbare orde in het geding is en op overlast." Lees hier meer.
Zorginstellingen doen vanwege de toegenomen werkdruk tijdens de tweede coronagolf steeds vaker een beroep op het Rode Kruis voor ondersteuning. Volgens de hulporganisatie is het aantal aanvragen om bijstand sinds november verdubbeld. Op dit moment ondersteunt het Rode Kruis 21 ziekenhuizen en verpleeghuizen in het land en dagelijks komen nieuwe verzoeken binnen. "De zorgverleners staan al bijna een jaar voor de bijna onmogelijke opgave om alle coronapatiënten en andere patiënten de medische hulp te bieden die zij nodig hebben. We kunnen hen niet in de kou laten staan en moeten een helpende hand bieden. Deze hulp is nu belangrijker dan ooit", zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Rode Kruis-hulpverleners reinigen bedden en materialen, begeleiden mensen naar de juiste afdelingen en vullen materialen bij. Ook verrichten ze lichte verpleegkundige handelingen, zoals het meten van bloeddruk, saturatie en bloedglucose.
De overheid wil in paginagrote advertenties in de landelijke dagbladen de bevolking geruststellen over het coronavaccin. Maandag werd bekend dat het vaccin van Pfizer is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het Rijk stelt dat het vaccin van Pfizer en BioNTech zorgvuldig is ontwikkeld en dat het vaccineren in Nederland op 8 januari kan beginnen. "Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) keuren een vaccin alleen goed als de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid zijn aangetoond. En dat is dus nu voor dit vaccin een feit", staat in de advertentie. "Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd." "Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen", zo is verder te lezen. "Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen." In de advertentie wordt nogmaals aangegeven dat zorgmedewerkers die met ouderen en kwetsbare mensen werken als eersten aan de beurt zijn. Maandag meldde vakbond FNV dat onder die groep veel mensen zijn die het vaccin niet willen of nog twijfelen.
Het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, Intravacc geheten, komt toch in de verkoop. Dat heeft minister Tamara van Ark voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld, schrijft het FD. De privatisering en verkoop van Intravacc was in april nog opgeschort. Na het uitbreken van de coronapandemie wilde het kabinet wachten met het verkopen van het staatsbedrijf, dat van oudsher beschikt over veel kennis over de ontwikkeling van vaccins. Verkoop van Intravacc vindt stapsgewijs plaats. Het instituut wordt al per 1 januari verzelfstandigd en ondergebracht in een BV, zo schrijft Van Ark in een brief. Binnen twee jaar moet een koper zijn gevonden voor het instituut met ruim 130 werknemers. Het nieuwe kabinet moet eind volgend jaar definitief de knoop doorhakken.
Van het leeuwendeel van de mensen die tijdens de eerste coronagolf in de zorg wilden helpen, is uiteindelijk geen gebruik gemaakt. Zo'n 22.800 aanmeldingen kwamen tot in juni binnen bij het samenwerkingsverband Extra Handen voor de Zorg. Maar slechts 2800 mensen hebben in die periode daadwerkelijk een tijdelijke werkplek gekregen, meldt de Commissie Werken in de Zorg in een rapport aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Dat op veel mensen uiteindelijk geen beroep is gedaan terwijl in de zorg wel veel vraag bleef naar mensen, komt volgens de commissie door uiteenlopende redenen. Zo had een deel geen zorgdiploma of zorgachtergrond, wat wel een vereiste was. Verder worden reistijd en inzetbaarheid als obstakels genoemd. Maar het belangrijkste volgens de commissie waren de fricties in gevraagde en geboden diploma’s en competenties. "In algemene zin kan gesteld worden dat zorgorganisaties zaten te springen om extra zorgprofessionals, terwijl het aanbod van mensen die zich meldden om te komen helpen vooral bestond uit extra ‘handen’ die in ondersteunende zin een bijdrage zouden kunnen leveren." Dat zoveel mensen aan de zijlijn zijn blijven staan, noemt de commissie een gemiste kans om mensen voor de langere termijn in de zorg binnen te halen. "Hoe mooi is het als mensen die een positieve ervaring opdoen door tijdelijk bij te springen in de zorg een carrière switch naar de zorg gaan overwegen?"
De meest betrokken ministers in het kabinet vergaderen dinsdagochtend weer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tijdens dat reguliere overleg wordt onder meer besproken of de vondst van een mogelijk besmettelijkere mutant in Nederland tot extra maatregelen moet leiden. Grote, nieuwe ingrepen zitten er waarschijnlijk niet aan te komen. Het kabinet kondigde vorige week een zeer strenge lockdown aan. Met de sluiting van onder meer kappers, sportscholen en niet-essentiële winkels, zijn nu vrijwel alle gelegenheden waar veel mensen samen kunnen komen al dicht. Afgelopen weekeinde werd bovendien een vliegverbod ingesteld van en naar het Verenigd Koninkrijk, waar het gemuteerde virus als eerste opdook. Ook per boot of trein kunnen passagiers de oversteek naar Nederland niet meer maken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft dinsdag weer een wekelijks overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Het aantal besmettingen lag in de afgelopen week opnieuw beduidend hoger dan een week eerder, zoveel is zeker. Volgens het RIVM is het heel goed mogelijk dat het weektotaal boven de 80.000 uitkomen. In de vorige weekrapportage meldde het instituut dat 58.412 mensen een positief testresultaat hadden gekregen. Dat was al een toename van 36 procent ten opzichte van de week daarvoor. Op de dag waarop de laatste weekcijfers werden gepubliceerd, begon de strenge lockdown waarmee het kabinet overbelasting van de ziekenhuiszorg hoopt te voorkomen. In de dagen die volgden, liep het aantal geconstateerde besmettingen verder op. Zondag noteerde het RIVM meer dan 13.000 nieuwe gevallen. Maandag bleef de teller steken op ruim 11.200. In de laatste zes dagen registreerde het instituut opgeteld ruim 72.500 positieve testuitkomsten. Het totale weekaantal wordt bepaald door de meldingen die nog tot dinsdagochtend binnenkomen.
Curaçao verlengt de geldende coronamaatregelen tot 11 januari. Dat betekent dat er ook tijdens kerst en oud en nieuw een avondklok geldt vanaf 21.00 uur tot 04.30 uur en een alcoholverbod in restaurants, bars en openbare ruimtes. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt. Op het eiland werden drie weken eerder de strengere maatregelen afgekondigd vanwege een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Al meer dan een week is weer sprake van een daling. Op het hoogtepunt waren er ruim 1800 besmettingen, sinds enkele dagen blijft het onder de 1700. Op het eiland zijn sinds maart 11 mensen met corona overleden. 18 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth legde maandag tijdens een persconferentie van de overheid uit dat het nog veel te vroeg is om de maatregelen te versoepelen. "We moeten blij zijn dat er geen noodzaak is om in lockdown te gaan, zoals veel andere landen."
Nederland kan in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het Pfizer-vaccin verwachten dan eerder bekend was. "Wat we hebben afgesproken is dat we tot het eind van het eerste kwartaal 2,49 miljoen doses vaccins kunnen leveren", zei Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, bij Nieuwsuur. "Dat is ietsje meer dan dat we eerst hadden beloofd." Pfizer staat in nauw contact met het RIVM en de Nederlandse overheid over de levering van het vaccin en het inentingsprogramma, zegt Kaptein. "We hebben zeer regelmatig overleg, bijvoorbeeld vanavond nog. We kijken wat de wensen zijn van de overheid en wat kunnen wij leveren." Kaptein stelt dat Pfizer de gemuteerde versie van het coronavirus die onlangs in Groot-Brittannië is opgedoken "heel goed in de gaten houdt". De Britse mutatie lijkt een stuk besmettelijker te zijn. Het kabinet heeft daarom het reisverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden gelegd. "We weten dat dit Pfizer-vaccin ook werkt tegen negentien andere mutaties", zegt Kaptein. "Deze laatste mutatie wordt op dit moment getest in het laboratorium, maar we zijn er vrijwel zeker van dat het vaccin ook gaat werken tegen dit gemuteerde virus."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.