Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Vanaf dinsdag negatieve coronatest verplicht voor vliegreizen naar Nederland

LIVEBLOG | Vanaf dinsdag negatieve coronatest verplicht voor vliegreizen naar Nederland

Politiek

23 dec 2020, 18:00

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijft gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 10.447, dat zijn er 575 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.289, dat is hetzelfde aantal als op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 603, dat zijn er 19 meer dan op dinsdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:15 - Negatieve test verplicht voor reizigers uit risicogebieden

Mensen die met het vliegtuig naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf volgende week dinsdag een negatieve testuitslag kunnen laten zien. De coronatest mag voor aankomst niet ouder dan drie dagen zijn. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. De verplichting geldt in de praktijk voor alle landen ter wereld, aangezien op dit moment voor ieder land een 'oranje' of 'rood' reisadvies geldt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zonder bewijs komen reizigers Nederland straks niet in. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen om passagier vóór het boarden te controleren op de testverklaring.

De PCR-test mag maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen zijn. Passagiers die geen negatieve testuitslag hebben mogen niet aan boord van het vliegtuig. Lees hier meer: https://t.co/bvR2dyWNTf (2/2)

— 24/7 BZ (@247BZ) December 23, 2020

Update 18:55 - GGD: geen verband met coronamutatie besmette Nederlanders en VK

Uit bron- en contactonderzoek naar de twee Nederlanders die besmet waren met de nieuwe variant van het coronavirus blijkt dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk. Dat laat de GGD Amsterdam weten. De besmette personen noch de mogelijke bronnen voor hun besmetting of andere nauwe contacten hebben een reis naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt. De mutatie van het virus gaat momenteel rond in dat land en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Het RIVM vond tijdens steekproeven afgelopen weken twee keer de "Britse mutatie" van het virus bij een besmet persoon, beide gevallen waren in Amsterdam. De besmettingen waren al van de eerste helft van december en hebben niets met elkaar te maken. "Dit duidt erop dat het virus al rondgaat in Nederland", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Update 18:05 - Ziekenhuis St Jansdal krijgt financiële compensatie om corona

Ziekenhuis St Jansdal, dat locaties heeft in Harderwijk en Lelystad, krijgt financiële compensatie van de zorgverzekeraars. Het ziekenhuis zette in heel 2020 een veel lager dan verwachte omzet in de boeken door de coronacrisis. Door de afspraken met de zorgverzekeraars zal het resultaat weer positief zijn. In het voorjaar van 2019 nam St Jansdal de hoofdlocatie van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen over in Lelystad. Mede daardoor was dat jaar geen goed uitgangspunt voor St Jansdal, aldus het ziekenhuis. Doordat de zorg in 2020 stagneerde, heeft het ziekenhuis bijna een jaar vertraging opgelopen. Ook voor volgend jaar hebben zorgverzekeraars en ziekenhuizen daarom afspraken gemaakt, onder meer over een vangnet als het door afschalen van reguliere zorg toch weer tegenzit.

Update 16:45 - Negen van tien coronabrandhaarden is christelijke gemeente

In christelijke dorpen rukt het coronavirus op: negen van de tien coronabrandhaarden is een christelijke gemeente, bevestigt gezondheidsdienst RIVM na berichtgeving door Trouw. Urk, Bunschoten, Staphorst, Barneveld; ze staan allemaal in de top-10 met de meeste nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Van de twintig gemeenten waar relatief de meeste besmettingen zijn, zijn er veertien christelijk. Heel opvallend, zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM, tegen de krant. "Zorgwekkend is wat overdreven, maar we zien deze trend wel. En daarom lijkt het me goed, zonder stigmatiserend te willen zijn, om het te benoemen." Afgelopen zondag kwamen er nog 200 kerkgangers samen voor de ochtenddienst in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Hart van Nederland vroeg een aantal passerende gelovigen toen waarom ze tijdens de harde lockdown naar de kerk gingen. Lees hier meer over de hoge besmettingscijfers op de biblebelt

Update 15:40 - Aantal nieuwe besmettingen weer iets toegenomen

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 10.447 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 575 meer dan een dag eerder. Het aantal opgenomen coronapatiënten bleef de afgelopen dag gelijk, wel liggen er nu negentien coronapatiënten meer op de ic dan dinsdag. Lees hier meer over de nieuwe cijfers over het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames

Update 14:25 - Ziekenhuis monitort coronapatiënten op afstand

Het Isala ziekenhuis gaat coronapatiënten thuis monitoren met een zuurstofmeter. Doel van het experiment is de druk op de zorg in het ziekenhuis verlichten en de huisartsenzorg ontlasten. Patiënten worden thuis bezocht door een co-assistent van het ziekenhuis die een coronatest uitvoert en beoordeelt of iemand zelf vier keer per dag een zuurstofmeting kan doen. De zuurstofwaarden worden automatisch door de meter doorgegeven aan het ziekenhuis. Als het apparaat een ernstige afwijking meldt, wordt de huisarts ingeschakeld. De huisarts besluit vervolgens of het nodig is dat de patiënt naar het ziekenhuis gaat. "Door coronapatiënten in staat te stellen om zelf thuis zuurstofsaturatiemetingen uit te voeren en deze automatisch te delen met het zorgnetwerk, hoeven ze mogelijk niet naar het ziekenhuis", aldus Tom Faber van Isala. "Het is voor ons niet te doen om vier of vijf keer per dag bij een patiënt langs te gaan om de zuurstof in het bloed te meten", zegt huisarts Bert van Bremen. "In principe zou een patiënt het zelf kunnen meten en de waarden door kunnen geven."

Update 14:11 - Nederlands Philharmonisch bezorgt verzorgingshuizen feestconcert

Het Nederlands Philharmonisch Orkest bezorgt honderden verzorgingshuizen een feestconcert, kondigt het aan. Het orkest staat daarbij onder leiding van dirigente Nil Venditti (25). Samen met het Nationaal Ouderenfonds bracht het orkest al jaarlijks 2000 senioren bij elkaar in Het Concertgebouw in Amsterdam. Omdat het Phil dit jaar geen publiek kan ontvangen, nam het een concert op in een leeg Concertgebouw. De concertstream wordt gedeeld met honderden verzorgingshuizen in Nederland. "Zo kunnen alle ouderen thuis alsnog van het concert genieten en hopen we een lichtpuntje te kunnen brengen in deze donkere dagen", aldus het orkest. Voor de kerst zal de concertstream gedeeld worden met honderden verzorgingshuizen in Nederland. Het Feestconcert wordt ook uitgezonden op 25 december om 11.00 uur bij Ziggo en 25 en 26 december om 11.00 uur bij Beleef KPN. De concertstream is bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het Concertgebouw op Facebook en YouTube te zien op 30 december om 20.00 uur. Radio 4 zendt het concert op maandag 4 januari 2021 om 20.00 uur uit.

Update 12:57 - Weer vluchten tussen Nederland en Turkije mogelijk

Vluchten tussen Nederland en Turkije zijn vanaf woensdag weer mogelijk. Turkije heeft besloten om Nederland te verwijderen van de lijst met landen waarmee alle vluchtverbindingen werden opgeschort, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Wie in Turkije is geweest, moet bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Het kabinet raadt overigens dringend af om naar het buitenland te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Buitenlandse reizen zijn een risico voor het verspreiden van het coronavirus. Bovendien kunnen landen plotseling maatregelen nemen, die aankomst of vertrek onmogelijk maken. Wie toch naar Turkije of een ander land op reis gaat, wordt geadviseerd om zich voor vertrek van de meeste actuele ontwikkelingen op de hoogte te stellen. In het buitenland moeten reizigers de aanwijzingen van de lokale overheid opvolgen.

Update 12:33 - Minder kinderen met spoed naar ziekenhuizen dan normaal

Er worden veel minder kinderen met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege een luchtweginfectie dan normaal is voor deze tijd van het jaar, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er gaan minder luchtweginfecties rond doordat mensen vaker hun handen wassen en afstand houden, vanwege de coronamaatregelen. "Vooral als je heel klein bent, kan een luchtweginfectie zoals de griep of het rs-virus er behoorlijk inhakken", zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Rond deze tijd van het jaar is een luchtweginfectie zelfs de meest voorkomende reden om kinderen naar het ziekenhuis te verwijzen. Om hoeveel minder doorverwijzingen het gaat ten opzichte van vorige jaren kan de NZa niet precies zeggen. Illy denkt dat de daling doorzet nu de scholen een paar weken gesloten zijn. "Als minder kinderen met elkaar in contact komen, heeft dat inderdaad gevolgen voor het aantal infecties. Maar ik hoop evengoed dat de scholen zo snel mogelijk weer kunnen openen."

Update 12:08 - Weer passagiers op ferry's vanuit Verenigd Koninkrijk

Er zijn weer passagiers aan boord van ferry's die varen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, na het opheffen van het inreisverbod voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk dinsdagavond. De reizigers moeten wel een recente en negatieve PCR-coronatest overleggen om toegelaten te worden tot Nederland. Vrachtwagenchauffeurs hoeven geen coronatest te laten zien. Een woordvoerder van rederij Stena Line, die vaart tussen Hoek van Holland en Harwich, zegt dat er een zeer klein aantal passagiers aan boord is van het schip dat nu onderweg is. Om aan boord te worden gelaten voor noodzakelijke reizen moesten ze dus een negatieve test indienen die bij aankomst maximaal 72 uur oud mag zijn. Het is volgens de woordvoerder vooral druk met vracht aan boord vanwege de brexit. Stena Line en DFDS, de veerdienst tussen IJmuiden en Newcastle, haalden zondag nog mensen van boord, na het nieuws dat passagiers uit het Verenigd Koninkrijk niet meer welkom waren in Nederland vanwege de nieuwe en zeer besmettelijke variant van het coronavirus.

Update 11:48 - Groothandels stoppen met verkoop niet-essentiële producten

Zelfbedieningsgroothandels als de Makro en de Sligro zijn woensdag per direct gestopt met de verkoop van niet aan eten gerelateerde producten. Dat maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL bekend. Het gaat onder meer om elektronica, mediaproducten, kleding en speelgoed. De groothandels hebben dat besluit samen met het CBL genomen om het aantal verplaatsingen van klanten te beperken en het zogenoemde funshoppen tegen te gaan, zegt een woordvoerster van het CBL. Nadat vorige week veel winkels werden gesloten, nam de drukte bij de Makro en de Sligro enorm toe. Klanten kochten op grote schaal niet-essentiële producten als televisies en speelgoed. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio en Justitieminister Ferd Grapperhaus hadden daar eerder deze week al veel kritiek op.

Update 11:04 - Theorie-examens langer geldig door coronacrisis

Het theorie-rijexamen blijft langer geldig, schrijft verkeerminister Cora Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om examens die verlopen tussen 1 januari en 1 mei 2021. Door de coronacrisis zijn er nu geen examens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Om te voorkomen dat mensen straks zonder geldig theorie-examen komen te zitten, wordt de geldigheid verlengd tot 1 oktober. Een theoriecertificaat is nodig om ook praktijkexamen te mogen doen. Eerder dit jaar zorgde Van Nieuwenhuizen voor een oplossing binnen de Europese Unie voor bestuurders van wie het rijbewijs verliep tussen 1 februari en 30 november 2020. Zij konden nog negen maanden doorrijden. In januari komt de Europese Commissie met een nieuwe geldigheidsregeling voor rijbewijzen die na die periode verlopen, aldus de minister. In de tussentijd wordt gezocht naar een oplossing voor mensen met rijbewijzen die sinds 1 december al niet meer geldig zijn. Daarover is de minister nog in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

Update 10:52 - Artsen infectieziektebestrijding komen met corona-kerstboodschap

Artsen gespecialiseerd in infectieziektebestrijding zijn zo bezorgd over verdere verspreiding van het coronavirus, speciaal tijdens de feestdagen, dat ze alle Nederlanders in een kerstboodschap oproepen de coronaregels toch vooral serieus te nemen. Ze wijzen op het ontvangen van maximaal twee mensen per dag en met kerst hooguit drie. Ook geven de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding (NVIB), nog extra tips. "Vaak denken we dat onze familie of vrienden vast geen corona hebben. Een gezellig etentje of bezoek is voor het virus de perfecte kans om zich te verspreiden", waarschuwen ze. "Natuurlijk horen wij ook de geluiden dat mensen van plan zijn om toch met meer mensen kerst of oud en nieuw te vieren. Doe dat niet! Dat fijne samenzijn kan ernstige en onherstelbare gevolgen hebben. Een nieuwe besmettingsgolf door kerst en oud en nieuw kunnen we ons absoluut niet veroorloven. Want alle seinen staan al op rood", schrijven de medici. Ze verwijzen naar de aantallen positief geteste mensen, ziekenhuis- en ic-opnames, de druk op de ziekenhuizen, op de ic’s en op het zorgpersoneel, naar het uitvallen van zorgmedewerkers, en naar het noodgedwongen uitstellen van andere zorg. "Kortom, de rek is eruit. Met de winter nog voor de boeg is dat een angstig vooruitzicht", aldus de artsen. "Deel het kerstgevoel, niet het virus", schrijven ze. Ze geven als tips: vier kerst bij voorkeur met de mensen met wie je in huis woont, nodig niet meerdere dagen na elkaar verschillende gasten uit en ga niet meerdere dagen na elkaar bij anderen op bezoek.

Update 09:51 - Ggz slaat alarm over toename crises bij jeugd

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) ziet een "forse" stijging van het aantal crisismeldingen bij de eigen jeugdinstellingen, vooral in de Randstad, West-Brabant en het oosten van het land. Het gaat om kwetsbare kinderen in een acute crisis, zoals een ernstige depressie, acuut suïciderisico of een acute eetstoornis die dwangvoeding noodzakelijk maakt. De Nederlandse ggz roept de politiek op om "snel in te grijpen". De koepelorganisatie deed, na alarmerende signalen nog voor de harde lockdown, navraag bij twintig instellingen. "Er wordt door deze aanbieders een verband met corona gelegd", meldt de Nederlandse ggz. Sommige instellingen, die exacte cijfers aanleverden, melden stijgingen van 30 tot zelfs 60 procent ten opzichte van de periode voordat de coronacrisis losbarstte. In één geval was er zelfs een verdrievoudiging van de spoedaanmeldingen, meldt ggz op de eigen site. Er is vooral een toename van meldingen over kinderen en jongeren met eetstoornissen en suïcidaliteit.

Update 08:42 - Rotterdam The Hague Airport wordt vaccinatieplek tegen Covid-19

Rotterdam The Hague Airport is uitgekozen als plek waar mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond vanaf 11 januari kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is een van de drie GGD-locaties in Nederland, naast Hart van Brabant en Utrecht, die als eerste beginnen met het inenten. GGD Rotterdam-Rijnmond heeft gekozen voor deze XL-locatie, vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren. Het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen. Daarnaast speelt de ligging ook een grote rol in de keuze voor deze locatie. Het vliegveld is centraal gelegen en heeft voldoende parkeergelegenheid. Er worden nog plannen uitgewerkt om ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te verbeteren. De eerste groep mensen die wordt opgeroepen voor een prik bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en thuiszorg. Medewerkers krijgen een uitnodiging via hun werkgever. Het vaccin bestaat uit twee prikken. Er zitten drie weken tussen de eerste en tweede injectie. Men kan zeven dagen per week terecht op de priklocaties.

Update 06:29 - CNV: zet professionele beveiligers bij supermarkten

Supermarkten en andere vitale winkels moeten zo snel mogelijk professionele beveiliging inzetten. Die oproep doet het CNV. De vakbond stelt op basis van ontvangen meldingen dat agressie richting winkelpersoneel de laatste dagen toeneemt. Het CNV verwijst onder meer naar een incident in een supermarkt in Amsterdam. Daar werd dinsdagmiddag een medewerker neergestoken. Ook op andere plekken vertonen klanten intimiderend gedrag, aldus het CNV. Lees meer: Vrouw zonder mondkapje gaat tekeer in Kruidvat: 'Grondwetten staan boven verplichtingen!' "Heel Nederland doet nu kerstboodschappen. Nooit eerder was het zo druk in winkels. De onderhuidse spanning neemt toe", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Dat is een grote verantwoordelijkheid voor het personeel dat klanten moet wijzen op de coronaregels en het dragen van mondkapjes." Fortuin wijst erop dat veel medewerkers tieners zijn die tegen een laag loon lange, slopende dagen maken. "Zij vinden het vaak lastig om mensen aan te spreken op het hanteren van veiligheidsregels. Professionele beveiliging is voor deze week en volgende week noodzakelijk. Doen we niets, dan dreigt de situatie op sommige plekken uit de hand te lopen."

Update 06:05 - Tekort aan sneltesten brengt ziekenhuizen in de problemen

Ziekenhuizen in het hele land kampen met een groot tekort aan sneltesten. De zorg komt daardoor in de problemen. Sneltesten zijn cruciaal om vast te stellen of reguliere patiënten het coronavirus hebben. Door het tekort moeten veel patiënten onnodig lang in isolatie en moet het personeel al die verdachte patiënten in beschermende kleding behandelen, meldt de Volkskrant. Een woordvoerder van de Dienst Testen bevestigt de tekorten, die een gevolg zijn van 'wereldwijde schaarste'. Volgens David Baden, SEH-arts en aankomend voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, hebben sommige ziekenhuizen nog een voorraad kunnen aanleggen, maar zijn ze allemaal 'op rantsoen' gezet. Het gaat om een tekort aan zogeheten 'moleculaire' pcr-sneltesten, niet te verwarren met de antigeensneltesten die bijvoorbeeld in XL-teststraten worden ingezet. Door het gebrek aan sneltesten moeten ziekenhuizen noodgedwongen terugvallen op de reguliere pcr-test. De uitslag van die test laat langer op zich wachten.

Update 05:22 - Mensenrechtenwaakhond heeft bedenkingen bij prikprivileges

Het College voor de Rechten van de Mens ziet bezwaren bij het verstrekken van privileges aan mensen die zich laten inenten tegen het coronavirus. Zo is de schending van de privacy een belangrijke belemmering. Dat schrijft Trouw. Het College, dat in Nederland fungeert als waakhond van de mensenrechten, heeft nog geen officieel standpunt over het eventueel geven van meer vrijheden aan mensen die zich laten inenten. Volgens ondervoorzitter Jan-Peter Loof is voor het belonen van de coronaprik nieuwe wetgeving nodig, maar die neemt de bezwaren waarschijnlijk slechts gedeeltelijk weg. Driekwart van de Nederlanders vindt dat mensen die zich hebben laten inenten tegen het coronavirus meer vrijheden mogen genieten. Het kabinet wil daar vooralsnog niets van weten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis. Een beloning in ruil voor de prik zou volgens minister De Jonge van Volksgezondheid de schijn van drang en dwang kunnen wekken. In maart komt hierover een op ethiek gebaseerd advies van de Gezondheidsraad.

Update 00:16 - Afgelopen zomer een kwart meer vakanties in eigen land

Nederlanders zijn de afgelopen zomer ruim een kwart meer op vakantie in eigen land gegaan vergeleken met een jaar eerder. Ze gaven weliswaar minder uit per vakantie, maar omdat ze veel vaker voor een Nederlandse vakantiebestemming kozen, gaven ze hier samen net zo veel uit als in de zomer van 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een meevaller voor de Nederlandse toerismesector, die het dit jaar zwaar heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus. Veel buitenlandse gasten bleven weg. Dit omdat het werd afgeraden om naar Nederland te reizen. Omgekeerd gingen Nederlanders ook veel minder naar het buitenland. In dit opzicht was er tussen het voorjaar en de zomer wel sprake van enig herstel. Maar nog steeds lag het aantal buitenlandse vakanties in juli, augustus en september 60 procent lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.