Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Gezondheidsraad: 'Pfizer-vaccin vooral naar ouderen', kabinet blijft bij zorgpersoneel

LIVEBLOG | Gezondheidsraad: 'Pfizer-vaccin vooral naar ouderen', kabinet blijft bij zorgpersoneel

Milieu en Gezondheid

24 dec 2020, 06:00

Nederland eindigt dit jaar en begint het nieuwe jaar alsnog in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijft gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 11.555, dat zijn er ruim 1100 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.302, dat zijn er 13 meer dan op woensdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 590, dat zijn er 13 minder dan op woensdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:30 - Minister Hugo de Jonge loopt op kerstavond mee in verzorgingshuis

Veel ouderen in verzorgingshuizen hebben een andere kerst dan anders. Dit jaar kan door corona niet iedereen naar familie toe, dus zullen ze het in het verzorgingshuis gezellig moeten maken. Minister Hugo de Jonge bezocht daarom op kerstavond zorgorganisatie Cordaan in Amsterdam om te kijken hoe medewerkers werken tijdens de feestdagen en ouderen invulling geven aan hun Kerstmis. "Wat is zo mooi vind is dat de zorg 24 uur per dag doorgaat, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Ik vind het mooi om daar op Kerstavond onderdeel van te zijn", aldus De Jonge, die zelf meehielp om de bewoners een fijne kerst te bezorgen. Voor de bewoners is kerst echt anders dan andere jaren. "Iets minder vind ik. Kinderen komen niet aanrennen", vertelt een mevrouw. Een meneer zegt dat een kerst zonder familie "toch eenzaam" is.

Update 21:07 - De Jonge na nieuw advies: eerste vaccins naar zorgpersoneel

Het kabinet houdt vast aan het plan om de eerste lading vaccins van producent BioNTech/Pfizer in te zetten voor zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten, hoewel de Gezondheidsraad adviseert het vaccin primair in te zetten voor ouderen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil volgende leveringen wel primair voor mensen ouder dan zestig jaar inzetten, zoals de Gezondheidsraad adviseert. De raad kwam donderdagavond met een nieuw advies, in reactie op de goedkeuring van het vaccin door het Europees geneesmiddelenbureau EMA.

Update 20:21 - Zorgpersoneel terug van kerstverlof in oosten land wegens corona

Ziekenhuizen in het oosten van het land zien zo'n sterke toename van het aantal coronapatiënten, dat op sommige plekken zorgpersoneel gevraagd wordt om terug te komen van kerstverlof. Dat is daar nodig om de juiste zorg te kunnen leveren, meldt de ROAZ Oost (Regionaal Overleg Acute Zorgketen Oost) donderdag. De instantie zegt "de alarmbel te rinkelen" wegens de situatie. Omdat er in de regio sprake is van een enorme toename van patiënten die moeten worden opgenomen op de Covid-afdelingen en op de ic's, moeten de ziekenhuizen deze specifieke zorg opschalen en bedden vrijmaken.

Update 18:50 - Gezondheidsraad: Pfizer-vaccin vooral naar ouderen

Het vaccin tegen corona van Pfizer-BioNTech zou "primair" moeten worden ingezet bij ouderen. Zo luidt een nieuw advies van de Gezondheidsraad. "Het vaccin werkt boven verwachting goed bij deze groep en bij hen treedt de meeste ernstige ziekte en sterfte op door Covid-19", aldus de organisatie donderdag. Mensen van zestig jaar en ouder lopen het meeste risico, aldus de raad. En mede omdat dit middel juist bij deze mensen zo goed werkt, adviseert het orgaan "zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten". De Gezondheidsraad adviseert het vaccin "daarnaast beperkt in te zetten voor zorgmedewerkers".

Update 18:04 - Testverklaring ook verplicht voor reiziger in trein, bus of schip

De verplichting voor reizigers naar Nederland om een negatieve coronatest te kunnen tonen gaat ook gelden voor mensen die met trein, bus of schip reizen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt. De verplichting geldt voor iedereen die uit een risicogebied naar Nederland wil reizen en gaat aanstaande dinsdag in. Eerder deze week werd al bekend dat mensen die per vliegtuig naar Nederland willen, een negatieve testverklaring van maximaal 72 uur oud moeten hebben.

Update 17:44 - Ziekenhuizen Oost-Nederland: kom niet in groepen bijeen

Ziekenhuizen in Oost-Nederland roepen mensen dringend op met de aanstaande feestdagen niet in groepen bij elkaar te komen. "Niet in families, niet in vriendengroepen en ook niet in de kerken." Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ Oost) is zeer bezorgd over de toestroom van coronapatiënten naar de ziekenhuizen. "De toename van patiënten in bepaalde gebieden in de regio Oost is enorm. Onze zorg daarover is groot. Dat we al geen maximale kwaliteit van zorg meer kunnen leveren valt ons zwaar", aldus ROAZ Oost-voorzitter Bertine Lahuis donderdag.

Update 15:18 - RIVM registreert 11.555 positieve coronatesten, ruim 1000 meer dan woensdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan het instituut woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld. Tussen woensdag en donderdagochtend zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen. Lees hier meer over de besmettingscijfers van donderdag.

Update 13:14 - 'Nog tientallen Nederlandse chauffeurs in file voor Kanaaltunnel'

Tientallen Nederlandse chauffeurs staan naar schatting nog vast in het Verenigd Koninkrijk. Een deel van hen lukt het waarschijnlijk niet om voor de kerst nog thuis te komen. Ze staan al dagen in de file en zijn voor hun eten aangewezen op wat ingeslagen voorraden in de wagen. Toiletteren kan alleen in dixi's die langs de weg staan. "De frustratie bij sommige chauffeurs is groot", zegt de 19-jarige Mitchel Thomas, die in de file staat voor de Kanaaltunnel. Volgens hem vinden er zelfs gevechten plaats tussen chauffeurs en de Britse politie. Zelf deed Thomas daar niet aan mee, maar het laat wel zien hoe grimmig de situatie is. Thomas rijdt voor ProTrans Eindhoven en ging in het weekend naar Engeland om een lading elektronica af te leveren. Het was de bedoeling om maandag weer thuis te zijn, maar dat bleek onmogelijk. De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer wel weer de oversteek maken, maar er staan nog steeds duizenden vrachtwagens op de wegen naar de Kanaaltunnel en de ferry bij Dover. Ze worden alleen toegelaten als de inzittenden negatief zijn getest op corona.

Update 11:54 - Bruls mist centrale aansturing coronacrisis in Den Haag

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, mist een centrale aansturing van de coronacrisis in Den Haag. Hij vindt het niet goed dat er telkens door verschillende ministeries iets gezegd wordt over maatregelen die genomen zijn of worden. "Het draagvlak voor maatregelen is bij een groot deel van de bevolking het grootst als ze het gevoel hebben dat de overheid met twee voeten op de grond staat, standvastig is en niet met verschillende monden spreekt. Mensen willen crisisbestrijders met een plan en consequent gedrag." In een interview met De Gelderlander vergelijkt Bruls donderdag de crisisaanpak van een gemeente met die van het kabinet. "Bij een gemeente in crisistijd is het kraakhelder: de burgemeester staat bovenaan. Het is niet denkbaar dat een wethouder zich ineens met van alles rond de crisisaanpak gaat bemoeien. Maar wat zag je bijvoorbeeld bij de kabinetsaankondiging van de harde lockdown vorige week? Het ministerie van Economische Zaken ging op eigen houtje de regels voor de winkels aanpassen. En dat moest weer teruggedraaid worden. Daarom ging het niet goed." Bruls verwacht dat Nederland door de coronacrisis "een moeilijke winter" zal doormaken. "In september zagen deskundigen de tweede golf al aankomen, maar toen was er echt geen draagvlak om al in lockdown te gaan. Nu zitten we in de tweede golf en nu moet het. Perspectief geven is soms ook duidelijk zijn over wat er niet gelijk gaat gebeuren. Beter een langere periode van duidelijkheid, maar streng, dan steeds wisselende maatregelen."

Update 10:17 - Nationaal Aftelmoment gaat toch door, vanuit de Cruijff ArenA

Het Nationaal Aftelmoment vanuit Amsterdam op oudejaarsavond gaat toch door. De show, die op tv te volgen is via onder meer AT5 en de NOS, komt nu vanuit de Johan Cruijff ArenA, laat burgemeester Femke Halsema weten. Het evenement zou eerst worden gehouden op het Museumplein, maar Halsema besloot dat, vorige week, te schrappen uit angst dat er ondanks het besloten karakter toch mensen op af zouden komen. Omdat de ArenA afgesloten is en het dak dicht blijft, bestaat dat risico daar niet. Buiten de Johan Cruijff ArenA zal er niets van het spektakel te zien zijn. De constructies en show worden zo gebouwd, dat het veld niet wordt gebruikt. Het programma begint om 22.30 uur en is dan te zien bij AT5, regiozender NH, NPO Nieuws en via internet. Het Nationaal Aftelmoment is vanaf 23.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1 en 2. De tien minuten tot middernacht worden gepresenteerd door Herman van der Zandt, die daarvoor vanuit het Top 2000-café van NPO Radio 2 in Hilversum overschakelt naar de ArenA. De Countdown Show bestaat uit optredens van dansers, conservatoriumstudenten en cabaretier Rayen Panday. Het evenement eindigt met 'electric fireworks': een combinatie van daverende knallen uit speakers en explosies van licht uit honderden bewegende LED-lampen en lasers op 20 meter hoge hangende constructies. Met ontelbare lichtcomposities, die speciaal voor de gemeente Amsterdam zijn ontworpen, wordt de ArenA zo "in vuur en vlam gezet". De avond wordt om 18.30 uur afgetrapt met een show voor kinderen: de Countdown Ceremony, waarin de Amsterdamse kinderburgemeester Dominic symbolisch de klok start die aftelt naar middernacht. Het Jeugdjournaal en AT5 doen hier verslag van.

Update 08:46 - Meer klachten over overlast door bestelbusjes

Nu winkels vanwege de coronamaatregelen dicht zijn, rijden in veel straten meer bestelwagens. EenVandaag meldt dat Veilig Verkeer Nederland dit jaar al meer dan 1350 meldingen kreeg van overlast door bestelwagens, een recordaantal. "De koeriersdiensten staan, zeker nu, onder enorme druk. Dat zet aan tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker in de woonwijken waar kinderen spelen moeten we dat echt niet willen." Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie, ziet ook dat bestelwagens regelmatig bij ongelukken betrokken zijn. Hij ziet vooral kleine schades. "Die zitten vaak aan de achterkant en aan de rechterkant, waar de dode hoek zit. Je kan moeilijk om de wagen heen kijken." Postbedrijven zouden volgens hem iets moeten doen aan de werkdruk van de bezorgers. "Chauffeurs moeten vaak dertig pakketjes in een uur afleveren. Dat is 2 minuten per stop: praktisch onhaalbaar. Dat houd je even vol, maar niet 10 uur op een dag. Dit mechanisme verbetert de verkeersveiligheid in elk geval niet." Postbedrijven PostNL en DHL weerspreken dat. "De meeste bezorgers van DHL zijn in vaste dienst en worden betaald op basis van uurloon en niet per pakje. Er is geen enkele reden om onredelijke prestaties te verlangen, die gehaast weggedrag in de hand werken", laat een woordvoerder van DHL weten aan EenVandaag.

Update 07:39 - Van Dissel: tweede coronagolf was te voorkomen geweest

De tweede coronagolf was te voorkomen geweest, als mensen zich beter aan de maatregelen hadden gehouden. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview in de Volkskrant. "Wat we gezien hebben is dat er na de vakantieperiode een heleboel dingen in een dusdanige richting gingen wijzen dat de viruscirculatie gewoon weer toenam. Er kwamen personen terug van vakantie die in het buitenland positief waren geworden. We zagen duidelijk de introducties en vervolgens de doorgifte van het virus, vooral in thuissituaties, op het werk en in verpleeghuizen. Dat heeft uiteindelijk een tweede golf getriggerd. We hadden het vast kunnen voorkomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen. Het heeft uiteindelijk veel te maken met de mate waarin iedereen... tja, toch de mate van naleving van de basisregels." Lees meer.

Update 06:00 - Rode Kruis coacht eenzame jongeren door feestdagen

Het Rode Kruis biedt eenzame jongeren komende feestdagen gratis telefonische gesprekken aan. Volgens de hulporganisatie vinden veel jongvolwassenen de donkere wintermaanden dit jaar lastig vanwege de coronacrisis. Dat komt onder meer door het gebrek aan sociale contacten. "Vooral jongeren zijn tijdens de feestdagen vaak erg gericht op sociale contacten en hebben door de fase in hun leven maximaal behoefte aan sport, spel, actie, spanning én gezelligheid. Allemaal dingen die nu weer erg beperkt zijn", zegt Huib Wurfbain van de coronahulplijn Blijfovereind, die samenwerkt met het Rode Kruis. "Daarom zijn wij met onze coaches juist tijdens de feestdagen beschikbaar om met hen het gesprek aan te gaan." Het Rode Kruis biedt tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling telefonisch hulp voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook anderstaligen kunnen contact opnemen, via een speciale WhatsApp Hulplijn. Jongeren kunnen zich voor een telefonisch coachgesprek aanmelden via de website van Blijfovereind. Het gesprek duurt een half uur, degene die belt bepaalt zelf waar het gesprek over gaat.

Update 03:52 - Thuiswerken zorgt voor flinke afname van woninginbraken

Thuiswerken zorgt ervoor dat het aantal woninginbraken in 2020 spectaculair is afgenomen. Criminelen sloegen tot dusverre 28.113 keer toe en dat is 22 procent minder dan vorig jaar vlak voor de kerstdagen. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de nieuwste cijfers van de Interpolis InbraakBarometer. Analisten verwachten dat het jaar afgesloten wordt met uiteindelijk een kleine 30.000 inbraken, wat een absoluut laagterecord zou betekenen. Ook voor 2021 wordt een verdere daling voorzien naar mogelijk 28.500 ongenode bezoekjes van het dievengilde. Ten opzichte van 2019 is er tot dusver 7.822 keer minder ingebroken. Vooral in Limburg (-41 procent) en Groningen (-38 procent) daalde het aantal inbraken hard. In Overijssel (-6 procent) en Zeeland (-2 procent) was de daling beperkter.

Update 03:30 - Kerken houden kerstmissen online, op een aantal na

De meeste kerken houden de kerstmissen op kerstavond, eerste en tweede kerstdag online. Daarmee geven zij gehoor aan de oproepen van de kerkkoepels van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) om vanwege corona niet samen te komen voor de kerstvieringen. Een aantal gemeenten houdt wel publiek toegankelijke diensten.

Update 03:30 - Gezondheidsraad adviseert over Pfizer-vaccin

De Gezondheidsraad komt donderdag aan het eind van de middag met een nader advies aan het kabinet over het vaccineren tegen corona. Eerder gaf de raad al een voorlopig advies over het toedienen van vaccins tegen corona in het algemeen, nu wordt het toegespitst op het vaccin van Pfizer, dat inmiddels als veilig en werkzaam is bestempeld en ook voor ons land is goedgekeurd. Als het vaccin van Moderna ook wordt goedgekeurd, vermoedelijk 6 januari, dan komt ook daar weer een apart advies over, net als over alle nog volgende geschikte vaccins. Bij elk nader advies wordt gekeken hoe het nieuwe middel op de beste manier kan worden gebruikt en voor wie. De Gezondheidsraad adviseerde medio november dat, als er een vaccin tegen corona zou zijn, senioren en zieken als eersten moesten worden geprikt, maar ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact moesten volgens dat advies vroeg in aanmerking komen voor een prik, omdat zij meer risico hebben om besmet te raken. Inmiddels is besloten dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eersten een oproep zullen ontvangen. Er wordt begonnen met prikken op 8 januari. Er moet een keuze worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn.

Update 03:30 - Drie mensen mogen op bezoek komen tijdens Kerstmis

In Nederland mogen donderdag en op eerste en tweede kerstdag drie mensen van buiten het gezin per dag op bezoek komen. Sinds dinsdag 15 december mochten per dag maximaal twee mensen op visite komen, maar in verband met Kerstmis is daarop een uitzondering gemaakt. Kinderen onder de dertien jaar tellen niet mee voor deze regels. Premier Mark Rutte verklaarde in zijn toespraak vorige week dat kerst dit jaar "sober" blijft. "We hebben geen keus. Het aantal contactmomenten móet omlaag", zei hij vanuit het Torentje. Door de maatregel hebben veel mensen die kerst met familie wilden vieren flink moeten puzzelen wie ze wanneer kunnen ontvangen, of wie ze dit jaar niet kunnen zien. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.