Politiek
26 okt 2020, 06:46
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown'. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 10.353, dat zijn er 145 meer dan zondag – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.249, dat zijn er 102 meer dan zondag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 506, dat zijn er 16 minder dan zondag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.000 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Veiligheidsregio's gaan meer en strenger controleren op de anderhalve meter, de maximale groepsgrootte en het alcoholverbod. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, na afloop van de vergadering van de 25 veiligheidsregio's op maandagavond. Maandagavond hebben de veiligheidsregio's de nieuwe handhavingskaders besproken, zodat "iedereen over het hele land dezelfde uitgangspunten hanteert", aldus Bruls. Afgesproken is daarbij prioriteit te gegeven aan de nieuwste regels van een maximale groepsgrootte van vier mensen en het verbod op bezit van alcohol na 20.00 uur. Daarnaast wordt er strenger gecontroleerd en beboet op de anderhalve meter afstand die tot elkaar gehouden moet worden.
Een mogelijk bittere pil voor wintersportfans. Vanaf woensdag worden de reisadviezen voor zowel Italië als Oostenrijk aangescherpt. Daarmee worden alle populaire wintersportoorden ineens onbereikbaar. Die liggen namelijk in ‘oranje’ gebied. Lees meer.
Het tijdschrift Gezond Verstand blijft de gemoederen bezig houden. Volgens deskundigen en politici is het blad stemmingmakend en verspreidt het desinformatie over onder andere corona. Hoort zoiets wel in de schappen te liggen bij Bruna, AKO en Primera? Een meerderheid van de Nederlanders vindt van niet. Dat blijkt maandag uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.750 mensen. Lees meer.
Mensen die een ruimte beschikbaar stellen voor een feest kunnen rekenen op een coronaboete. Ook organisatoren van dergelijke feesten en feestgangers worden zo streng mogelijk aangepakt. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie maandagavond in Utrecht gezegd na een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten meer op, behalve in acuut levensbedreigende situaties. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis meldde maandag dat alle coronabedden zijn bezet en dat er te weinig personeel is om een nieuwe corona-afdeling te openen. Lees meer.
Binnen ruim twee weken hebben ongeveer 14.000 mensen die de CoronaMelder gebruiken, via deze app aangegeven dat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. "Dat is best heel veel", zei hij. Inmiddels hebben ruim 3,5 miljoen mensen de app gedownload op hun mobieltje. Ook dat vond De Jonge best veel. De app is sinds 10 oktober landelijk te gebruiken. De app geeft gebruikers een melding als zij een kwartier lang nabij een besmet persoon waren. Die laatste moet dat dan wel met behulp van de GGD aangeven in de app. De ontvangers krijgen dan het advies thuis te blijven en zich bij klachten te laten testen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past ook het reisadvies voor het noorden van Portugal aan: de regio gaat op oranje. Volgens het ministerie is het aantal besmettingen met het coronavirus er hoog. Het advies gaat in op 28 oktober, net als het aangescherpte advies voor Italië. https://twitter.com/247BZ/status/1320795475965054976
De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s willen de coronacijfers de komende dagen nog even afwachten voor er strengere maatregelen moeten worden doorgevoerd. Dat zeiden ze aan het begin van het Veiligheidsberaad op maandagavond in Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen gaat met gemengde gevoelens de vergadering in. De zorg in zijn regio Haaglanden kampt met een capaciteitsprobleem. "Niet alleen in het aantal bedden, maar ook in het personeel. Ik hoop dat de ziekenhuizen het onderling kunnen regelen, maar zo niet dan dring ik bij het kabinet aan op strengere maatregelen", zegt Van Zanen. Zijn collega René Verhulst van Gelderland-Midden, burgemeester van Ede, noemt de situatie op dit moment ernstig, maar zag het aantal besmettingen in zijn regio vandaag stabiliseren. In regio Zuid-Holland-Zuid is het "alle hens aan dek", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in zijn stad heeft voor de komende 24 uur een opnamestop afgekondigd voor nieuwe coronapatiënten. Hij wil nog aankijken of dat snel wordt opgelost voor er nieuwe maatregelen ingevoerd worden. Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat "we even moeten zien hoe het balletje rolt, anders moeten we echt strenger worden". Burgemeester Annemarie Penn-te Strake "houdt de adem in", en vindt dat er nog één à twee dagen moet worden gewacht met nieuwe maatregelen, afhankelijk van de coronacijfers. Als die blijven oplopen "moeten we vol erop met draconische maatregelen", aldus de burgemeester van Maastricht.
Het reisadvies voor Italië wordt aanstaande woensdag gewijzigd van geel naar oranje. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op de website nederlandwereldwijd.nl. Volgens het ministerie is het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Italië toegenomen en zullen daarom alleen noodzakelijke reizen geoorloofd zijn. Mensen die na 28 oktober terugkomen uit Italië, wordt geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan. https://twitter.com/247BZ/status/1320795162788900867
De coronamaatregelen die eind september werden aangescherpt, worden in alle veiligheidsregio's redelijk tot goed nageleefd. Er zijn soms wel excessen, zoals feestjes die jongeren organiseren, zei justitieminister Ferd Grapperhaus maandag in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van de coronawet. Heel recente cijfers had Grapperhaus nog niet over overtredingen. Hij verwees naar cijfers tot 11 oktober. Tot dan waren er 27.195 processen-verbaal voor corona-overtredingen uitgeschreven. Daarvan zijn 20.000 boetes opgelegd en is in 7000 gevallen verzet aangetekend. In de maanden juli en augustus werden er landelijk amper coronaboetes uitgedeeld, soms maar twee per week, zei de minister. Sinds de recente aanscherpingen is meer ingezet op de handhaving van de regels. De afgelopen twee weken zijn ongeveer 1000 coronaboetes opgelegd, meldde de politie maandag via Twitter. Afgelopen week waren dat 451 mensen en de week daarvoor 551. Daarbij gaat het alleen om bekeuringen die agenten uitschreven. Die van boa's zijn niet meegeteld. Ook zijn de bekeuringen nog niet beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Verder kregen de afgelopen twee weken in totaal ruim 2600 mensen waarschuwingen, vooral jongeren tussen 15 tot 19 jaar.
Tegenstanders van de coronaspoedwet demonstreren dinsdag op de Koekamp in Den Haag, niet ver van het centraal station van de stad. De organisatoren wilden onder meer op het Plein demonstreren, voor de deur van de Tweede Kamer, maar daarvoor krijgen ze geen toestemming van de gemeente, vanwege de verwachte aantallen deelnemers en de angst voor ongeregeldheden. De gemeente had meerdere aanmeldingen voor demonstraties gekregen van drie groepen. Zo wilde de groep Brabant in Opstand demonstreren op het Plein, Vijverberg en Hofplaats, in de nabije omgeving van het Kamergebouw. Die groep laat op zijn Facebookpagina weten niet akkoord te gaan met de protestplek op de Koekamp. De groep wil naar de aangemelde plekken. De Eerste Kamer stemt dinsdag over het voorstel van het kabinet voor een tijdelijke coronawet.
Bijna de helft van de specialisten ouderengeneeskunde vreest de kwaliteit van hun behandelingen de komende tijd niet op het gewenste niveau te kunnen houden. Dat zegt Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, op basis van een peiling onder de eigen leden. "Ruim een derde is de zorg al aan het afschalen", meldt de organisatie. Er zijn zorgen over kwaliteit en kwantiteit van de zorg: "Het oplopende aantal besmettingen geldt immers ook voor personeel. Steeds vaker ontstaan problemen in de bezetting door ziekte of quarantaine van zorgmedewerkers. Specialisten ouderengeneeskunde geven aan dat de werkdruk hoog is en dat het op een aantal plekken nu al lastig is om de basiszorg te blijven leveren", aldus Verenso. In het ziekenhuis kun je zorg volgens Verenso nog wel afschalen, maar in een verpleeghuis is dit naar haar mening lastiger. "In het verpleeghuis gaat het om bewoners. Daar kun je de zorg niet zomaar afschalen. Dat betekent dat bewoners niet gewassen worden of uit bed geholpen worden." Maar Verenso maakt zich "misschien nog wel meer" zorgen over de kwetsbare ouderen thuis. "Uit de enquête blijkt dat huisbezoeken fors worden afgebouwd. Nog maar 44 procent kan die huisbezoeken op hetzelfde niveau houden."
De gemeente Zoetermeer zoekt de komende dagen uit welke stappen gezet kunnen worden tegen de twee organisatoren van een illegaal feest in de stad. Bij het feest waren in de nacht van zaterdag op zondag honderden mensen aanwezig. "Onze juridische experts gaan zich buigen over het politierapport, zij gaan kijken wat wij kunnen doen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Wij willen in lijn met het landelijke beleid hard optreden tegen illegale feesten. We willen er zeker wat mee doen, maar het is nog uitzoeken wat we kunnen doen." De politie heeft alleen de namen van de organisatoren genoteerd, omdat er te veel mensen aanwezig waren om alle namen op te schrijven. Het feest vond plaats in een lege ruimte van een bedrijfspand op de Bredewater. Na een melding stopte de politie het feest rond 00.30 uur.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigen dinsdag geen extra coronamaatregelen aan op een speciale persconferentie. Dat zeggen bronnen rond het kabinet tegen Hart van Nederland. Verwacht wordt dat de bewindslieden dinsdagavond kort de pers te woord staan. Lees hier meer over het verwachte persmoment
De coronawet lijkt genoeg steun te krijgen in de Eerste Kamer. Wel hebben senatoren nog wel veel vragen aan het kabinet, zo blijkt maandag in het debat over het wetsvoorstel. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de spoedwet die een juridische basis moet geven aan de coronamaatregelen. Sinds het eerste concept is de spoedwet flink aangepast. Zo moet de Tweede Kamer in de toekomst vooraf instemmen als het kabinet nieuwe coronamaatregelen wil nemen. Alleen in noodsituaties kan de instemming van het parlement achteraf worden gevraagd. Toestemming van de Eerste Kamer is echter niet vereist in het wetsvoorstel. Dat schiet onder meer Forum voor Democratie (FVD) en de PVV in het verkeerde keelgat. Ook de SP, Partij voor de Dieren en de fractie van Henk Otten hebben grote twijfels. Tegelijkertijd zijn de PvdA, GroenLinks en SGP wel positief. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat, maar met de steun van deze partijen komt die ruimschoots in zicht. De Tweede Kamer stemde twee weken geleden al in met de coronawet.
Plenair debat #coronawet wordt gevoerd met drie bewindslieden: minister @hugodejonge @minvws, minister @ferdgrapperhaus @ministerieJenV en minister @KajsaOllongren @minbzk. Nu eerst Eerste Kamer aan het woord, bewindslieden antwoorden vanaf circa 16.20 uur. @parlement #COVID19 pic.twitter.com/Sg4yDLrPFv
— Eerste Kamer (@EersteKamer) October 26, 2020
Er is geen sprake van een corona-uitbraak op de afdeling Longgeneeskunde van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Eind vorige week vreesde het ziekenhuis dat meerdere medewerkers de ziekte hadden opgelopen, maar uit extra testen in het weekeinde is gebleken dat slechts één medewerker besmet is. Deze medewerker zit thuis in quarantaine, aldus het ziekenhuis maandag. Er zijn zeventig medewerkers en negentien patiënten getest. Van de patiënten had niemand een besmetting. Op de betreffende afdeling worden geen coronapatiënten verpleegd.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op zondag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211 maar dat is bijgesteld. Het dagcijfer van zondag geeft mogelijk een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen. De cijfers zaterdag waren incompleet door ict-problemen bij de GGD'en. Volgens het RIVM lijkt het probleem met de toelevering van cijfers inmiddels verholpen. "Het is nog niet zeker of alle ontbrekende aantallen verwerkt zijn. We houden dus een kleine slag om de arm", zegt een woordvoerder van het instituut. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.
België heeft Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op ziekenhuizen bij de zuiderburen te verlichten. Voorlopig is er echter geen plek voor ze. "Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen, op basis van wederkerigheid. Maar op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Ziekenhuizen behandelen maandag 2249 coronapatiënten. Dat zijn er 102 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 291 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 205 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 68 naar 1743. De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 49 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 33 mensen de ic verlaten, waardoor het totaal aantal coronapatiënten daar steeg met 16 naar 506. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 33 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.
Burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen is zondag opgenomen in het ziekenhuis nadat zijn coronaklachten zijn verergerd. Zaterdag werd bekend dat Van Veldhuizen, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Twente, besmet is met het longvirus en flink last heeft van zijn klachten. Van Veldhuizen heeft een serieuze longontsteking met hoge koorts. "Kan me niet herinneren dat ik me ooit zo ziek gevoeld heb", aldus Van Veldhuizen zaterdag. Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede ligt de burgemeester momenteel niet op de intensive care. De burgemeester werd vorig weekend verkouden en kreeg koorts. Daarop ging hij in thuisquarantaine. Vorige week maandag werd een eerste test afgenomen, waarvan de uitslag negatief was. Omdat de ziekteverschijnselen in de loop van de week verergerden, volgde een tweede test, die de besmetting met het coronavirus bevestigde.
De politie heeft bij een groot illegaal feest in de nacht van zaterdag op zondag in Hilversum geen boetes uitgedeeld omdat de politie de focus wilde leggen op het zo snel mogelijk beëindigen daarvan. Dat laat een woordvoerster van de politie desgevraagd weten. Ruim driehonderd feestgangers uit het hele land waren naar een bouwterrein gekomen nabij Anna’s Hoeve. Het illegale feest was vlakbij het spoor. "We wilden het feest zo snel mogelijk beëindigen. Het treinverkeer was ook stilgelegd. Mensen proberen op zo'n moment toch om weg te komen. Maar het was een onveilige plek in het donker. We wilden de mensen vooral daar op een veilige manier weg hebben. Het wil niet zeggen dat dit een blauwdruk is voor een volgend feest. Maar gezien de omstandigheden hebben we nu deze inschatting gemaakt en daarom geen boetes uitgedeeld", aldus een woordvoerster. Lees hier meer.
Minister Arie Slob gaat in quarantaine, omdat hij meer dan een kwartier in contact is geweest met een medewerkster die met het coronavirus besmet blijkt te zijn. Dat maakte hij maandag bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat is geschorst. De minister voelt zich overigens prima, meldde hij. Het overleg was om 11.00 uur begonnen en zou tot het begin van de middag duren, om daarna in de avond verder te gaan. De minister zal nu van huis uit gaan werken, aldus zijn woordvoerder. Zijn agenda is 'ramvol' met ook nog andere dingen. De bewindsman kreeg eerst het bericht over de zieke medewerkster, maar daarna bleek uit zijn eigen corona-app dat hij langer dan een kwartier in contact was geweest met iemand met corona.
Leden van de Eerste Kamer hoeven de rest van het jaar niet fysiek aanwezig te zijn om zich te melden voor een plenaire vergadering. Door het mogelijk te maken de presentielijst digitaal te ondertekenen, kunnen senatoren onnodig reizen tijdens de coronacrisis voorkomen. Een ruime meerderheid steunt een voorstel dat SP-senator Tiny Kox hiertoe dinsdag indient. Vergaderingen worden wel nog steeds fysiek gehouden. Om een plenaire vergadering te kunnen houden is een zogenoemd quorum nodig: een meerderheid van de Eerste Kamer moet 'present' zijn. Voor senatoren die zelf niet meedoen aan een debat, betekent dat een retourtje Den Haag om alleen de lijst te ondertekenen. Die reisbewegingen wil de senaat beperken. Ook het aanvragen van een (hoofdelijke) stemming moet tot het einde van het jaar op afstand kunnen, vinden de meeste senatoren.
De online editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft de afgelopen vijf dagen miljoen mensen bereikt. Over de hele wereld werden naar livestreams van optredens gekeken en ook de digitale conferentie was een succes, laat de organisatie maandag weten. Vanwege de coronacrisis vond het ADE volledig digitaal plaats. Een van de hoogtepunten was dit jaar het livegesprek tussen Timbaland, Martin Garrix en David Guetta waar vrijdagavond meer dan 250.000 mensen naar keken. Vorig jaar trok het ADE nog 400.000 bezoekers met een uitgebreid dag- en nachtprogramma bestaande uit meer dan duizend evenementen.
Met de stijgende coronabesmettingen wordt het steeds lastiger voor basisscholen om hun lessen op orde te houden. Dat is de conclusie van een peiling van het NOS Jeugdjournaal waarop ruim vijfhonderd basisscholen reageerden. "We hebben elke week wel drie of vier leraren die uitvallen. Daardoor ben ik bijna alleen nog maar aan het regelen en bellen om vervanging te vinden", zegt Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam. Het is iets dat directeur Maaike Kerssens van De Watermolen in Koog aan de Zaan herkent: "Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt." Van de scholen die reageerden, geeft bijna 80 procent aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.
De kwaliteit van het onderwijs op het middelbaar beroeps onderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. "We zakken door het ijs", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in Trouw. Niet alleen hogescholen en universiteiten moeten zich houden aan de strenge coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, ook de mbo-scholen zijn dat verplicht. Maar bij zogenoemde praktijkvakken, zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek, is dat vaak moeilijk. "Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven", aldus Tekin. Een ander probleem is het tekort aan stageplekken door de coronacrisis, zegt hij in de krant. Op dit moment zijn er 20.500 plaatsen te weinig. "Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar."
Diederik Gommers is blij met de afspraken die vrijdag zijn gemaakt tussen het kabinet en verschillende spelers in de zorg. Daardoor krijgt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meer bevoegdheid bij de spreiding van coronapatiënten over de ziekenhuizen. "Er moet samengewerkt worden!", zegt Gommers het AD. "Dat is niet vrijblijvend." "Ik denk wel dat hier een positief signaal van uitgaat. Veel ziekenhuisbestuurders opereren autonoom en ziekenhuizen vonden het in stand houden van de reguliere zorg nog belangrijker dan Covid-zorg", aldus Gommers in de krant. En dat moest veranderen. "Alle partijen die betrokken zijn bij de patiëntenstroom hebben de plicht om Covid-zorg goed te regelen." "Er waren veel lokale verschillen, vrijdag hadden we bijvoorbeeld in Den Haag veel problemen", zegt de ic-arts. Ook in zijn eigen Erasmus MC in Rotterdam was de situatie penibel. "We hebben twee patiënten moeten opnemen terwijl we al aardig vol lagen." Dat moet nu zo goed als het kan voorkomen worden. Onder de nieuwe afspraken wordt per week een schatting gemaakt van hoeveel coronapatiënten een regio kan verwachten. Zo weten ziekenhuizen waar ze aan toe zijn. Die prognoses zijn volgens minister Tamara van Ark (Medische Zorg) niet vrijblijvend, zei ze vrijdag.
De Eerste Kamer debatteert tot laat in de avond met de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de tijdelijke coronawet. De spoedwet vervangt de noodverordeningen waarin de coronamaatregelen zijn vastgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft op 13 oktober ingestemd met de wet, nadat een verbond van acht partijen het wetsvoorstel van het kabinet flink had aangepast. Belangrijke wijziging is dat de Tweede Kamer vooraf moet instemmen met een ingrijpende coronamaatregel. Uitzonderingen gelden voor noodsituaties. Er is voor de nieuwe maatregelen die onder de coronawet vallen, geen toestemming nodig van de Eerste Kamer. Dat is afwijkend van de gebruikelijke procedure maar de Raad van State vindt dat in deze specifieke crisis verdedigbaar. Een extra discussie met de Eerste Kamer "kan afbreuk doen aan de slagvaardigheid en snelheid die in deze situatie noodzakelijk zal zijn". De nadruk ligt politiek bovendien bij de Tweede Kamer en die behoudt genoeg inspraak, zegt de Raad van State. De senatoren moeten dus ook besluiten over de beperktere rol die hun in de coronawet is toebedeeld.
Bijna acht maanden nadat het coronavirus voor het eerst in Nederland werd vastgesteld, stijgt het aantal positieve tests vandaag waarschijnlijk tot boven de 300.000. De teller stond zondag op ruim 291.000 bevestigde besmettingen. Op vrijdag en op zondag waren er ongeveer 10.000 positieve tests geregistreerd. Op zaterdag waren het er minder, maar dat kwam door een ict-storing bij de GGD'en. Het werkelijke aantal Nederlanders dat het coronavirus heeft opgelopen, ligt waarschijnlijk veel hoger. In de beginfase van de uitbraak werd lang niet iedereen getest. Veel mensen zijn genezen of overleden zonder dat ooit is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hadden. In de huidige tweede golf is het niet iedereen gelukt om een afspraak voor een test te maken, door drukte bij de laboratoria die de teststaafjes verwerken en vaststellen of iemand corona heeft. Lees hier verder.
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken maandagavond de actualiteiten rond corona. Op de agenda van dit Veiligheidsberaad staan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De burgemeesters komen samen in Utrecht. Al sinds het uitbreken van het virus vergaderen zij over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Zij adviseren het kabinet over het te voeren beleid. Doorgaans is minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) hierbij aanwezig. Het is nog onduidelijk of hij deze keer ook aanschuift, omdat hij meerdere afspraken in zijn agenda heeft staan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.