Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Eerste coronavaccins aangekomen in Nederland

LIVEBLOG | Eerste coronavaccins aangekomen in Nederland

Milieu en Gezondheid

26 dec 2020, 08:01

Nederland viert dit jaar een sobere Kerst in kleine kring. Het land zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 9.880, dat zijn er 1.670 minder dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.342, dat zijn er 45 meer dan op vrijdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 608, dat zijn er 15meer dan op vrijdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 16:07 - Hoogste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 7 november

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 7 november. In de afgelopen twee weken steeg het aantal opgenomen patiënten met bijna 700. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen verpleegafdelingen 1734 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg afgelopen etmaal met vijftien, van 593 naar 608. In totaal steeg het aantal opgenomen coronapatiënten dus met 45 ten opzichte van vrijdag.

Update 15:18 - Afgelopen etmaal 9880 nieuwe coronagevallen, onder het gemiddelde

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 9880 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is onder het gemiddelde van de afgelopen week, toen ongeveer 11.000 nieuwe gevallen per etmaal aan het licht kwamen. Zo meldde het RIVM zowel op donderdag als op vrijdag ruim 11.500 positieve tests. Lees meer.

Update 12:35 - Anderhalvemetersamenleving ook woord van het jaar bij Onze Taal

Ook het genootschap Onze Taal heeft anderhalvemetersamenleving uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Eerder riep woordenboek Van Dale anderhalvemetersamenleving uit tot woord van het jaar. Onze Taal kiest elk jaar voor een woord dat het beste het jaar samenvat en typeert. Hiervoor kunnen ook woorden in aanmerking komen die niet in het jaar zelf zijn ontstaan. De woorden worden aangedragen door de leden van het genootschap. Daarna mogen de leden hun stem uitbrengen. Anderhalvemetersamenleving karakteriseert 2020 het best, stelt Onze Taal. "Het woord geeft kernachtig weer hoe de coronapandemie ons leven (voorgoed?) heeft beïnvloed." Op de tweede plaats staat het woord huidhonger, de hunkering naar lichamelijke aanraking. De derde plek is voor het woord hamsteren in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte treffend uitbeeldde. Zo'n 15 procent van de leden van Onze Taal heeft gestemd. Met 23.000 leden is Onze Taal een van de grootste taalverenigingen ter wereld.

Update 12:31 - Britse coronavariant duikt ook in Spanje op

Een nieuwe variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan andere versies, is nu ook vastgesteld in Spanje. In de regio Madrid zijn vier mensen positief getest op de Britse variant. Zij waren allemaal onlangs in Groot-Brittannië geweest, aldus de regionale autoriteiten. De Britse mutatie van het virus was eerder al vastgesteld in onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan. De versie verspreidt zich sneller dan andere varianten, maar lijkt mensen niet zieker te maken en lijkt ook niet dodelijker te zijn. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant. Veel landen kondigden een ban af op reizen naar het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor de nieuwe variant.

Update 12:01 - Schiphol-baas: niet voor 2024 of 2025 terug op oude niveau

"De vaccins komen er nu echt aan, dat zullen we in de luchtvaart vanaf het tweede kwartaal van 2021 gaan merken. Maar dat betekent niet dat alles meteen terug is bij het oude. De economie heeft een enorme klap gehad. Ik verwacht niet dat we voor 2024, 2025 terug zijn op het oude niveau." Dat stelt Schipholbaas Dick Benschop in een vraaggesprek met Het Parool. De overheidssteun voor KLM, goed voor de helft van het verkeer op Schiphol, is een opsteker, zegt Benschop. "Het is fijn om te zien dat Nederland KLM helpt, dat is cruciaal. We vormen met zijn allen één systeem, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, bedrijven." Corona heeft het luchthavenbedrijf, dat ook de vliegvelden bij Eindhoven, Rotterdam en Lelystad uitbaat, gedwongen te saneren. Daarbij verdwijnen honderden arbeidsplaatsen en ook zes van de twintig directeuren. "Pijnlijk", zegt Benschop. Maar het virus biedt Schiphol ook een tweede kans. "De terugval geeft ons een aantal jaar voor gecontroleerd herstel. Met minder hinder en overtuigende stappen qua duurzaamheid. Daarmee gaat de belasting van Schiphol behoorlijk omlaag terwijl de opbrengsten, maatschappelijk en economisch, toenemen. Zo creëren we ook ruimte in de geluidszones voor broodnodige woningbouw: Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam." Onlangs bleek uit een enquête in opdracht van het kabinet dat de helft van de Nederlanders voor krimp van de luchtvaart is. Vier jaar geleden was dat nog 14 procent. "Dat is een signaal dat het anders moet," zegt Benschop. "Groei is een enorm beladen woord geworden dat mensen afschrikt. Maar als we de balans tussen hinder en voorspoed verbeteren dan betekent groei, gematigde groei, iets heel anders. Daarvoor is vast een meerderheid te vinden. Iedereen heeft dit jaar kunnen zien wat de consequenties zijn als de luchtvaart instort. Niet alleen voor economie en maatschappij, maar ook voor mensen."

Update 11:25 - Politie waarschuwt voor corona-oplichting via SMS

"De uitslag van uw coronatest is bekend. Deze is POSITIEF." Het lijkt het begin van een alarmerend sms'je, maar is in werkelijkheid een poging tot oplichting. Politie Zeeland-West-Brabant roept Zeeuwen op uit te kijken voor het berichtje. Lees meer.

Update 11:17 - Von der Leyen: vaccineren helpt naar terugkeer normale leven

Kort voor de eerste coronavaccinaties in de Europese Unie, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie de hoop te hebben dat alles in het komende jaar weer normaler gaat verlopen. "De vaccinaties zullen helpen om geleidelijk aan terug te keren naar ons normale leven", zei Ursula von der Leyen in een video op Twitter zaterdag. Als er genoeg mensen gevaccineerd zijn, zegt ze, kunnen de mensen weer gaan reizen, vrienden en familie zien en de vakantie normaal doorbrengen. "Maar tot die tijd moeten we voorzichtig blijven." De eerste doses van het coronavaccin, gemaakt door Pfizer en BioNtech, zullen zondag in de EU worden geïnjecteerd. "Vandaag is de leveringsdag," zei Von der Leyen. "En morgen beginnen de vaccinaties tegen Covid-19 in de Europese Unie." Het vaccin zal op hetzelfde moment beschikbaar zijn in alle 27 EU-landen, zei ze. "En mensen kunnen gevaccineerd worden in Athene, in Rome, in Helsinki, in Sofia, waar dan ook." Zij zei dat de Europese inentingsdagen een ontroerend moment zijn van eenheid en een Europees succesverhaal. Binnenkort zullen er meer vaccins beschikbaar zijn. "Laten we van 2021 ons jaar van Europees herstel en hoop maken." Een aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van hun burgers tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland. Nederland volgt op 8 januari.

Update 08:38 - Eerste coronavaccins aangekomen bij Movianto in Oss

De eerste 10.000 coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdagochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen. De twee dozen met de vaccins zijn in een kleine vrachtwagen vanuit België naar Oss gebracht. Vanaf de grens bij Hazeldonk werd het transport begeleid door vier politieagenten op motoren. Ook reed een auto van de eigen beveiliging van Pfizer mee. Movianto (230 medewerkers) heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie. De komende dagen en weken volgen meer zendingen van Pfizer tot een (voorlopig) totaal van vier miljoen doses. De vaccins worden opgeslagen in 24 speciaal daartoe bestemde diepvriezers in het bedrijf. Elke diepvriezer is goed voor 288 kartonnen doosjes, met elk 975 doses. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari. Site-manager Michiel Heller van het bedrijf in Oss sprak zaterdag van "een historisch moment". Na maanden voorbereiding zijn de vaccins eindelijk binnen, zei hij. "Dit project is de kers op de taart van wat wij hier doen." In Oss controleerden twee medewerkers van het RIVM de eerste twee verpakkingen met Pfizer-vaccins, voordat die de diepvries in gingen. Ook werden de geneesmiddelen goed geregistreerd, zodat achteraf kan worden nagegaan waar de vaccins zijn afgeleverd. In de nacht van 7 op 8 januari worden de vaccins uit de diepvries gehaald. Dan gaan ze met een soort bakkerskarren naar een koeling in het bedrijf om daar te ontdooien. Van daaruit kunnen ze op 8 januari in de vroege ochtend worden gedistribueerd naar de vaccinatiecentra. Na ontdooien zijn de vaccins nog vijf dagen bruikbaar, mits ze gedurende die tijd worden bewaard in een koelkast met temperaturen van tussen de 2 en 8 graden. Eenmaal binnengebracht in een vaccinatiecentrum zijn ze nog twee uur bruikbaar, aldus Heller. Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies. Het bedrijf in Oss wordt in verband met de opslag van het Pfizer-pvaccin beveiligd door de marechaussee. Movianto is volgens Heller in Nederland marktleider op het gebied van hoogwaardige medicijnen. Het bedrijf in Oss wordt volgend jaar fors uitgebreid, vanwege de toename van de opslagbehoefte, en als gevolg van het coronavirus, aldus Heller.

Update 08:17 - In totaal bijna 2,2 miljoen mensen zien kerstspeech koning

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander, vrijdag rond 13.00 uur op NPO 1, heeft ruim 1,2 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Naar de herhaling aan het eind van de middag keken nog eens bijna 800.000 mensen en via NPO 2 zo'n 176.000. Bij elkaar opgeteld komt dat neer op 2,2 miljoen tv-kijkers, bijna evenveel als er keken naar de eerste kersttoespraak van de koning in 2013 (2,3 miljoen kijkers). De laatste kerstspeech van zijn moeder, toenmalig koningin Beatrix, werd in 2012 door 1,8 miljoen Nederlanders gezien. Koning Willem-Alexander stond in zijn toespraak stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem. Naast de bemoedigende woorden bedankte de koning ook iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie "het allerbeste" in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde "met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving", daarbij doelend op onrust en onzekerheid. "Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep", aldus de koning. Ook RTL 4 en SBS 6 zonden de kersttoespraak uit, maar daar stemden veel minder kijkers op af.

Update 03:30 - Eerste coronavaccins arriveren in Nederland

De eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech komen zaterdag aan in Nederland. Ze worden opgeslagen bij het bedrijf Movianto in Oss, op het bedrijventerrein Vorstengrafdonk. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente Oss meldde eerder dat het ministerie van VWS heeft gekozen voor Movianto omdat dit "een hooggekwalificeerd logistiek bedrijf is dat gespecialiseerd is in opslag en vervoer van geneesmiddelen". Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, doordat het jaarlijks de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie verzorgt, aldus de gemeente. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen zullen als eersten een oproep ontvangen. Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.