Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG |  Het corona-nieuws van woensdag 29 april

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van woensdag 29 april

Politiek

29 apr 2020, 07:04

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Basisscholen gaan deels weer open, maar grote evenementen en sportwedstrijden zijn tot zeker 1 september geschrapt. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4.711.

    • In totaal zijn er tot nu toe 38.802 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.685 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 800 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.

Update 23:21 – Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Update 22:51 -  Markten in Dordrecht en omgeving weer geopend

In Dordrecht en omliggende gemeenten mogen de markten weer openen. Dat staat in de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Maar, iedereen moet zich wel aan strikte regels houden. Zo moeten bezoekers alleen komen, eten en drinken op de markt mag niet en bezoekers moeten zich aan de anderhalvemeterregel houden. Als blijkt dat het laatste niet lukt omdat het marktterrein te klein is, mogen er minder kramen staan.

Update 22:25 - 'Helft coronapatiënten op ic heeft tromboseverschijnselen'

Uit een onderzoek onder 184 patiënten op de intensive care blijkt dat de helft tromboseverschijnselen krijgt, meldt Nieuwsuur. Dat is een levensgevaarlijke complicatie. Artsen wereldwijd merkten al dat patiënten met Covid-19 ook tromboseverschijnselen hebben, dus werd in drie Nederlandse ziekenhuizen (Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Rotterdams Erasmus Medisch Centrum) onderzoek gedaan. "We wisten niet dat zoveel coronapatiënten een trombose-complicatie kregen", zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die samen met internist Rik Endeman (Erasmus MC) het onderzoek leidde. "De resultaten zijn wereldwijd met verbazing ontvangen. Men hield zich tot nu toe vooral bezig met infecties in de longen en de gevolgen daarvan, maar niet met trombose-complicaties."

Update 21:13 - Coronacrisis nekt Tassenmuseum in Amsterdam

Het Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam sluit na dertien jaar voorgoed zijn deuren. De museumdirectie ziet af van heropening na de coronacrisis. Het museum bestond sinds 2007. Bij het Tassenmuseum werken 32 mensen, onder wie freelancers en oproepkrachten (in totaal 15 fte). Ook zijn er 55 vrijwilligers. De museumdirectie spreekt van een moeilijk besluit. "Alle opties om het museum nog langer open te houden zijn door de raad van toezicht en directie uitvoerig onderzocht. Uiteindelijk is de sluiting van het museum en de afwikkeling hiervan de meest passende vorm om dit prachtige initiatief af te ronden."

Update 20:02 - Burgemeesters schrikken van boze reacties op verbod muziekoptredens bij verzorgingshuizen

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar gaat het verbod op muziekoptredens bij verzorgingshuizen donderdag heroverwegen met andere burgemeesters in de regio Noord-Holland Noord. Het verbod, ingesteld om drukte te voorkomen, leidt nu tot veel onbegrip en boze reacties. "Wij zijn hiervan geschrokken. Voor ons is dit ook een worsteling", meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Je kunt je voorstellen dat optredens in de openlucht veel publiek trekken, dat is de reden dat ze in zijn algemeenheid niet mogen", staat in een toelichting op de website van de veiligheidsregio waaronder zeventien gemeenten vallen. "Tegelijk begrijpen we dat wat afleiding en vrolijkheid voor bewoners van verzorgingshuizen in deze moeilijke tijd heel belangrijk is. Daarom bekijkt de voorzitter van de veiligheidsregio in het overleg met zijn collega-burgemeesters morgenochtend naar wat er mogelijk is voor de mensen die het nu erg moeilijk hebben."

Update 18:52 - Verkeersdrukte buiten de spits soms bijna als vanouds

Het is de afgelopen week wederom drukker geworden op de snelweg, al is het nog steeds rustiger dan voor de coronamaatregelen half maart van kracht werden. Op sommige momenten buiten de spits is het weer bijna even druk als gebruikelijk, meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Afgelopen dinsdag reed er 29 procent minder verkeer op de snelweg dan op 3 maart, toen de 'intelligente lockdown' van Mark Rutte nog niet van kracht was. Een week eerder was het nog 31 procent rustiger dan gebruikelijk. Buiten de spits was het herstel het duidelijkst zichtbaar. Zo was het afgelopen dinsdag om 14.00 uur op de snelwegen 22 procent rustiger dan voor de coronamaatregelen. Op de laatste dinsdag van maart reden op dat tijdstip nog 36 procent minder voertuigen op de snelweg.

Update 18:24 - Rutte waarschuwt voor 'verrommelen' naleving coronamaatregelen

Premier Mark Rutte hield na afloop van weer een crisisberaad met het kabinet over de coronacrisis een persconferentie. Nieuwe besluiten zijn er niet genomen, maar de situatie is "uitvoerig met elkaar besproken", aldus Rutte. De nu geldende adviezen staan nog steeds: "blijf zoveel mogelijk thuis. Werk zoveel mogelijk thuis en bij klachten blijft het hele gezin thuis". (Tekst gaat door onder tweet) https://twitter.com/CharlotteHvNL/status/1255528855420522504 Het wordt steeds drukker op straat en dat is volgens Rutte niet zonder risico. "Winkelen is géén uitje", benadrukt hij. Reizen met het ov voor een dagje uit is, net als het dagje uit zélf, ook niet de bedoeling. "Het ov is voor mensen die naar werk moeten en niet voor plezierreisjes." Door het "verrommelen" van de naleving van de maatregelen, en dat is volgens Rutte op dit moment gaande, wordt verdere versoepeling "heel moeilijk". "Als er voor 20 mei ruimte is om te versoepelen dan doen we dat, maar daar is op dit moment geen enkele aanwijzing voor." Lees hier het hele verhaal.

Update 16:28 - Kabinet vraagt advies over mondkapjes in ov

Het kabinet wil weten of mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht moeten worden. Daarom is de groep deskundigen (OMT) die het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om raad gevraagd, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Het OMT gaat volgens haar kijken naar de voor- en nadelen van mondkapjes in trein, bus of tram. Verscheidene landen hebben mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om verspreiding van het virus te voorkomen. Het ov is nu alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg. Omdat passagiers 1,5 meter afstand moeten betrachten is de capaciteit beperkt. Meer mensen maken intussen gebruik van het ov. "We zien nu al dat het knelt", aldus Van Veldhoven. Als het in de trein te druk wordt kan een conducteur de trein stil laten zetten en mensen vragen de trein te verlaten. Dat is volgens de staatssecretaris al gebeurd. Ze benadrukt dat de trein niet gebruikt moet worden voor uitjes.

Update 16:05 - Iets meer dan 800 coronapatiënten nog op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 804. Dat zijn er 57 minder dan op dinsdag (861), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen er 431 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 776 in Nederland, 56 minder dan dinsdag. Verder verblijven 28 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje minder dan dinsdag, doordat iemand is teruggekeerd naar Nederland.

Update 15:56 - Rustig in ov Amsterdam

In het Amsterdamse openbaar vervoer is het woensdag rustig, zegt een woordvoerster van het ov-bedrijf GVB. Met ingang van deze woensdag is de dienstregeling iets verruimd. Dinsdag was al te zien dat er vooral in de spits weer meer mensen in de metro, tram of bus stapten. Vanaf 11 mei, als de scholen weer opengaan, verwacht het GVB meer drukte in het openbaar vervoer. Tegelijk gaat er ook dan weer meer ov rijden. Dinsdag benadrukte het GVB dat de oproep om niet met het ov te gaan, tenzij je een vitaal beroep hebt of echt niet anders kan, nog steeds van kracht is maar er wordt niet gehandhaafd.

Update 15:45 - Branchevereniging OV-NL 'Reizen met mondkapjes enige optie'

Het kabinet moet het gebruik van mondkapjes serieus overwegen als alternatief voor de anderhalvemeterregel, vindt branchevereniging OV-NL. Pedro Peters van de vereniging zegt woensdag tegen Hart van Nederland: "Als je wilt dat er meer mensen weer het openbaar vervoer kunnen gebruiken, dan moet je wel naar die varianten kijken. En dan kom je in de buurt van die mondkapjes terecht. Ik weet geen alternatieven". Het kabinet heeft de groep deskundigen (OMT) die het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om raad gevraagd in deze kwestie, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Update 15:31 - 'Corona eist iets meer levens dan zware griepgolf, maar levensverwachting ex-coronapatiënten daalt met enkele maanden'

Volgens onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) overlijden op korte termijn iets meer Nederlanders dan tijdens de zware griepepidemie tussen november 2017 en april 2018. Maar, op lange termijn is de impact van corona "aanzienlijk groter" dan die van een dergelijke griepgolf: de levensverwachting van mensen die corona hebben gehad daalt met enkele maanden. Lees hier het hele verhaal.

Update 14:02 - RIVM: hoogste aantal coronadoden in een week tijd, wel minder ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is gestegen tot 4711 . Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 145 sterfgevallen doorgekregen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 76  naar 10.685. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde besmettingen met corona steeg naar 38.802. Dat zijn er 386 meer dan dinsdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Update 12:47 - Nog ongeveer 7000 gestrande reizigers in buitenland: 'Het wordt steeds meer maatwerk'

Er zijn nog ongeveer 7000 gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat vooral om kleine groepjes die vastzitten op afgelegen locaties. Marokko is nog steeds de uitzondering op deze regel. “Het wordt steeds meer maatwerk” zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) tijdens een werkbezoek bij de ANWB, waar hij sprak met werknemers van de alarmcentrale. Hij verwacht ook steeds vaker samen met andere EU-landen reizigers te zullen ophalen in het buitenland. Lees verder.

Update 11:56 - 26.000 gediplomeerde zorgverleners zijn niet aan het werk

Nederland telt bijna 26.000 gediplomeerde zorgverleners die op dit moment niet aan het werk zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De regering en beroepsorganisaties proberen hen te verleiden om bij te springen in de zorg nu de nood hoog is vanwege het nieuwe coronavirus. Maar niet al deze zorgprofessionals kunnen terugkeren naar hun oude beroep. De onderzoekers hebben bekeken hoeveel mensen eind 2018 stonden geregistreerd in het BIG-register. Zo'n registratie is vaak een vereiste om een medisch beroep uit te mogen oefenen. De meesten van de 348.000 mensen die in dit register stonden, werkten toen ook in de zorg. Maar ruim 8 procent van de verpleegkundigen en bijna 6 procent van de artsen was niet aan het werk. Hier zitten gepensioneerden tussen die nog een lopende registratie hebben, maar ook mensen die werkloos zijn of arbeidsongeschikt zijn verklaard.

Update 11:38 -Restaurants en hotels Fletcher weer open

Fletcher Hotels gaat de hotels, inclusief de restaurants, weer openen. Afgelopen weekend waren er al elf geopend. De keten vindt dat dit goed is gegaan en daarom volgen de overige van de ruim honderd Fletcher-hotels ook. Hoewel restaurants en bars in Nederland gesloten moeten blijven, mogen hotels wel geopend zijn. Daarbij is het toegestaan om de restaurants en bars in de hotels voor hotelgasten te openen, mits er rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand. Vanaf 15 maart gingen de hotels van de keten gefaseerd dicht, zegt topman Rob Hermans van het bedrijf. "We zien inmiddels hoe andere ondernemers als bouwmarkten en supermarkten omgaan met de 1,5 meter samenleving en we zagen hoe we dat bij de restaurants konden toepassen."

Update 11:17 -Curaçaose studenten in Nederland willen naar huis

Enkele honderden Curaçaose studenten in Nederland hebben een brief gestuurd naar de gouverneur en de regering op Curaçao. De studenten zijn in Nederland waar de scholen dicht zijn en ze willen terug naar Curaçao, maar dat kan niet door het inreisverbod. Curaçao sloot op 14 maart haar lucht- en zeegrenzen. Alleen mensen die op het eiland staan ingeschreven, mochten nog terug. Twee weken later gingen de grenzen voor iedereen dicht. Die maatregel geldt tot 10 mei. De studenten vragen de regering ervoor te zorgen dat ze 'op een goed georganiseerde en gecontroleerde manier' toch zo snel mogelijk terug naar huis kunnen. Ook veel ouders hebben de brief ondertekend. De Curaçaose minister Hensley Koeiman (Sociale Zaken) gaf aan dat de overheid bezig is te onderzoeken of Curaçaose studenten, onder meer vanuit Amerika, terug kunnen keren.

Update 09:42 -Later op de dag opnieuw crisisberaad over corona

Het crisisteam van het kabinet zit woensdagmiddag weer bij elkaar om het te hebben over de aanpak van het coronavirus. Vorige week was na het overleg een persconferentie, waarop bekend werd gemaakt dat een deel van de maatregelen tot 20 mei werden verlengd. Dat soort belangrijke besluiten worden deze week niet verwacht, zeggen bronnen rond het kabinet tegen Hart van Nederland. Er is woensdag daarom ook geen persconferentie. Wel zal premier Rutte na het overleg de pers kort te woord staan. Overigens zal het crisisteam van het kabinet de komende tijd nog maar een keer per week bij elkaar komen. Sinds het begin van de coronacrisis was er vaak overleg op dinsdag en donderdag. Voortaan zal dat alleen nog op woensdag zijn, aldus de bronnen dicht bij het kabinet. Oorspronkelijk had de Kamer nu twee weken meireces, maar de fracties werken toch door in verband met de corona-uitbraak. Zo is er woensdag een overleg over de maatregelen in het onderwijs. Donderdag krijgt de Kamer een technische briefing over testen en beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Ook het wekelijkse kabinetsberaad gaat vrijdag door.

Update 08:15 - Ruim 250 nepnieuwsberichten over corona verspreid via Twitter

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland zijn 251 onbetrouwbare nieuwsberichten over COVID-19 via Twitter verspreid. Dat meldt het Datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek. Voor het onderzoek verzamelde Pointer bijna 1,2 miljoen Nederlandstalige tweets van de afgelopen twee maanden waarin de woorden corona, coronavirus, #coronavragen, COVID of NCOV voorkwamen. De bronnen van de ruim 250 nepberichten die rondgaan zijn volgens Pointer onder meer websites als De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Ook in Youtube-video’s van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz worden geregeld onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan, aldus het platform. Volgens de onjuiste berichten liegen het RIVM, de medische wetenschap en de overheid over de ernst van het virus. Of het gaat over het niet-bewezen verband tussen 5G en COVID-19 en valse claims over geneesmiddelen.

Update 07:36 - 'Lachende bussen' vrolijkt automobilisten A4 op

Automobilisten die op de A4 langs Bergen op Zoom rijden worden sinds kort begroet door een paar lachende bussen. Bij het bedrijf Zeebra Tours staan door de coronacrisis veel van de voertuigen stil. Een monteur van het bedrijf kwam met een idee om de bussen te voorzien van een vrolijk uiterlijk. Na wat knip- en plakwerk is dit het resultaat:

Update 06:46 - NS laat iets meer intercity's rijden

De NS zet met ingang van woensdag iets meer intercity's in. Zo wordt het makkelijker om de anderhalve meter afstand te houden in de trein. Het spoorbedrijf roept nog steeds op alleen te reizen als het echt noodzakelijk is en anders thuis te blijven. "Zo houden we Nederland bereikbaar voor zorgmedewerkers en andere mensen voor wie reizen met de trein echt noodzakelijk is." De NS stelde de basisdienstregeling in op 21 maart. Vanaf elk station vertrok twee keer per uur een trein in elke richting. Dat waren vooral sprinters, met hier en daar een paar intercity's. Met de verruiming van de basisdienstregeling vertrekt vanaf bijna ieder station waar normaal intercity’s stoppen, minstens één keer per uur een intercity. De IC Direct rijdt weer twee keer per uur tussen Amsterdam en Rotterdam. De NS waarschuwt dat reizigers ook in de verstevigde basisdienstregeling te maken kunnen krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. Het advies is de reis kort voor vertrek te plannen. Lees verder: Ov-bedrijven breiden hun coronadienstregeling iets uit

Update 06:21 - 'Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl'

De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim een derde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met de Volkskrant, onder ongeveer duizend Nederlanders. Op de vraag hoe hun gedrag de afgelopen twee weken anders is ten opzichte van de periode voor de coronacrisis, zegt 13 procent vaker te bewegen en te sporten, en 18 procent gezonder te eten. Maar daar staat tegenover dat 38 procent zegt juist minder te bewegen of sporten. Van de ondervraagden ervaart 35 procent meer stress, met name jongeren (40 procent). Een grote meerderheid zegt wat gezond eten betreft niets te hebben veranderd (73 procent). Veel mensen blijven vasthouden aan hun gewoonten van voor de crisis. Dat is niet vreemd, zeggen deskundigen: gedrag veranderen is erg moeilijk. Daarbij speelt je leefomgeving een belangrijke rol; de plek waar nu juist veel mensen in vastzitten. Met name stress zorgt voor veel problemen.

Update 06:03 - Trainingen jeugdvoetbal beginnen met strakke regels

In de meeste gemeenten mogen jeugdvoetballers woensdag weer gaan trainen. De versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet zorgen ervoor dat kinderen tot en met 12 jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) weer mogen trainen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) geldt de 1,5 meterregel wel. De voetbalbond publiceerde dinsdag een aantal protocollen waaraan alle betrokkenen zich moeten houden. Voor spelers geldt dat je uiteraard niet moet komen trainen als je klachten hebt of als iemand in hetzelfde huishouden de voorgaande veertien dagen positief is getest op het virus. Verder moet je onder meer je komst vooraf melden, reis je het liefst alleen of begeleid door een persoon uit hetzelfde huishouden, kom je in sportkleding naar de club waar de kleedkamers gesloten blijven. De voetbalbond heeft verder protocollen opgesteld voor ouders, trainers en bestuurders. Ook in andere sporten kan er weer voorzichtig getraind worden door jeugd.

Update 05:23 - De Bijenkorf weer open voor publiek

De Bijenkorf-winkels die vanwege het coronavirus hun deuren hadden gesloten, gaan woensdag weer open. Klanten die de winkel bezoeken, zullen zich wel aan verschillende veiligheidsmaatregelen moeten houden. Alle filialen van De Bijenkorf gingen op 17 maart op eigen initiatief dicht om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De keten heeft in zeven steden in Nederland een winkel, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Verder heeft de Bijenkorf een distributiecentrum in Tilburg. In de winkels wordt de 1,5 meterafstandsregel van kracht. Verder is het aantal klanten dat tegelijkertijd in de winkels wordt toegelaten beperkt. Ook zijn er looproutes aangebracht en horeca- en cosmeticadiensten zijn niet beschikbaar.

Update 02:31 - Minder bevolkingsgroei vanwege nieuwe coronavirus

De Nederlandse bevolking is het afgelopen kwartaal minder gegroeid dan dezelfde periode een jaar eerder. Vanwege het nieuwe coronavirus oversteeg het aantal overlijdens het aantal geboortes. De bevolking groeide alleen vanwege migratie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bevolking groeide het afgelopen kwartaal met 15.500 mensen, 8500 minder dan in het eerste kwartaal van 2019. Halverwege maart begon het aantal sterfgevallen vanwege het nieuwe coronavirus op te lopen. Mede daardoor zijn het afgelopen kwartaal 3000 meer mensen overleden dan geboren. De bevolking groeide nog wel, omdat meer mensen naar Nederland verhuisden dan naar het buitenland vertrokken. Maar CBS-socioloog Tanja Traag ziet ook tekenen dat de migratiestromen zijn geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Zo zijn in maart veel Nederlanders weer hier naartoe verhuisd. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen die voor hun werk in het buitenland waren en vanwege corona weer terug zijn gekeerd." Sommigen zagen juist af van emigratie. "Bijvoorbeeld mensen die denken van: die baan bij de VN in New York gaat nu niet werken, ik blijf." In het afgelopen kwartaal kwamen bijna 2000 meer Polen naar Nederland dan er vertrokken. Daarmee zijn mensen met een Poolse achtergrond nog steeds de grootste migrantengroep. Maar al vanaf januari neemt het aantal mensen dat naar Polen vertrekt toe, terwijl het aantal immigranten uit het land afneemt. Traag vermoedt dat dit ook deels te maken heeft met het coronavirus. Het aantal immigranten uit India en Turkije begon in maart af te nemen. "We verwachten het effect van het coronavirus op de migratie nog veel duidelijker te zien als de data van april binnenkomen", aldus Traag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.