Milieu en Gezondheid
29 sep 2020, 18:00
Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic's te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Vanaf dinsdagavond gelden er daarom verscherpte maatregelen om het virus in Nederland te beteugelen. Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus van dinsdag 29 september: - Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen: 3.011 - Aantal mensen dat sinds de coronacrisis positief getest is op virus: 117.551 - Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 693 - Aantal coronapatiënten dat sinds de coronacrisis opgenomen geweest in ziekenhuis: 12.664 - Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 142 - Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.380 in totaal - Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Veel onduidelijkheid in de winkelstraten: het kabinet roept Nederlanders in de grote steden op om in winkels een mondkapje te dragen, maar het is géén verplichting, Als het aan een ruime meerderheid van de Nederlanders ligt komt daar verandering in. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.300 mensen. Lees hier meer over het onderzoek naar een mondkapjesplicht in winkels
Bij een huwelijksvoltrekking mogen toch dertig mensen aanwezig zijn. Eerder waren dat er nog 4. Dat is dinsdag besloten na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid en de veiligheidsregio's. De nieuwe maatregel geldt voor heel het land. Het is nog niet bekend of de versoepeling ook geldt voor bruiloftsfeesten. Het ministerie komt woensdag met een nadere uitwerking daarover, zegt een woordvoerder. Er ontstond direct veel verwarring over de maatregel. Zo gold de maatregel niet voor huwelijksdiensten in kerken, omdat in gebedshuizen geen groepslimiet geldt. Bij de voltrekking bij de burgerlijke stand gold de maximale groepsgrootte van vier personen dan weer wel. Om die reden zegden veel koppels hun bruiloft af.
Met een mondkapje op winkelen in de grote steden. Dat is het dringende advies van het kabinet en meerdere burgemeesters, maar in Amsterdam en Rotterdam lijken maar weinig mensen zich daar vooralsnog aan te houden. En ook de winkeliers nemen het nog niet zo nauw. In Rotterdam zijn er dinsdag in het winkelgebied in het centrum amper mondkapjes te zien op straat, slechts een enkeling draagt er een. Zowel op de Lijnbaan, als op het Binnenwegplein en in de Lijnbaan zijn er geen winkels die klanten vragen om een mondkapje op te zetten. Ook in de winkelstraten van Amsterdam draagt de meerderheid van het winkelend publiek geen mondkapje. Daarnaast worden klanten ook hier in veel winkels er niet op gewezen om hun mond en neus te bedekken. Lees hier in welke winkels je wel of geen mondkapje hoeft te dragen
De Amsterdamse afdeling van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert haar leden het advies van burgemeester Femke Halsema voor het dragen van mondkapjes in horecazaken op te volgen. Voorzitter Pim Evers, zelf uitbater van vijftien horecazaken in de hoofdstad, zegt de oproep van de Amsterdamse burgemeester te begrijpen. "Als het helpt steunen we het. Alle beetjes samen kunnen misschien voorkomen dat er zwaardere maatregelen komen." Maar hij is wel onzeker in hoeverre bezoekers zich aan het advies gaan houden. Er is namelijk geen plicht en gasten worden daardoor niet geweigerd als ze geen mondkapje op willen. Ook zouden mensen ervoor kunnen kiezen om buiten Amsterdam naar de horeca te gaan, waar niet wordt gevraagd om mondkapjes. Hij vindt dan ook dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen en dat regels moeten worden gehandhaafd. "Kies als land wel, of niet voor mondkapjes." De nieuwe coronamaatregelen zijn volgens Evers extra klappen voor de Amsterdamse horeca, die het al zwaar heeft vanwege de coronacrisis. De voorzitter vindt dat geen recht wordt gedaan aan het harde werk dat de horeca verzet als het gaat om maatregelen tegen corona. In de horeca ligt volgens hem het aantal besmettingen met corona juist relatief laag. "De sector wordt nog meer de duimschroeven aangedraaid."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor sommige delen in Frankrijk verder aangescherpt van 'geel' naar 'oranje' vanwege het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, naar die regio's vanaf nu worden ontraden. De regio's waar nu ook code oranje voor geldt, zijn Ariège (in de Pyreneeën), Aube (ten zuidoosten van Parijs), Charente (ten noordoosten van Bordeaux), Doubs (langs de grens met Zwitserland), Gers (ten westen van Toulouse), Haute Loire, Hautes-Pyrénées (rond Lourdes), Haute Vienne (rond Limoges), Oise (ten noorden van Parijs), Somme (langs het Kanaal bij Amiens) en Saône et Loire (tussen Dijon en Lyon). Voor veel gebieden in Frankrijk was al eerder code oranje afgekondigd, onder meer voor Parijs en omstreken, het gebied rond Lyon en langs de kust aan de Middellandse Zee. Bij terugkomst in Nederland uit die risicogebieden moeten mensen tien dagen in thuisquarantaine.
Reisadvies #Frankrijk: In de volgende gebieden zijn veel coronabesmettingen en geldt nu ook een oranje reisadvies: Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire.
Lees ook het reisadvies: https://t.co/Hj9aTVNn43 pic.twitter.com/NJcCWdQd8q — 24/7 BZ (@247BZ) September 29, 2020
Op dit moment zijn de nieuwe coronamaatregelen ingegaan die het kabinet maandagavond tijdens een extra persconferentie heeft aangekondigd. De verscherpingen zijn volgens de regering nodig omdat het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen weken in hoog tempo is opgelopen. Lees hier wat de nieuwe coronamaatregelen precies inhouden
Het aantal nieuwe coronapatiënten dat is opgenomen is zo hard gestegen dat de alarmbellen van de overheid afgaan. In de afgelopen drie dagen zijn 125 mensen in een ziekenhuis beland. Dat komt neer op gemiddeld 41,7 per dag en dat is boven de zogenoemde signaalwaarde. Het is voor het eerst sinds 15 mei dat het aantal nieuwe opnames boven die grens ligt. De zogenoemde signaalwaarde staat op gemiddeld 40 ziekenhuisopnames per dag over de afgelopen drie dagen. Dan zijn mogelijk extra maatregelen tegen het coronavirus nodig. Amsterdam en Den Haag tellen de meeste opnames. In beide gemeenten zijn de afgelopen drie dagen zestien mensen in het ziekenhuis beland. In Rotterdam gaat het om acht nieuwe coronapatiënten, in Utrecht om zes. Als te veel mensen in een ziekenhuis komen te liggen dreigt de zorg overbelast te raken. Bij de eerste coronagolf in het voorjaar kwam hierdoor de reguliere zorg stil te liggen. Dat willen ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen neemt steeds verder toe. De afdelingen behandelen momenteel 551 mensen vanwege een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 33 meer dan op maandag. In iets meer dan een week is het aantal klinisch opgenomen patiënten verdubbeld. De grote toename van het aantal coronabesmettingen is de laatste tijd vooral op de verpleegafdelingen te zien. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bleef gelijk op 142. Maar ook dat is twee keer zo veel als anderhalve week geleden. Vanwege de toenemende drukte worden patiënten soms verplaatst naar andere ziekenhuizen. Afgelopen etmaal zijn 9 mensen overgebracht naar een andere regio. Onder hen was één persoon die op de intensive care ligt.
RIVM-baas Jaap van Dissel heeft er vertrouwen in dat het extra pakket aan coronamaatregelen werkt om het aantal nieuwe besmettingen tegen te gaan. Maar hij benadrukte tijdens een briefing in de Tweede Kamer dat hij niet zeker weet of het voldoende zal zijn, omdat veel afhangt van het gedrag van mensen om de maatregelen op te volgen. Gedrag is volgens hem het belangrijkste onderdeel, maar juist dat is niet op voorhand in te schatten. Zo zijn sommige maatregelen niet te handhaven door de overheid, zoals het beperkt ontvangen van bezoek thuis, zei hij. Het gaat erom dat mensen hun gedrag zelf aanpassen, vanuit een solidariteitsgevoel, zei Van Dissel. Het nieuwe pakket maatregelen is erop gericht om het zogeheten reproductiegetal R onder de 1 te krijgen, het streefgetal is 0,9. Dan geven elke 100 besmette mensen het nog aan 90 mensen door, waardoor het virus langzaam uitdooft. De afgelopen weken schommelde deze waarde rond de 1,3 - 1,4. Met dat reproductiegetal verdubbelt het aantal besmettingen elke zeven tot tien dagen.
Zeker één persoon die in de zorg werkt, is "in de tweede helft van september" overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal overleden zorgmedewerkers op 14. Daarnaast is mogelijk een tweede zorgmedewerker overleden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt nog uit waar en hoe ze besmet zijn geraakt, en of ze al gezondheidsklachten hadden. Het zijn de eerste sterfgevallen in de zorg in een paar maanden tijd. Het jongste slachtoffer was 40 jaar oud, het oudste 69. Het aantal positief geteste zorgmedewerkers steeg in de afgelopen week met 1751. De week ervoor ontving het RIVM 1166 meldingen over positieve tests van artsen, verpleegkundigen, thuiszorgers en anderen in de zorg.
Nederland telt steeds meer coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Volgens het RIVM zijn er nu ongeveer 146.000 besmettelijke personen in Nederland. Vorige week waren het er ruim 104.000 en de week daarvoor ongeveer 95.000. Het aantal is wel een schatting, benadrukt het RIVM. Misschien zijn er ruim 96.000 besmettelijke personen, maar het zou ook kunnen gaan om meer dan 200.000 mensen. Nederland telde begin juli ongeveer 3000 besmettelijke personen. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak, eind maart, waren het er vermoedelijk meer dan 200.000. "Als iemand het coronavirus oploopt, dan is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Hoelang dit duurt verschilt van persoon tot persoon", legt het RIVM uit. Wie minstens een week na de eerste klachten 24 uur lang vrij van symptomen is, en bijvoorbeeld niet meer hoest, is niet meer besmettelijk.
Culturele instellingen in de regio Amsterdam krijgen geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen. Dat heeft de veiligheidsregio dinsdag bepaald. Dat betekent dat voor al deze plekken - zoals theaters en bioscopen - een maximum geldt van dertig personen. Lees hier meer
Het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. In de afgelopen zeven dagen zijn 19.326 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 13.471 nieuwe gevallen, dus het aantal is opnieuw met bijna de helft gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg ook. Verpleegafdelingen namen 501 coronapatiënten op, tegen 350 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares verdubbelde bijna van 53 naar 100. Het RIVM meldde dinsdag ook 102 meldingen van sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen. Dat betekent niet dat iedereen in de afgelopen week is overleden. In de update van vorige week stonden 33 sterfgevallen. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 117.551 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 3011 ten opzichte van maandag, de grootste stijging in 24 uur tijd.
Het is helemaal niet zo erg dat er opnieuw verwarring is over coronamaatregelen die maandagavond zijn aangekondigd. Doordat er verwarring is over welke maatregelen nu op landelijk en regionaal niveau gaan gelden, praten mensen er veel over en dat vergroot het gevoel van urgentie. "De aanpak is misschien niet optimaal, maar iedereen snapt nu wel weer dat het noodzakelijk is dat er maatregelen genomen worden." Dat zegt Paul Stamsnijder van de Reputatiegroep, een communicatie-adviesbureau voor bestuurders en overheid. Lees hier meer
In veel plaatsen wordt nog getwijfeld in hoeverre carnavalsvieringen verantwoord zijn, maar in Tilburg is de knoop nu doorgehakt: alle openbare evenementen in de stad worden geschrapt. Carnavalsstichting Tilburg laat weten dat feesten als d'n Opstoet (de optocht) en Kruikenstad in Koor niet doorgaan. De stichting denkt wel na over alternatieven. "We gaan carnaval misschien niet vieren zoals gewend, maar we doen er alles aan om het door iedereen te laten beleven. Ook nu pakken we de problemen en uitdagingen samen aan. We steunen elkaar en maken er samen het beste van. Onze gezamenlijke gezondheid staat daarbij altijd voorop." Carnaval staat op de agenda van 13 tot en met 16 februari.
Er moet heel kritisch worden gekeken naar het aanstaande carnavalsseizoen, en of en hoe het mogelijk is dat door te laten gaan. Dat zei RIVM-topman Jaap van Dissel dinsdag in een briefing over de aanpak van het coronavirus in de Tweede Kamer. Van Dissel memoreerde eraan dat het virus in maart onder meer het land binnenkwam in mensen die terugkeerden uit Italië en Oostenrijk, en dat tijdens carnaval "veel verder" werd verspreid. Volgens Van Dissel "moeten we heel erg nadenken" of het verstandig is om in begin volgend jaar weer met veel personen bij elkaar te komen. Een vaccin zal dan waarschijnlijk nog niet breed beschikbaar zijn, benadrukt hij. "Wat je niet wilt is grote groepen die mengen, dat is zoals ik carnaval ken. Daar staat toch een uitroepteken bij."
Bekende Amsterdamse publiekstrekkers op De Wallen gooien noodgedwongen vanaf dinsdag 18.00 uur de deuren dicht. „Ondanks de overheidssteun, en ondanks een al ruime inkrimping van het personeel, boeren we te hard achteruit", zegt directeur Cor van Dijk van de Otten Groep in De Telegraaf. Van Dijk bestiert erotische gelegenheden als Casa Rosso, de Bananenbar en -club, Theater 97, Hospitalbar, het Erotisch Museum, Peepshow en Sexy Loo. De zaken gaan voorlopig voor drie weken op slot, zegt Van Dijk. Nu Amsterdam op ’rood’ is gezet en de hoofdstad een van de grootste besmettingshaarden van Europa is, wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te beperken.
De opening door koning Willem-Alexander van de jubileumtentoonstelling en viering van Natuurhistorisch museum Naturalis verloopt dinsdagmiddag anders dan gepland. De maandag aangekondigde nieuwe coronamaatregelen hebben er toe geleid dat tal van uitnodigingen om bij het gelijktijdige Gala van de Biodiversiteit aanwezig te zijn, in allerijl moesten worden ingetrokken. Dit om tot het kleine nog toegestane aantal aanwezigen te komen en te zorgen dat Willem-Alexander niet zou afzeggen. De koning verricht de opening nog wel en bezoekt daarna de speciale en nieuwe tentoonstelling "Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis".
Zorgminister Hugo de Jonge wil inhoudelijk niet ingaan op de aankondigingen van supermarkten en andere winkels dat zij klanten die geen mondkapjes dragen, toch gewoon toelaten. "Het is vooralsnog een advies", benadrukte hij dinsdagochtend in een eerste reactie. "Er geldt een advies voor het winkelend publiek om een mondkapje te dragen. Maar het is vooralsnog een advies. We vragen eerst advies aan het OMT en op basis daarvan zullen wij een besluit nemen."
Het kabinet sluit niet uit dat er een avond- en nachtklok wordt ingesteld. Dit alleen als het oplopende aantal coronabesmettingen met de nieuwe maatregelen niet genoeg wordt teruggedrongen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De maatregelen die premier Mark Rutte en De Jonge maandag aankondigden, komen grotendeels overeen met het advies van het Outbreak Management Team (OMT). De experts uit die groep adviseerden echter ook nog enkele maatregelen, die vooralsnog niet worden doorgevoerd. Een avond- en nachtklok is er één van. Lees hier meer
Alle mensen vanaf dertien jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam willen bezoeken, moeten daar vanaf woensdag een mondkapje op. "Veiligheid staat voorop", zegt een woordvoerster van het museum. Ook het Van Gogh Museum in de hoofdstad en het Philips Museum in Eindhoven gaan tot de maatregel over. In verscheidene musea was dinsdag overleg over de nieuwe coronamaatregelen en ook over de wens van de burgemeesters van de drie grote steden en Eindhoven om mensen ook mondkapjes te laten dragen in andere publieke binnenruimten dan winkels, zoals musea. Het Rijksmuseum gaat ervan uit dat de mensen de kapjes zelf meebrengen.
De vier veiligheidsregio's (Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost) die het dringende advies geven een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimtes werken momenteel nog aan de precieze invulling ervan. Dat gebeurt gezamenlijk om het zo eenduidig mogelijk te laten zijn, liet een woordvoerster van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland weten. Hoewel zijn veiligheidsregio niet in het mondkapjesadvies van het kabinet staat, schaart burgemeester John Jorritsma van Eindhoven (Brabant-Zuidoost) zich hier ook achter. Het advies van het kabinet voor het dragen van mondkapjes in winkels en grotere supermarkten in de drie veiligheidsregio's geldt vanaf dinsdag 18.00 uur. Volgens de woordvoerster van Amsterdam-Amstelland wordt zo snel mogelijk meer bekendgemaakt over het uitgebreidere mondkapjesadvies.
De Nederlandse supermarkten laten klanten die geen mondkapje dragen komende tijd gewoon binnen. Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen. "Als winkels mondkapjes gaan verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur", geeft het CBL aan. De branche wil het personeel daarvoor behoeden. De supers roepen klanten wel dringend op om de coronamaatregelen in de supermarkt te respecteren Lees hier meer
Theaters, bioscopen en concertpodia hebben een groot probleem als ook voor hen geldt dat maximaal dertig personen tegelijkertijd de zaal in mogen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft dinsdagochtend een brief geschreven aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hierin vragen ze dringend om een vrijstelling voor alle zalen die een goed coronaprotocol hebben. Tijdens de persconferentie maandagavond werd gemeld dat "zalen van cultureel belang" meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen. Maar dat roept vragen op. "Dit alles doet vermoeden dat het de bedoeling van het Rijk is dat de Veiligheidsregio’s gaan bepalen wat panden van (groot) cultureel belang zijn om hen ontheffing te kunnen verlenen. Indien u dat anders ziet horen we dat graag", aldus de VSCD. Mocht het inderdaad zo zijn dat de Veiligheidsregio's dat gaan bepalen dan is er "een groot en acuut probleem". "Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet."
Winkelketen Hema gaat klanten die geen mondkapje dragen niet weigeren, ook niet in de drie grote steden. Lees hier meer
Verpleeghuizen in de drie regio's waar de besmettingssituatie nu ernstig is moeten extra maatregelen nemen om het risico te verlagen. Zo zullen medewerkers en bezoekers preventief een medisch mondkapje gaan gebruiken bij contacten met patiënten binnen de 1,5 meter. Dit hoeft niet bij patiënten met een "laag risicoprofiel op ernstige complicaties of overlijden". Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het om een advies gaat dat de beroepsgroep zelf al had opgesteld. Hij gaat ervan uit dat dit advies wordt opgevolgd. De directeur Publieke Gezondheid zal contact opnemen met de verpleeghuizen in de grootste steden over alle te nemen extra maatregelen in deze fase. Naast persoonlijke beschermingsmiddelen gaat het ook om regels voor testen, dagbesteding, contact en bezoek. Medische mondkapjes beschermen veel beter tegen het coronavirus dan gewone mondkapjes.
De corona-persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft maandag met tegen de 6,5 miljoen kijkers bijna twee keer zoveel mensen getrokken als de vorige, anderhalve week geleden. Toen stemden 3,6 miljoen mensen af op het praatje over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Zoals gebruikelijk volgden de meeste kijkers, 4,66 miljoen, de persconferentie van maandag op NPO 1. De overige 1,34 miljoen keken naar Rutte en De Jonge op RTL 4 en 404.000 zagen de persconferentie op SBS6, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarmee komt de uitzending in de buurt van de conferenties over de uitbraak van het virus in maart en april, toen wekelijks zo'n 7 miljoen mensen voor de tv zaten.
Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, vindt dat in zijn regio mondkapjes niet alleen op moeten in winkels, maar ook in andere publieke ruimtes. In het AD zegt hij: "Ik ben blij met de beweging van het kabinet ten aanzien van mondkapjes. Als het aan mij ligt, hoeft dat niet te worden beperkt tot winkels en supermarkten. Eigenlijk zou dit een advies moeten zijn voor alle bewoners, voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk ook aan gemeentehuizen en musea." Lees ook: Dit zijn de verscherpte coronamaatregelen die vanavond ingaan Aboutaleb sluit zich aan bij een vergelijkbaar pleidooi van de burgemeesters Halsema van Amsterdam, Van Zanen van Den Haag en Jorritsma van Eindhoven. In hun regio's is het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd fors opgelopen. Maandag adviseerde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie om een mondkapje te dragen in winkels. Het is nadrukkelijk geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten bij de deur weigeren die geen mondkapje willen dragen.
Het handhaven van de nieuwe coronamaatregelen zal ten koste gaan van ander politiewerk. Daarvoor waarschuwt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in reactie op het besluit van het kabinet en het Veiligheidsberaad om strengere coronamaatregelen te treffen. "Onvermijdelijk", zegt Struijs daarover in De Telegraaf. "We zullen andere taken langer moeten laten liggen, we hopen ook dat dit goed wordt uitgelegd aan de burger. Want dit is nu topprioriteit, dat snappen we natuurlijk wel." Mensen zullen waarschijnlijk meer geduld moeten hebben voor ze aangifte kunnen doen. "Dat is niet prettig voor burgers. Stel dat er bij je wordt ingebroken en je kunt pas na zes weken terecht... Maar er is geen andere mogelijkheid. De politie loopt al op zijn tandvlees", aldus Struijs.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.