Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen

LIVEBLOG | Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen

nieuws

30 okt 2020, 06:17

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een 'gedeeltelijke lockdown' en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 11.141, dat is in lijn met aantallen afgelopen week – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.384, dat zijn er evenveel als woensdag – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 553, dat zijn er 8 meer dan woensdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.070 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 20:38 - Musical Soldaat van Oranje tijdelijk stilgelegd

De musical Soldaat van Oranje wordt voorlopig stilgelegd. De succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis kan pas weer worden gespeeld als er perspectief is op spelen zonder de huidige coronabeperkingen. Dat maakte producent New Productions vrijdag bekend. "Het virus en de huidige routekaart van de rijksoverheid noodzaken de productie - en de hele culturele sector in binnen- en buitenland - tot vergaande beslissingen", aldus producent Fred Boot. Hij beklemtoont dat de veiligheid en de gezondheid van cast, crew en publiek voorop staan. "De verwachting is dat er voorlopig geen versoepelingen komen die het economisch weer verantwoord maken om de voorstelling te spelen." De 40 miljoen euro die het kabinet afgelopen dinsdag aankondigde voor de niet-gesubsidieerde theaterproducenten verandert daar niets aan, aldus Boot. "Het telkens opstarten en weer stilleggen van de productie, het keer op keer omboeken van tickets, is noch voor de organisatie, noch voor de medewerkers, noch voor het publiek een situatie die vol te houden is. Door de musical ‘op pauze’ te zetten kunnen de kosten worden beperkt en kan de organisatie overleven."

Update 18:29 - Boetes voor luidruchting feestje in Rotterdam

Elf mannen en vrouwen tussen de 20 en 22 jaar, die zich niets aantrokken van de coronamaatregelen, zijn woensdagavond rond 23.00 uur bekeurd in een woning aan het Achterharingvliet in Rotterdam. Ze hielden een feestje en de buren hadden last van hun luide muziek. Omdat agenten de zondagavond ervoor op hetzelfde adres ook al hadden ingegrepen vanwege geluidsoverlast zijn deze keer niet alleen boetes uitgeschreven, maar is ook de geluidsinstallatie in beslag genomen. De meeste besmettingen vinden nu plaats op feestjes en familiebijeenkomsten. Het aantal bezoekers dat we thuis (binnen en buiten) mogen ontvangen is daarom teruggebracht tot drie personen per dag, kinderen onder de 13 jaar niet meegerekend.

Update 17:12 - Kabinet kijkt naar vuurwerkverbod om zorg te ontlasten

Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, om zo de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). "Dat is zeker nu een logische vraag, die het kabinet zal meewegen." Dit jaar wordt de jaarwisseling anders normaal, zegt Van Veldhoven. "Dat ziet iedereen." Het kabinet gaat zich de komende weken beraden over de jaarwisseling. Eerder pleitten GroenLinks en Partij voor de Dieren voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. De maatregel zou alleen voor dit jaar gelden en vuurwerk niet definitief in de ban doen. Verkopers moeten een compensatie krijgen voor de al gemaakte kosten.

Update 16:30 - Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen

Vooralsnog ziet premier Mark Rutte geen redenen voor extra coronamaatregelen. Wel kan het "dienstig" zijn extra maatregelen te nemen zodat een daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat, mits dan goed afgewogen wordt welke economische schade dit met zich meebrengt. Het kabinet kijkt "stap voor stap" of er meer moet gebeuren tegen corona. Als extra maatregelen toch nodig blijken, dan sluit het kabinet die niet uit, zei Rutte na de ministerraad. De komende dagen moeten uitwijzen of de eerder genomen maatregelen effectief genoeg zijn. Twee weken geleden kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af. Dinsdag geven Rutte en coronaminister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Update 15:27 - Gespreid stemmen volgend jaar, en briefstemmen voor 70-plussers

Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad. Ollongren is al langer bezig de wet aan te passen, om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo stelde ze eerder al voor om het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen te verhogen, van twee naar drie. Dat wetsvoorstel van de minister werd onlangs al aangenomen door de Kamer, maar er waren meer wensen. Het plan om 70-plussers per post te laten stemmen kwam uit de koker van het CDA.

Update 14:31 - Hoger coronacijfer door nameldingen storing en door meer testen, maar beeld is hoopvol

Dat het aantal nieuwe coronagevallen vrijdag snel toenam, komt voor een deel door vertraagde meldingen na de storing van woensdag. Die positieve tests zijn afgelopen etmaal alsnog geregistreerd. Bovendien voeren de GGD'en meer testen uit, die bovendien sneller worden verwerkt, waardoor meer coronabesmettingen aan het licht komen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Toch is het algemene beeld "hoopvol", aldus het instituut. Het percentage positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen langzaamaan tot stilstand komt.

Update 14:18 - 11.141 besmettingen gemeld

Voor het eerst zijn meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld in een etmaal tijd. Het is niet duidelijk of dit meldingen zijn die later zijn binnengekomen door de storing van woensdag. Toen kwamen aanzienlijk minder meldingen binnen dan in de dagen ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 11.141 meldingen van positieve tests. Op donderdag kwamen er 10.276 nieuwe gevallen bij. Lees meer.

Update 13:54 - Aantal coronapatiënten verpleegafdelingen daalt weer, kan effect maatregelen zijn

Voor de derde dag op rij blijft het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen ongeveer gelijk. Dat kan een eerste effect zijn van de maatregelen die de overheid twee weken geleden invoerde, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De komende dagen moeten aantonen dat deze trend doorzet", voegt hij er aan toe.

Update 12:52 - Kabinet en Curaçao bijna akkoord over derde pakket coronasteun

Het kabinet en de regering van Curaçao hebben bijna een akkoord bereikt over een derde pakket aan coronasteun. Dat maakten staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en premier Eugene Rhuggenaath (Curaçao) vrijdag bekend. De staatssecretaris noemt het "een mijlpaal" in de onderhandelingen, die al langere tijd moeizaam lopen. Hij vliegt zondag naar het eiland om daar te praten over de laatste details. Naar verwachting tekenen beide landen volgende week het definitieve akkoord. Rhuggenaath, die eerder zeer kritisch was over het voorstel en de houding van Nederland, vindt dat er nu "een veel beter pakket op tafel ligt". Critici zeggen dat Curaçao nu geen andere keuze heeft dan tot een akkoord te komen, omdat de bankrekening van het land leeg is.

Update 10:56 - De Jonge: extra maatregelen lijken nu niet nodig

De cijfers over de coronabesmettingen van de afgelopen dagen lijken geen aanleiding te geven om nu al extra maatregelen te treffen. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Lees meer.

Update 08:26 - Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteit door corona

Een recordaantal van 328.000 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2020-2021. De forse toename komt volgens de VSNU onder meer door de coronacrisis. Het aantal studenten stijgt al jaren fors: in 2000 waren er nog 165.000 studenten, twintig jaar later is dat aantal bijna verdubbeld. Dit keer komt die groei deels doordat de centrale examens vanwege de coronacrisis niet doorgingen. Daardoor zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan het jaar ervoor. Ook nemen vermoedelijk minder geslaagde vwo’ers een tussenjaar door de coronacrisis, aldus de vereniging. Het hogere aantal studenten is verder te verklaren door de zogeheten zachte knip. Vóór corona mocht een hbo’er met een kleine achterstand in studiepunten het daaropvolgende jaar niet met een universitaire opleiding starten, de harde knip. Door de ‘zachte knip’ die is afgesproken voor dit studiejaar, stromen meer mensen door van mbo naar hbo, van hbo naar wetenschappelijk onderwijs en van bachelor naar master.

Update 07:27 - Winkelverkopen in september opnieuw flink hoger

De Nederlandse detailhandel heeft in september opnieuw beduidend meer omgezet dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette de trend van eerdere maanden daarmee door. De laatste keer dat de winkelverkopen daalden was in april tijdens de eerste coronalockdown. Winkeliers voerden hun verkopen met 7,6 procent op ten opzichte van september vorig jaar. Deze plus was deels het gevolg van prijsstijgingen. Gemeten in aantal producten ging er 5,5 procent meer over de toonbank. Zowel supermarkten als bijvoorbeeld kledingwinkels en andere zaken in het zogeheten non-foodsegment voerden hun verkopen op. Daarnaast is er online bijna 35 procent meer omgezet.

Update 07:18 - Air-France-KLM verliest 1,7 miljard euro in zomermaanden

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het belangrijke derde kwartaal van het jaar afgesloten met een verlies van 1,7 miljard euro. De onderneming kampte net als branchegenoten ook met de gevolgen van de coronacrisis in de zomermaanden. De pandemie drukt op de reislust wereldwijd, ook door opgelegde restricties, en de luchtvaart is als gevolg daarvan een van de zwaarst getroffen sectoren. Air France-KLM heeft naar eigen zeggen al verscheidene maatregelen genomen om de kosten omlaag te krijgen. Daarvoor werden akkoorden bereikt met verschillende vakbonden. De luchtvaartmaatschappij heeft voor de aanpassingen in het derde kwartaal alleen al 565 miljoen euro opzij gezet. In de eerste negen maanden van het jaar liep het nettoverlies op tot dik 6 miljard euro.

Update 06:19 - Aantal overledenen 600 hoger dan gewoonlijk in een week

Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna 600 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er 250 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. "De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Lees meer.

Update 05:25 - Meerdaagse stembusgang half maart wegens corona

Om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart coronaproof te laten verlopen zal een deel van de stemlokalen al enkele dagen voor de verkiezingsdag opengaan. Daarnaast krijgen kiezers die om bijvoorbeeld medische redenen niet in staat zijn naar het stemlokaal te komen, de kans per post te stemmen. Dat is volgens Haagse bronnen van de Volkskrant de kern van de brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) begin november naar de Tweede Kamer stuurt. Ollongrens ministerie wil het bericht niet bevestigen, maar stelt alleen dat er "een reeks van maatregelen wordt getroffen om te voorkomen dat het coronavirus de verkiezingen in de war gooit". Een aantal van die maatregelen staat in de Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19 waarover de Eerste Kamer komende dinsdag debatteert en stemt. Corona dreigt de gang naar de stembus moeilijker te maken, waardoor in die wet bijvoorbeeld is vastgelegd dat het aantal volmachtstemmen dat iemand mag uitbrengen van twee naar drie wordt verhoogd. De Tweede Kamer heeft al met de wet (geldigheidsduur zes maanden) ingestemd.

Update 03:39 - ‘Negatief reisadvies is desastreus voor Curaçaose horeca’

Als het kabinet-Rutte inderdaad beslist om tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies in te voeren voor vakanties van Nederlanders naar het buitenland, is dat desastreus voor de horeca op Curaçao. Dat zegt Hans Slier, voorzitter van de Curaçaose belangenorganisatie voor het toerisme Chata. Volgens hem zullen veel restaurants en hotels dat niet overleven. Hij verwacht dat 50 tot 60 procent definitief zal sluiten of failliet zal gaan. Op Curaçao is veel paniek ontstaan nadat bekend is geworden dat het Outbreak Management Team (OMT) voorstander is van een negatief reisadvies voor alle reizen vanuit Nederland naar het buitenland in de kerstvakantie. Hotels en horeca op Curaçao zijn voor een groot deel afhankelijk van toeristen uit Nederland. Die mogen nu gewoon komen op voorwaarde dat ze een negatieve PCR-test kunnen overhandigen. Als gevolg van de coronamaatregelen op het eiland, waaronder een avondklok en een lockdown, lopen veel hotels en restaurants "op hun laatste benen", aldus Slier. Als er rond de kerstperiode geen Nederlanders meer kunnen komen, is dat volgens hem heel nadelig voor het eiland. Naar alle waarschijnlijkheid zal het Nederlandse kabinet vrijdag uitsluitsel geven over het reisadvies.

Update 03:17 - Noodkreet zorg: 'Kom ons alsjeblieft weer helpen!'

Zorgorganisaties smeken om steun uit de samenleving. Iedereen die komende weken zijn handen vrij heeft, wordt opgeroepen zich te melden bij Extra handen voor de zorg. "De situatie is niet veel langer houdbaar", stelt ouderenzorgorganisatie ActiZ in het AD. In de ouderenzorg zijn de personeelstekorten op dit moment zo nijpend, dat zorgorganisaties alle extra handen nodig hebben die ze kunnen krijgen. Niet alleen gepensioneerde zorgmedewerkers, ook mensen die om andere redenen het vak verlaten hebben en verpleegkundestudenten worden opgeroepen zich te melden. De oproep geldt ook voor burgers zonder zorgachtergrond. "In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging’’, zegt woordvoerder Eric Bosman van ActiZ. "Daarnaast roepen we iedereen op om te kijken of je iets voor kwetsbare ouderen of chronisch zieken in je eigen omgeving kunt doen.’’ Afgelopen voorjaar meldden 20.000 Nederlanders meldden zich via Extrahandenvoordezorg.nl om bij te springen. Nu is er veel minder animo, zegt een woordvoerder. "Tussen maart en juni hebben we een kleine 8000 mensen voorgesteld aan een zorgorganisatie. Dit najaar hebben pas ongeveer 2500 mensen aangegeven dat ze beschikbaar zijn.’’ ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.