Politiek
30 dec 2020, 06:00
Nederland zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 9.504, dat zijn er 1.943 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.704, dat zijn er 47 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 702, dat zijn er 28 meer dan op dinsdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Dat Nederland later dan andere landen begint met vaccineren tegen corona, is voor de totale sterfte niet heel bepalend, zeggen Hans van Vliet en Jaap van Delden van het RIVM tegen De Telegraaf. "Een week meer of minder maakt geen groot verschil", aldus Van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma tegen de krant. "Sterker nog: als je vroeg begint maar daarna geen vaart maakt, kan de sterfte wel eens hoger uitvallen dan als je later begint en snel vaccineert", zegt Van Vliet. Allebei begrijpen ze de kritiek op het beleid, aldus De Telegraaf. Maar de Nederlandse achterstand wordt volgens hen wel erg sterk benadrukt. "Met man en macht wordt eraan gewerkt om de hele bevolking in te enten."
Ernst Kuipers en Diederik Gommers roepen woensdag opnieuw het kabinet op zorgpersoneel als eerste te vaccineren tegen het coronavirus. "We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren. Het liefst maandag al beginnen", zo zei Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care woensdag in Nieuwsuur. Vaccinatie is bedoeld, zo zei hij, als bescherming van het individu, ter voorkoming van verspreiding en ter voorkoming van het ontwrichten van de maatschappij. En daar is zorgpersoneel voor nodig. Volgens Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn de ziekenhuizen er logistiek goed op ingericht.
Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) advies vragen over het vaker testen van basisschoolleerlingen. Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge woensdag. Aanleiding daarvoor is de uitbraak met de zogeheten 'Britse variant' op een basisschool in Bergschenhoek. De minister zei al toe het advies over te nemen als het er is.
Ouderen die nog zelfstandig wonen, worden misschien eerder ingeënt tegen het coronavirus. "We zijn op dit moment met uitvoerende partijen in overleg om te kijken of we mogelijkerwijs toch ook thuiswonende ouderen eerder zouden kunnen bedienen. Daar hoop ik begin volgende week nadere mededelingen over te kunnen doen", laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.
Bij een basisschool in Bergschenhoek is een "serieus aantal" besmettingen met de 'Britse variant' van het coronavirus gevonden, zegt coronaminister Hugo de Jonge. Daarmee suggereert hij dat het er meer zijn dan de vijf die eerder werden gemeld, maar daar wil hij nog niets over zeggen omdat er nog een onderzoek loopt. Hij hoopt daar volgende week meer over te zeggen.
Het OLVG, het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam, heeft woensdag een derde ic-locatie geopend om het stijgende aantal opnames beter te kunnen opvangen. Dat bevestigt een OLVG-woordvoerder na berichtgeving door AT5. De extra vestiging is onder meer geopend om het personeel efficiënter te kunnen inzetten, aldus een woordvoerder. "Bovendien hebben de verpleegkundigen meer overzicht op die derde locatie, omdat dit één grote ruimte is. Op onze twee andere ic-afdelingen is dat niet geval. Die bestaan beide uit meerdere kamers."
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) roept mensen op met de jaarwisseling thuis te blijven, om te zorgen dat de zorg niet nog zwaarder onder druk komt te staan. "Ik roep heel Nederland op: houd je aan de maatregelen zodat de instroom in de ziekenhuizen naar beneden kan", aldus Van Ark. "Ga met z’n tweeën op de bank zitten, doe een spelletje. Ga niet naar buiten."
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2704 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 47 minder dan op dinsdag. Een verklaring voor de daling geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) niet. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg afgelopen etmaal wel. De ic-afdelingen namen 64 mensen op en zagen 36 mensen vertrekken. Het is niet bekend hoeveel van hen zijn overleden en hoeveel de ic mochten verlaten omdat hun toestand verbeterde. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic's met 28 naar 702. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Verpleegafdelingen namen 289 coronapatiënten op, tegenover 364 mensen die vertrokken. Daardoor daalde het aantal patiënten op die vleugels van 2077 naar 2002.
Na een klein dipje is het aantal nieuwe coronagevallen weer gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9504 meldingen van positieve tests. De vorige twee dagen kwam het dagcijfer uit op ongeveer 7500, en in de dagen daarvoor waren ruim 9000 besmettingen per etmaal aan het licht gekomen.
Meer dan zeshonderd mensen die op de een of andere manier te maken hebben met de school in Bergschenhoek waar ook de 'Britse variant' van het coronavirus heeft toegeslagen, hebben zich al gemeld voor een test. De testbereidheid is groot, aldus de GGD. Er is een speciale straat voor deze mensen vrijgemaakt bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport, waar al een testlocatie was. De GGD doet geen onderzoek naar de doodsoorzaak van de jonge onderwijzeres die vorige week stierf, terwijl ze corona had. De dienst beperkt zich tot een onderzoek naar de uitbraak. Of haar dood iets met corona te maken had, is ook helemaal niet bekend. Mocht de familie door een andere instelling een onderzoek willen, dan worden daarover om privacyredenen in ieder geval door de GGD geen mededelingen gedaan.
Reisorganisaties en vakantieparken merken dat Nederlanders voorsorteren op de mei- en zomervakanties. Daarnaast proberen vakantieparken flexibel om te gaan met de reisvoorwaarden en wordt verwacht dat de boekingen zullen aantrekken als de faciliteiten van parken ook weer open mogen. Die zijn en waren tijdens lockdowns gesloten. Reisbrancheorganisatie ANVR merkt een "verhoogde interesse" in de zomervakantie. "Je kunt zeggen ‘wishful thinking’, maar mensen staan te trappelen om weer naar het buitenland te gaan", aldus ANVR-directeur Frank Oostdam. Hoewel de reisbranchevereniging "goede verwachtingen" heeft voor de tweede helft van 2021, denkt het door de coronapandemie minder reizen te organiseren in vergelijking met 2019. Door de pandemie is reizen nagenoeg stilgevallen. Het kabinet ontraadt niet-noodzakelijke reizen tot half maart.
In het Brabantse Veghel wordt op 8 januari de eerste Nederlander ingeënt tegen het coronavirus. De landelijke campagne begint daar. De regionale gezondheidsdienst, GGD Hart voor Brabant, bevestigt dat na berichten van de NOS en Omroep Brabant. Locatie is een voormalig distributiecentrum van een supermarkt aan de Amert. Nederland is het enige land in de Europese Unie dat nog niet is begonnen met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Lees hier waar er nog meer gevaccineerd gaat worden in Nederland.
De onduidelijkheid over de vaccinatieplannen van het kabinet "irriteert" de ouderenbond ANBO. "Het plan van aanpak gaat maar heen en weer. Wees nou eens duidelijk. Snelheid is belangrijker dan deze discussie", zegt een woordvoerder. "Het is onduidelijk wie met welk vaccin, wanneer aan de beurt is", zegt de woordvoerder. Volgens hem hebben mensen er begrip voor als er keuzes worden gemaakt op basis van welk vaccin beter geschikt is voor een doelgroep, of vanwege de logistiek. "Over het Moderna-vaccin is bij ons nog onduidelijk of het goed werkt bij ouderen, bijvoorbeeld." Maar bovenal stelt de ANBO: "Het zwalken in het plan is misschien wel te verklaren, maar geeft onrust. Als in het plan duidelijk is dat kwetsbare ouderen thuis moeten wachten op mensen in verpleeghuizen, als dat een helder verhaal is en goed gecommuniceerd, hebben mensen er begrip voor en ontstaat er geen onrust." Het kabinet kijkt of thuiswonende ouderen mogelijk eerder kunnen worden gevaccineerd dan was gepland. Zij kunnen naar één van de priklocaties komen, waar het Pfizer/BioNTech-vaccin goed kan worden opgeslagen. Daarom zouden zij in de eerste vaccinatiegroep geplaatst kunnen worden. "Als je genoeg van het vaccin hebt, dan helemaal goed, gaan met die banaan. Maar nu is het iedere dag weer anders, het zwalkt. Stick to your plan", vat de woordvoerder van de ANBO het gevoel onder ouderen samen.
Van de zelfstandige behandelcentra (zbc's) van Nederland zijn maar zo 'n 200 verpleegkundigen inzetbaar in een regulier ziekenhuis. Zij betekenen "minder dan een druppel op een gloeiende plaat" als ze worden ingezet voor de zorg aan coronapatiënten. De zelfstandige klinieken kunnen meer betekenen als ze patiënten overnemen van de reguliere ziekenhuizen die nu nog in staat zijn om andere en minder dringende patiënten te helpen. Dan komt daar capaciteit vrij. Dat zegt een woordvoerder van de vereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Het overnemen van personeel ligt wel "voortdurend" op tafel tijdens de overleggen met diverse partijen, vertelt hij. Volgens de zegsman zijn er al "mooie voorbeelden" van zelfstandige klinieken die patiënten (gaan) overnemen, zoals Equipe Zorgbedrijven en de Bergman Klinieken die patiënten opvangen van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Daarvoor moeten ook budgetten worden overgeheveld van de een naar de ander. Daarover wordt gesproken met verzekeraars. Tijdens de eerste golf gaven de zelfstandige klinieken vooral materialen aan de ziekenhuizen, die door de coronacrisis spullen als maskers tekort kwamen.
Dat Groot-Brittannië groen licht heeft gegeven voor het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, en Europa nog niet, komt door een andere aanpak. Londen heeft toestemming gegeven voor noodgebruik. Europa vindt het beter om te kiezen voor een voorlopige handelsvergunning, en die is nog niet aangevraagd door AstraZeneca. Bij zo'n handelsvergunning is er meer controle op de effectiviteit van het middel en de bijwerkingen, legt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit. De waakhond gaat over de toelating van vaccins en geneesmiddelen tot de Nederlandse markt, in overleg met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Het EMA gaf eerder wel groen licht voor het vaccin van Pfizer en BioNTech en besluit binnenkort over toelating van het middel van Moderna. Die hebben een handelsvergunning aangevraagd. AstraZeneca zit in de stap ervoor, de zogeheten rolling review. Daarbij kijkt het EMA mee met het lopende onderzoek van AstraZeneca. Eerder maakte de plaatsvervangend directeur van het EMA, Noel Wathion, al duidelijk dat het nog wel even duurt voor het vaccin van AstraZeneca en Universiteit van Oxford in de Europese Unie wordt goedgekeurd.
Het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is weer open. De opnamestop bij de spoedeisende hulp is woensdagochtend om 10.00 uur opgeheven. Het ziekenhuis besloot dinsdagavond de deuren te sluiten omdat de afdeling spoedeisende hulp vol lag met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling. Andere ziekenhuizen hebben dinsdagavond patiënten van het St Jansdal overgenomen en in de nacht kwamen er geen nieuwe coronapatiënten bij. Lees hier meer.
Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogenoemde 'kritisch planbare zorg nu al niet meer verlenen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, zoals operaties en behandelingen wegens kanker. Dat blijkt uit meldingen die de ziekenhuizen doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die publiceert later woensdag de wekelijkse rapportage. Het aantal ziekenhuizen dat zich meldt met dit soort problemen is stijgende. Het was de bedoeling van het kabinet dat hooguit niet-spoedeisende planbare zorg zou worden stilgelegd wegens de stijgende druk op de ziekenhuizen en hun personeel door de coronacrisis. Ingrepen die wel wat langer kunnen wachten, zoals heupoperaties worden uitgesteld. Dringender zorg moet doorgaan. Er zijn circa negentig ziekenhuizen in Nederland, verspreid over verschillende locaties.
Tien medisch geschoolde militairen gaan vanaf woensdag aan de slag in een zorghotel in Apeldoorn. Dat maakt het ministerie van Defensie bekend. Het zijn de eerste tien van een groep van honderd militairen die beschikbaar zijn om de zwaar belaste zorgsector te ondersteunen. De militairen worden ingezet in Zorghotel Chrysant, waar coronapatiënten verblijven die thuis niet de nodige zorg kunnen ontvangen. Twee weken geleden moest de instelling, vanwege personeelsproblemen, het aantal beschikbare bedden al terugschroeven van 32 naar 15, berichtte de Stentor. De militairen worden dan ook ingezet als "extra handen aan het bed", aldus Defensie. Ze gaan in principe tot 19 januari aan de slag. Eerder werden er ook al militairen ingezet bij een verzorgingstehuis De Gelderhorst in Ede.
De lengte en de duur van de files op de Nederlandse wegen is dit jaar met 63 procent gedaald. Dit concludeert de ANWB op basis van de jaarlijkse filecijfers. In de eerste twee maanden van het jaar constateerde de ANWB nog een flinke toename van de files met zo'n 20 procent. Ook de afgelopen twee jaar was sprake van forse filegroei. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te werken en zo min mogelijk te reizen, had direct effect op het verkeer. De vaak dagelijkse files bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen. Door het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Volgens de ANWB komt dit deels doordat Nederlanders in eigen land de vakantie doorbrachten. De ANWB noteerde op dinsdag 28 januari een record-avondspits van 951 kilometer. De files op de Afsluitdijk, waar werkzaamheden zijn, voeren dit jaar de file top 10 aan. Op de tweede plaats staat de N3 bij Dordrecht. De A27 tussen Lexmond en Werkendam staat op de derde plaats.
Ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland hopen woensdag te horen dat ze militaire hulp krijgen. Defensie praat met instellingen in de drie regio's om te kijken of ze extra mankracht kunnen krijgen en hoe die het beste verdeeld kan worden. Daarna wil de legerleiding zo snel mogelijk een knoop doorhakken, omdat de hulp meteen nodig is. De drie regio's sloegen de afgelopen dagen alarm. De druk op de zorg is zo groot, dat al op korte termijn de minimale zorg niet meer kan worden gegarandeerd. Verplegers hebben dan misschien geen tijd meer om ouderen te wassen, medicijnen toe te dienen en om iemands bloeddruk te meten. Veel zorgmedewerkers hebben zelf corona of zitten in quarantaine omdat iemand uit hun omgeving besmet is. Verpleeghuizen kunnen nauwelijks ouderen overnemen van ziekenhuizen, terwijl ook daar steeds meer patiënten binnenkomen. De zorg dreigt daardoor helemaal vast te lopen. Lees ook: Grapperhaus: 'Woensdag eerste militairen ingezet in verpleeg- en verzorgingshuizen' Defensie heeft ongeveer honderd militairen met een medische achtergrond beschikbaar om te helpen. Eerder was al bekend dat duizend militairen klaarstaan om te helpen bij taken zoals het afnemen van tests of het uitdelen van maaltijden.
De corona-app, die inmiddels ruim vier miljoen keer is gedownload op smartphones, heeft inmiddels geleid tot 6400 positieve testuitslagen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid,. Dat schrijft Trouw woensdag. Het is de vraag of dat veel of weinig is. Bij de ontwikkeling van de CoronaMelder is nooit een doelstelling geformuleerd, waardoor niet snel van succes of mislukking kan worden gesproken. Volgens het ministerie behoort de CoronaMelder tot de top-3 van meest gebruikte corona-apps in Europa. In Nederland staat de app, die op 10 oktober landelijk werd ingevoerd, bij een kwart van de bevolking op de telefoon. De gebruiker van de CoronaMelder krijgt een melding als hij minstens vijftien minuten in de nabijheid is geweest van een andere deelnemer die later corona blijkt te hebben. Volgens het ministerie gaven tot nu toe bijna 79.000 mensen via de app aan positief te zijn getest op corona. Dit gebeurt de laatste weken in toenemende mate. Van de mensen die via de app een waarschuwing ontvingen, lieten 73.000 mensen zich testen op corona. Dit aantal groeide de laatste weken welhaast explosief, met een dip tijdens kerst.
Een kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Independer. Tandartsenvereniging KNMT herkent de daling en spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. Dat meldt het AD woensdag. Met name onder jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar zit de angst voor corona er flink in, aldus het onderzoek, dat is uitgevoerd door Panel Inzicht onder vijfhonderd volwassen Nederlanders. Een vijfde van de mensen in deze leeftijdscategorie wil pas weer in de tandartsstoel plaatsnemen als een aanzienlijk aantal Nederlanders is ingeënt tegen corona. Bijna de helft van de 18 tot 34-jarigen die niet gaan (47 procent) merkt een negatieve invloed op hun tanden en kiezen. Bovendien nemen zij hun kinderen vaak ook niet meer mee naar de tandarts.
Een jonge lerares van de basisschool in Bergschenhoek, waar de Britse variant van het coronavirus is opgedoken, is onlangs overleden. Het is niet bekend of haar overlijden het gevolg is van het virus. Wel was ze enkele weken geleden positief getest op het virus, bevestigt voorzitter Saskia Schenning van de Laurentius Stichting, waar de school onder valt, aan verschillende media. "Het is vreselijk", zegt Schenning in De Telegraaf. "Ze had positief getest, dat klopt. Haar overlijden is wel onverwachts gebeurd." De scholenkoepel noemt het op zijn website "ongelofelijk" dat de lerares, "in de bloei van haar leven, die haar school en onze stichting zo'n warm hart toedroeg, er opeens niet meer is". Volgens regiozender Rijnmond was ze 38 jaar oud. Eind november werd op de RKBS Willibrord de eerste coronabesmetting geconstateerd. Sindsdien is het aantal opgelopen naar veertig coronagevallen onder docenten en leerlingen. Bij vijf van hen gaat het om de variant van het coronavirus die uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig is en waarschijnlijk besmettelijker, maar niet dodelijker is. Of de overleden lerares besmet was met de Britse variant is niet bekend. Lees hier meer.
De Nederlandse ziekenhuizen dreigen midden in de coronacrisis op een verder dieptepunt te belanden. Want door de aanhoudende druk en personeelstekorten komt nu ook de kritisch planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken geleverd moet worden, in serieus gevaar. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), schrijft De Telegraaf. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om operatieve verwijdering van darmkanker, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties. "Als dergelijke ingrepen langer uitgesteld worden, is het mogelijk dat er permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren ontstaat", zegt een NZA-woordvoerder. Dat zou een nieuwe tegenvaller zijn, nadat minister Van Ark (Medische Zorg) afgelopen week al aankondigde alle niet-spoedeisende planbare zorg - daarmee wordt zorg bedoeld die langer dan zes weken kan wachten - in de ziekenhuizen stil te leggen.
Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdag weer bij elkaar. Het overleg gaat onder meer over de 'Britse variant' van het virus, een nieuwe mutatie die onlangs is opgedoken. De 'Britse variant', zo genoemd omdat de mutatie voor het eerst in Groot-Brittannië is vastgesteld, is besmettelijker dan andere versies van het coronavirus. Zeker elf mensen in Nederland hebben de variant opgelopen, maar het werkelijke aantal zou weleens hoger kunnen liggen. Het gevolg van de hogere besmettelijkheid kan zijn dat het aantal nieuwe gevallen voorlopig hoog blijft, en dat kan gevolgen hebben voor de toch al torenhoge druk op ziekenhuizen.
De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft dinsdag twee doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar aankondiging eerder op de dag dat Aruba vanaf 30 december een avondklok krijgt. Dat meldt de lokale nieuwssite www.24ora.com die de inhoud van de bedreigingen heeft ingezien. De bedreigingen zijn een direct gevolg van de instelling van een avondklok vanaf 30 december tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Dat is volgens Wever-Croes een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen periode. De minister-president wil verdere verspreiding voorkomen. Enkele maanden geleden is Wever-Croes, eveneens als gevolg van coronamaatregelen, ook al met de dood bedreigd door woedende landgenoten. De politie heeft de bedreigingen in onderzoek.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.