Terug

Volg Hart van Nederland

Coronavirus maakt kankerpatiënten angstig: 'Ik huil elke avond'

Milieu en Gezondheid

28 mrt 2020, 22:01

Veel kankerpatiënten hebben het in deze tijd extra zwaar. De uitbraak van het nieuwe coronavirus maakt hen ontzettend angstig, vertelt Kirsten Bergkotte aan Hart van Nederland. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Als Kirsten (39) iets niet wil, is het zielig worden gevonden. Toch is het volgens de borstkankerpatiënte van groot belang dat ze haar hart kan luchten bij psycholoog Mirjam Koppenol. "Het is super zwaar. In dat ene uur kan ik gewoon weer even patiënt zijn. Even praten over kanker. Over dat je bang bent om dood te gaan en voor corona."

'Alles alleen doen'

Veilig achter haar laptop vertelt Kirsten over de zware tijd waar ze doorheen gaat. De kankerpatiënte oogt sterk, maar gebroken. Ze heeft net haar laatste chemo achter de rug. "Over drie weken onderga ik een amputatie en ik moet nu dus herstellen van de chemotherapie en me hier fysiek en mentaal op voorbereiden." Dat lukt haar op dit moment alleen echt niet. "Al mijn ziekenhuis- en fysio-afspraken zijn gecanceld én ik zit in mijn eentje thuis met twee jonge kinderen." De situatie maakt Kirsten wanhopig. Opa en oma of de oppas mogen niet meer in huis komen en haar partner probeert zijn bedrijf door de coronacrisis heen te loodsen. "Ik moet mijn kind vijf dagen per week les geven en heb helemaal geen tijd meer voor mezelf", vertelt ze. "Iedere avond houd ik even een huiluurtje."

'Psychische hulp essentieel'

Maar volgens Kirsten is het essentieel om haar zorgen af en toe ook met iemand anders te kunnen delen. Mirjam Koppenol, psycholoog bij het Helen Dowling Instituut (HDI), ondersteunt haar daarom. Zij merkt dat de psychische nood bij kankerpatiënten nog hoger is dan normaal. Het HDI helpt jaarlijks zo'n 2400 cliënten, ongeveer twee derde heeft last van angst of trauma. "Nu hoor je ook nog allemaal trieste verhalen in het nieuws", merkt Mirjam op. "Daar worden mensen angstig van. Ze weten ook niet goed wat er met ze gebeurt als ze nu ziek worden." Een psycholoog kan patiënten volgens haar helpen met het geven van informatie. "Maar ook om angstige gedachten te parkeren, te ontspannen en in het hier en nu te blijven."

Sessies via beeldbellen

De corona-uitbraak maakt fysieke bezoeken aan de psycholoog op dit moment onmogelijk, daarom worden alle sessies via beeldbellen gedaan. Zowel Kirsten als haar psycholoog vinden dit een fijne oplossing, omdat je elkaars gezicht en emoties toch even kunt zien. Maar volgens Mirjam kan het ook voor lastige situaties zorgen. "Ik weet dat ik sommige cliënten niet meer in het echt ga zien. Dat is best moeilijk." Ook het HDI maakt door de coronacrisis zware tijden door. Met een speciale campagne probeert de organisatie genoeg geld op te halen om te kunnen overleven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.