Milieu en Gezondheid
22 apr 2020, 19:23
Kinderen bellen sinds het uitbreken van de coronacrisis veel vaker naar De Kindertelefoon. Normaal krijgen ze ongeveer 1000 telefoontjes op een dag, maar nu zitten ze op wel 1500 telefoontjes. De Kindertelefoon deed een analyse om te kijken wat kinderen tijdens de intelligente lockdown bezighoudt. Lees ook: LIVEBLOG | Dodental passeert 4000, ouderenzorg wil meer beschermingsmiddelen ''We merken dat kinderen het lastig vinden'', vertelt vrijwilligster Susanne van Andel tegenover Hart van Nederland. ''Nu met de coronacrisis helemaal, ze hebben veel vragen en die kunnen ze bij ons, anoniem, stellen.''
Hoewel de inhoud van de gesprekken niet veel is veranderd, in vergelijking met de situatie voor de crisis, wordt er nu wel veel meer gebeld naar de Kindertelefoon. "Er wordt vooral veel verteld over spanningen die thuis spelen, zoals huiselijk geweld of ruzies met broertjes en zusjes omdat ze langer thuis moeten zitten", zegt directeur Roline de Wilde. ''In sommige gezinnen neemt de spanning thuis toe door de coronamaatregelen. Dan hebben we het vooral over de kwetsbare gezinnen, waar bijvoorbeeld seksueel misbruik of fysiek geweld voorkomt.'' Maar ook kinderen uit 'normale' gezinnen bellen dus vaker met de hulplijn of luchten hun hart via het forum. ''Dan horen wij dat er meer ruzie wordt gemaakt met de ouders of dat je ouders onderling veel meer met elkaar aan het ruziën zijn'', schetst De Wilde.
Een onderwerp waar vanouds ook veel over gesproken wordt, is seksualiteit en liefde. Normaal wordt daar al veel over gebeld, maar nu nog meer. Dat komt volgens De Wilde omdat ze bijvoorbeeld verliefd zijn maar elkaar niet kunnen zien. ''Hoe vraag je bijvoorbeeld iemand verkering tijdens de coronacrisis. Of hoe maak je het, op een schappelijk manier, met iemand uit als je elkaar nu niet kunt zien?'' Het zijn slechts enkele van de honderden vragen die binnenkomen. Verder merken ze bij de hulplijn dat kinderen het zat zijn om alleen maar thuis te moeten blijven. Veel van hen willen weer naar school. "De verveling slaat toe. Kinderen vinden het gamen onderhand ook saai worden. Kinderen weten niet goed hoe ze met die verveling om moeten gaan", vertelt De Wilde verder.
De werkwijze blijft bij De Kindertelefoon gewoon hetzelfde vertelt vrijwilligster Susanne verder. "We bieden en luisterend oor. Het is nu belangrijker dan ooit dat kinderen hun problemen en vragen niet opkroppen. We proberen samen die problemen op te lossen, maar in deze tijd is dat wel een uitdaging, omdat je creatiever moet zijn. Het is mooi dat wij daar, als vrijwilligers, aan bij kunnen dragen'', glimlacht Susanne.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.