nieuws
21 jan 2020, 22:12
Een serie of game downloaden in slechts een paar seconden. Het klinkt als een droom, maar het zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden door de komst van het nieuwe 5G-netwerk. De opvolger van het huidige 4G-netwerk biedt razendsnelle internetsnelheden over een stabielere verbinding. Toch stuit de techniek van verschillende kanten ook op veel verzet. In dit artikel leggen we je aan de hand van vijf vragen alles uit wat je moet weten over 5G.
De naam verklapt het al een beetje: 5G is de vijfde generatie in de reeks mobiele netwerken. Het is de opvolger van 4G, het mobiele netwerk dat we nu nog gebruiken op onze smartphones en tablets. In tegenstelling tot 4G biedt het nieuwe 5G-netwerk aanzienlijk hogere internetsnelheden. Ter vergelijking: met 5G kun je internetsnelheden tot 10 GBps bereiken. Dat is 10 keer (!) sneller dan het huidige 4G-netwerk.
Om die hogere snelheden te kunnen bereiken, maakt het 5G-netwerk gebruik van de zogenoemde 'fotonica' techniek. Dit is een techniek waarbij data met lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Providers moeten hiervoor wel de hogere frequentieband van 3,5Ghz gebruiken. Lees ook: Kabinet wil aanleg 5G- netwerk: antennes op elke straathoek De 3,5 GHz band mag dan misschien hogere snelheden bieden, de dekking is een stuk lager dan bij hogere frequenties met een lagere snelheid. Hierdoor zullen meer zendmasten moeten worden geplaatst om dekking over het hele land te kunnen garanderen. Een ander nadeel van de frequentieband is dat het signaal sneller wordt tegengehouden door ramen en deuren. Hierdoor wordt het lastiger om te zorgen dat je ook binnenshuis en op kantoor bereik hebt.
Met de komst van 5G kunnen we profiteren van aanzienlijk sneller internet. Hierdoor kun je binnen luttele seconden je favoriete serie of game downloaden. Je apparaat moet hiervoor wel '5G Ready' zijn. De meeste toestellen die nu op de markt zijn ondersteunen alleen 4G. De toestellen die al wel 5G ondersteunen worden vooralsnog niet in Nederland verkocht. Apple zal naar verwachting eind dit jaar, tijdens de jaarlijkse presentatie in september, toestellen presenteren die het 5G-netwerk ondersteunen. Of deze ook in Nederland te koop zullen zijn, is niet bekend. Naast een snellere verbinding biedt 5G ook een veel kortere reactietijd dan 4G. Dat is de tijd die nodig is om te verbinden met een netwerk. Het voordeel hiervan is dat je internetverbinding een stuk betrouwbaarder en stabieler is. Het 5G-netwerk heeft daarnaast een hogere capaciteit. Het voordeel hiervan is dat je op drukke plekken, zoals op festivals, vliegvelden of in voetbalstadia niet langer last hebt van traag internet. De stabiliteit van de verbinding maakt het bovendien mogelijk voor een arts om een patiënt op afstand te opereren en om zelfrijdende auto's veilig de weg op te laten gaan.
Veel mensen maken zich zorgen om de hoeveelheid elektromagnetische straling die door nieuwe techniek in de ether terechtkomt. Uit eerste metingen is gebleken dat de straling van losse 5G-antennes en gebruikerstoestellen lager uitvalt dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. Vervolgmetingen zullen echter moeten uitwijzen hoe de hoeveelheid straling zich ontwikkeld als 5G breder in gebruik wordt genomen en meerdere gebruikers tegelijk contact hebben met een zender. Lees ook: '5G-straling lijkt veilig, maar onderzoek blijft nodig' De komst van 5G is dan ook een angstige tijd voor mensen die lijden aan Elektrohypersensitiviteit (EHS), een ziekte waardoor men overgevoelig is voor elektromagnetische straling. In Nederland lijden zo'n 50.000 mensen aan de ziekte, die zich uit in symptomen als oorsuizen, hoofdpijn en huidklachten.
Dat kan nog weleens sneller zijn dan je denkt! Telecomprovider T-Mobile heeft eerder al aangegeven haar 5G-netwerk voor het einde van het jaar te willen hebben uitgerold. KPN zegt vanaf 2020 te beginnen met de uitrol van haar 5G-netwerk. Klanten kunnen zodra het netwerk gereed direct profiteren van een beter bereik en later ook van hogere internetsnelheden. Vodafone heeft in Eindhoven het eerste '5G-field lab' gebouwd, waarmee de nieuwe techniek in de praktijk wordt getest in de stad. Beeld: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.