112
2 jan 2020, 12:35
Dan ben je 12 of 13 jaar en de politie denkt dat je twee doden op je geweten hebt. Dit is de situatie na de fatale liftbrand in Arnhem tijdens de jaarwisseling. Twee jonge jongens worden ervan verdacht vuurwerk in een flat te hebben afgestoken en hierdoor zou de brand zijn ontstaan. Zowel een vader (39) en zoontje (4) kwamen in een stilgevallen lift in het gebouw om het leven. De jongens zijn opgepakt en hebben een nacht in de cel doorgebracht. Donderdag worden ze weer verhoord. Wat staat ze vanaf dan te wachten? Lees ook: Jongens van 12 en 13 jaar opgepakt voor dodelijke flatbrand Arnhem
Volgens advocaat Bob Kaarls, gespecialiseerd in jeugdstrafrecht, zullen de jongens beschuldigd worden van brandstichting met de dood tot gevolg hebbende. Als dit bewezen wordt, is een jaar celstraf niet ondenkbaar. "De jongens worden naar alle waarschijnlijkheid vastgehouden op een politiebureau. Daar zitten ze naar verwachting ‘s nachts in een cel," vertelt Kaarls. "Dat mag niet langer duren dan drie dagen en 18 uur. Ik verwacht dat ze morgen voor de rechter-commissaris worden gebracht." Die moet dan beslissen of ze in bewaring worden genomen. Als dit het geval is, is dit in beginsel voor maximaal twee weken in een jeugdgevangenis. Dan moeten ze verschijnen voor de Raadkamer. "Dit zijn drie rechters, die beslissen dan of ze langer vast moeten blijven zitten. Ze zitten dan in een justitiële jeugdinrichting. Dat zijn jeugdgevangenissen. Er wordt daar scholing geregeld, dat allemaal intern wordt aangeboden. Verder is het wel een echte gevangenis."
De jongens vallen precies in de leeftijd die strafrechtelijk vervolgd mag worden en voor de rechter kan worden gebracht. Tussen de 12 en 15 jaar betekent dit 12 maanden cel. Dit is namelijk strafrechtelijk de enige mogelijke strafafdoening. "Stel nou dat er een ernstige zorg over hun gedrag is, dan kunnen ze jeugd-tbs krijgen," vertelt Kaarls verder. "Dat is in beginsel voor de duur van 2 jaar, maar dat kan onder omstandigheden worden verlengd tot 2 keer 2 jaar. In totaal - puur hypothetisch - zou dit zes jaar kunnen duren. Stel nou dat er verder niets mis is met deze jongens, dan komt die jeugd-tbs niet eens in 'de picture'." Civielrechtelijk zouden ze uit huis geplaatst kunnen worden. Bij jeugdigen zijn de omstandigheden zeer belangrijk. Als er al een geschiedenis is van strafbare gedragingen, problemen thuis, is zo’n jeugd-tbs een optie. Maar als dat er niet is, dan kan dat ook niet aan de orde komen. Lees ook:**'Fatale liftbrand Arnhem mogelijk veroorzaakt door vuurwerk' Voor minderjarigen geldt dat het belangrijk is dat de strafoplegging zo snel mogelijk plaatsvindt. In dit geval is het nog allemaal zeer onduidelijk. Er zal technisch onderzoek verricht moeten worden. "Ik kan me voorstellen dat de advocaten van deze jongens zich zullen richten op de mogelijkheid dat de lift technische mankementen vertoonde. Of dat er andere oorzaken zouden kunnen zijn waar deze jongens niet voor verantwoordelijk gehouden zouden kunnen worden." Dergelijk onderzoek vergt de nodige tijd. Denk aan maanden, niet aan weken. Voor het verweer zijn de mogelijke civielrechtelijke consequenties ook zeer belangrijk, want de ouders zouden zeer grote claims aan hun broek kunnen krijgen. Als het civielrechtelijk bekeken wordt, moet je denken aan vele tonnen. Lees ook:** Moeder (36) en dochter (8) buiten levensgevaar na fatale flatbrand Arnhem
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.