Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

Milieu en Gezondheid

27 feb 2020, 23:24

Het nieuwe coronavirus is nu ook in Nederland opgedoken. Hoe wordt de ziekte verspreid? En welke mensen overlijden eraan? We zetten de laatste bevindingen op een rijtje. Lees ook: Besmette coronapatiënt in Tilburgs ziekenhuis is man (56) uit Loon op Zand De meeste mensen die het coronavirus oplopen, worden niet heel erg ziek. Vaak herstellen patiënten al binnen een paar dagen. In ongeveer een op de vijf gevallen verloopt de ziekte heftiger. Dan krijgen mensen bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen of een longontsteking. Sinds de uitbraak van het virus, in december in de Chinese miljoenenstad Wuhan, zijn er meer dan 2800 mensen overleden. Volgens de Chinese autoriteiten gaat 2,3 procent van de patiënten dood. Gezondheidsorganisatie RIVM gaat uit van 2 procent en zegt dat dat "een grove schatting" is.

Hoger risico ouderen

Het coronavirus wordt overgedragen via de luchtwegen. Mensen die ziek zijn geworden, kunnen anderen besmetten door te hoesten en niezen. Het kan tot wel twee weken duren voor mensen ziekteverschijnselen krijgen. Als ze nog geen symptomen hebben, zijn ze volgens het RIVM niet erg besmettelijk. Jonge mensen overlijden vrijwel nooit aan de ziekte. Zo sterft in China slechts 0,2 procent van de patiënten die jonger zijn dan veertig jaar oud. Ouderen en zieken lopen meer risico. Van de zeventigers gaat ongeveer 8 procent dood, 15 procent van de 80-plussers overleeft het virus niet. Lees ook: Kan mijn huisdier ook ziek worden? En acht andere vragen over het coronavirus Ook mensen die al ziek zijn lopen een verhoogd risico. Dat geldt het meest voor hart- en vaatpatiënten, maar ook voor mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Maatregelen na besmetting

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, onderzoekt de GGD met wie besmette mensen recent contact hebben gehad. Die mensen moeten hun gezondheid twee weken in de gaten houden en zich bij de GGD melden als ze ziekteverschijnselen krijgen. Het RIVM, het Erasmus MC in Rotterdam en eventueel andere laboratoria kunnen met testen vaststellen of iemand besmet is. Wie het virus heeft, moet in quarantaine. Afhankelijk van hoe het met iemand gaat, moeten patiënten thuis of in het ziekenhuis blijven. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.