Terug

Volg Hart van Nederland

Man in Duitsland besmet met coronavirus, Nederland neemt maatregelen

Man in Duitsland besmet met coronavirus, Nederland neemt maatregelen

nieuws

28 jan 2020, 08:08

Het besmettelijke nieuwe coronavirus is nu ook in Duitsland opgedoken. Een man in Beieren is besmet met de ziekte. Dat hebben de Duitse autoriteiten maandagavond bekendgemaakt. De man zou zijn aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan de Duitse deelstaat bracht. Hij verkeert in goede toestand en wordt hij medisch in de gaten gehouden, laat het Beierse ministerie van Gezondheid weten. Mogelijk heeft de zakenvrouw een tweede persoon in Duitsland besmet, maar dat is nog niet bevestigd. "Het risico voor de bevolking in Beieren om geïnfecteerd te raken wordt als zeer gering ingeschat", aldus een woordvoerder. Eerder werden er in Frankrijk al twee ziektegevallen ontdekt.

Coronavirus nu A-ziekte

Vorige week zijn twee mensen in Nederland getest op het nieuwe coronavirus, meldt gezondheidsinstituut RIVM. Ze bleken niet besmet te zijn met de ziekte. De twee werden onderzocht omdat ze klachten hadden en in de omgeving van de Chinese stad Wuhan waren geweest. Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China vanaf nu als een zogeheten A-ziekte. Dat houdt dat artsen bijvoorbeeld alarm moeten slaan als ze alleen al het vermoeden hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld. Lees ook: Nederland 'zeer alert' op informatie over coronavirus Minister Bruno Bruins van Medische Zorg nam de maatregel maandag op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team over, liet hij aan de Tweede Kamer weten.

Maatregelen

Er komt geen toegangscontrole op Schiphol om besmette reizigers te onderscheppen. Dat werkt volgens de experts niet goed en maakt daardoor nauwelijks verschil. Ook mondkapjes zijn niet nodig, zeggen ze. Hoesten in de elleboogholte, goed je handen wassen en niet te dicht bij zieke mensen komen is genoeg. Ieder ziekenhuis in Nederland kan mensen als dat nodig is opnemen in quarantaine. Minister Bruins gaat in kaart brengen hoeveel patiënten alle ziekenhuizen samen kunnen opnemen. Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken? Huisartsen krijgen nog aanvullende informatie over hoe ze moeten optreden als ze denken dat een patiënt het virus onder de leden heeft. Mensen met het virus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. Tekst gaat verder onder tweet

Ben je benieuwd hoe we ons in Nederland voorbereiden op een mogelijke uitbraak van het #coronavirus? In onderstaande video leggen we het uit. ?

Heb je meer vragen? Zie dan https://t.co/BDVLihYFuI #wuhan #wuhanvirus #china #virus #corona pic.twitter.com/jSzXezi7IR — RIVM (@rivm) January 27, 2020

Nederlanders in Wuhan

In China zijn inmiddels zeker 106 mensen aan het virus overleden. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Het aantal geïnfecteerden is wereldwijd toegenomen tot ruim 4.000. Het epicentrum van de uitbraak is de miljoenenstad Wuhan. Lees ook: Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan: 'Wij laten een familie achter' Maandag zei het ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheden te bekijken om twintig Nederlanders uit de Chinese stad te evacueren. Meerdere Europese landen hebben aangegeven hun onderdanen weg te halen uit de brandhaard van het coronavirus. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.