Milieu en Gezondheid
15 feb 2020, 11:22
Een 80-jarige Chinese toerist is in Frankrijk overleden aan de gevolgen van het coronavirus, maakte de Franse gezondheidsminister Agnès Buzyn zaterdag op een persconferentie bekend. Het is het eerste dodelijke slachtoffer van het virus in Europa en de vierde dode buiten China. Drie andere mensen overleden door het virus in Japan, Hongkong en op de Filipijnen. Volgens de Franse minister Buzyn is de Chinees overleden aan een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus. Hij kwam uit de Chinese provincie Hubei en arriveerde op 16 januari in Frankrijk. De Chinees werd op 25 januari opgenomen in het Bichat-ziekenhuis in Parijs en volledig geïsoleerd. Volgens Buzyn ging hij snel achteruit, waarna hij na enkele dagen in kritieke toestand raakte en werd verpleegd op de intensive care. Zijn dochter, die eveneens in het ziekenhuis werd opgenomen met besmettingsverschijnselen, is volgens Buzyn geen bron van zorg meer. Waarschijnlijk wordt zij binnenkort uit het ziekenhuis ontslagen. Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?
Voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de dood van de man geen reden om de maatregelen in Nederland aan te scherpen. Dat vertelt een woordvoerder van het RIVM aan Hart van Nederland. In Nederland zijn er in totaal nu 30 mensen getest op het mogelijk dodelijke virus. Geen een van hen werd positief getest.
Om de verspreiding van het virus tegen te gaan gaat China nu ook al het papiergeld in quarantaine plaatsen. Dat is een beslissing van de Chinese centrale bank. Bankbiljetten kunnen het coronavirus helpen verspreiden en daarom haalt de People's Bank of China oude bankbiljetten tijdelijk uit de roulatie en worden die ontsmet. Die maatregel kondigde Fan Yifei, vice-president van de centrale bank, zaterdag aan. Lees ook: Vriendinnen mishandeld om coronavirus, Aziatische Nederlanders starten petitie Geld uit de regio's met de hoogste besmettingsgraad wordt schoongemaakt door toepassing van ultraviolette straling of verhitting en daarna tenminste veertien dagen opgeslagen, alvorens het weer wordt gedistribueerd, aldus Fan. In minder zwaar getroffen gebieden wordt het geld een week lang uit roulatie gehaald.
Lokale banken is gevraagd om geld afkomstig van ziekenhuizen en markten apart te houden. Ook mogen geen bankbiljetten worden uitgewisseld tussen provincies en steden met een hoge besmettingsgraad. De centrale bank kondigde tevens aan dat 600 miljard yuan (79,3 miljard euro) aan nieuwe bankbiljetten in omloop wordt gebracht in de Chinese provincie Hubei en de hoofdstad Wuhan. Dat gebied geldt als het epicentrum van het nieuwe coronavirus. Er zijn al meer dan 64.000 besmettingsgevallen geconstateerd en bijna 1400 patiënten zijn aan de gevolgen overleden. Lees ook: Nederlandse Chinezen vragen steun: ga chinees eten en deel een selfie met #ikchinees Het gebruik van cash is de laatste jaren minder geworden door de opkomst van elektronische betalingen, maar vooral ouderen geven nog altijd de voorkeur aan contant geld.
De ziekte, die in totaal aan ruim 1500 mensen het leven heeft gekost, dook voor het eerst op in het Chinese Wuhan. Grote delen van de provincie gingen kort daarna op slot om besmettingen te voorkomen. Wereldwijd zijn er nu meer dan 67.000 mensen geïnfecteerd met het virus. De meesten daarvan wonen in China.
ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.