Milieu en Gezondheid
4 apr 2020, 17:10
De familie van Albert Slagmolen is radeloos. De Nederlander overleed op het cruiseschip Zaandam, waarschijnlijk aan corona. Via een telefoontje kregen de nabestaanden te horen dat hun man, vader en schoonvader misschien gecremeerd gaat worden in Florida, zonder enig overleg. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus "Het is zo onwerkelijk en zo raar", vertelt weduwe Wieneke Slagmolen zaterdag aan Hart van Nederland. "Het is een film die ze gestopt hebben en we zitten nu te wachten tot die film weer verder gaat draaien, zo voelt het eigenlijk."
Cruiseschip de Zaandam vertrok zaterdag 7 maart met 1800 passagiers vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor een rondreis door Zuid-Amerika. Ook Albert en zijn jongste broer waren aan boord. Twee weken later bleken tientallen vakantiegangers ziek te zijn, zeer waarschijnlijk door corona. Vier oudere passagiers overleden aan boord, waaronder de 72-jarige Albert. Uit angst voor het virus mocht het schip in verschillende landen niet aan wal gaan. Uiteindelijk kregen de Zaandam en zusterschip de Rotterdam donderdag toestemming om aan te meren in de Amerikaanse staat Florida. Lees ook: 14 zieke passagiers cruiseschip Zaandam naar ziekenhuis
Albert overleed ruim een week geleden en ligt sindsdien in een gekoelde kist. Zijn familieleden waren vrijdag net klaar met het invullen van de papieren om hem terug te halen naar Nederland, toen ze het onverwachte en pijnlijke telefoontje over de mogelijke crematie kregen. Volgens Wieneke hebben de Amerikanen zoiets van 'hij komt het land niet uit, we cremeren hem wel hier en dan krijgt u een pakketje met as thuis'. Maar die boodschap schoot bij haar in het verkeerde keelgat. "Dit is gewoon niet te bevatten, zo onmenselijk."
Dochter Miranda vertelt waarom het stoffelijk overschot van haar vader nu niet naar Nederland kan komen. "Het gaat erom dat hij is overleden aan een besmettelijke ziekte en dan mag hij niet meer vervoerd worden." Terwijl Albert volgens haar helemaal niets meer kan overdragen. "Maar zo zijn de regels en wetten in Amerika nu eenmaal." Lees ook: Arthurs dochter Anne zit al weken op cruiseschip Zaandam Dat betekent natuurlijk niet dat de nabestaanden automatisch instemmen met een crematie in Florida, zonder familie. "Het gaat wel om mijn man", vertelt Wieneke. "Het gaat hier wel om een vader met kinderen. Hij heeft kleinkinderen." Wij moeten toch ook normaal afscheid kunnen nemen, vraagt ze zich hardop af. "Het is gewoon te absurd voor woorden dat je niet eens je eigen man hierheen kan laten komen", zucht de weduwe tot besluit.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.