Terug

Volg Hart van Nederland

Flinke stijging bij voedselbanken, meer dan 150.000 Nederlanders krijgen hulp

nieuws

3 mrt 2020, 09:21

Steeds meer Nederlanders kloppen aan bij voedselbanken. Vorig jaar ontvingen meer dan 150.000 mensen een noodpakket, acht procent meer dan in 2018. En dat terwijl voedselbanken aan de andere kant minder producten geleverd krijgen van leveranciers. Er waren in 2019 wekelijks 35.000 huishoudens die voor een korte of langere periode afhankelijk zijn van voedselbanken. Bijna de helft van de klanten woont alleen en vooral ouderen en alleenstaanden kloppen steeds vaker aan voor voedselhulp. Daarbij stijgt het aantal vaste klanten van de voedselbank. In 2019 was 15 procent van de mensen die klant is bij de voedselbank al meer dan drie jaar afhankelijk van voedselhulp. In 2015 was dat nog maar 5 procent.

Van noodhulp naar structurele hulp

Pien de Ruig, bestuurslid bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, zegt dat de voedselbank bedoeld is voor tijdelijk hulp. "Maar dat verandert bij steeds meer mensen naar structurele hulp. Je hoort steeds vaker dat zzp'ers te veel vaste lasten hebben en dat ouderen het niet meer redden met hun AOW", zegt ze. Daarbij stipt ze wel aan dat een kwart van de mensen binnen drie maanden de voedselbank niet meer nodig heeft. Ook is meer dan de helft van de mensen binnen een jaar weg bij de voedselbank. "Ondanks dat maken we ons alsnog wel zorgen om de steeds stijgende lijn van mensen die voedselhulp nodig hebben." In oktober nam de Tweede Kamer een motie aan van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, waarin om geld voor de voedselbanken wordt gevraagd. Minister Schouten van Landbouw heeft hiervoor geld beschikbaar en is in gesprek met voedselbanken over hoe ze hen het beste kan ondersteunen.

Voedselbanken krijgen minder producten

Een extra probleem dat erbij komt, is dat leveranciers steeds minder producten leveren aan voedselbanken. "Grote retailers bieden consumenten steeds meer kortingsacties aan om voedselverspilling tegen te gaan. Daardoor kunnen bijvoorbeeld supermarkten hun producten langer houden, in plaats van dat ze ze doneren aan voedselbanken", zegt Annelies Wemmelhoven, projectleider bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. In het distributiecentrum van de voedselbank in Arnhem merken ze dit goed. "We krijgen minder aanvoer van zuivel, vlees en andere versproducten", zegt een medewerker. "In het verleden kregen we vlees dat op die dag expireerde. We konden iedereen toen goed voorzien van vlees. Nu zijn er allerlei acties gaande om voedselverspilling tegen te gaan, maar daardoor krijgen wij minder ingevroren vlees. En dat terwijl dat een hele mooie aanvulling is op het voedselpakket."

Schaamte

De voedselbanken denken dat het aantal mensen dat niet genoeg geld heeft om voldoende eten en regelmatig honger heeft, veel groter is dan de groep die nu wordt geholpen. Schaamte is volgens de hulporganisatie nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor hulp. "Mensen schamen zich ervoor dat ze naar de voedselbank moeten, omdat je toe moet geven dat je het zelf niet meer redt", zegt Annelies Wemmelhoven. "Maar die schaamte neemt gelukkig wel af, omdat er grotere bekendheid komt voor de voedselbank." Lees ook: Groot deel Nederlanders zou gebruik maken van Voedselbank wanneer nodig ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.