Terug

Volg Hart van Nederland

Gedupeerde ouders krijgen 30.000 euro compensatie voor toeslagenaffaire

Gedupeerde ouders krijgen 30.000 euro compensatie voor toeslagenaffaire

Politiek

22 dec 2020, 20:32

Het kabinet trekt de portemonnee voor de getroffen ouders in de voorslepende toeslagenaffaire. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Toeslagen meldt dat iedere gedupeerde 30.000 euro ter compensatie krijgt. Dinsdag kwam een deel van de regering samen op het Catshuis om het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire te bespreken. Een Kamercommissie concludeerde vorige week dat het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst én de rechtsspraak ervoor hebben gezorgd dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Lees ook: SP-Kamerlid Leijten: hele kabinet moet aftreden om toeslagenaffaire Eerder erkende premier Mark Rutte al dat het rapport niet zonder gevolgen kon blijven. Tijdens het overleg is nu besloten dat alle getroffen ouders recht hebben op dezelfde compensatieregeling. Slachtoffers die recht hebben op meer geld, komen daarvoor ook nog in aanmerking. Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over hulp voor ouders die een baan of huis zijn kwijtgeraakt. Ook voor de kinderen van de gedupeerden komt een regeling. (Tekst gaat verder onder tweet)

Het Kabinet heeft vandaag besloten om de compensatie voor gedupeerde ouders te verruimen én te versnellen. Alle gedupeerde ouders die bekend zijn bij Toeslagen krijgen vóór 1 mei een bedrag van 30.000 euro uitbetaald. De eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats.

— Alexandra v Huffelen (@AvHuffelen) December 22, 2020

Tienduizenden gedupeerden

Het ministerie van Financiën heeft momenteel zo'n 9.000 gedupeerden in beeld, maar denkt dat in totaal 26.000 ouders ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt en behandeld. Voor 1 mei hoopt Van Huffelen zoveel mogelijk mensen de 30.000 euro uit te keren. Voor de ouders die al in beeld zijn kan dat sneller, maar een datum of termijn wilde ze er niet op plakken. Voor ongeveer de helft van de gedupeerde ouders zal de 30.000 euro de geleden schade dekken, denkt de staatssecretaris. Sommige gedupeerden zullen meer krijgen dan wat ze zijn kwijtgeraakt, maar die groep hoeft niet te vrezen voor terugvorderingen, belooft de bewindsvrouw. Lees ook: Toeslagenaffaire emmert door: Janet krijgt 54 incassobrieven na aflossen schuld Van Huffelen hoopt te voorkomen dat ouders die in de schuldhulpverlening belandden, het volledige bedrag in één keer naar schuldeisers zien gaan. Daarover wil ze om tafel gaan met de vereniging voor schuldhulpverlening, zodat de gedupeerden een bedrag overhouden.

'Herstel van ouders voorop'

Het kabinet zei de afgelopen maanden wel sneller tot compensatie te willen komen, maar dat er maatwerk nodig was voor de gedupeerden. Daar komt de regering nu dus van terug. "Het herstel van ouders staat voorop en dat willen wij ook, en dat kunnen we alleen doen wanneer we in een keer een groot bedrag aan alle ouders geven zodat een groot deel van de gedupeerden ook geholpen is", aldus de staatssecretaris. Rond de verhoren over de toeslagenaffaire stond Rutte oog in oog met gedupeerde ouders, die actie van de premier eisten

BOinK: compensatie is goede stap

Dat iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire rond de kinderopvang in de komende vier maanden 30.000 euro krijgt ter compensatie is "een hele goede stap", zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in een reactie. "Hiermee lijkt een slag geslagen te worden." Met het besluit wordt een stap genomen richting het omdraaien van de bewijslast. "Die ligt dan bij de Belastingdienst en niet meer bij de ouders." Ondanks de stap van staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen verwacht Jellesma dat het nog steeds "een immense klus wordt om alle individuele gevallen recht te doen". Jellesma noemt het ook een goede zaak dat gemeenten bij de situatie betrokken worden. Gekeken gaat worden of die hulp kunnen bieden aan ouders die een baan of een huis zijn kwijtgeraakt. Nu het ministerie overgaat tot compensatie, hoopt Jellesma dat veel verborgen gevallen in de kwestie boven water komen. Hij zegt dat er nog heel veel meer mensen de dupe zijn geworden van de affaire, maar dat die zich nooit hebben aangemeld omdat ze "het vertrouwen in de overheid kwijt zijn geraakt in de meest brede zin". Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.