Terug

Volg Hart van Nederland

Groningse drafbaan moet verdwijnen voor wereldsterren als Beyoncé en Justin Bieber

Groningse drafbaan moet verdwijnen voor wereldsterren als Beyoncé en Justin Bieber

Dieren

27 aug 2020, 19:11

Bij het Stadspark in Groningen ligt al bijna 100 jaar een drafbaan die bij menig paardensporter en inwoner van Groningen bekend is. Toch dreigt de drafbaan binnenkort te verdwijnen, nu de gemeente Groningen op die plek een grote evenementenlocatie wil. De plannen van de gemeente zijn groots. Wereldsterren moeten weer naar Groningen komen, zoals toen The Rolling Stones in 1999 voor 75.000 toeschouwers optraden in het hoge noorden. De mensen die veel gebruik maken van de drafbaan zijn het vanzelfsprekend niet mee eens. Daarom voerden pikeurs en betrokkenen van de drafbaan donderdag actie op de Groningse Grote Markt voor het behoud van hun historie.

'Gemeente vindt het te duur'

Margriet Beene-De Hoog is vrijwilliger bij de drafbaan en baalt dat de gemeente tot dit besluit is gekomen. "We hoopten ons 100-jarige bestaan in het Stadspark te vieren, dat wordt nu van tafel geveegd. De gemeente vindt de drafbaan te duur." Nathan van Gelder is al vijftien jaar betrokken bij de drafbaan als het gaat om het organiseren van evenementen. "Ik exploiteerde op verzoek van de gemeente daar op de drafbaan voor wat meer reuring", vertelt de horecapachter over zijn beginjaren bij de drafbaan. Maar ook voor Van Gelder zijn de plannen van de gemeente een doorn in het oog. De gemeente heeft eerder besloten om een deel van de rechten van het evenemententerrein toe te eigenen en in ruil daarvoor mag Van Gelder bij twee nabijgelegen locaties zijn evenementen exploiteren. "Dat is nogal wat inleveren, want ik kreeg 2,50 euro per bezoeker. Daar heb ik afstand van gedaan", aldus de evenementenorganisator.

Afgebroken

Vervolgens deelde de gemeente Groningen mee aan Van Gelder dat zijn evenementenlocaties moeten worden afgebroken. Er is namelijk een hoop ruimte nodig om in de toekomst een groot concert te organiseren. Van Gelder is boos op de gemeente. "Je kunt mij niet wijsmaken dat de gemeente hier niet van af wist. Ze hebben mij iets voorgespiegeld wat helemaal niet zo uit is gekomen." Op 9 september valt het definitieve besluit van de gemeente.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.